Įkraunama...
Įkraunama...

Auklė ar darželis

Pritariu svetimai, kad daug kas priklauso nuo vaiko amziaus tarpsniu - kazin ar as isivaizduoju, kokius pliusus vaikui duoda darzelis, kai jam metukai. Taciau kai jam penkeri, manau, kad pabandyti reikia. Dar labai svarbu paties vaiko charakteris , temperamentas -jei vaikui ejimas i darzeli amzina trauma, kuri nesibaigia po savaites ar menesio, tada krapstyciau paskutinius pinigelius auklei. Neimanoma visu vaiku mauti ant to paties kurpaliaus, todel atsakyti vienareiksmiai i temos klausima neimanoma. Tik labai biesina pasakymas: "Musu tevai mus vede i darzelius nuo 10 menesiu, ir nieko - uzaugom". Taip, uzaugom, taciau kas zino,kokie butume uzauge, jei i ji nebutume eje..
Atsakyti
Pustreciu metu auginausi sunu pati,po to teko palikti auklei,,pries tai pabandem darzeli,
kadangi dabar vel galiu buti namuos su maziuku ,nutariau vasara niekam kitam nepalikti ir i darzeli jo neleisti,jam visai nepatiko palauksim iki rudens ir vel bandysim,nes manau kad vaikui reik mokytis bendrauti ,
Bt noretusi tai daryt ne per prievarta
Atsakyti
pritariu nedurnai, kad negali visu vaiku uzmaut ant to paties kurpalio. visokiu yra, visokiu reikia. man rodos, cia seimos reikalas, nusprest, kas geriausia ju vaikui. nes pazistu daug suaugusiu, kurie siurpsta, prisimine darzelio laikus, ir nedaugeli, kurie prisimena juos su malonumu. del kolektyvo poreikio... turiu keista nuostata, jog zmogui vienodai svarbu ismokti buti tiek su savim, tiek su kitais, kad abiem atvejais tas buvimas nebutu skausmingas.
Atsakyti
QUOTE (Nedurna @ 2004 04 02, 09:50)
jei vaikui ejimas i darzeli amzina trauma, kuri nesibaigia po savaites ar menesio, tada krapstyciau paskutinius pinigelius auklei. Neimanoma visu vaiku mauti ant to paties kurpaliaus, todel atsakyti vienareiksmiai i temos klausima neimanoma.

Manau, jei vaikui ejimas i darzeli yra nesibaigianti trauma, tai reiktu ieksoti gilesniu priezasciu, nei abstrakti savoka - darzelis. Galbut nesutaria su aukletoja, su vaikais ar kokiu konkreciu vaiku, grupeje kitaip bendraujama nei namuose (per griezta drausme, mustras ar priesingai abejingumas vaikui). Juk visokiu buna zmoniu. Tada galima keisti darzeli ir bandyti vel. Nes niekad nesutiksiu, kad darzelinukui (nekalbam siuo atveju apie vaikus iki 3 m) bendravimas su bendraamziais ar apskritai su didesne grupe zmoniu gali buti trauma (kaip tik vengima bendrauti galima jau laikyti autizmo pozymiu). Juk gali buti ir pricipiniai vaiko kaprizai, pvz, man nepatinka ten eiti, nes reikia dalintis zaislais, negaliu tureti to, ko noriu butent ta minute kaip namie, nepatinka, nes reikia sutartu laiku kasdien eiti valgyti ar miegoti, o vaikas pvz tuo metu nori zaisti, nes namuose paprastai del to gal ir nedarom tragedijos. Bet bendravimas ir prisitaikymas yra neisvengiami dalykai. Darzelio isvengti galima, mokyklos - ne, na nebent ateis laikai, kai bus galima samdyti privacius mokytojus i namus jusu vaikui patogiu metu, bet abejoju, ar jums tai bus priimtina.

Sutinku su nuomone, kad iki 3 m vaikui kolektyvas nera butinas, gal ir net nereikalingas, nors cia daugiau nuo indiv. vaiko priklauso, bet veliau - butinas. Tiesiog laipsniskas vaiko paruosimas gyventi visuomeneje, tarp zmoniu ir laikantis joje nustatytu taisykliu, kuriu laikytis privalu. Namuose juk visad daugiau laisves. Namai - juk musu tvirtove, kur galioja musu paciu sukurtos taisykles.
Atsakyti
o darzelio vedeja man pareiske, kad trys metai- pats blogiausias amzius pradet lankyt darza. tipo, is jos praktikos, geriau arba zymiai anksciau, arba jau apie penktus metus, kai atsiranda draugu poreikis.
Atsakyti
QUOTE (nikitta @ 2004 04 02, 10:55)
o darzelio vedeja man pareiske, kad trys metai- pats blogiausias amzius pradet lankyt darza. tipo, is jos praktikos, geriau arba zymiai anksciau, arba jau apie penktus metus, kai atsiranda draugu poreikis.

Kiekviena vedeja turi savo filosofija (nebutinai teisinga) - mums kaip tik, sake kad vaiko amzius neturi reiksmes, priklauso nuo indiv. vaiko charakterio bruozu. Beje, isskyre tai, kad po aukliu ateje vaikai greiciau adaptuojasi nei po mamu prieziuros.
3 m - vieninga psichologu nuomone, kada vaikai pradeda mokytis draugauti ir jiems jau nebeuztenka mamos ar aukles.
Atsakyti
teorijos teorijos... beje, skaiciau ne viena psichologu straipsni, jog tie trys metai ne toks jau ir geras amzius tam kolektyvui wink.gif kiek zmoniu, tiek nuomoniu
Atsakyti
QUOTE (nikitta @ 2004 04 02, 11:14)
teorijos teorijos... beje, skaiciau ne viena psichologu straipsni, jog tie trys metai ne toks jau ir geras amzius tam kolektyvui wink.gif kiek zmoniu, tiek nuomoniu

Geriausia visad po mamytes sparneliu: visad saugu ir silta... Juk tenka sutikti toookiu vyru azuolu, kuriems vis dar mamytes globa reikalinga...

Beje, gal kiek ne i tema, bet mano svajone isgrusti jau paaugle dukra kokiam sezonui (ar net ilgiau) i kokia uzsienio mokyklele - toli nuo namu, namiskiu, i svetima aplinka tarp svetimu zmoniu. Savarankiskumo ugdymui smile.gif
Atsakyti
QUOTE (vija @ 2004 04 02, 09:37)
Beje, gal kiek ne i tema, bet mano svajone isgrusti jau paaugle dukra kokiam sezonui (ar net ilgiau) i kokia uzsienio mokyklele - toli nuo namu, namiskiu, i svetima aplinka tarp svetimu zmoniu. Savarankiskumo ugdymui smile.gif

Labai idomi butu tema-siualau uzvest atskirai wink.gif
Atsakyti
QUOTE (vija @ 2004 04 02, 11:32)
Juk gali buti ir pricipiniai vaiko kaprizai, pvz, man nepatinka ten eiti, nes reikia dalintis zaislais, negaliu tureti to, ko noriu butent ta minute kaip namie, nepatinka, nes reikia sutartu laiku kasdien eiti valgyti ar miegoti, o vaikas pvz tuo metu nori zaisti, nes namuose paprastai del to gal ir nedarom tragedijos. Bet bendravimas ir prisitaikymas yra neisvengiami dalykai. Darzelio isvengti galima, mokyklos - ne, na nebent ateis laikai, kai bus galima samdyti privacius mokytojus i namus jusu vaikui patogiu metu, bet abejoju, ar jums tai bus priimtina.

100 % sutinku thumbup.gif clap.gif ! O jei dar vaikas iki 3 metu buna pasiruoses darzeliui... pvz, kaip mano biggrin.gif , tai tik imk ir vesk wink.gif.
Atsakyti
Kai kuriu pasiskaicius, tai taip iseina, kad pvz. maniskis, kuris nelanko darzelio yra toks bukas ir amziams pasmerktas buti vienisius, nepritapelis ir t.t.
Vat ir pasakyk savo nuomone...
Atsakyti
Tea, baik tik, esi sauniausia mamyte pasaulyje. As ir esu pries kolektyvizma, pries lopselius nuo kudikystes, pries spaliuku ir komjaunuoliu sajungas. As uz tai, kad vaikui leisti augti savo ritmu - leisti jam kuo ilgiau pabuti vaiku, o ne pajusti kolektyvizma, mustra, prievarta. Man lopselis nuo gimimo nieko bendro neturi su vaiko asmenybes vystymusi, jo unikalumu ir kurybiskumu. Alaviniu kareiveliu pilnos gatves, as uz unikaluma.
Atsakyti