Įkraunama...
Įkraunama...

Įvykiai Gruzijoje

QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 09 18, 13:28)
Tam, kad Lietuvoje išnyktų rusofobija, reikalinga demokratiška, vakarietiška Rusijos valstybės politika ir pozicija likusios pasaulio dalies atžvilgiu ir savo pačios piliečių atžvilgiu.

Šito nebus niekuomet... schmoll.gif Rusija savo prigimtim yra Rytai. O Rytuose, jokia vakarietiška demokratijos samprata nebeturi prasmės... Ji tiesiog ten...negalioja. Jos ten ir nereikia... Ir Rusija demokratijos prasme tebėra kažkuriame amžiuje... Per praėjusį šimtmetį ji nepasistūmėjo nė per milimetrą į vakarietišką demokratijos pusę... Ir nepasistūmės. Net po šimto metų, naujoji rusų karta didžiuosis savo naujojo caro įsakymais ir sakys pribaltams "o juk mes jus išvadavome"...
Atsakyti
Jei tiketume nepriklausomos Lietuvos istorijos vadoveliais, Lietuvos kunigaiksciai siekdami sustiprinti savo itaka ir rysius giminiavosi per vaikus su kaimyniniu valstybiu valdovais.
Pavyzdziui, Vytautas, teturėjes vieną vaiką – dukrą Sofiją politiniais sumetimais ištekino už Maskvos didžiojo kunigaikščio Vasilijaus I-ojo.
Svarstau, kad visas pasaulis persipynes ir susijes kur kas labiau, negu mes manome. Gal net tie rusakalbiai rusai Rusijoje tera musu - lietuviu - palikuonys. Tada visokios fobijos ima garuoti.
Ir beje del Lietuvos rusu, kurie nepripazista Lietuvos valstybes. Zvelgdama i dabartini chaosa ir girdedama proamerikietiska propaganda, mano pagarba vatstybei tirpsta, o nepasitikejimas auga. Zinoma, ir man butu galima prikisti ne gryna lietuviska krauja. Vis delto Lietuvos zemele laikau savo namais. O tai, kad ne visada valstybes politika ir tauta galima tapatinti, siuo atveju tiesiog negaliu nesutikti..
Atsakyti
QUOTE(Aminat @ 2008 09 18, 13:14)
Gerbiamoji P.Jadze, visiškai pritariu tam,ką  Jus parašete apie lietuvių kalbą ir jos vartojimą. Tik noriu atkreipti Jūsų dėmesį į tai, kad  apie tai, kad" rašyti kalba, kuria man geriau išreikšti mintis" kalbejau ne aš, o CHANUMA. Aš gi visą laiką į forumą rašau lietuviškai. Noriu pasakiti visai apie kitą: nereikia  sutapatinti rusu kalbos, rusakalbių žmonių su rusų vyriausybe ir jos buvusia ar esama politika. Toks politinis antagonizmas nieko gero neduos nei vienems, nei kitiems Jeigu aš matau nuskriaustą žmogų, man gyliai dzin kokios jis tautybės. Aš tiesiog stengsiuos jam padėti. Jeigu mes eisime keliu, kad rusai-okupantai, mes daeisime iki absurdo - neskaitikime rusų literaturos, neklausikim rusų klasikinės muzikos, nes visą tai sukure okupantų nacijos atstovai ir t.t. Aš gimiau Lietuvije, mano tevai po karo kartu su lietuviais atstatinėjo mano miestą, mano du sūnūs mokosi ir dirba Lietuvoje / jie nėra banditai ar nusikalteliai/. Gerbiu Lietuvos Įstatymus,  sąžiningai moku mokesčius. Tai leistite paklausti, kas yra naudingesnis ir padoresnis Lietuvos pilietis- aš ir mano šeima ar kokia nors p. Pipilienė, kuirį dirbdama mokyklos valgykloje kiekvieną dieną vagia maistą, skirtą vaikams??? Ar dėl to, kad ji yra "ienė", o aš "...aja" tai aš esu antros rųšies ir turiu sedeti po šluota ir turėti "savo vietą" ?

Aminat, ta pastaba apie "kalbą, kuria geriau reikšti mintis" buvo skirta ne jums asmeniškai 4u.gif Tiesiog tai buvo atsakas į jūsų paskutinį postą, kokios mintys man kilo po jo. Pastebėjau, kad jūs rašote lietuviškai 4u.gif

Apie tai, kad rusai - okupantai...Sunku apie tai kalbėti. Iš tiesų sunku. Nes paprastas eilinis žmogelis toje totalitarinės valstybės mašinoje tebuvo mažas mažas sraigtelis. Dalis rusų tautos nuo tos sistemos nukentėjo nei kiek ne mažiau nei kitos, sovietų okupuotos, tautos. Kita vertus, kiekvienas žmogus, nepriklausomai nuo jo tautybės, yra laisvas rinktis, kur jis nori gyventi, kurti šeimą, auginti savo vaikus. Jūs gyvenate Lietuvoje, nes pati taip nusprendėte. Jūsų vaikai čia gyvena ir dirba. Jūs pati, kaip minėjote, esate Lietuvos pilietė, besilaikanti visų šalies įstatymų, tame tarpe ir valstybinės kalbos įstatymo, ne tik darbe, bet ir realiame gyvenime. Viskas. Taškas. Taip, kaip gyvenate jūs, yra normali protingo civilizuoto kultūringo žmogaus pozicija. Ir visiškai nesvarbu, kokia iš tiesų yra jūsų tautybė, ir kokia yra jūsų pavardė.

O tie, kuriuos įvardinčiau kaip "okupantus", jaučiasi išskirtiniais ir reikalaujančiais išskirtinių privilegijų savo kalbai bei kultūrai asmenimis. Jei žmogus N metų gyvena tam tikroje valstybėje ir visomis išgalėmis demonstruoja, kad jo kalba yra vienintelė "teisinga" ir kažkokia kita valstybė yra "geresnė" už tą, kurioje jis gyvena, tai iš esmės toks "pilietis" yra svetimkūnis. Nes jis pats ne tik nedaro jokių pastangų iš savo pusės integruotis, bet dargi ir aplinkinius skatina smerkti ir negerbti tos valstybės, kurioje gyvena. Iš to ir kyla tautinės nesantaikos problemos. Taip manyčiau.
Atsakyti
Geriausiai amerikietiskos demokratijos vaisiai jauciami amerikietiskose mokyklose, kur reguliariai pora kartu per savaite vyksta susisaudymai, po kuriu - geriausiu atveju - nemazai darbelio tenka reanimacijoms.

QUOTE(Urartu @ 2008 09 18, 13:42)
Šito nebus niekuomet... schmoll.gif Rusija savo prigimtim yra Rytai. O Rytuose, jokia vakarietiška demokratijos samprata nebeturi prasmės... Ji tiesiog ten...negalioja. Jos ten ir nereikia... Ir Rusija demokratijos prasme tebėra kažkuriame amžiuje... Per praėjusį šimtmetį ji nepasistūmėjo nė per milimetrą į vakarietišką demokratijos pusę... Ir nepasistūmės. Net po šimto metų, naujoji rusų karta didžiuosis savo naujojo caro įsakymais ir sakys pribaltams "o juk mes jus išvadavome"...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wilenska: 18 rugsėjo 2008 - 12:58
QUOTE(Wilenska @ 2008 09 18, 13:42)
Svarstau, kad visas pasaulis persipynes ir susijes kur kas labiau, negu mes manome. Gal net tie rusakalbiai rusai Rusijoje tera musu - lietuviu - palikuonys.

...Ir keikdami eilinį Vasiljevą net nepagalvojame, kad jis - Gediminaičių palikuonis... Aukso žodžiai, Wilenska 4u.gif LDK išties giminiavosi su Rusijos kunigaikštystėmis, taigi, pasikapsčius genofonde turėtume įdomių dalykų rasti smile.gif
Atsakyti
Uratu, tada turetume padekoti sovietams - jie issaude visa caro seima. (Juokauju, zinoma, liudnai).

QUOTE(Urartu @ 2008 09 18, 13:27)
Kodėl neskaityti rusų literatūros yra absurdas?
Papildyta:
Bet. "Rusų vyriausybė" nenukrenta iš dangaus ir nesusikuria iš vakumo... Ir, keisčiausias dalykas, rusų liaudis carus savuosius labai myli...Ir jais, bei jų politika didžiuojasi

Atsakyti
QUOTE(Urartu @ 2008 09 18, 13:42)
Per praėjusį šimtmetį ji nepasistūmėjo nė per milimetrą į vakarietišką demokratijos pusę... Ir nepasistūmės. Net po šimto metų, naujoji rusų karta didžiuosis savo naujojo caro įsakymais ir sakys pribaltams "o juk mes jus išvadavome"...

Autoritarizmas būdingas Azijos civilizacijoms, taigi, nematau prasmės jiems diegti vakarietišką svetimkūnį - demokratiją g.gif Galima sugyventi ir skirtingų civilizacijų atstovams, o padaryti galima ne tik niveliuotame pasaulyje mastau.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Minerva: 18 rugsėjo 2008 - 12:52
Beje, Minerva, Baltarusijos negalima vienareikšmiškai vadinti Rusija, o baltarusių - rusais. Tarkim, Gardino gyventojai nuo senų laikų itin linkę puoselėti lenkiškąją kultūrą, ne rusiškąją.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Peliauckų Jadzė: 18 rugsėjo 2008 - 13:00
QUOTE(Wilenska @ 2008 09 18, 13:47)
Uratu, tada turetume padekoti sovietams - jie issaude visa caro seima. (Juokauju, zinoma, liudnai).

Aš turėjau omeny dabartinius Rusijos carus - Putiną, Medvedevą ir panašius... Nes demokratiškai išrinktais prezidentais jų pavadinti neišieina... smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Wilenska @ 2008 09 18, 13:20)
Pritariu Minervai. Mano mociute - tikra sibiriete, ne tremtine is Lietuvos. Ji liudija, kad jos teti - mano proseneli ir jos seneli - mano proproseneli - rusus - tarybu valdzia siunte i katorga, nes sie esa neivykde to meto reikalavimu. Ji liudnai konstatuoja, kad kentejo visos tautos, iskaitant ir rusu. Kai tuo tarpu valdzioje neaisku kokiu tautybiu zmones sedejo. Net ir Leninas, kalbama, turejes zydu kraujo, vadinasi, ne grynas rusas. Nekalbu jau apie Stalina. Tad didelis klausimas, kas nuo ko kentejo. Kas yra okupantai.

Diskusijai pakrypus, kažkuriam poste aš ir bandžiau anksčiau pasakyt kad rusų tauta taip pat yra labai nukentėjus nuo bolševikinio režimo, deja oponentėms (-ei) tai šaltiniai netiko, nes lietuviški, tai skaičiai neoficialūs.

QUOTE(Minerva @ 2008 09 18, 13:38)
Jūs skiriate tautybę nuo pozicijos tam tikru klausimu, o didelė dalis diskutuojančių šias dvi kategorijas sutapatina.

Būtent, jau anksčiau sakiau, kad kalbame apie Rusijos valdžios poziciją.
Lygiai taip pat, kai vakar ar užvakar iškilo kalba apie čečėnus, buvo čia pateikiami pavyzdžiai kaip jie ir Lietuvoje nusikalstamai elgiasi, tai pagal tai supratau, kad tais pavyzdžiais lyg ir norėta įrodyti jų visos tautos nusikalstamą bruožą (mentalitetą). Ir tai kas vyko per du karus ir po jų, yra pateisinama. Visose tautose yra nusikaltėlių, bet ar pagal tai spręsti kuri tauta turi teisę gyvuoti, o kuri ne? g.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Peliauckų Jadzė @ 2008 09 18, 13:57)
Beje, Minerva, Baltarusijos negalima vienareikšmiškai vadinti Rusija, o baltarusių - rusias. Tarkim, Gardino gyventojai nuo senų laikų itin linkę puoselėti lenkiškąją kultūrą, ne rusiškąją.

Tikslinu: kalbu ne apie tautinį identitetą, kuris Baltarusijoje dalinasi tarp rusiškojo ir lenkiškojo, o apie valstybinį, kurį oficiali valdžia konstruoja 4u.gif Ypač reikėtų prisiminti dar nenumarinto plano sukurti Rusijos-Baltarusijos vieningą valstybę projektą...

Atsakyti
Tai tik tavo subjektyvi nuomone.
Griztant prie Gruzijos, Sakasvili i valdzia atejo perversmo (ne demokratisku) keliu. Po to esa referendumas ji "pripazino".. smile.gif.

QUOTE(Urartu @ 2008 09 18, 13:58)
Aš turėjau omeny dabartinius Rusijos carus - Putiną, Medvedevą ir panašius... Nes demokratiškai išrinktais prezidentais jų pavadinti neišieina... smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Wilenska: 18 rugsėjo 2008 - 13:05