Katės kalba apie... lėtines ligasWill Falconer, DVM, sertifikuotas veterinaras homeopatas
Stebėdamas gyvūnus ir jų ligas savo daugiau nei dvidešimties metų praktikoje, aš matau vieną akivaizdžią tendenciją. Ar Jūs ją taip pat pastebėjote? Kai liga užpuola mūsų gyvūnus, ji būna ilgalaikė, lėtinė ir sunkiai išgydoma. Daugiausia, ką sugeba konvencinė medicina, tai sukontroliuoti simptomus, bet šie vargši padarėliai niekad negrįžta į normalaus aktyvaus gyvenimo vagas. Mes visi matėme tokius gyvūnus: jie turi kokią nors alergiją ir niežulį, jie turi skydliaukės problemų ir meta savo plauką ar svorį, jie turi nejudrius ir skausmingus sąnarius, jų dantys reguliariai pasidengia apnašomis, ir jų neįmanoma išlaikyti švariais net nuoseklių pastangų pagalba. Kodėl tai yra taip bendrai paplitę? Kai įsužiūriu atidžiau, aš suprantu, kad mes auginame nesveikus gyvūnus. Taip, mes stengemės, mes laikomės veterinarų nurodymų dėl visuotinės kasmetinės vakcinacijos, dėl maitinimo tik vienos rūšies maistu iš pakelio ar indelio, dėl reguliaraus dantų valymo, bet kur tai veda mūsų keturkojus draugus?
Katės pasakoja istoriją, kuria aš pasidalinsiu su Jumis.
Prieš dvidešimt metų šunys buvo patyts populiaraiusi Amerikoje. Katės buvo mažiau populiarios, ir būtent dėl to, rečiau papuldavo pas veterinarus. Laikas bėgo, ir vis daugiau žmonių gyvendavo vis mažesniuose būtuose, turėjo vis mažiau laiko rūpintis šunimis, bet norėjo tos ypatingos atmosferos, kurią gali sukūrti naminis gyvūnas, taigi kačių populiarumas pradėjo sparčiai augti, o nuo 80tųjų XXa. metų pralenkė laikomų šunų skaičių. Ir kur gi sąmoningi kačių augintojai ieškojo patarimų dėl sveikos gyvūnų priežiūros? Iš savo vietinio veterinaro, be abėjonės. O koks yra geriausios priežiūros apibūdinimas? Kasmetinis vakcinavimas, maitinimas komerciniu maistu, dantų valymas, apsauga nuo parazitų ir pan. Tas pats metodas, kaip ir prieš šunų populiacijos išpopuliarėjimą.
Labai idomu, bet visos dabar populiarios kačių ligos buvo nežinomos 70siais, kai aš mokiausi veterinarinėje mokykloje. Mes turėjome du tyrimams paaukuotus diabetu sergančis šunis, kurie gyveno ligoninėje ir iš kurių mes studijavome šią keistą ligą. Tam momentui, mes niekad jos neregėjom pas kates, o ir šunų tarpe ji buvo reta. Mes studijavome skydliaukės ligas remiantis keliomis retomis šunų skydliaukės problemomis, ir skydliaukės ligos nebuvo įtrauktos į egzamino vadovėlį. Mes matėme siaubingas odos alergijas pas šunis, su žaizdomis, paraudimais ir nesibaigiančiu niežuliu, bet mes niekad nematėme kačių su tokiomis ligomis.
Na, jei Jūs buvote pakankamai dėmėsingas pastaraisiais metais, tai Jūs žinote, kad lėtinės ligos yra labai paplitusios šiais laikais naminių kačių populiacijoje. Tarkim, širdies parazitozė (vėl gi anksčiau būdinga tik šunims), astma, inkstų nepakankamumas, žarnyno uždegimas, dantų apnašos ir uždegimas, širdies ligos, ir vežys. Kodėl? Ar gali būti taip, kad katinai dabar eina tuo pat keliu, kuriuo jau nuėjo šunis? Aš manau, kad taip ir yra, ir manau, kad mums reikia iš naujo apibrėžti, kad gi yra geriausias sprendimas auginti sveikus gyvūnus.
Mūsų noras užbėgti viskam už akių veterinarinės pagalbos dėka davė absoliučiai priešingus rezultatus, ir aš manau, kad dėl mūsų kaltės lėtinės ligos tampa vis rimtesnėmis. Nors ligų prevencija ir yra labai svarbi, visgi ne pats geriausias būdas yra jos siekti kasmetinias skiepais, toksiško maisto ir parazytų naikimo priemonių (nuo kurių pagal instrukciją reikia saugoti net savo odą) pagalbą.
Ir žinote, laukinės katės ir lūšys neturi tokių degeneracinių lėtinių ligų. Vilkai nemiršta nuo širdies parazitozės ir neturi apnašų. Ir niekas negirdo jų priešparazitinias preparatais ir nevalo jų dantų. O gal geriau sekti jų pavyzdžių (sveikas, šviežias maistas, jokių ar minimizuoti skiepai, jokių toksinių chemikalų). Esu tikras, kad mes visi busime laimingesni ir matysime mažiau ligų. Aš žinau, kad šis požiūris veikia. Patirtis besiremda praktika su šimtais gyvūnų paskatino šio požiūrio atsiradimą.
Abėjokite bendrai priimtomis normomis! Neauginkite gyvūno remiantis įprastom taisyklėm.
Katinai kalba apie tai. Ar Jūs girdite?
Will Falconer, DVM is a Certified Veterinary Homeopath. He practices at the Alternatives for Animal Health clinic in Austin, Texas.
Teisės į vertimą priklauso www.orientalai.lt