Įkraunama...
Įkraunama...

Biblija - ar tai pasakos?

QUOTE(aldoniuke @ 2009 06 29, 07:42)
Sakyciau kaip ir istorinis saltinis su pasaku elementais. mirksiukas.gif

Kas jūsų suvokime yra istorinis šaltinis? Kaip jūs suprantate kas yra pasaka?
Kažin ar ne labiau klystame ten ieškodami istorinių šaltinių mūsų dabartiniu suvokimu, nei rasdami ten pasaką?
Žmonės saugoję šventuosius pasakojimus - Dievo žodį, paskui surašę jį troško perduoti kuo tiksliau būtent DIEVO ŽODĮ, tai yra Dievo valią žmonėms. Taigi nei tiksli data, laiko trukmė ar geografinės koordinatės nebuvo svarbu. Svarbu buvo tik žinia kurią turėjo išlaikyti ir perduoti, nes ta žinia, Dievo valia, Dievo žodis žmonėms lėmė kaip reikia gyventi. Ar mums svarbu kur seimas priima įstatymus senojoje salėje, ar dabar naujai pastatytoje naujojoje? Tai ar svarbu kur pvz. pranašas išgirdo(tai yra suvokė ko Dievas nori iš žmonių, ką jiems žada) Dievo žodį ant kalno, ar pakalnėj, vienam Raudonosios jūros pakrašty, ar kitam? Svarbu juk Žodis. Dabartiniam žmogui istorinis šaltinis tai būtinai tiksli data, trukmė ir vieta. Kas iš to jei tada žmonės būtų pasistengę užfiksuoti datą ir geografinę padėtį, bet būtų praleidę pro ausis Žodį? Ar pasimokytume ko nors iš datų, koordinačių? O iš Žodžio mokomės jau tūkstančius metų ir kiekvienam jis skamba lyg jam tartas. Ir kas kad Žodį gavę žmonės nefiksavo istorinių smulkmenų ar kad jos gausios ir prieštaringos, nes surinktos iš daugelio liudytojų - Dievo valią mes skaitome širdimi, tikriname savo gyvenimais. Daug istorijos datų atsimenam iš mokyklos? Aš nedaug. Ar ką prarandu jų nežinodama - manau beveik nieko, jei moku pasimokyti iš įvykių iš praeities žmonių klaidų ar pergalių, pasiekimų.
Taigi Bibliją vadinti pasaka nedidelė klaida jei taip vadinama ne norint nuneigti jos tiesos tikrovę, o norint akcentuoti, kad ten tiesą reikia įžvelgti, rasti pastebėti suvokti. rolleyes.gif
Atsakyti
http://www_spauda_lt...agis/dievas.htm

Įdomūs A. Mauragio pamąstymai ax.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo arpos: 29 birželio 2009 - 21:25
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 22:09)
Dievo žodis žmonėms lėmė kaip reikia gyventi. 

At jūs norite pasakyti, kad šventųjų raštų neskaitę žmonės nežino kaip reikia gyventi? Kam tuomet duoti instinktai? ar visa gamta irgi skaito knygas, kad žinotų kaip jai reikia gyventi?
Atsakyti
QUOTE(arpos @ 2009 06 29, 23:22)
http://www_spauda_lt...agis/dievas.htm

Įdomūs A. Mauragio pamąstymai  ax.gif

Na ir kas gi tas Mauragis, kad jo nuomonė man turėtų daryti įspūdį? Jis mokslininkas, istorikas, teologas, orientalistas, biblistas? Šią jo knygą išleido koks nors mokslinis institutas, mokslo akademija? Kokia surinta medžiaga ji pagrysta, kur šaltiniai kuriais remiasi darydamas išvadas?
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 22:09)
Taigi Bibliją vadinti pasaka nedidelė klaida jei taip vadinama ne norint nuneigti jos tiesos tikrovę, o norint akcentuoti, kad ten tiesą reikia įžvelgti, rasti pastebėti suvokti.  rolleyes.gif

Aš pvz skaitydama NT fiksuoju visai kitus dalykus (kaip išmintį), nei tarkim moko bažnyčia. ax.gif gal tiesiog kiekvienas turi SAVO kelią?
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 29, 23:32)
At jūs norite pasakyti, kad šventųjų raštų neskaitę žmonės nežino kaip reikia gyventi? Kam tuomet duoti instinktai? ar visa gamta irgi skaito knygas, kad žinotų kaip jai reikia gyventi?

Manote gerai, kai žmogus savo gyvenime vadovaujasi tik instinktais, kaip kiaulė ar šuo?
Papildyta:
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 29, 23:34)
Aš pvz skaitydama NT fiksuoju visai kitus dalykus (kaip išmintį), nei tarkim moko bažnyčia.  ax.gif gal tiesiog kiekvienas turi SAVO kelią?

Kiekvienas turim SAVO kelią. Kiekvieno jis skirtingon vieton veda.
Aš žinau, kur noriu, kad vestų mane MANO KELIAS.Trokštų, kad jis būtų kelias, tiesa ir gyvenimas, noriu tik juo eiti.
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 22:38)
Manote gerai, kai žmogus savo gyvenime vadovaujasi tik instinktais, kaip kiaulė ar šuo?

nekomentuosiu biggrin.gif Pagalvokite apie bites geriau.

Papildyta:
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 22:38)
Aš žinau, kur noriu, kad vestų mane MANO KELIAS.Trokštų, kad jis būtų kelias, tiesa ir gyvenimas, noriu tik juo eiti.

labai puiku kad jūs žinote savo kelią, bet jūs tikrai nežinote mano ar kokio kito žmogaus kelio.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo adaptacijaa: 29 birželio 2009 - 21:46
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 29, 23:48)
nekomentuosiu  biggrin.gif Pagalvokite apie bites geriau.

Papildyta:
labai puiku kad jūs žinote savo kelią, bet jūs tikrai nežinote mano ar kokio kito žmogaus kelio.

O kas geriau apie bites? blink.gif Žmonių instinktai tikrai ne tokie kaip bičių lotuliukas.gif Be to vis tiek man žmonės nėra instinktų užprogramuoti padarėliai.

O ką sakiau apie jūsų kelią? g.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 21:33)
Na ir kas gi tas Mauragis, kad jo nuomonė man turėtų daryti įspūdį? Jis mokslininkas, istorikas, teologas, orientalistas, biblistas? Šią jo knygą išleido koks nors mokslinis institutas, mokslo akademija? Kokia surinta medžiaga ji pagrysta, kur šaltiniai kuriais remiasi darydamas išvadas?

Nei turėtų daryti įspūdį, nei neturėtų, man tiesiog buvo įdomu, tad pasidalinau, nes internete mažai aptinku panašaus pobūdžio info, bent lietuvių k.
Papildyta:
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 29, 21:32)

Būtent, nei kalnas knygų, nei šventi raštai nieko neduos, jei tai neis iš vidaus. Tik sakyčiau intuityviai, ne instinktyviai.
Atsakyti
QUOTE(arpos @ 2009 06 29, 23:06)
Būtent, nei kalnas knygų, nei šventi raštai nieko neduos, jei tai neis iš vidaus. Tik sakyčiau intuityviai, ne instinktyviai.

Instinktus paminėjau, nes žmogus yra gamtos dalis. O gamtoj nėra nei gėrio nei blogio.
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 29, 23:09)
Kas jūsų suvokime yra istorinis šaltinis? Kaip jūs suprantate kas yra pasaka?
Kažin ar ne labiau klystame ten ieškodami istorinių šaltinių mūsų dabartiniu suvokimu, nei rasdami ten pasaką?
Žmonės saugoję šventuosius pasakojimus - Dievo žodį, paskui surašę jį troško perduoti kuo tiksliau būtent DIEVO ŽODĮ, tai yra Dievo valią žmonėms. Taigi nei tiksli data, laiko trukmė ar geografinės koordinatės nebuvo svarbu. Svarbu buvo tik žinia kurią turėjo išlaikyti ir perduoti, nes ta žinia, Dievo valia, Dievo žodis žmonėms lėmė kaip reikia gyventi.  Ar mums svarbu kur seimas priima įstatymus senojoje salėje, ar dabar naujai pastatytoje naujojoje? Tai ar svarbu kur pvz. pranašas išgirdo(tai yra suvokė ko Dievas nori iš žmonių, ką jiems žada) Dievo žodį ant kalno, ar pakalnėj, vienam Raudonosios jūros pakrašty, ar kitam? Svarbu juk Žodis. Dabartiniam žmogui istorinis šaltinis tai būtinai tiksli data, trukmė ir vieta. Kas iš to jei tada žmonės būtų pasistengę užfiksuoti datą ir geografinę padėtį, bet būtų praleidę pro ausis Žodį? Ar pasimokytume ko nors iš datų, koordinačių? O iš Žodžio mokomės jau tūkstančius metų ir kiekvienam jis skamba lyg jam tartas. Ir kas kad Žodį gavę žmonės nefiksavo istorinių smulkmenų ar kad jos gausios ir prieštaringos, nes surinktos iš daugelio liudytojų - Dievo valią mes skaitome širdimi, tikriname savo gyvenimais. Daug istorijos datų atsimenam iš mokyklos? Aš nedaug. Ar ką prarandu jų nežinodama - manau beveik nieko, jei moku pasimokyti iš įvykių iš praeities žmonių klaidų ar pergalių, pasiekimų.
Taigi Bibliją vadinti pasaka nedidelė klaida jei taip vadinama ne norint nuneigti jos tiesos tikrovę, o norint akcentuoti, kad ten tiesą reikia įžvelgti, rasti pastebėti suvokti.  rolleyes.gif

Lygiai taip, kaip ir jus, nieko neprarandu neskaicius biblijos, nezinodama Dievo Zodzio. Sekmingai suradau savo gyvenimo kelia, uzauginau gerus vaikus, kuo puikiausiai sutariu su vyru. Esam megstami aplinkiniu. Mes laisvi ir gyvenam taip, kaip turi gyventi doras zmogus. O Dievas visada yra musu sirdyse ir su mumis. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 29, 22:14)
Instinktus paminėjau, nes žmogus yra gamtos dalis. O gamtoj nėra nei gėrio nei blogio.

Taip, neišbrauksi to, kas duota smile.gif
Atsakyti