Įkraunama...
Įkraunama...

Atopinis dermatitas IX tema

Specialiai "Nedelsk" į klausimus apie prieštaringai vertinamą kremų komponentą - lanoliną, augalinių aliejų naudą ir kitus kosmetikoje naudojamus priedus sutiko atsakyti kosmetikos firmos Weleda atstovas - vaistininkas Vytis Kondreckas.
1. Kuris kremų pagrindas yra geriausias – lanolinas, glicerinas ar kokie kiti riebalai?
Geriausias kremų pagrindas yra augaliniai aliejai. Lanolinas, glicerinas ar kitos medžiagos yra tik kaip papildančios savo savybėmis vienos ar kitos paskirties kremą ir labai retai naudojamos kaip kremo pagrindas. Dažniausiai kosmetikos ir farmacijos pramonėje kaip kremų pagrindas naudojamas iš naftos produktų gautas vazelino aliejus (oleum vaselini arba paraffinum liquidum). Jis ekonomiškas (pigus), negenda (nėra "gyvas" kaip augaliniai aliejai) ir su juo lengva kurti įvairias kremų kompozicijas, nes yra indiferentiškas (bekvapis, bespalvis). Augaliniai aliejai - yra gaunami iš augalų sėklų (sezamo, migdolų) ir kai kurių vaisių (alyvų, šaltalankių). Sėklos ar vaisiai su juose esančiomis sėklelėmis - būsimo augalo užuomazgos - suspaustas, sukoncentruotas į mažą grūdelį augalas. Išspaustas aliejus yra tarsi viso augalo "esencija". Jo gyvybinės, formuojančios jėgos suteikia apsaugančių, drėkinančių, maitinančių ar reguliuojančių impulsų mūsų odai. Todėl yra didžiulis skirtumas tarp "negyvo" vazelino aliejaus - kuris tik padengia odą plėvele, atitverdamas mus nuo pasaulio, ir "gyvų" augalinių aliejų suteikiančių apsauginį sluoksnį - kuris leidžia odai veikti kaip jutimo organui.
2. Ar nėra loginės klaidos, kai sakoma, kad lanolino ar eterinių aliejų sudėtis panaši į odos? O gal reiktų sakyti, jog jų sudėtis tokia, kurią oda geriausiai įsisavina? Akcentuojama, jog jų mažas molekulių svoris, jos geba tirpti riebaluose. Kaip viskas vyksta? Kaip konkrečiai vyksta medžiagų įsisavinimo procesas ląstelės sandaroje?
Filosofinis klausimas... Logika pagal senovės graikų supratimą - tai dieviška tvarka, ir jei įvykiu ar veiksmų tvarka atitinka dieviškąją tvarką - tai yra logiška. Dabartinėje visuomenėje yra šioks toks pasimetimas, nes logiškumas dabar yra proto (minties) galia suvokta eiliškumo tvarka. O kadangi protai ir jų galimybės yra įvairios, tai kas vienas žmogui yra logiška - kitam atrodo priešingai.

Lanolinas yra riebalinė medžiaga (vilnos vaškas) gaunama iš avių vilnos. Savo struktūra jis panašus į žmogaus odos išskiriamas riebias medžiagas, kurios, kaip ir lanolinas turi apsauginę, drėgmę sulaikančią funkciją. Eteriniai aliejai - lakios, augalų išskiriamos medžiagos turinčios stiprų kvapą.
Šnekėti apie lanolino ar eterinių aliejų panašumą su žmogaus oda, būtų panašu, kaip sakyti, kad žmogus labai panašus į avį (aviną) ar lavandą (arba kitą augalą). Lanolinas - kremuose naudojamas kaip papildanti žmogaus dermos (antras odos sluoksnis) riebalinių liaukų išskiriamas medžiagas - kurių pagrindinė funkcija - drėkinti odos paviršių (t.y. neleisti per greitai išgaruoti vandeniui). Eteriniai aliejai paprastai dedami norint suteikti kvapą ir kaip konservantai. Oda gauna gyvybines medžiagas iš kraujo kaip ir kiti žmogaus organai. Sveikas, šviežias maistas, ekologiška aplinka, fizinis aktyvumas ir dvasinė pusiausvyra - yra sveikos odos pagrindas. Odos "maitinimas" iš išorės - panašus į nesveikas fantazijas.
Mažos molekulinės masės medžiagos, kurios pereina odos barjerą (būtiną apsaugoti žmogaus fizinį kūną nuo aplinkos poveikio) - patenka į limfą, kraują ir tik tada nukeliauja į kepenis, iš kurių perdirbtos keliautų atgal į odą (jeigu ten jų reikėtų). Paprastai - jos lieka kepenyse arba ten nukenksminamos ir nusėda jungiamajame audinyje ir populiariai vadinamos -"šlakais" ar "toksinais". Žinoma dalis šių medžiagų, ypač jei didelėmis koncentracijomis tepamos ant odos, patenka į odos ląsteles ir ten kaupiasi. Bet ar tai yra gerai - labai ginčytinas klausimas.


3. Šiandien pvz. lūpų dažų gamyboje lanoliną vis dažniau pakeičia sintetiniai priedai, o veido losjono sudėtyje vietoj lanolino naudojama alfa ar beta hidrorūgštis.Galima būtų daryti išvadą, jog lanolinas yra reklamos sutryptas komponentas, kurio žalos moksliniais tyrimais įrodyti nepavyksta, tačiau užmiršti mitus apie lanoliną žmonėms yra labai sudėtinga. Vis dėlto lanolinas daugelį metų stebėtas, tikrintas ir vertintas produktas. Ar galime būti tikri, kad kosmetikos sudėtyje vietoj lanolino bus panaudotas kitas, geresnis, efektyvesnis ir labiau patikimas komponentas?

Lanolino žalą įrodyti labai lengva, nes yra nemažai alergijos atvejų - tiek jo kvapui, tiek pačiai medžiagai. Su šitu alergijos baubu lanolinas sėkmingai keičiamas kitomis medžiagomis. Kita vertus - alergijos dažniausiai kyla dėl - žemos kokybės lanolino, kuris nėra išvalytas. Vėlgi, avių išvestų specialiai vilnos auginimui lanolinas kokybiškai skiriasi nuo senųjų (tradicinių) avių veislių vilnos lanolino. Būtent jis stipriau alergizuoja, nes yra nepilnavertis ir labiau skiriasi nuo žmogaus odos išskiriamų medžiagų. Pesticidai, herbicidai, sunkieji metalai - kurie kaupiasi avių vilnoje taip pat turi savo įtakos lanolino kokybei ir stiprina lanolino kaip alergeno poveikį.Pvz. Weleda naudoja Australijos ekologiškuose ūkiuose augintų tradicinių (senovinių) avių veislių lanoliną, kuris yra hipoalegeniškas ir pilnavertis. Labai abejoju ar galima sukurti kažką geriau už gamtos ar Dievo sukurtas medžiagas. Be abejonės - sukurpti kažką ir įsivaizduoti, kad tai geriau - galima.

Atsakyti
QUOTE(lawanda @ 2009 01 07, 12:26)
jauciuos kaip tai jau nebelabai, spazmuot pradeda  doh.gif  meldziuosi kad iki sestadienio nepagimdyciau, nes pas gyd. paskutinis vizitas ir jau pasakys kada kita savaite vaziuot ant stalo gultis, jau psichuoju ir depresuoju ir bais bijau  doh.gif
100%  drinks_cheers.gif


jau taip greit? bigsmile.gif
o kada nustatyta data? nors pas mus tos datos nelabai ir nustatineja, sako, gims kada nores biggrin.gif tai mano 2 savaites velavo pagal ta duota data, turejau laukt doh.gif smile.gif

galvok apie ta dziaugsma, kuris taves laukia wub.gif ir nepsichuok, nu ,kiek tai imanoma.. mirksiukas.gif
Atsakyti
4u.gif
*GREISI* wub.gif 4u.gif 4u.gif thumbup.gif super straipsniuką pacitavai 4u.gif
QUOTE(Daddygirl @ 2009 01 07, 17:30)
jau taip greit?  bigsmile.gif
o kada nustatyta data? nors pas mus tos datos nelabai ir nustatineja, sako, gims kada nores  biggrin.gif

biggrin.gif mirksiukas.gif pas ją CZ

lawanda mirksiukas.gif - 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Daddygirl @ 2009 01 07, 15:19)
kelios pirmos i galva atejusios idejos, ka gali bandyti uk: aveeno priemones, TS, E45.
Nueisi pas GP, drekikliu ir prausikliu duos nemokamai (aisku, sintetiniu).

O jus gal musu kaimynai?  bigsmile.gif  ax.gif

Aveeno jau bandziau, bet nieko jis mums nepadejo schmoll.gif
na gal ne visai kaimynes, bet toje pacioje Londono puseje blush2.gif As is Ilford'o mirksiukas.gif
Atsakyti
Truputi pasigooglinau ir radau zinute, kad 2-3 m. vaikas isgijo nuo AD naudojant Transfer Factor produkcija. Gal zinot ka nors apie siuos maisto papildus, jau labai graziai apie juos raso.
Atsakyti
QUOTE(ausru @ 2009 01 07, 11:35)
Sakau pasidalinsiu info apie Azuolyno vaistines Kaune gaminama vitaminini krema - Pasirodo 100% naturalus, sudetis - lanolinas+saltalankis+vit.A+E, jokiu konservantu. Bet del to jo galiojimas lb trumpas - net ir saldytuve laikant galioja tik apie 1 men. O jei ne saldytuve, tai is viso gal tik savaite galioja.

Kokiu santykiu (gramais) dedami šie ingridientai?

QUOTE(ausru @ 2009 01 07, 14:44)
O geriau ne genetikai viska nurasineti, o pries nestuma issivalyti organizma kaip sena palta.

Aš tai padariau ir ką - tokio blogumo su AD niekas iš artimųjų, giminių neturi/neturėjęs (tik AD apraiškų būta) kaip mano vaikas... verysad.gif

QUOTE(*GREISI* @ 2009 01 07, 16:29)
Dabar skaitau knygą badavimo fenomenas,labai labai patiko,vyresniems turintiems problemų tai manau gera išeitis ,viskas moksliškai paaiškinta.

Aš perskaičiau Taunytės knygą - ten yra ir apie AD, ir apie badavimus ir visokių dalykų...

QUOTE(*GREISI* @ 2009 01 07, 17:27)
Specialiai "Nedelsk" į klausimus apie prieštaringai vertinamą kremų komponentą - lanoliną, augalinių aliejų naudą ir kitus kosmetikoje naudojamus priedus sutiko atsakyti kosmetikos firmos Weleda atstovas - vaistininkas Vytis Kondreckas.

Ačiuks už info 4u.gif

Pas mus pablogėjimas cry.gif
Atsakyti
QUOTE(rasa23 @ 2009 01 07, 19:54)
Kokiu santykiu (gramais) dedami šie ingridientai?
Aš tai padariau ir ką - tokio blogumo su AD niekas iš artimųjų, giminių neturi/neturėjęs (tik AD apraiškų būta) kaip mano vaikas...  verysad.gif
Aš perskaičiau Taunytės knygą - ten yra ir apie AD, ir apie badavimus ir visokių dalykų...
Ačiuks už info  4u.gif

Pas mus pablogėjimas  cry.gif

Taunytės knygas visas skaičiusi,labai geros knygos thumbup.gif

Papildyta:
QUOTE(rasa23 @ 2009 01 07, 19:54)
Kokiu santykiu (gramais) dedami šie ingridientai?
Aš tai padariau ir ką - tokio blogumo su AD niekas iš artimųjų, giminių neturi/neturėjęs (tik AD apraiškų būta) kaip mano vaikas...  verysad.gif
Aš perskaičiau Taunytės knygą - ten yra ir apie AD, ir apie badavimus ir visokių dalykų...
Ačiuks už info  4u.gif

Pas mus pablogėjimas  cry.gif

kokio amžiaus tavo vaikiukas?
Atsakyti
Siaubas tas dermatitas...Net indų plauti negaliu, pirštus sulenkt skauda, oda taip sutrukinėjus... verysad.gif
Atsakyti
QUOTE(Turkcena @ 2009 01 07, 19:03)
Siaubas tas dermatitas...Net indų plauti negaliu, pirštus sulenkt skauda, oda taip sutrukinėjus... verysad.gif

Siūlyčiau prieš merkiant į vandenį rankas gerai ištepti riebiu kremu ar TS ir jokiais būdais nenaudoti Fairy. Mano anytai viena iš indikacijų įsigyti indaplovę buvo dermatitas doh.gif
Atsakyti
QUOTE(rasa23 @ 2008 12 14, 22:22)
15. Cutivate – hormoninis, mėgsta skirti, nė velnio nepadeda, tik dar blogiau,
mano asmeninė patirtis

Man šitas harmoninis vaistas praktiškai galima sakyt, išsigelbėjimas, žinau, kad jis nėra gerai, bet ką daryti, kad reikia....
Papildyta:
QUOTE(dautan @ 2009 01 07, 19:13)
Siūlyčiau prieš merkiant į vandenį rankas gerai ištepti riebiu kremu ar TS ir jokiais būdais nenaudoti Fairy. Mano anytai viena iš indikacijų įsigyti indaplovę buvo dermatitas doh.gif

tai teks taip ir padaryt, nors ir šiek tiek bijau kremu tept, bet reikia matyt smile.gif
Mes tai truim indaplovę, bet nenaudojam kažkaip blush2.gif
Atsakyti
QUOTE(*GREISI* @ 2009 01 07, 19:58)
Taunytės knygas visas skaičiusi,labai geros knygos thumbup.gif
kokio amžiaus tavo vaikiukas?

O ar ką nors bandėte iš josios patarimų? Ar padėjo?
Už kelių mėn - 2 metukai.
Kažkada alergologė sakė - iki 2 m išaugs, bet matau, kad deja, ne. Liūdesys liūdesys... 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(ausru @ 2009 01 07, 14:44)
O geriau ne genetikai viska nurasineti, o pries nestuma issivalyti organizma kaip sena palta.


naaaa manau cia diskutuotinas klausimas g.gif , pirma mintis perskaicius siuos zodzius man kilo, kokia bus to kudikelio reakcija, kai jis "visiskai svarus ir isvalytas" is visiskai neuzterstos aplinkos iseis i musu tikraja terpe ir tures VISKA patirt PIRMA karta, kai dar organizmas pats savaime yra silpnas..... ar ne geriau jau "siek tiek" uzterstam ir "siek tiek patyrusiam" iseit... Nemanau, kad tai gera mintis schmoll.gif

QUOTE(Daddygirl @ 2009 01 07, 17:30)
jau taip greit?  o kada nustatyta data?


data mano tai 19 tipo ribine diena, bet man negalima sulaukt saremiu, tai vat jei sestadienio echoskopas parodys kad jau vaikutis subrendes, kita savaite soliuosiu i operacine unsure.gif

QUOTE(Turkcena @ 2009 01 07, 20:17)
Man šitas harmoninis vaistas praktiškai galima sakyt, išsigelbėjimas, žinau, kad jis nėra gerai, bet ką daryti, kad reikia....


tai aisku kad issigelbejimas, jis gi bais veiksmingas, poveikis greitas, bet ar jis tau BUTINAS? Ar daug kremu, tepalu, alieju be hormonu esi isbandzius? Be to turint tokias rankas, tai jau reik minimum pirstines detis plaunant su chemikalais arba juos keisti maziau "pavojingais", o indaplove isvis iseitis smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo lawanda: 07 sausio 2009 - 21:30