Įkraunama...
Įkraunama...

Natūrali gyvūnų priežiūra

QUOTE(Helenee @ 2008 12 18, 13:02)
uztai gilu ir issamu yra neturint jokios veterinarines patirties komentuot veterinara praktikuojanti virs 20ties metu, ane?

Na šiaip truputį keista, kad 20 metų praktikuojantis homeopatas kalba taip apskritai, nepateikdamas jokių faktų, statistikos ir tyrimų rezultatų. Todėl drįsau sau pastebėti, kad straipsnis paviršutiniškas. Atvirai sakant, netgi nustebino kai kurie teiginiai..Pvz. apie tai, kad vilkai neserga širdies parazitoze..Taip, tas tiesa, vilkai ja neserga, bet ne todėl, ka jie gyvena natūraliai..O todėl, kad tuose regionuose, kuriuose gyvena ir dauginasi moskitai, platinantys širdies parazitus, vilkų populiacijos nesutinkamos. Širdies parazitai - šiltų kraštų problema, o vilkai gyvena daugiau šiaurinių regionuose, tokiuose pvz. kaip Lietuva, kur širdies parazitai dėl per šalto klimato nebaisūs niekam. Už tat šiltuose regionuose gyvenantys kojotai ir šakalai širdies parazitoze serga lygiai taip pat, kaip tuose regionuose gyvenantys šunys ar katės.
Kitas keistas teiginys - kad laukinėje gamtoje gyvenančios lūšys, vilkai neserga lėtinėmis ligomis.. Vėlgi, labai toks vienpusiškas pastebėjimas.. Lėtinė liga tai, kai daugiau ar mažiau išreikšti konkretūs simptomai kamuoja gyvūną ilgą laiką, arba periodiškai atsiranda vėl ir vėl ir sunkiai pasiduoda gydymui. Gamtoje tokios ligos iš esmės yra neįmanomos, nes gyvūnai gyvena ekstremaliose sąlygose, nuolatos kaunasi už būvį, badauja ir t.t. Visi kiek silpnesni atsisijoja natūralios atrankos būdu, jie paprasčiausiai neišgyvena, bet koks įdrėskimas, žaizdelė, netgi elemantari kailio sąvėla gali tapti gamtoje gyvenančio gyvūno mirties priežastim. Natūraliose sąlygose, gamtoje ligos neturi laiko ir galimybių tapt lėtinėmis. Jos gali tik greitai nužudyti. Lėtinės ligos yra pirmiausia šiltnamio sąlygose gyvenančių gyvūnų problema. Nes būtent dėl tų šiltnamio sąlygų bakterijos ir virusai turi puikią terpę vystytis, tobulėti, mutuoti, tapti daug agresyvesnėmis ir labiau prisitaikyti. Kita vertus pagalvokit, kokia pvz yra vilko ar lūšies gyvenimo trukmė? 5-6 metai. Maksimum. Dažnas ir tiek neišgyvena. Tai manau yra visiškai natūralu, kad jie nespėja susirgti vėžiu ar kitomis lėtinėmis ligomis, kurios paprastai kamuoja gyvūnūs nebejauname amžiuje.
Dar nustebino tai, kad straisnyje nė žodžiu neužsiminta, apie genetinį polinkį į įvairias ligas, apie sąmoningą imuniteto silpninimą, taikant ypač artimą kraujomaišą. Protinga ir atsakinga atranka gali labai sumažinti sergančių gyvūnų skaičių arba atvikščiai jį padidinti, toli ieškot nereikia, pasižiūrėkit, kaip degraduoja ypač populiarios, madingos veislės, paprastai būtent tokios veislės būna labiausiai problematiškos ir ligotos. Gamtoje populiaciją sureguliuoja epidemijos. Viskas paprasta ir dėsninga - kai tam tikroje izoliuotoje teritorijoje prisiveisia per aug tos pačios rūšies gyvūnų, neišvengiamai prasideda kraujomaiša, kuri nusilpnina genofondą, taip pat prisieda išoriniai faktoriai, pvz. natūralu, kad labai didelei populiacijai pradeda trūkti maisto, suprastėja gyvenimo sąlygos. Ir tada, kokia nors elementari bakterija ar virusas, su kuriuo gyvūnų imunitetas anksčiau sėkmingai susidorodavo, staiga subujoja ir "iššienauja" 2/3 populiacijos. Štai kas yra natūrali atranka.
Nesupratau kurlink lenkia straisnio autorius? Nes man pasirodė, kad jis ragina neskiepyti gyvūnų, nenaudoti antiparazitinių vaistų ir šerti gyvūnus natūraliai.
Dėl šėrimo sutinku, bet vėlgi, turėtų būti pateiktis išsamios studijos, tyrimų rezultatai ir išsamiai išnagrinėti tokios šėrimo pliusai ir minusai, o ne vienpusis pareiškimas, kad sintetinis maistas yra blogis. Dėl skiepų ir antiparazitinių vaistų nesutinku visiškai.
Man iš viso tokie straisniai nekelia pasitikėjimo. Nesakau, kad problemos nėra, nesakau, kad nereikia apie tai kalbėti, bet paskaičius tokį straisnį susidaro įspūdis, kad nesistengiama paraginti žmones iš esmės, taikant visus įmanomus būdus, kompleksiškai spręsti problemas. Kaip tik atvirkščiai, stengiamasi sukurti palankią nišą savo asmeninei veiklai , o konkrečiai, gydymo pasitelkiant homeopatiją, taikymui. Parašyta labai paprasta kalba, paprastam, nieko neišmanančiam žmogui, kuris greičiausiai išsigąs ir "pasimaus" ant tokių "tiesų".
Dabar ta "natūralumo" idėja tapo populiari ir kišama visiems per visus galus,dažnai visiškai nepagrįstai ir netgi akivaizdžiai nusišnekant. Kam tie vilkų, lūšių pavyzdžiai? Koks mūsų, gyvūnų mylėtojų tikslas? Sudaryti natūralias gamtines gyvenimo sąlygas? Kad gyvūnai gyventų nuolatiniuose pavojuose, badautų, patys sau susimedžiotų maistą? Kad jų gyvenimo vidurkis būtų 5-6 metai? Kad ištisas populiacijas šienautų epidemijos? Argi mes to norim? Aš asmeniškai tai tikrai ne.
Helenee, koėl gi tamstai, neįrengus didžiulio voljero lauke, atkuriant natūralias gamtines sąlygas? Sukurkite praidą, tegu būna ir hierarchija ir socialiniai santykiai tarp gyvūnų, tegu jie medžioja peles, žiurkes ir paukščius, tegu natūraliai dauginasi, kas neišgyvens, viso gero, kas išgyvens, lai dauginasi, su kiekviena karta palikuonys bus stipresni ir stipresni.. Puikus modelis siekantiems natūralumo.
Šitoje temoje, jūs deklaruojate, kad Jūs už natūralumą, o kitoje gi, išsakėte visiškai priešingą mintį, elementariai sau paprieštaravote. Jūs pasakėte, kad sintetinėms ir aborigeninėms veislės tur būti taikomi skirtingi auginimo, veisimo, apsisaugojimo nuo ligų ir kt. modeliai. Bet natūralumas kai po toks ir natūrali atranka tame tarpe iš esmės prieštarauja tokiam skirstymui ir sintetinės veislės iš viso neturi jokių galimybių išlikti ir išgyventi natūraliose sąlygose. Be to Jūs pasiūlėte iš anksto apsidrausti, užbėgt įvariems susirgimams už akių naudojant homeopatiją ir fitoterapiją, tai vėlgi man nesuprantama, kaip tai susiję su natūralumu, kai gyvūnui kasdien yra dirbtinai, preparatų (kad ir žolinių) pagalba stimuliuojamas imunitetas? Tai kurgi čia tas gamtinis natūralumas? Jūs tuo tikite, tai Jūsų tiesa,bet manęs pvz. Jūs neįtikinote. Man šitas praktikuojančio homeopato sraipsnis tai yra primityvi reklaminė įžanga, siekiant vėliau gerai parduoti savo prekę ir paslaugas. Norėtųsi paskaityt iš ties informatyvių straisnių šia tema, su statistika, konkrečiais tyrimų rezultatais ir t.t.
Nieko nenorėjau įžeisti.. 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Seterių_mama @ 2008 12 19, 12:30)

Na .. galiu tik pasidziaugti, kad yra zmones, kurie moka mastyt savaip. Respect.

Jei galima nesistengsiu atsakyti i viska, ir neskaidysiu tavo posto i citatas, nes man gal kiek maziau aktualu atrodyt protingai mirksiukas.gif . Budama toks pas skeptikas kaip ir tu, as visgi i si straipsni esu linkusi ziureti kitaip. Vienas dalykas - nes homeopatinis mastymas man yra labai artimas. Kitas dalykas- apie tas tendencijas, apie kurias kalba straipsnio autorius esu girdejusi ne karta is kitu zmoniu - is vyresnio amziaus zmoniu - keliu veiseju ir veterinaru. Apie ta pacia tendencija tik zmoniu (vaiku) kontekste kalba ir zmoniu homeopatai.
Tu sakai, kad nauduoti fitoterapija ir homeopatija kaip prevencija yra nenaturalu. Sutinku pilnai. Klasikine homeopatija kaip ir daugelis kitu alternatyviu metodu neturejo tokios savokos kaip ligu profilatika. Si savoka atsirado veliau, kai naturalaus tvirto imuniteto klausimas pasidare toks opus. Is esmes, klasikine homeopatija, akupunktura iki siol laiko ligu prevencija neteisetu isiverzimu i organizmo pusiausvyra. tai gi, cia- kiekvieno zmogaus pasirinkimas. Vienam is savo gyvunu, turinciam terminatorias sveikata, as neko nenaudoju. Kitiems - naudoju, nes nesu patenkinta ju sveikatos bukle.
Del laukiniu gyvunu pavyzdzio... Cia jus su autoriumi pasigyncykit. Galima butu kalbeti tiesiog apie naminius gyvunus pries 20 metu, ir dabar. Bet tiek, kiek as matau is savo ir savo aplinkiniu patirties - yra tendencija kad naminiai gyvunai gyvena trumpiau.
Apie kraujomaisa.. gamtoje ji yra ir dar dazniau nei veislynuose. Ne visos kraujomaisos yra blogai - vienos baigiasi imbridingine depresija, kitos padeda rusiai evoliucionuoti. Viskas priklauso vel gi nuo konkrecios kombinacijos.. taciau gamtoje sie sprendimai buna iskarto patikrinami, ir viskas kas neevoliucionavo, t.y. netapo stipresniu - atkrenta. "kūribinio" žmogaus veisimo atveju turim kitokia situacija. Bet cia vel gi priekaistas ne imbridingui, bet zmogui.
"Nes man pasirodė, kad jis ragina neskiepyti gyvūnų, nenaudoti antiparazitinių vaistų ir šerti gyvūnus natūraliai". Pagavai minti galu gale. Ta pati ragina daryti kiekvienas holistinis medikas. Tik "antiparazitiniu preparatu" savoka galim isplesti iki tiesiog "cheminiu preparatu" savokos. Tai, tokie va kakalai tie homeopatai, jie pries skiepus, MacDonalda ir alopatus.
Del mano prietaravimo sau paciai. Ne, cia nepriestaravimas, bet dvigubi standartai tongue.gif Kai isveise plikus kaciukus- visi be galo dizugesi, toliau veisti pradejo... po to pastebejo, kad ju gyvybingumas yra l.silpnas.. o po to pastebejo, kad daugelis gyvunu neturi timuso.. nes pasirodo plikumo genas tempesi su savimi kartu sita baisia mutacija.. timusas- vienas pagrindiniu imuniteto organu, jo nebuvimas reiskia, kad gyvunas neturi normalios suformuotos imunines sistemos.. tada pradejo plykius hibriduoti, kad bent koki imuniteta sukurti.. bet tiesa yra tame, kad gamta normalu genofonda kuria ne penkis ir ne penkiasdesimt metu.. as sfinksus ir kitokias ka tik pagamintas veisles vadinu "genetiskai modifikuotais" (teatleidzia man ju savininkai).. ir as netikiu, kad tokiems padarams naturalus metodai gali buti veiksmingi, nes tiesiog tose gyvunuose per mazai yra gamtos ir naturalumo.. bet cia vel gi "homeopatinis poziuris", kuris turi pagrindini "similiumo" - "atitikimo" principa, kad naturalumas geriau draugauja su naturalumu, o GM su GM.. Ar as aiskiai kalbu?
Taip, tikiu, Kristin. Ne, neįtikinejau, amn tai tiesiog neidomu. Rasau zmonems, kurie neturi siankstiniu nusistatymu ir kuriems, gal nors zodelis- kitas kazka suvokti pades.

Rasamargarita, jei mano vaikui reiketu staigaus ir efektyvaus gydymo, as pradeciau nuo homeopatijos. Jau, atrodo antra karta to paties klausiat.

siaip, merginos, kad ir kaip butu gaila, bet persikraustau, ir interneto kazkuri laika nebeturesi. nors diskusijos su jumis yra tikra palaima mano intelektui
geru svenciu visoms, gero virskinimo 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Helenee: 19 gruodžio 2008 - 12:27
Sveiki 4u.gif

Kad jau yra tokia temukė ir mes naudojam homepatiją, tai pasisakysim ax.gif

Mano kyskos susirgo kepenukai, ir labai rimtai... Aparate netelpa parametrai ir pan. Nors gerai, kad atrodo sveikai, noriai valgo (deja, su kačiais mes ne iki galo natūralistai, jie gauna sausiuką, nei už ką su RAW sad.gif) Pasireiškė įtartinais vėmaliojimais. Paskyrė mums leidžiamas tris adatas homepatijos kas kelias dienas, tačiau katis labai stresavo, perėjom į tabletes ir žirniukus, dabar jau geriau, taip nebesipykstam girdant ir kyska pakolkas nevemia, tfu tfu tfu bigsmile.gif

Per tą laiką mano miaumai kažkodėl lyg peršalo... pradėjo čiaudėti, mažė sloguoti doh.gif Dičkiui kaip ir negalima antibiotikų dėl kepenukų, o mažė pagal dičkį gydoma tongue.gif pagal gravel ir Istės nurodymus gavo Grip heel ir Engystol. Nesu aš ten įsigilinus kaip reikėtų į homepatiją, bet rezultatas mane nustebino bigsmile.gif Poveikis buvo išties greitas, nors sakoma, kad homepatija veikia per ilgesnį laiką smile.gif Taip besigydant mažei ant kaktos atsirado negražus spuogas, toks biški šlapiuojantis, gal net kaip herpis unsure.gif vėl nulėkiau į Rotušės g (tikrai labai faina vaistininkė, pataria, paaiškina thumbup.gif Kainos nedidelės smile.gif) ir pirkom tepaliuko (Calendula composition), mūsų spuogiukas jau nudžiūvo, laukiam, kol nukris šašiukas biggrin.gif

Vis dar duodu saviškiam po tablietką Engystol kasdien, lai pastiprėja jie man biški smile.gif

Tai vat tiek mūsų patirčių 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Indraa-: 19 gruodžio 2008 - 23:18
QUOTE(Indraa- @ 2008 12 20, 00:15)
Sveiki  4u.gif

Kad jau yra tokia temukė ir mes naudojam homepatiją, tai pasisakysim  ax.gif

Mano kyskos susirgo kepenukai, ir labai rimtai... Aparate netelpa parametrai ir pan. Nors gerai, kad atrodo sveikai, noriai valgo (deja, su kačiais mes ne iki galo natūralistai, jie gauna sausiuką, nei už ką su RAW sad.gif) Pasireiškė įtartinais vėmaliojimais. Paskyrė mums leidžiamas tris adatas homepatijos kas kelias dienas, tačiau katis labai stresavo, perėjom į tabletes ir žirniukus, dabar jau geriau, taip nebesipykstam girdant ir kyska pakolkas nevemia, tfu tfu tfu  bigsmile.gif

Per tą laiką mano miaumai kažkodėl lyg peršalo... pradėjo čiaudėti, mažė sloguoti  doh.gif  Dičkiui kaip ir negalima antibiotikų dėl kepenukų, o mažė pagal dičkį gydoma  tongue.gif pagal gravel ir Istės nurodymus gavo Grip heel ir Engystol. Nesu aš ten įsigilinus kaip reikėtų į homepatiją, bet rezultatas mane nustebino  bigsmile.gif  Poveikis buvo išties greitas, nors sakoma, kad homepatija veikia per ilgesnį laiką smile.gif Taip besigydant mažei ant kaktos atsirado negražus spuogas, toks biški šlapiuojantis, gal net kaip herpis unsure.gif  vėl nulėkiau į Rotušės g (tikrai labai faina vaistininkė, pataria, paaiškina  thumbup.gif Kainos nedidelės smile.gif) ir pirkom tepaliuko (Calendula composition), mūsų spuogiukas jau nudžiūvo, laukiam, kol nukris šašiukas biggrin.gif

Vis dar duodu saviškiam po tablietką Engystol kasdien, lai pastiprėja jie man biški smile.gif

Tai vat tiek mūsų patirčių  4u.gif

As Engystoli irgi wub.gif Ir vaikam duodu,ir pati suciulpiu,kai tik ka pajuntu ir katuliam,kai tik suciaudo .Ir kol kas nenusivylem.Bet kacam duodu po puse,nes pati po visa ciulpiu.O ka nuo skranduko duodi? Mano vienas kartais pavimcioja.
Atsakyti
O man homeopatija visai ne prie širdies smile.gif Kiek bandžiau, kiek taikiau tiek sau, tiek gyvūnams - efekto nebuvo arba buvo pablogėjimas. Tai spjoviau į tą reikalą. Bet va šėrimas - kitas reikalas smile.gif Mėsytė mano gyviams labai limpa. Šitoj vietoj vienok Helenee maitinimas mane stebina - sumalta mėsa, byrokėliai.... Kaižkaip neitin man natūralu, kad katinas virtus burokėlius ėda, ar nesugeba susikramtyti mėsos gabalo ir jį reikia malti smile.gif
Kitas dalykas - skiepai ir antiparazitinės priemonės. Skiepus stengiuosi mažinti iki minimumo (atsisakau skiepų, kurių veiksmingumu netikiu; nekartoju skiepo kasmet, jeigu jis veikia tris metus; katėms skiepų atsisakiau visai, su sąlyga, kad jos gyvena tik namie, yra suaugusios ir turi stiprų imunitetą).
Vaistus nuo kirminų naudoju retai, ne daugiau kaip su kartus per metus. Papildomai naudoju česnaką.
Šiemet taip pat praktiškai atsisakiau lašų nuo erkių (šunims, katėms atsisakiau jau seniau). Lašinau tik vieną kartą, per patį erkių sezono piką. Pavojingose vietose naudojau purškalą, grįžus namo - maudymą, šukavimą. Pasiteisino - šiemet erkių pasigavom panašiai tiek pat, kiek ir kitais metais, kai lašindavau lašus kas 4 savaites... Tačiau šiemet šuo, turintis problemų su nugara, jų praktiškai neturėjo. Išskyrus poros savaičių skausmingą periodą (spėkit kada? Ogi iškart po lašų ant nugaros lašinimo... )
Tai va tiek mano pastebėjimų iš bandymų "grįžti į gamtą" smile.gif
Atsakyti
QUOTE(glossi @ 2008 12 20, 18:16)
O ka nuo skranduko duodi? Mano vienas kartais pavimcioja.
kai galvojom, kad maniškiui gal gastritas, gavo garstricumel ir nuo vėmimo Istės jau minėtą nux vomica smile.gif Tik manau reikia ištirti, kodėl vemia katytė, tada taikyti gydymą smile.gif

Šunia minta RAW ir aš labai patenkinta, su katais prasčiau, nepavyko sad.gif Aš pati dievinu česnaką, deja maniškiaim nei vienam vis niekaip schmoll.gif Pakolkas homepatija nusiskundimų neturiu, tai naudojam smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Indraa-: 20 gruodžio 2008 - 21:34
QUOTE(Indraa- @ 2008 12 20, 22:32)
kai galvojom, kad maniškiui gal gastritas, gavo garstricumel ir nuo vėmimo Istės jau minėtą nux vomica smile.gif Tik manau reikia ištirti, kodėl vemia katytė, tada taikyti gydymą smile.gif

Šunia minta RAW ir aš labai patenkinta, su katais prasčiau, nepavyko sad.gif Aš pati dievinu česnaką, deja maniškiaim nei vienam vis niekaip  schmoll.gif  Pakolkas homepatija nusiskundimų neturiu, tai naudojam smile.gif

O kokia forma duodamas cesnakas katem? Tai vat ,galvoju,gal suduot nuo kirminu.Bet jei kaltas skrandukas,ar zarnynas,tai tik dar labiau sudirginsiu g.gif
Atsakyti
QUOTE(glossi @ 2008 12 20, 21:56)
o dėl ko katukas vemia, ar žinote? g.gif
Atsakyti
As del skiepu pasisakysiu,o ka daryti tiems,kurie i paroda vaziuoja?Be ju jug neileidzia g.gif
Engystoli irgi naudojom.Padejo nerealiai.Tik mes ne tabletem,o leidziama,veterinarini thumbup.gif
Atsakyti
QUOTE(manjana @ 2008 12 20, 19:20)
Pagaliau turėjau laiko pasiskaityti postą normaliai ir ne gabalais...

Manau, kad jau iki tiek visko kardinaliai keisti nederėtų, galima apmažinti iki įmanomo.

Kai palaidojau du šunis nuo erkių, tai jei nebūčiau lašinus, išvis nusigraužčiau nagus doh.gif Šukavimas, maudymas mums nepadėjo schmoll.gif Sutinku, tie lašai brudas, bet erkės man dar didesnis brudas blink.gif

O dėl skiepų, tai gerai Zikas klausia, kaip su parodom? Be to, skiepyti galima kas 3 m tik ne mūsų Lietuvėlėj, kur pilna visokio brudo doh.gif Tose valsybėse, kuriose pasiutligė neegzistuoja nei naminių, nei laukinių gyvūnų tarpe, galima vakcinuoti kas treti metai, nes antikūniai prieš pasiutligę išbūna organizme po paskiepijimo iki 3 metų. Palaipsniui silpnėja, bet Lietuvoj reikia, kad imunitetas būtų aukščiausiam lygyje. Kam tada tos akcijos pasiutligės skiepui, laukiniai gyvūnai vakcinuojami ir pan, siekiama, kad kuo daugiau būtų suskiepintų g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Indraa-: 21 gruodžio 2008 - 16:00
QUOTE(Indraa- @ 2008 12 20, 21:32)
Šunia minta RAW ir aš labai patenkinta, su katais prasčiau, nepavyko sad.gif Aš pati dievinu česnaką, deja maniškiaim nei vienam vis niekaip  schmoll.gif  Pakolkas homepatija nusiskundimų neturiu, tai naudojam smile.gif

Nu jo, katėm česnako ir aš nesukišu, net nebandau biggrin.gif Tik šunim.

QUOTE(zikas1970 @ 2008 12 21, 15:22)
As del skiepu pasisakysiu,o ka daryti tiems,kurie i paroda vaziuoja?Be ju jug neileidzia  g.gif

Šunim reikia tik pasiutligės skiepo parodose. Su katėm kiek žinau kitaip, bet mano katės neparodinės smile.gif

QUOTE(Indraa- @ 2008 12 21, 15:58)
Kai palaidojau du šunis nuo erkių, tai jei nebūčiau lašinus, išvis nusigraužčiau nagus  doh.gif Šukavimas, maudymas mums nepadėjo  schmoll.gif Sutinku, tie lašai brudas, bet erkės man dar didesnis brudas  blink.gif

Matai, aš juk sakau - man ar lašinant tą brudą, ar naudojant kitas priemones įsisiurbė lygiai tiek pat erkių (t.y., viena kita per mėnesį). Taigi, tikimybė užsikrėsti babezioze išliko lygiai tokia pati... Tai neturiu noro daugiau tų nuodų lašint, ypač kai reakcija į juos labai jau nesmagi.

Be to, skiepyti galima kas 3 m tik ne mūsų Lietuvėlėj, kur pilna visokio brudo  doh.gif

Kas tas "visoks brudas"? smile.gif Ar realiai pasidomi, nuo ko vakcinuoji, kiek veiksminga vakcina ir kiek pavojinga liga?

Tose valsybėse, kuriose pasiutligė neegzistuoja nei naminių, nei laukinių gyvūnų tarpe, galima vakcinuoti kas treti metai,

Tose valstybėse, kur pasiutligė neegzistuoja, nematau prasmės apskritai vakcinuoti biggrin.gif

nes antikūniai prieš pasiutligę išbūna organizme po paskiepijimo iki 3 metų. Palaipsniui silpnėja, bet Lietuvoj reikia, kad imunitetas būtų aukščiausiam lygyje. Kam tada tos akcijos pasiutligės skiepui, laukiniai gyvūnai vakcinuojami ir pan, siekiama, kad kuo daugiau būtų suskiepintų  g.gif

Kodėl reikia? Skiepas arba veikia, arba neveikia, argi ne? Jeigu veikia tris metus - kam revakcinuoti dažniau? Pagaliau daromi pasiutligės antikūnių titrai, gali nustatyti, ar jų kiekis pakankamas. Kam reikalinga, kad antikūniai būtų aukščiausiame lygyje? Ar daug tavo gyvūnai turi kontaktų su pasiutligės židiniais? smile.gif
Atsakyti
Ne. Po skiepo antikunu titras is pradziu dideja, o paskui mazeja. Nukritus jam zemiau tam tikro lygio, gyvunas nebebus apsaugotas. Taciau antikunu gamyba ir ju kiekio kitimas yra individualus dalykas - vienam gali kristi zemiau reikalingo lygio per metus, kitam per 3.
Atsakyti