Įkraunama...
Įkraunama...

Kai praeiviai auklėja jūsų vaiką, Kaip elgiatės?

QUOTE(Brasa @ 2009 09 06, 00:46)
Zinoma, kad is praeiviu negalima reikalauti, kad pedagoginiu ir psichologiniu aukstumu. Manau neretai butu labai gerai, kad ir tie aplinkiniai nekeltu tevams tokiu aukstu reikalavimu - paskaicius sia tema susidaro ispudis, kad jei tavo vaikas nera idealus (verkia, oziuojasi, neismano etiketo subtilybiu) - jo negalima vestis nei i kavine, nei i spektakli, nei i svecius ir t.t. Ar tikrai mes visi tokie pedagogiskai ispruse ir pasikauste psichologijoj, kad kiekvienam pavyksta pasirinkt idealius auklejimo metodus ir augint idealu, super kulturinga ir t.t. vaika. O jei darom klaidas ir tas vaikas neauga idealus (nepaisant geriausiu noru) ir jis kartais kelia aplinkiniams neigiamas emocijas? Ar tie tevai ir ju vaikai butinai turi susilaukt kazkokio pasmerkimo, kaip visiskai netike aukletojai, auginantys bezdzionkas ir uzprogramuotus nedorelius? Pvz. : mano dukra siandien lakste pas senelius ir vis gerkle dainavo : " Manyje gyvena veeelnias!!!!"  doh.gif  na, man kaip tikrai neidealiai ir nelabai pedagogiskai mamai  blush2.gif neatrode cia nieko baisaus - padainuos ir nustos. O mano dievobaiminga mociute kai isgirdo  doh.gif (paskui papirko saldainiais, kad nustotu dainuot biggrin.gif ). garantuoju, kad mano mociutei cia pasirode baisuline auklejimo spraga, o man - siaip, menkniekis...

Supranti, niekas ir nereikalauja, jog vaikas butu idealus. Bet kuomet vaikas elgiasi netinkamai, o teveliai atsipute su palaiminga sypsena veide nesiima jokiu priemoniu jam sudrausminti(gi jis dar mazas nieko nesupranta),tai aplinkiniu reakcija irgi gali buti atitinkama
Atsakyti
pagyvenusi, pavyzdys netinkamas- vaikas nekenke aplinkiniams, todel jo drausminti nereikejo. O jei kokia cekava zose aiskinasi, kodel vaikas linguoja, o negavus atsakymo ima saipytis, tai todel ji ir cekava zoska. Jei buciau buvus salia, buciau pasakius- jus tai kaip cekava zose, palikit vaika ramybeje. Ir vel- cekava zose- tiesiog daug pasakantis apie legesi epitetas. Ne apie zmogu, o apie jo elgesi. kaip ir bezdzionka pavadinti vaika, kuris elgiasi netinkamai, kenkdamas aplinkai.

As tai savus vaikus vadinu visokiausiais epitetais- ir saulytem, ir zuikuciais, ir burkuciais, ir kriuksiukais. Atitinkamai buna situaciju, kai sakau- "nesielk kaip neisaukleta bezdzioka" arba "nebuk neisaukleta bezdzionka". Kol kas dar nei vienas is mano trijules nesusitraumavo. lotuliukas.gif O tai kaip turetu but: jei vaikuciai elgiasi puikiai, tai vadinti juos zuikeliais, o jei blogai- jokiu taikliu zodeliu, iskart uzsidet akinius ir imti kalbeti KITAIP. Falsas tai- stai jums dar vienas tinkamas epitetas. Ir vel-apie elgesi, beje. Jei mama vaika vadina zuikeliu, ji naturaliai ji pavadins parseliu kai kuriose situacijose.

Tie visi teoriniai isvedziojimai apie vaiko saugojima, neivardinant, kas yra jo elgesys, kuo jis pats virsta, jei taip elgiasi, yra paistalai. Jojo, nevadinkit ju negraziai, nesiimkit grieztu priemoniu, kai valytoja keikia, mokytojus siuntineja, pries tevus kelia ranka. Laukit laukit. Iki taps pilnameciai, o tada jau teismas suteiks jiems nusikaltelio recidyvisto etikete. Negeras negeras teismas. biggrin.gif

Netikiu degraduku auklejimu. Vaikus isaugina tevai, o ne kokia teta praeive. Teta praeive gali tik imtis priemoniu, kad tuo momentu isgelbetu skriaudziama vaika. Bet kokios premones priimtinos, jei tik pades skriaudziamajam (protingose ribose, aisku, adekvacios, jei vaika musha, tai nereikia iskrat degrado nusaut, uzteks ji primust lotuliukas.gif , cia ne tokiais ir juokais pasakiau rolleyes.gif ). O ka siulot- imtis pedagogisko auklejimo, kad gal po penki simtai dvidesimt astunto tokio praeiviu sudrausminimo jis imtu musti silpnesnius kiek maziau? O sava vaika tam kartui paaukoti degado auklejimo tikslais?

Tai savo vaikus ir aukokit, jei norit. As tai savskius ginsiu tiek, kiek reikes. Na, dar meduotos. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(due drops @ 2009 09 05, 23:05)
o jus nesuvokiat,kad mokyklos administracija BEJEGE.

jei tokį jūsų nusistatymą nuolat girdi ir jūsų vaikai tada tikrai nieko nekeito.

mūsų mieste šiemet iš vienos gimnazijos buvo išmestas 12, už nepagarbą mokytojams. už tai, kad iš jų viešai tyčiojosi ir t.t. ( buvo įsitikinęs, kad 12 -toko tikrai nelies + mama kitos gimnazijos mokytoja) ir žinot, mokyklos valdžia atkentėjo savo, bet pagarba mokytojams iš kitų mokinių gerokai išaugo. na gerai, gal ne pagarba, gal baimė, bet....
Atsakyti
QUOTE(Brasa @ 2009 09 06, 00:46)
Zinoma, kad is praeiviu negalima reikalauti, kad pedagoginiu ir psichologiniu aukstumu. Manau neretai butu labai gerai, kad ir tie aplinkiniai nekeltu tevams tokiu aukstu reikalavimu - paskaicius sia tema susidaro ispudis, kad jei tavo vaikas nera idealus (verkia, oziuojasi, neismano etiketo subtilybiu) - jo negalima vestis nei i kavine, nei i spektakli, nei i svecius ir t.t. Ar tikrai mes visi tokie pedagogiskai ispruse ir pasikauste psichologijoj, kad kiekvienam pavyksta pasirinkt idealius auklejimo metodus ir augint idealu, super kulturinga ir t.t. vaika. O jei darom klaidas ir tas vaikas neauga idealus (nepaisant geriausiu noru) ir jis kartais kelia aplinkiniams neigiamas emocijas? Ar tie tevai ir ju vaikai butinai turi susilaukt kazkokio pasmerkimo, kaip visiskai netike aukletojai, auginantys bezdzionkas ir uzprogramuotus nedorelius?

Vaikas neprivalo būti idealus, tačiau susidurdamas su savo elgesio pasekmėmis, į kurias įeina ir aplinkinių , ir tėvų reakcija, jis mokosi.Kaip manot, ko išmoksta netinkamai besielgiantis vaikas, kurio tėvai viską nurašo vaikiškoms išdaigoms, o aplinkiniai mandagiai ir geranoriškai nutyli, idant netraumuotų svetimos atžalos g.gif

QUOTE(amita @ 2009 09 06, 06:02)
Supranti, niekas ir nereikalauja, jog vaikas butu idealus. Bet kuomet vaikas elgiasi netinkamai, o teveliai atsipute su palaiminga sypsena veide nesiima jokiu priemoniu jam sudrausminti(gi jis dar mazas nieko nesupranta),tai aplinkiniu reakcija irgi gali buti atitinkama

drinks_cheers.gif
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 09 06, 08:41)
Vaikas neprivalo būti idealus, tačiau susidurdamas su savo elgesio pasekmėmis, į kurias įeina ir aplinkinių , ir tėvų reakcija, jis mokosi.Kaip manot, ko išmoksta netinkamai besielgiantis vaikas, kurio tėvai viską nurašo vaikiškoms išdaigoms, o aplinkiniai mandagiai ir geranoriškai nutyli, idant netraumuotų svetimos atžalos  g.gif
drinks_cheers.gif

o kodėl manot, kad tie tėvai, kurie neauklėjo vaiko viešai aplamai jo neauklėja?
Atsakyti
QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 09:05)
o kodėl manot, kad tie tėvai, kurie neauklėjo vaiko viešai aplamai jo neauklėja?

Nei manau, nei nemanau bigsmile.gif O jei tiksliau- manau, kad tėvai viešumoje paleidžiantys savieigai nepageidaujamą vaiko elgesį, vargu ar pajėgs pasivyti nuvažiavusį traukinį, auklėdami vaiką "aplamai". Ir kuo tas vaikas mažesnis, tuo beprasmiškesnis toks atidėto auklėjimo momentas. Man sunku patikėti, kad nesuragavus pvz į beskeikiančio trimečio elgesį "čia ir dabar", vėlesnis aiškinimas, kad keiktis yra negerai, bus efektyvus mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 09 06, 09:29)
Nei manau, nei nemanau  bigsmile.gif O jei tiksliau- manau, kad tėvai viešumoje paleidžiantys savieigai nepageidaujamą vaiko elgesį, vargu ar pajėgs pasivyti nuvažiavusį traukinį, auklėdami vaiką "aplamai". Ir kuo tas vaikas mažesnis, tuo beprasmiškesnis toks atidėto auklėjimo momentas. Man sunku patikėti, kad nesuragavus  pvz į beskeikiančio trimečio elgesį "čia ir dabar", vėlesnis aiškinimas, kad keiktis yra negerai, bus efektyvus  mirksiukas.gif

aš manau, kad jei trimetis nusikeikė viešai, tai garantuotai nusikeiks ir savoje aplinkoje.

Atsakyti
QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 09:32)
aš manau, kad jei trimetis nusikeikė viešai, tai garantuotai nusikeiks ir savoje aplinkoje.

Aš irgi taip manau mirksiukas.gif , bet.... Realus pavyzdys: maniškio grupėje penkiametis kito vaiko atėjusią pasiimti mamą garsiai palydi nenormatyvine leksika doh.gif Į auklėtojos pastabą nesureaguoja, į manąją- pagąsdina, kad jo tėtis ateis ir nupjaus man galvą blink.gif Auklėtojos komentaras: su tėvais buvo kalbėta, tačiau atsakymas buvo "jis namuose taip nesielgia".
Atsakyti
QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 08:37)
jei tokį jūsų nusistatymą nuolat girdi ir jūsų vaikai tada tikrai nieko nekeito.
mūsų mieste šiemet iš vienos gimnazijos buvo išmestas 12, už nepagarbą mokytojams. už tai, kad iš jų viešai tyčiojosi ir t.t. ( buvo įsitikinęs, kad 12 -toko tikrai nelies + mama kitos gimnazijos mokytoja) ir žinot, mokyklos valdžia atkentėjo savo, bet pagarba mokytojams iš kitų mokinių gerokai išaugo. na gerai, gal ne pagarba, gal baimė, bet....

Pataisymas-12okas jau pilnametis, mokyklos valdzia ji gali priimti, gali ismesti. Butu taip pasielges 11okas-niekas niekada jo net nepaliestu, o mokyklos valdzia jaustusi is tiesu bejege.
Atsakyti
Nors ragnez konfrontuoja su alfa159, man abiejų jų požiūriai priimtini ir pritaikomi biggrin.gif Per viduriuką.

Manyčiau dar didesnė problema, kai sugyvulėja ne tie, kuriuos vienaip ar kitaip tėvai auklėja, o būtent tie, kuriems absoliučiai neskiriamas dėmesys. Gyvena pasroviui ir pagal savas ar iš draugų pasiimtas taisykles.
Atsakyti
QUOTE(Subjektyvi @ 2009 09 06, 10:16)
Nors ragnez konfrontuoja su alfa159, man abiejų jų požiūriai priimtini ir pritaikomi biggrin.gif Per viduriuką.

Subjektyvi, as konfrontuoju ne su ragnez parasymais (ji gi nieko naujo iki siol neparase, ta pati ir musu tevai ir seneliai zinojo ir taike, ir visos mamos tai taiko, tiesiog nepateikineja cia tokiu tiesu, kaip savo gilios isminties bigsmile.gif ), bet su jos rasymo maniera, demonstruojancia ribotuma ir tuscia arogancija.

Sioje temoje jau tikrai supykde. Nes jau n temu kartojau ta pati- ragnut, aukseli, nemandagu taip, negrazu su zmonem taip kalbeti, nustati juos pries save tokia kalbejimo manirea- niekaip didziajai pedagogei "nedaeina", kad klausimu i klausima atsakineti nemandagu. Tai cia man ka- tokios moteriskes klausti patarimu apie auklejima? biggrin.gif Pfff....
Atsakyti
QUOTE(dange @ 2009 09 06, 09:43)
Aš irgi taip manau  mirksiukas.gif , bet.... Realus pavyzdys: maniškio grupėje penkiametis kito vaiko atėjusią pasiimti mamą garsiai palydi nenormatyvine leksika  doh.gif Į auklėtojos pastabą nesureaguoja, į manąją- pagąsdina, kad jo tėtis ateis ir nupjaus man galvą  blink.gif Auklėtojos komentaras: su tėvais buvo kalbėta, tačiau atsakymas buvo "jis namuose taip nesielgia".

o tai tėvai atėję pasiimt vaiko negirdi kaip jis elgiasi?

QUOTE(sena pažįstama @ 2009 09 06, 09:54)
Pataisymas-12okas jau pilnametis, mokyklos valdzia ji gali priimti, gali ismesti. Butu taip pasielges 11okas-niekas niekada jo net nepaliestu, o mokyklos valdzia jaustusi is tiesu bejege.

oi ne. mano vieną klasioką išmetė (? arba kažkokiu būdu privertė išeit) iš mokyklos už tai, kad į pamokas atsinešė metaxos ir vis vieną mergaitę terorizavo. toli gražu dar mum tada iki 11-tokų buvo.
tada jo močiutė sakė, kad nesusitvarko su vaiku, ir mokykla ėmėsi savų priemonių.
Atsakyti