Na, manau laikas baigti diskusija.
Visiems globojantiems ar isivaikinusiems vaikelius linkiu laimes
O tik ketinantiems tai daryti - rasti SAVO vaikeli
Taigi, pas mus jau augo 6 vaikai. Ir as jau buvau studente (mazdaug po 1 metu po to kai paemem globai S), i musu seima atvyko net trys vaikai. Broliukai (5 ir 3) bei mergaite 1,5 metuku. Sitie vaikai irgi pas mus pakliuvo ne is globos namu, o tiesiai is ligonines, kur jie buvo paguldyti del didelio issekimo, sergantys niezais ir labai suvarge.
O buvo taip. Paskambino mamai jos viena drauge - pediatre - ir pasake: zinai, atveze tris vaikus. Daktarai mergaitei nori prirasyti neisivystyma ir atsilikima, bet man atrodo, kad jie visi labai protingi. Tu atvaziuok, paziurek.
Mama nuvaziavo ir jau negalejo pamirsti tu vaiku. O ypac mergaites akiu. Mamai jos zvilgsnis pasirode labai skausmingas, bet protingas ir gilus.
Dar teko pakovoti su daktarais, kad tuos vaikus atiduotu (nebepamenu, kas ten strigo, bet kliuciu buvo).
Atidave.
Pamenu, kaip grizau savaitgaliui namo ir pamaciau tuos vaikus. Vyriausias berniukas toks rimtas, susikaupes, akys kaip senuko. I klausimus atsakinejo ramiai taip, bet labai logiskai ir su mintim. Jaunesnis berniukas buvo toks snekoriukas (juk jam buvo 3 metukai), vis - kas cia, koks tavo vardas ir t.t...
Paskutine pamaciau mergaite, nes mama su ja buvo kieme.
Kai pamaciau sita coliuke rimtu veideliu bei protingom akytem, uzpludo tokia banga, taip norejosi ja paciai imti ir paslepti nuo viso pasaulio. Paprasiau mamos, kad leistu ja pakrikstyti. Nes kazkaip jauciau, kad noriu, jog sitas vaikas butu mano gyvenime svarbus. Mama sutiko, tad A - pirmoji mano kriksto dukra.
Na bet is eiles ir pagal amziu
Vyriausias broliukas D augo gana tylus, ramus, bet su cinkeliu vaikas. Jis gali puse dienos tyleti, bet kai pasakys, tai kazka tikro, apgalvoto, arba juokingo. Zodziu, vejais zodziu nelaide. Man jis taip pat labai patiko. Tas jo rimtumas, solidumas... Bet visada ramus - jokiu nervu, jokiu kaprizu, jokiu perdetu emociju. Pakalbintas greiciau atsakys sypsena nei zodziais. Jei jau labai labai blogai - nuverkia posma kur vienas ir vel sypsosi.
Gydytojai apziureje D rado siokiu tokiu bedu vyrisku, tai reikejo jam dvi operacijas daryti. Abu kartus gulejau su juo ligonineje, nes mama tiesiog negalejo palikti visu kitu vaiku. Tad prisirisau prie sito vaiko kurkas labiau nei prie visu kitu (kaip ir prie jo seses). Tai buvo vaikas, kuris man atrode idealus.
Pamenu, jau ejo i mokykla. Budavo grizta, valgo pietus - taip ramiai, tyledamas, ir staiga sako - o siandien Benas... ir papaskoja koki bajeri is mokyklos gyvenimo, bet toki, kad tikrai juokinga
Idomus buvo ir jo santykis su broliu ir sese. Jis nerode jiems jokiu emociju, tik is tolo stebejo ir dziaugesi, kad jais rupinamasi.
Ir supratingumas. Jam sakai - reikia taip ir taip, net jei jam nepatinka, niekada nesakys, kad nepatinka. Reikia, tai reikia.
Iki paauglystes jis augo be vienos bedeles. As ji idealizavau, o mano sese jo nemego. Sakydavo - jis bejausmis, jis kaip tyli kiaule, bet ziuresim, ko priknis. Zodziu, jai jis nepatiko, kazkaip ji negalejo jo pajausti, o man jis buvo idealus. (Vat kodel sakau, kad reikia labai i suderinamuma ziureti).
Paauglysteje D pakrete siek tiek sposu. Is tiesu jis dare tokius dalykus, kuriu niekada niekas nedrisdavo padaryti, bet man tai atrode, gal ir negeros, bet budingos koznam paaugliui isdaigos. Pavyzdziui, viena diena pasislepes isnese is namu kazkoki ipatinga kaktusa, kad padovanoti ji draugui su gimtadieniu. Kita karta, kai tecio nebuvo namie, isvaziavo pasivazineti su traktorium (atseit siuksles norejo isvezti), kita karta savavaliskai masina pasieme ir apsuko pora ratu per miesteli.
Mama uzdraude listi prie kompo, uzrakino kambari, tai D ilipo pro langa ir visa diena prazaide.
Isdaiga po isdaigos, ir D eme labai konfliktuoti su mama. Tiksliau, jis nekonfliktavo, tik mama eme panikuoti. Tada jau jos abi buvo sus sese pries mane. "Matai - sakiau tyli kiaule"... As ir toliau ji gyniau. Nes man atrode, kad jis taip elgiasi todel, kad yra paauglys ir negali saves kaip paauglio realizuoti. Nes mano tevu namuose gana griezta tvarka (kitaip gal ir negali buti) ir paauglyste yra tas amzius, kuri pragyventi su mano tevais yra labai nelengva.
Itampa augo. D eme nesti is namu kai kuriuos daiktus ir pardavineti ar mainyti ( beje, dazniausiai savo, arba isprasytus is kitu vaiku), kartais ir kokia kapeika "pasiskolindavo" uzsilikusia ant saldytuvo...
Labai jam norejosi visko, ka turi kiti paaugliai. Ir maciau kaip jam nelengva. Kiti bent jau išsikoliodavo, kai negaudavo o jis - niekada.
Pora kartu buvo nusigeres iki komos.
Paskui atsirado jo tevai. Tiksliau tevas grizo is kalejimo ir pradejo rasyti laiskus bei skambinti. Prizadedavo tam vaikui visko - kad atvaziuos, atves ta ir ta, bet niekada neatvaziuodavo.
D nebesusitvarke su sita situacija - konfliktai ir nesupratimas namuose, tikruju tevu pazadai... jis eme blaskytis. nustojo mokytis. manau, net ketino slapta vaziuoti pas tevus, nes juos idealizavo...
Jau buvo 12 klaseje, kai mokytojai pasake, kad prie egzaminu neprileis. mama vos isprase, kad sugrazintu i vienuolikta klase.
Itampa toliau augo. Viena diena mama neistvere ir pasake jam, kad jis jau pilnametis ir gali daryti ka nori - gali vaziuoti pas tevus ar kur tik nori.
D parase laiska. "Tai buvo paskutinis kartas. Noriu buti Jusu sunus"...
Nuo tos dienos D suaugo. Perejes atgal i vienuolikta klase, eme draugauti su viena klasioke. Labai faina mergaite. Vasara labai daug dirbo, kad padeti tevams ir kad uzsidirbti pinigeliu sau ir savo mergaitei. O jau kaip jis svelniai ta mergaite myli

Jie abu tokie grazus
Dabar ir mama ir sese jau pripazista, kad D - auksinis vaikas buvo, nepaisant tu zbitku, kurie ejo, praejo, ir uzsimirso kaip paauglystes isdaigos.
Dabar jis visu mylimas ir vertinamas.
As manau, jei D butu gaves daugiau laisves ir nebutu buve taip varzomi jo paaugliski norai, buvo galima isvengti ir tu bedu, kurios buvo. Tai vaikas, salia kurio reikejo suaugusio kaip draugo, o ne kaip autokrato. Todel, manau, kad jei jis butu auges demokratiskesneje aplinkoje, viskas butu buve gerai.
As netgi savo sunui daznai ji pavyzdziu statau, nes D mano sunui - autoritetas.