QUOTE(Minerva @ 2008 09 18, 12:19)
Jadze, viskas tikrai taip, o ne kitaip. Bet periodiškai užmesdama akį į diskusiją, pastebėjau, jog kai kurios dalyvės, kurios pirmosiose temose labai sėkmingai rašė lietuviškai, paskutinėse temose pradėjo rašyti rusiškai. Ir akivaizdu, kodėl - todėl, kad būtent paskutinėse dviejose temose išryškėjo didžiulė ir atvira antipatija rusakalbiams, kaltinant juos už Rusijos, kurioje, spėju, net ne visi jie buvę, nuodėmes.
Jūs įvardinate "antipatiją rusakalbiams". Priimdamas šiuos žodžius kaip adresuotus bent iš dalies man, noriu paprieštarauti - antipatijos rusakalbiams nejaučiu, tačiau jaučiu pagrįstą antipatiją negerbiantiems Lietuvos kaip nepriklausomos, laisvos ir demokratiškos valstybės. Rusakalbių už Rusijos nuodėmes nekaltinu, tačiau kaltinu juos už tų nuodėmių palaikymą, bandymą diskusijoje nuo jų nukreipti dėmesį.
Kadangi Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse gyvenantys rusakalbiai nesutinka priimti valstybės, kurios, galbūt, yra net piliečiai, tiesos, jie patys save padaro tos valstybės priešais. Iš čia ir atsiranda diskusijoje matoma tariama "tautinė nesantaika". Derėtų nemaišyti jos su nuomonių nesutapimu.
Analogiška situacija: lietuviai net ir viešai yra vadinama žydšaudžių tauta. Ir kiekvieną kartą, kai man koks tūlas pilietis iš Pažadėtosios žemės, pradeda aiškinti, kad "jūs žydus šaudėte", pasiuntu. Nes asmeniškai mano šeima žydus gelbėjo, rizikuodami savo gyvybėmis. Vyro šeima už žydų gelbėjimą pasaulio teisuolių apdovanojimą gavę. Bet tūlam piliečiui iš Pažadėtosios žemės tai nė motais, nes juk "visi lietuviai yra žydšaudžiai", todėl net ir aukščiausio lygio renginiuose ne kartą ir ne man buvo bandoma prikišti, kad "lietuviai juk žydus šaudė". Ar teiginys "visi rusai yra okupantai" tikrai neprimena šios istorijos?
Gerai pažįstama situacija. Mano auklė buvo žydė, išgelbėta ir slėpta dar mano senelių iš motinos pusės. Tėvo tėvas buvo patekęs į vokiečių koncentracijos lagerį už tai, kad pas jį lankėsi draugai žydai.
Todėl šioje temoje manęs nebėra, nes liūdna matyti tautinės nesantaikos kurstymą, atvirai demonstruojamą neapykantą konkrečiai tautai su planais ją naikinti cheminio ginklo pagalba, intelektualinio infantilizmo dangstymą frazėmis "jeigu turėtumėte tokį išsilavinimą kaip mano, bet neturite", etc.
Pasikartosiu - tautinės nesantaikos kurstymu bent jau aš neužsiiminėjau. Nuomonių nesantaika galėjo būti, tačiau pasirinkti savo nuomonę, priešingai, nei teisybę, galima. Taigi ir išvengti nesantaikos taip pat yra įmanoma. Asmenys, nusiteikę destruktyviai valstybės, kurioje gyvena, atžvilgiu net gali būti laikomi valstybės priešais. Savo patekimą į kategoriją, kuriai jaučiamas priešiškumas, jie patys pasirenka.
Apie cheminį ginklą pirmą kartą girdžiu, tikriausiai praleidau keletą puslapių. Į kaltinimus intelektualiniu infantilizmu neturiu ką atsakyti, pasielgiau iš tiesų vaikiškai oponentą apkaltindamas nesugebėjimu diskutuoti tuo lygmeniu ir tokia forma, kuriuos pasirinkau aš pats. Ką mes išmokome - nevertinkime oponento pagal jo sugebėjimą išreikšti savo mintis.
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 09 18, 12:54)
Na, ne kartą rašiau, ir darsyk parašysiu, kad negalima į vieną suplakti tautos ir valstybės.
Aš tik bandau paaiškinti, kodėl buitiniame lygmenyje tai vyksta.
Šiandienos lietuviams, gyvenantiems šioje žemėje, yra skaudu prisiminti tai, ką okupacijos metais yra patyrusi kone kas antro giminė, tėvai arba jis pats. Taip yra. Tokių dalykų taip paprastai neištrinsi.
Šiandienos rusams, gyvenantiems čia, šioje žemėje, yra skaudu, kad juos sutapatina su tais, kuo jie niekada nesijautė esantys - okupantais, o kai kurie iš jų ir negalėjo būti jais, kadangi atsidūrė Lietuvoje kitais keliais. Dar skaudžiau ir sunkiau jiems yra su savęs pačių identifikacija: kai esi natūraliai augęs slaviškoje kultūroje, formuojančioje tam tikrą mentalitetą bei tam tikrą požiūrį į istorinę tėvynę Rusiją ir suvoki, kad iš tiesų gyveni aplinkoje, kuri stipriai skiriasi ir mentalitetu, ir būdu ir požiūriu į tą pačią Rusiją. Kur save padėti ir kam save priskirti?
Kitas itin sunkus šių dviejų tautų bendravimo taškas yra Rusijos, kaip valstybės, savo klaidų viešas nepripažinimas ir jų neigimas. Jei Rusijos valstybė viešai pasmerktų savo sovietinę praeitį ir sovietinio rėžimo padarytus nusikaltimus, daugelio pasaulio šalių bei jų piliečių, tame tarpe ir Lietuvos, požiūris į Rusiją, kaip valstybę, su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis tiek valstybiniu, tiek buitiniu lygiu, žymiai pagerėtų. Tačiau pagrindinis blogis slypi tame, kad Rusija ne tik nesirengia viešai pripažinti savo praeities klaidų, bet ir toliau tęsia savo imperialistinę politiką.
Su Jadzės mintimis sutinku. Dar kartelį pasikartosiu - prorusiškai nusiteikę diskusijos dalyviai nesugebėjo pasirinkti adekvačios Rusijos elgesiui pozicijos dėl savo kilmės. Tačiau jie turi galimybę pasirinkti savo poziciją.