Įkraunama...
Įkraunama...

Katės nagučiai

O kokie yra kastracijos/sterilizacijos minusai? blink.gif

Žinoma, kad ir šiuo atveju pagrindinis motyvas būna šeimininko patogumas (kad nežymėtų baldų, kad nekniauktų savo dainų) - tačiau ar kastraciją galima prilyginti sužalojimui, kuris atliekamas nunaginant? Katinas be kiaušų yra toks pats katinas, tik be kiaušų, o be nagų - tai katinas invalidas sad.gif Manau, kad kastracija tai yra riba, iki kurios leistina pritaikyti gamtą sau, per daug jai nepakenkiant (juolab, kad yra nemažai pliusų ir pačiam gyvūnui). Priešingu atveju tektų uždrausti kates apskritai laikyti butuose, leisti tik kaimo vietovėse ir nuosavuose namuose su kiemu bei sodu, o netoliese - mišku. O išlupinėti nagus tam, kad nedraskytų baldų, yra kaip užklijuoti subinę, kad nekakotų (irgi smirdi, granulės juk ne visagalės). Tiek draskymas, tiek kakojimas yra neišvengiami dalykai, kuriuos privalu žinoti prieš įsigyjant katę, ir čia galima rasti kompromisą tik auklėjimo keliu (kad kakotų ten, kur skirta, kad draskytų tik tai, kas galima). O auklėjimas užima laiko, reikalauja pastangų ir ne visada duoda norimą rezultatą (dažnai ir nuo gyvūno charakterio tai priklauso, ir nuo šeimininko sugebėjimų). Todėl daug kam kur kas paprasčiau mazgą ne išpainioti, o nukirsti. Tai man asocijuojasi su žmogaus tinginyste, nekantrumu ir nelankstumu, kas savotiškai susiveda į dėmesio gyvūnui (ir tuo pačiu meilės) stoką. Tuo tarpu lytinės funkcijos atveju joks auklėjimas nepadės - kitos išeities nėra, kaip tik užkirsti kelią gamtai, kad nešūkautų.
Atsakyti
QUOTE(zay @ 2005 07 08, 12:35)
o dėl negailestingumo šiaip esu baisiai žiaurus žmogus-nunaginu, priverstinai kergiu (tai yra žiaurus prievartavimas, nes kartais kalę rėkiančią ir klykiančią laiko 2-3, o kartais 4 žmonės),

Siaubas.. blink.gif O tai kas tai kalytei daroma? blink.gif g.gif Niekada nesu su tuo susidurusi.. Na jei kates ar suniukas nenori - tai nenori, niekada nepagalvojau, kad galima ji dar ir prievartaut.. blink.gif Nesugebeciau sitaip pasielgt su savo augintiniu.. schmoll.gif

Rasma
Viskas "susiveda" į elgesį su gyvūnu ir suteikiamą kančią: tai va, man nesuprantama kuo sterilizacijos/kastracijos kančia yra geresnė už nunaginimo kančią? (laikant išimtimi tą atvejį, kai sterilizacija/kastracija yra reikalinga gydymui). Ir kiek smerkiančių šią procedūrą?

Na as sitos proceduros taip labai, kaip nunaginimo, nesmerkiau (nors pati jokiu budu jos nedaryciau ir nedariau nei vienam savo augintiniui), bet gal todel , kad nezinau kokie jos minusai. O kokie tie minusai? Kas nors labai blogai veliau, senatveje? g.gif

Rasma Suprantu, kad dirbant toki darba nori ar nenori, jausmai kazkiek atbunka, juk net ir gydytojai, kasdien matydami zmoniu skausma, pripranta ir atbunka, bet taip ir turi buti, nes zmogus paprasciausiai psichishkai gali neatlaikyt, jei visada taip jautriai reaguotu, juk situ specialybiu zmones to skausmo ir kancios mato labai labai daug (man atrodo, kad as net pirmos savaites neistverciau blush2.gif ) Tad tas apsipratimas su svetima kancia - apsaugos mechanizmas.
Rasiai, kad atveza nukankintus blogu maistu.. Buk gerute, pakonsultuok kuom geriausia maitint savo kaciuka? Anksciau visada maitindavau naturaliu maistu, paskui buvau pradejusi sausu bei koncervais, taciau kai vienas mano kates kaciukas (augintas pas drauge) numire tik poros metuku tesulaukes, o veterinaras paaiskino, kad dabar, kai atsirado tie kaciu maistai, tai kates mirsta nuo tokiu ligu, apie kurias anksciau niekas nera net girdejes.. blink.gif Tai visai pasimeciau.. blink.gif doh.gif
Dabar kaip tik priglaudziau is gatves paimta maza katyte (na ji jau vos ne dvigubai didesne, nei buvo kai parsinesiau ax.gif , bet vistiek dar mazyle).. Duodu biski koncervu, biski naturalaus maisto.. Bet noretusi zinot kas geriau. Ar gali padet patarimu?
Atsakyti
nežinau, man tai atrodo, kad čia nesamonė ir išsigalvojimas kažkoks tas gyvūnų nunaginimas... jei gyvūnas yra vadinasi jis turi turėti nagus. o jei jau bijot , kad baldus sudraskys tai pasidomėkit prieš pirkdami apie katinus.
pati dievinu šiuos gyvūnus ir katinai su kuriais teko "bendrauti" dauguma buvo aršaus būdo, bet pati erzinu žaidžiu, rankas apibraižo..."aj sugis" pagalvoju ir toliau žaidžiu...
Atsakyti
Ne į temą, bet atsakysiu, kaip ten su tom kalėm-pirmą kartą kergiant 80 procentų kalių nesileidžia, iš pradžių gal būna ir taip, bet po to apima panika, tas pats beja ir su visais kieminukais šunimis-atrodo ten meilė, iš ties rusai turi labai gerą rujos pavadinimą - apart "tečka" dar yra "gon", o tai atspindi kas vyksta, kalės nesileidia, jos yra užvaikomos patinų, kol nebegali priešintis, ir tada kartais jas net iš nuovargio gulinčias pakergia, tai čia būna toks pirmas kartas, tekę tai matyti ir mūsų kiemuose. Su veislinėm niekas nevaiko, tiesiog nėra tiek patinų, kad vaikytų pasikeisdami, kol vienas ilsisi, o kergiama su pageidaujamu-taigi ir prievartaujama. Be to labai retai būna, bet būna, kai kalė iš vis neprisileidžia patino-jokio, ką tada daryt, jei pirkot veislinę kalę, ar to reikia dėl sveikatos? Taigi kartosiuosi-prieš sakant "niekada" visda pagalvokit, kad gyvenimo klystkeliai nežinomi...kas žino kas ten bus, sakau pagal save, nes prieš 5 metelių ir aš būčiau buvusi besipiktinančių gretose.
Atsakyti
Suprantu, kad dirbant toki darba nori ar nenori, jausmai kazkiek atbunka, juk net ir gydytojai, kasdien matydami zmoniu skausma, pripranta ir atbunka, bet taip ir turi buti, nes zmogus paprasciausiai psichishkai gali neatlaikyt, jei visada taip jautriai reaguotu, juk situ specialybiu zmones to skausmo ir kancios mato labai labai daug (man atrodo, kad as net pirmos savaites neistverciau  blush2.gif ) Tad tas apsipratimas su svetima kancia - apsaugos mechanizmas.

Prie gyvūno kančios nepripratau, bet "nervai" užsigrūdino. Dabar šalia gailesčio visuomet seka labai didelis noras padėti. Padedu kiemo bobelėm, kurias švelniai vadinu "patriotėm", nes jos vis pasibeldžia ir klausia ką daryt su kokiu bedaliu..perku vaistus, landžioju po rūsius ir gydau suluošintus benamius. Tai vienintelė mano praktika, nes šiaip mano darbas dabar visai nutolęs nuo gydomosios veterinarijos.
Turbūt ištvertum mirksiukas.gif Man irgi taip atrodė, bet dabar atrodo, kad viską ką patyriau ir kas man įvarė šoką studijų metais, tai užgrūdino blaiviam mąstymui ateityje. Anksčiau pirmaudavo noras "pulti į paniką" matant bejėgį, besikankinantį padarą (ašaros pačios byrėdavo), o dabar pirma mintis - galiu padėt? kaip?. Ir atsirado susitaikymas su ta mintimi, jog viskas, jei padėti nebegalima.
Gal šiek tiek ir atbukau, bet gyvūnus ėmiau vertint kaip gyvūnus. Anksčiau gyvūnas buvo aukščiau už žmogų, dabar žmogus aukščiau už gyvūną. Pamenat buvo kažkokioje temoje linksniuojama situacija: gaisras, galit išgelbėt tik vieną, ką gelbėsit savo numylėtą augintinį ar kaimynų vaiką? Garantuoju, anksčiau būčiau atsakius "augintinį", o diplomo teikimo dieną 100 proc. būčiau pasakius, kad aukščiau, tikrai svarbiau yra žmogus. Neturi kentėti gyvūnas, bet dėl gyvūno neturi kentėti ir žmogus.

Rasiai, kad atveza nukankintus blogu maistu.. Buk gerute, pakonsultuok kuom geriausia maitint savo kaciuka? Anksciau visada maitindavau naturaliu maistu, paskui buvau pradejusi sausu bei koncervais, taciau kai vienas mano kates kaciukas (augintas pas drauge) numire tik poros metuku tesulaukes, o veterinaras paaiskino, kad dabar, kai atsirado tie kaciu maistai, tai kates mirsta nuo tokiu ligu, apie kurias anksciau niekas nera net girdejes..  blink.gif  Tai visai pasimeciau..  blink.gif  doh.gif
Dabar kaip tik priglaudziau is gatves paimta maza katyte (na ji jau vos ne dvigubai didesne, nei buvo kai parsinesiau  ax.gif , bet vistiek dar mazyle).. Duodu biski koncervu, biski naturalaus maisto.. Bet noretusi zinot kas geriau. Ar gali padet patarimu?

Taip, kaip žmonėms taip ir gyvūnams maistas teikia ne vien naudos ax.gif Katinai ir katės kenčia nuo šlapimtakių, šlapimkanalio pažeidimų, šunys dažnai būna nukamuoti alergijos.
Galima šerti sausu maistu, bet jis turi būti kokybiškas. Dažnai kokybiškas yra lygu brangus (tai tikrai ne Whiskas, Darling, Kitekat ir pan.). Galima šerti "natūraliu" maistu (tačiau veterinarai dabar tikrai jau to neberekomenduoja), tiesiog reikia žinoti kas tinka..kiti galvoja katei žalią žuvį patiesei dubenėlyje, pieno įpylei ir ji bus patenkinta..toli gražu ax.gif
Aš pati šeriu kokybišku sausu maistu ir konservais, bet konservus skiedžiu ir šildau mirksiukas.gif
a
Atsakyti
Rasma , aciu uz issamius atsakymus. Na gaisro metu as irgi vistik gelbeciau vaika (cia mamos instinktas nepaliktu pasirinkimo ax.gif ), juk savas dvi paneles auginu.. Taciau matant kencianti gyvuna ir man asaros byret pradeda. Yra teke keleta nuo gatves paimti masina pertrenktu, ir kelis is ju netgi isgydyt pavyko, deja nevisiems veterinarai begalejo padet.. O vieno sesko deka tai netik kad visa salona masinos turejau plaut, ale dar ir bauda nuo mentuku uz greiti uzsidirbau blush2.gif
O dek maisto.. Na eda mano mazyle dabar koncervus... eda... eda.. ir susidaro ispudis kad jai vis negana. Tada jau persasi mintis, kad kas ten do maistas jei gyvunelis vis alkanas jauciasi? Juk naturalaus gerokai maziau suvalgo. Kodel taip yra?
Ir koki sausa reiketu pirkti? Ar sausas tinka ir mazam kaciukui?
Atsakyti
Hm, katinas be nagų - joks katinas... Teisingai pasakyta - pliušinis žaisliukas blink.gif Be to, katės dar ir kanda - gal dantis išrauti ar apzulinti? sad.gif doh.gif
Nors mano pačios rankos nuakėtos (pūkuotajai-naguotajai dar pusės metukų nėra, tai ir duodasi...), galvoju - praeis, apsiramins, surimtės... Be to, sienom laipiodama, jau galinius nagus atsibukino - gal ne tokie aštrūs ir priekiniai bus su laiku... ir su protu, kaip kažkas sakė... tongue.gif
Man tie nagučiai katei žavesio duoda - toks mielas laukinukas wub.gif (va, dabar imsiu ir susilauksiu kritikos..)
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Virdzinija: 15 liepos 2005 - 02:03
QUOTE(Sindy @ 2005 07 14, 22:50)
O dek maisto.. Na eda mano mazyle dabar koncervus... eda... eda.. ir susidaro ispudis kad jai vis negana. Tada jau persasi mintis, kad kas ten do maistas jei gyvunelis vis alkanas jauciasi? Juk naturalaus gerokai maziau suvalgo. Kodel taip yra?
Ir koki sausa reiketu pirkti? Ar sausas tinka ir mazam kaciukui?

Matyt tavo mažylei labai patinka tie konservai. Žmonės dažnai klausia ar į konservus nededama kokių medžiagų, kad katės jų labai norėtų ir po to nuolat "reikalautų" tik tų konservų. Ne, kažkokių spec. medžiagų nededama, bet kaip žmonėms , taip ir gyvūnams..pvz. tas labai pigus sausas maistas yra ir su dažikliais, ir kvapiosiom medžiagom, konservantais.
Mano katė "blūdija" dėl "Whiskas" sauso maisto, nes jai to maisto įpylė mano mama nežinodama kuo šerti mano gyvūną biggrin.gif Bet kas iš to, vos paėda, tai po to visus kampus apvemia doh.gif
Tačiau mano katė gauna "konservų", tai "Kitekat" maistas doh.gif Pataikauju katės skoniui, nusileisdama jos sveikatai doh.gif Mano katė gauna viso 1 pakelį per dieną (už 1.19Lt.) ir per du kartus, ne viską iš karto. Tą maistą jai skiedžiu vandeniu ir dar pašildau. Geresnių konservų ji neėda doh.gif doh.gif

Iš sauso maisto katę esu šėrusi: "Specific", "Iamso", "Purina", "Pro Plan", "Hill's" ir dar galbūt kitų firmų, tik ne visas ir pamenu..Dabar jau žinau, kas jai skaniausia, tai "Hill's" ir "Pro Plan"..Nežinau kokio svorio tas sauso maisto pakelis, lyg ir apie 400 gr., o kaina apie 12 - 14 lt. Tinka "Royal Canin", bet tai nėra itin aukštos kokybės maistas, nors kaina pan.: apie 10 Lt. pakelis.

Kačiukus ypač reikia gerai maitinti, tam yra skirti spec. maistai, visos profesionalios kompanijos turi asortimente maistą kačiukams iki 1 metų amžiaus. Tai ir smulkesnis, ir atitinkantis augančio kačiuko poreikius maistas. Visų minėtų firmų maistai yra ir mažiems kačiukams. Yra net pieno milteliai žindomiems kačiukams, jei mama katė, neišgali išmaitinti savo vados ax.gif

Veterinarai siūlo žmonėms atsisakyti to šėrimo natūraliu maistu, nes dažniausiai žmonės šeria ne tuo kuo reikia, per didelėm/per mažom porcijom..

Ką reiškia "ėda ir negana"? g.gif Jei tavo katytė gauna vien konservus, tai pvz. jai per dieną reiktų 3 folinių pakelių "Kitekat"..Kiek ji suėda? Tada galima orientuotis ar jai reikia riboti kiekį, (gal ji tiesiog ėdri labai ir nejaučia saiko..turbūt matėt vargšų katinų, kurie dažnai kitiems juokingi, o iš tiesų kenčia, kurių svoris siekia 10-15 kg., lašinukai linguoja). O gal katytė tiesiog nelabai kokybiškai ėda ir jai trūksta maisto?
Atsakyti
Virdzinija , tavo kiciuko naguciai nuostabus thumbup.gif Man irgi be nagu katinas prarastu puse savo zavesio ax.gif

Rasma , na ji ir sueda tuos 3 folinius pakelius, tik ne "Kitekat", o "Wiskas". nes man pastaraji kazkas gyre kaip pakankamai kojybiska, o apie kitekat neteko girdet atsiliepimu. Tad ir nenorejau rizikuot. Na siandien nuvaziuosim i Kika paieskot tu sausiuku. Tikiuosi nereiks liet asaru laidojant kaciuka (tada sunkiai begaleciau sau atleist.. cry.gif ) O kad sueda perdaug galvojau, nes ant pakelio parasyta kad jai turetu uztekt 1-2 g.gif
Atsakyti
Šiaip tai galima orientuotis pagal maisto kaloringumą, tik reiktų žinoti koks kaciaus amžius ir svoris (bent apytiksliai) ax.gif Jei jam užtenka pagal energetinę maisto vertę medžiagų, jis bus sveikas ir toks koks turi būti (aišku, tas maistas turi turėti ir mineralų, ir reikiamų vitaminų).

O "Whiskas" ir "Kitekat" tikrai yra vienodi, tas pats "Darling", "Friskies" ir pan.

Konservų irgi yra profesionalių gamintojų, bet mažulyčiai metaliniai indeliai kainuoja apie 4-5 lt., labai nepigu cry.gif
Atsakyti
QUOTE(Rasma @ 2005 07 15, 09:23)
Šiaip tai galima orientuotis pagal maisto kaloringumą, tik reiktų žinoti koks kaciaus amžius ir svoris (bent apytiksliai) ax.gif Jei jam užtenka pagal energetinę maisto vertę medžiagų, jis bus sveikas ir toks koks turi būti (aišku, tas maistas turi turėti ir mineralų, ir reikiamų vitaminų).

O "Whiskas" ir "Kitekat" tikrai yra vienodi, tas pats "Darling", "Friskies" ir pan.

Konservų irgi yra profesionalių gamintojų, bet mažulyčiai metaliniai indeliai kainuoja apie 4-5 lt., labai nepigu cry.gif

Darling tikrai daug blogesnis. As viena ismeginau - daugiau tokio "kakio" nepirkciau...
Atsakyti
Na mes visai i lankas nuo temos nukrypom, bet ir aš savo nuogąstavimų nenutylėsiu - baiginėjosi katinuko maistas, ir nusipirkom naujo.. Į Whiskas ir KiteKat sausą nebežiūrėjau komentarų prisiskaičiusi, nusipirkau - Blended gourmet, special kitty. Pirmą kartą matomas ir visai nežinomas, gal irgi koks kakas? blink.gif g.gif doh.gif
Atsakyti