O man sovietiniais laikais kai kas buvo geriau. Nezinau, gal man - tai esminiai dalykai. Niekada nenorejau daug, o dabar tai nemadinga.
Tam tikra prasme atsirado daugiau laisves vartoti, bet sielos laisves pastebiu sioje santvarkoje vis maziau.
Sovietineje santvarkoje nebuvo tvoru. Dabar visi saugo savo individualuma. Kiekvienas statosi tvora. Tai mane dusina.
Isvaziavus i gamta, apsistojus prie ezerelio nuolat kirba klausimas - ar neatvaziuos savininkas ir nesugadins nuotaikos (geriausiu atveju, blogiausiu - ar neisvarys). Visos graziausios vietos ispraduotos. Niekad nepretendavau i daug. Nemanau, kad kada nors pirksiu/ipirksiu ir paskritai nezinau, ar noresiu nusipirkti trobele prie ezero. Bet ta nesveika itampa vargina. Teigciau, siuo taveju mano viesasis ineteresas, kuri turetu valstybe ginti, smarkiai nukencia. Santvarka ir valstybe imi tapatinti ir nekesti. Is tiesu tai smerkiu sudaiktejima. Dar rezisierius A. Tarkovskis yra pasakes: "Nuodeme tai - be ko tu gali gyventi".
Nemanau, kad sovietu buvo ideali santvarka, bet kadangi dar ja prisimenu, bet del amziaus man negalima priksiti tendencingumo (nebent del misrios tautybes), jauciuosi turinti argumentu tokiai nuomonei apginti (bent jau pati sau).
Papildyta:
Rusų rašytojus skaito visas pasaulis. Tai pasaulio klasika. Kazi, ar kas be lietuvių dar zino Zemaite. Atsargiau su tokiais teiginiais. Nepainiokime tautos paveldo ir pavieniu asmenu kulturos. Negalima nusileisti iki ju lygio, pasiduoti provokacijai.
[quote=Peliauckų Jadzė,2008 09 26, 12:28]
Iš kiekvienos tautos perimama tai, kas joje stipriausiai išvystyta

[/quote]
Įdomu, ar kokiai tautai buvo uždrausta jų kalba... Ar kuri tauta turi tokią sąvoką, kaip knygnešiai. Gal todėl tokios kaip Žemaitė yra reikšmingos tik mums, lietuviams. Tai aukso grynuolis. Bet palaukit, juk yra ir Kymantaitė-Čiurlionienė, Lazdynų Pelėda ir t.t. Bet jei jums jos ne rašytojos, o šiaip sau tai jau jūsų asmeninės bedos.
Man nepatinka kai žongliruojama tautų kultūros pasiekimais.
Kaip jau rašiau vergas, kuriam suteikta laisvė irgi nemoka ją džiaugtis, nesupranta jos vertybės, nes nemoka ją pasinaudoti.
Papildyta:
QUOTE(sandruliaa @ 2008 09 26, 10:10)
man asmeniskai dzin kas darosi,as ne patriote,o siap reikia visad pradeti nuo saves ka as padariau kad geriau gyventusi,o irodineti kitiems.
Žmogui kuriam dzin, nepatriotui, jūs per daug aršiai viešinate negeroves. Jei jūs esate apatiška ir nieko nedarote, kyla normalus žmogiškas klausimas, kokią jūs turite teisę tada postringauti, bereikalo virpinti orą ir teršti tinklapį? Būtų priimtina, jei tai darytų žmogus neabejingas Lietuvos ateičiai, o jūs tik šiaip dzinpatriotas-prašalaitis.