QUOTE(Aminat @ 2008 09 18, 13:14)
Gerbiamoji P.Jadze, visiškai pritariu tam,ką Jus parašete apie lietuvių kalbą ir jos vartojimą. Tik noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad apie tai, kad" rašyti kalba, kuria man geriau išreikšti mintis" kalbejau ne aš, o CHANUMA. Aš gi visą laiką į forumą rašau lietuviškai. Noriu pasakiti visai apie kitą: nereikia sutapatinti rusu kalbos, rusakalbių žmonių su rusų vyriausybe ir jos buvusia ar esama politika. Toks politinis antagonizmas nieko gero neduos nei vienems, nei kitiems Jeigu aš matau nuskriaustą žmogų, man gyliai dzin kokios jis tautybės. Aš tiesiog stengsiuos jam padėti. Jeigu mes eisime keliu, kad rusai-okupantai, mes daeisime iki absurdo - neskaitikime rusų literaturos, neklausikim rusų klasikinės muzikos, nes visą tai sukure okupantų nacijos atstovai ir t.t. Aš gimiau Lietuvije, mano tevai po karo kartu su lietuviais atstatinėjo mano miestą, mano du sūnūs mokosi ir dirba Lietuvoje / jie nėra banditai ar nusikalteliai/. Gerbiu Lietuvos Įstatymus, sąžiningai moku mokesčius. Tai leistite paklausti, kas yra naudingesnis ir padoresnis Lietuvos pilietis- aš ir mano šeima ar kokia nors p. Pipilienė, kuirį dirbdama mokyklos valgykloje kiekvieną dieną vagia maistą, skirtą vaikams??? Ar dėl to, kad ji yra "ienė", o aš "...aja" tai aš esu antros rųšies ir turiu sedeti po šluota ir turėti "savo vietą" ?
Aminat, ta pastaba apie "kalbą, kuria geriau reikšti mintis" buvo skirta ne jums asmeniškai

Tiesiog tai buvo atsakas į jūsų paskutinį postą, kokios mintys man kilo po jo. Pastebėjau, kad jūs rašote lietuviškai
Apie tai, kad rusai - okupantai...Sunku apie tai kalbėti. Iš tiesų sunku. Nes paprastas eilinis žmogelis toje totalitarinės valstybės mašinoje tebuvo mažas mažas sraigtelis. Dalis rusų tautos nuo tos sistemos nukentėjo nei kiek ne mažiau nei kitos, sovietų okupuotos, tautos. Kita vertus, kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo tautybės, yra laisvas rinktis, kur jis nori gyventi, kurti šeimą, auginti savo vaikus. Jūs gyvenate Lietuvoje, nes pati taip nusprendėte. Jūsų vaikai čia gyvena ir dirba. Jūs pati, kaip minėjote, esate Lietuvos pilietė, besilaikanti visų šalies įstatymų, tame tarpe ir valstybinės kalbos įstatymo, ne tik darbe, bet ir realiame gyvenime. Viskas. Taškas. Taip, kaip gyvenate jūs, yra normali protingo civilizuoto kultūringo žmogaus pozicija. Ir visiškai nesvarbu, kokia iš tiesų yra jūsų tautybė, ir kokia yra jūsų pavardė.
O tie, kuriuos įvardinčiau kaip "okupantus", jaučiasi išskirtiniais ir reikalaujančiais išskirtinių privilegijų savo kalbai bei kultūrai asmenimis. Jei žmogus N metų gyvena tam tikroje valstybėje ir visomis išgalėmis demonstruoja, kad jo kalba yra vienintelė "teisinga" ir kažkokia kita valstybė yra "geresnė" už tą, kurioje jis gyvena, tai iš esmės toks "pilietis" yra svetimkūnis. Nes jis pats ne tik nedaro jokių pastangų iš savo pusės integruotis, bet dargi ir aplinkinius skatina smerkti ir negerbti tos valstybės, kurioje gyvena. Iš to ir kyla tautinės nesantaikos problemos. Taip manyčiau.