mielosios, turiu dar viena klausima.
pries kokius desimti puslapiu alfa pasakojo, kokia netiketa DOVANA ji gavo is nepazistamo zmogaus lektuve - vyriskis, sedintis gretimoje sedynjee net atsisake savo puodelio kavos, nes alfa skrido su mazu vaiku ir jai butu teke "dirbti", kad jos kaimynas savo kava isgertu ramiai.
taigi, klausimas: ar kuri nors is cia besipiktinanciu nevaldomais vaikais esate nepazistamai moteriai padovanojusios tokia dovana? pvz., pakalbinusios kavinukej judru dvimeti, kad jo mama spetu bent kelis kasnius isimesti i burna, kol neatsalo maistas?
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 06, 07:57)
pagyvenusi, pavyzdys netinkamas- vaikas nekenke aplinkiniams, todel jo drausminti nereikejo. O jei kokia cekava zose aiskinasi, kodel vaikas linguoja, o negavus atsakymo ima saipytis, tai todel ji ir cekava zoska. Jei buciau buvus salia, buciau pasakius- jus tai kaip cekava zose, palikit vaika ramybeje. Ir vel- cekava zose- tiesiog daug pasakantis apie legesi epitetas. Ne apie zmogu, o apie jo elgesi. kaip ir bezdzionka pavadinti vaika, kuris elgiasi netinkamai, kenkdamas aplinkai.
As tai savus vaikus vadinu visokiausiais epitetais- ir saulytem, ir zuikuciais, ir burkuciais, ir kriuksiukais. Atitinkamai buna situaciju, kai sakau- "nesielk kaip neisaukleta bezdzioka" arba "nebuk neisaukleta bezdzionka". Kol kas dar nei vienas is mano trijules nesusitraumavo.
O tai kaip turetu but: jei vaikuciai elgiasi puikiai, tai vadinti juos zuikeliais, o jei blogai- jokiu taikliu zodeliu, iskart uzsidet akinius ir imti kalbeti KITAIP. Falsas tai- stai jums dar vienas tinkamas epitetas. Ir vel-apie elgesi, beje. Jei mama vaika vadina zuikeliu, ji naturaliai ji pavadins parseliu kai kuriose situacijose.
Tie visi teoriniai isvedziojimai apie vaiko saugojima, neivardinant, kas yra jo elgesys, kuo jis pats virsta, jei taip elgiasi, yra paistalai. Jojo, nevadinkit ju negraziai, nesiimkit grieztu priemoniu, kai valytoja keikia, mokytojus siuntineja, pries tevus kelia ranka. Laukit laukit. Iki taps pilnameciai, o tada jau teismas suteiks jiems nusikaltelio recidyvisto etikete. Negeras negeras teismas.
Netikiu degraduku auklejimu. Vaikus isaugina tevai, o ne kokia teta praeive. Teta praeive gali tik imtis priemoniu, kad tuo momentu isgelbetu skriaudziama vaika. Bet kokios premones priimtinos, jei tik pades skriaudziamajam (protingose ribose, aisku, adekvacios, jei vaika musha, tai nereikia iskrat degrado nusaut, uzteks ji primust
, cia ne tokiais ir juokais pasakiau
). O ka siulot- imtis pedagogisko auklejimo, kad gal po penki simtai dvidesimt astunto tokio praeiviu sudrausminimo jis imtu musti silpnesnius kiek maziau? O sava vaika tam kartui paaukoti degado auklejimo tikslais?
Tai savo vaikus ir aukokit, jei norit. As tai savskius ginsiu tiek, kiek reikes. Na, dar meduotos.
As tai savus vaikus vadinu visokiausiais epitetais- ir saulytem, ir zuikuciais, ir burkuciais, ir kriuksiukais. Atitinkamai buna situaciju, kai sakau- "nesielk kaip neisaukleta bezdzioka" arba "nebuk neisaukleta bezdzionka". Kol kas dar nei vienas is mano trijules nesusitraumavo.

Tie visi teoriniai isvedziojimai apie vaiko saugojima, neivardinant, kas yra jo elgesys, kuo jis pats virsta, jei taip elgiasi, yra paistalai. Jojo, nevadinkit ju negraziai, nesiimkit grieztu priemoniu, kai valytoja keikia, mokytojus siuntineja, pries tevus kelia ranka. Laukit laukit. Iki taps pilnameciai, o tada jau teismas suteiks jiems nusikaltelio recidyvisto etikete. Negeras negeras teismas.

Netikiu degraduku auklejimu. Vaikus isaugina tevai, o ne kokia teta praeive. Teta praeive gali tik imtis priemoniu, kad tuo momentu isgelbetu skriaudziama vaika. Bet kokios premones priimtinos, jei tik pades skriaudziamajam (protingose ribose, aisku, adekvacios, jei vaika musha, tai nereikia iskrat degrado nusaut, uzteks ji primust

Tai savo vaikus ir aukokit, jei norit. As tai savskius ginsiu tiek, kiek reikes. Na, dar meduotos.

Bet tenka pripažinti, kad "cekava zoska" iš esmės nenorėjo pakenkti vaikui, tiesiog supratimo žmogui trūko, kad "nekaltas patraukimas per dantį", tinkama suaugusių kolektyve, visiškai netinka vaikų kolektyve. Gerai, kad paklausė, kad neabejingi, bet jei jau tau tikrai neramu buvo, tai nėra sunku paėjėti iki pedagogo, sėdinčio autobuso priekyje - jis supažindintas su vaiko problemomis ir išspręs situaciją.
Iš esmės aš už tai, kad suaugęs stabdytų netinkamą mažamečių elgesį. Bet jei jau imiesi tokios atsakomybės, tai reikia laikytis pirncipo - svarbiausia nepakenkti. Jūsų paminėtos "bet kokios priemonės priimtinos, jei tik padės skriaudžiamam" man labai jau nepatikimai atrodo. Gąsdinimai, fizinis smurtas (čia mažiems), ironija, pašaipa (čia paūgėjusiems ir paaukgliams) - jau "sunkioji artilerija", kai neįsigilinęs į situaciją, nepažinodamas vaiko, neturėdamas specialių žinių ribą tikrai gali nesunkiai peržengti.
Dėl savų kitas reikalas - jūs ir vaikus pažįstate, ir situaciją, kai taikote ironiją, puikiai suvokiate. O blogiausiu atveju visada išlieka galimybė "pasitaisyti", jei jau lazdą perlenkėte - t.y. atsiprašyti vaiko, paaiškinti savo ketinimus.
Manyčiau, kad tokioje situacijoje, kai dėl mažamečio veiksmų kyla grėsmė kito asmens sveikatai, turtui praeivio pareiga yra tuos veiksmus sustabdyti nepakenkiant pačiam mažamečiui, ir, jei įmanoma ir jums atrodo reikalinga, informuoti apie tai tėvus, pedagogus, kad šie imtųsi priemonių.
Jūsų tiesa, kad dalis tų vaikų, jūsų vadinamų "degradukais" nereaguoja į "pedagogiškas priemones". Ar yra tikimybė, kad pritaikius "ne tokias pedagogiškas" priemones jie su jūsų (ar kitais vaikais) vaiku elgsis kitaip? Manyčiau, kad kažkiek yra. Tačiau lygiai taip pat yra tikimybė, kad nepadės ir "nepedagogiškos priemones", arba dar labiau pablogins istuaciją ir padidins grėsmę jūsų vaikui. Tai ką dabar daryti? Naikinti tuos "degradukus", kurie nebijo "nepedagogiškų priemonių"?.
O ar jūsų vaikui ir jums nekelia grėsmės girti vairuotojai, ar šiaip už vairo sėdintys "narsuoliai", kuriems "jūra ligi kelių". Tai sugavus antrą karto už greičio viršijimą irgi "šaudom"?
Aš irgi savų vaikų "neaukoju", tiesiog metodus renkuosi kiek kitus. Pasaulis, aišku, netobulas. Bet visa laimė, kad jis didelis. Visada gali pradžioje pasitraukti. O bėgant laikui, gali pasaulį "tobulinti", pats tobulėdamas ir išmokdamas su juo sugyventi

QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 14:33)
niekada nebaru,neauklėju nei svetimo, nei pažystamo vaiko, nei giminaičio nepaklaususi kodėl jis vienaip ar kitaip elgiasi.

Ai, turetu pagal jus buti toks scenarijus: kai begioja vaikas trukdo pietauti,snekuciuotis,tai paklausi: kodel taip elgiesi negraziai? Ir manote jis atsakytu?

O ka jus darote ,kai viesoje vietoje JUMS svetimi vaikai trukdo? Einate pasakyti tevams,aiskinate kaip reiketu aukleti?

O jei jus prieisite prie tokiu teveliu,pasakyti,kad jusu vaikas trukdo,ka manote jie atsakys,numanau...,nes jei jie nemato bet kaip besielgiancio savo vaiko,tai i jus jiems visiskai nusisvilpti!"Tokie tevai hamai ir Afrikoje hamai!!!"

QUOTE(Ilgaplaukė @ 2009 09 06, 13:51)
Ai, turetu pagal jus buti toks scenarijus: kai begioja vaikas trukdo pietauti,snekuciuotis,tai paklausi: kodel taip elgiesi negraziai? Ir manote jis atsakytu?
Tai tada nesidomejote vaiku psichologija ,kai vaikai elgiasi neadekvaciai,jie patys nezino kodel jie taip elgiasi!
Ir paaiskinti tikrai nesugebes. O ir nesiruosiu aiskintis kodel,nes neatejau aukleti ,o pavalgyti ,laika gerai praleisti
Tegul tevai aiskinasi,as tik tuo metu "pastaciavau "i vieta,o jau kaip ji toliau aukles man nerupi!!!
O ka jus darote ,kai viesoje vietoje JUMS svetimi vaikai trukdo? Einate pasakyti tevams,aiskinate kaip reiketu aukleti?
O as galiu pasakyti ,kad tokie vaikai reikalauja demesio ,nesvarbu is ko ,kokiomis priemonemis,jiems tai nesvarbu,gauna doze demesio ir jie patenkinti,todel ,kad tevai NENORI to demesio jam suteikti ,tai bando visokiais imanomais budais! Ir tai manote normalu? O jus sakote,pirmiau paklausiu...absurdas,esate teoretike ,o taip mastant,ir auklejant dabartinius vaikus neuzteks ir Lukiskiu! 

grįžom prie to, kad vaikui negali būti nuobodu, nepatogu, nemalonu, neįdomu... dėl bet kokio mažos asmenybės poelgio kalti tėvai ir jų nenoras rūpintis vaiku, viso auklėjimo primetinas aplinkai....
vadimas mano vaiko ateitis jau nulemta. ech ....
nebesinori vėl apie tą patį kalbėt
QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 13:33)
niekada nebaru,neauklėju nei svetimo, nei pažystamo vaiko, nei giminaičio nepaklaususi kodėl jis vienaip ar kitaip elgiasi.

ir dar
baramas mažametis, kai jo tėvai šalia, tai mano akyse tik rodo, to žmogaus nepasitikėjimą savim. juk vaiką subart lengviau, negu nueit prie jo tėvų ir pasakyt, kad toks ir anoks vaiko elgesys man kelia nepatogumų

ir dar

baramas mažametis, kai jo tėvai šalia, tai mano akyse tik rodo, to žmogaus nepasitikėjimą savim. juk vaiką subart lengviau, negu nueit prie jo tėvų ir pasakyt, kad toks ir anoks vaiko elgesys man kelia nepatogumų

As snekeciaus tik su tevais , kuom vaikas kaltas .
Manau tevai sureaguotu , jei elenemtariai prieitumete ir paklaustumete , jus krepsinio stovo nepasiemete ? Nes jaunasis krepsininkas neturi kur savo kamuoliuka priglausti

Jei su jumoru ir vaikas mazas , uzrasai ant serveteles ieskau tetes ir mamos ir paprasai nunest tevams

Aisku galima ir toki varianta , jus nezinote iki kada vaiko prieziuros tarnybos dirba , nes cia vienisas vaikiukas pasimete

Tai pagal kai ka , kerstas suaugusiems

Netenkina vaiko be prieziuros elgesys , ieskai priemoniu kad elgesys butu nukreiptas uzimtumo linkme ir tiek .
Kadangi man tenka matyt daug vaiku , tai aniuoleliu kuriuos teveliai tokius daro yra daug . Tipo tau viskas leista

Yra paprasciausiai tokia rusis motereliu , kurios bet kur atvedusios savo atzalele jai leidzia daryti viska , o aplinka turi ta atzalele ir uzimt ir saugot ir rupintis .
QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 14:55)
grįžom prie to, kad vaikui negali būti nuobodu, nepatogu, nemalonu, neįdomu... dėl bet kokio mažos asmenybės poelgio kalti tėvai ir jų nenoras rūpintis vaiku, viso auklėjimo primetinas aplinkai....
Tai atsakykite ,kodel bandote issisukti i jums uzduotus klausimus

Na jei ir jus taip auklejate savo vaika,tai jo,tada laukite bedu...!

Ir kodel as tureciau eiti,kalbetis su tevais,net ir su ironija sakyti taip ir taip...,"pastaciau "tuo metu i vieta vaikeli ,ir tiek ziniu...,o kaip toliau aukles ne mano problema ,svarbu tuo metu jau nebetrukdys

QUOTE(*meduota* @ 2009 09 06, 13:55)
Gali buti , bet tam duota mastanti mama kad tai numatytu .
Problema ne vaiko budas ar momentinis nepasitenkinimas , problema tai kaip i tai reaguoja tevai , ar stengiasi problema isprest ( uzimt , izoliuot , irt.t ) ar tai ignoruoja ir tiek .
pagyvenus, mes gi apie ta pati.
Tik tyciojimasis is lingavimo ir suaugusiu kolektyve butu nieksybe. Yra nerviniai tikai, kuriu suauge zmones nekontroliuoja, tai ju fizine savybe. kaip mikciojimas. Neleistina tyciotis is fiziniu zmogaus savybiu jokioje aplinkoje. Cia jau butu tikra to zodzio prasme- patycios.
Del vairavimo isgerus- ne, viskas nesibaigia baudomis. Po kazkiek tasku surinkimo atimamos teises.
O jei vairuojantis isgeres kliudo zmogu- baudziamoji atsakomybe.
Taikydama ironija kitiems vaikams neturiu tikslo ju aukleti, nes toki tiksla laikau niekiniu. Ironija naudoju vietoj rekimo ar fizinio isikisimo, siekdama efekto butent toje situacijoje. Nors jei tureciau daugiau raumenu ar decibelu, tai museikas stabdyciau ir kitaip.
Meduota, viskas susijauke i viena kruva. Pusantru metuku savo elgesio nesuvokiantis vaikas ir paauglys chamas turi sulaukti skirtingos aplinkiniu reakcijos, gi taip ir yra, nieks nepriestarauja. Tiesiog vienos cia kalba apie pypliukus, kitos apie paaugusius, ir gaunasi makalose.
ragnez vel demonstruoja, kaip blogai ji galvoja apie zmones.
jergau, kodel NIEKAM daugiau nekyla tokie "ismintingi" klausimai? Kas dar gali pagalvoti, jog cia diskutuojancios- bet kurioje barikadu puseje esancios- nera padeje aplinkiniams.
kaip blogai reikia galvoti apie tave supanti pasauli, kad su juo taip kalbetum.
Ir kas atsitiko ragnez per kelerius tuos metus, kol turejau atostogas nuo SM. Dievaz, panasu, kad uzsuko pasisveikinti psichai is Azkabano?
Tik tyciojimasis is lingavimo ir suaugusiu kolektyve butu nieksybe. Yra nerviniai tikai, kuriu suauge zmones nekontroliuoja, tai ju fizine savybe. kaip mikciojimas. Neleistina tyciotis is fiziniu zmogaus savybiu jokioje aplinkoje. Cia jau butu tikra to zodzio prasme- patycios.
Del vairavimo isgerus- ne, viskas nesibaigia baudomis. Po kazkiek tasku surinkimo atimamos teises.

Taikydama ironija kitiems vaikams neturiu tikslo ju aukleti, nes toki tiksla laikau niekiniu. Ironija naudoju vietoj rekimo ar fizinio isikisimo, siekdama efekto butent toje situacijoje. Nors jei tureciau daugiau raumenu ar decibelu, tai museikas stabdyciau ir kitaip.

Meduota, viskas susijauke i viena kruva. Pusantru metuku savo elgesio nesuvokiantis vaikas ir paauglys chamas turi sulaukti skirtingos aplinkiniu reakcijos, gi taip ir yra, nieks nepriestarauja. Tiesiog vienos cia kalba apie pypliukus, kitos apie paaugusius, ir gaunasi makalose.
ragnez vel demonstruoja, kaip blogai ji galvoja apie zmones.

Ir kas atsitiko ragnez per kelerius tuos metus, kol turejau atostogas nuo SM. Dievaz, panasu, kad uzsuko pasisveikinti psichai is Azkabano?
QUOTE(Ilgaplaukė @ 2009 09 06, 13:51)
O ka jus darote ,kai viesoje vietoje JUMS svetimi vaikai trukdo?
O kodėl reikia iš visų išskirti situaciją, kai trukdo vaikai? Ar nevertėtų visais atvejai elgtis vienodai?
Kai susidaro situacija, nesvarbu viešose ar ne viešose vietose, kai mano poreikiams, norams trukdo kitas asmuo, aš bandau klausimą spręsti tokia tvarka:
1. Pamąstau, ar tikrai tas mano poreikis/noras yra tiek svarbus, lyginant su "kitos pusės" norais ar poreikiais, gal galiu apsieiti be jo?
2. Pabandau pažiūrėti į perspektyvą - gal kita pusė greitai patenkins savus interesus ir tada aš galėsiu patenkinti savu?
3. Pažiūriu, gal man nėra sudėtinga kur nors kitur pasitraukus tą savo poreikį patenkinti.
4. Pamąstau, gal kita pusė gali savo poreikį kur kitus pasitraukus patenkinti (ir kartais surizikuoju tai geranoriškai pasiūlyti, bet tik kartais, nes dažniausiai tokie pasiūlymai mūsų visuomenėje traktuojami "tu nesakyk ką aš turiu daryti, ir aš nesakysiu, kur tau eiti"

5. Ir tik tada, kai man gyvybiškai būtina tai gauti čia ir dabar, sukaupiu jėgas ir einu "kovoti".
PS. Bet teisybės dėlei reikia paskyti, kad tokie faktoriai kaip skaudanti galva, nuovargis, išankstinė nuostata apie "kitą pusę" būna kad sukeičia eilės tvarką. Tada viską padarau iš "antro galo" ir po viskam turiu laiko apmąstyti, kad nebuvo čia ko veltis į konfliktus ir reikėtų dar padirbėti valdant savo nervus

O dėl vaiko, lakstančio kavinėje, tai paprastai ties pirmais trim punktais situacija ir išsisprendžia. Labai jau retai vaikas gali padaryti kažką, kas neleistų man pavalgyti, na, nebent tikrą krepšinio kamuolį pradėtų mėtytų virš mano stalo. Valgymas trunka labai ribotą laiką ir tik retais atvejais visą tą laiką vaikas malasi apie mano stalą. Juk kavinė didelė, o jam dar ir pavalgyti reikia. O susitikimams-pasisėdėjimams yra kavinių, kurios turi kažkiek atitvertus stalus, tai planuoju iš anksto ir tokį rezervuojuosi.
QUOTE(alfa159 @ 2009 09 06, 13:08)
Perskaiciau straipsni, palaikyciau mokyklos administracija.
Ar nemanot, kad tokiems mokiniams reikia pasakyti- esi chamas, jei toks ir busi toliau- mesim lauk. O tai vaikinas pasiklydes kazkokiuose a la demokratiniuose svaiciojimuose apie savo nuomones issakyma. Ner zalio supratimo, kaip ta nuomone issakyti, tai izeidinejo mokytojus "vardan demokratijos". Mama- pedagoge.
Vat cia tai skandalas.
Ar nemanot, kad tokiems mokiniams reikia pasakyti- esi chamas, jei toks ir busi toliau- mesim lauk. O tai vaikinas pasiklydes kazkokiuose a la demokratiniuose svaiciojimuose apie savo nuomones issakyma. Ner zalio supratimo, kaip ta nuomone issakyti, tai izeidinejo mokytojus "vardan demokratijos". Mama- pedagoge.

Kad ir kaip juokiasi daugelis iš Amerikoje vyraujančių keistų taisyklių, bet jos mums labai tiktų, ypač palaikant tvarką mokyklose, reguliuojant mokinių elgesį. Ten visos bausmės taikomos progresiškai didėjančia tvarka. Tarkim yra draudimas atsinešti į mokyklą mobilų telefoną ar ipodą. Vieną kartą nepakluso - berods vienai dienai mokiniui draudžiama ateiti į mokyklą. Antras kartas nepaklusimo - draudžiama už tą patį trim dienom. Ir t.t., ir pan. Labai veiksminga. Turi būti kažkokia aiški ir suprantama tvarka, nes dabar chaosas.
Jei vaikas yra nekontroliuojamas, neauklėjamas, be priežiūros, neturi dėl to kentėti visi kiti. Jis yra centrinė ašis, nuo kurio priklauso visų likusių atmosfera.
QUOTE(Subjektyvi @ 2009 09 06, 15:29)
Kad ir kaip juokiasi daugelis iš Amerikoje vyraujančių keistų taisyklių, bet jos mums labai tiktų, ypač palaikant tvarką mokyklose, reguliuojant mokinių elgesį. Ten visos bausmės taikomos progresiškai didėjančia tvarka. Tarkim yra draudimas atsinešti į mokyklą mobilų telefoną ar ipodą. Vieną kartą nepakluso - berods vienai dienai mokiniui draudžiama ateiti į mokyklą. Antras kartas nepaklusimo - draudžiama už tą patį trim dienom. Ir t.t., ir pan. Labai veiksminga. Turi būti kažkokia aiški ir suprantama tvarka, nes dabar chaosas.
Manote cia iseitis,kad vaikui draudziama eiti i mokykla?

QUOTE(Subjektyvi @ 2009 09 06, 14:29)
Jei vaikas yra nekontroliuojamas, neauklėjamas, be priežiūros, neturi dėl to kentėti visi kiti. Jis yra centrinė ašis, nuo kurio priklauso visų likusių atmosfera.
Tai labai gerai, ir musu mokyklose taikomos tokios pacios progresuojancios bausmes.