Įkraunama...
Įkraunama...

Biblija - ar tai pasakos?

QUOTE(Una Li @ 2009 06 25, 13:17)
Radikaliai pasikeitęs mokinių elgesys irgi netiesiogiai liudija, kad jie tvirtai tikėjo tuo, ką skelbė (negi atsirastų daug norinčių netekti turto, įprasto gyvenimo ir sulaukti mirties dėl nevaldomo noro sekti pasakėles?).

o aš ir nesiginčiju, kad tikėjo tuo, ką skelbė.
Dar turiu tokį keistą klausimą. Kaip čia yra, kad mokiniai, kurie rašė evangelijas, taip tiksliai žodis žodin atsiminė Jėzaus žodžius? Negi turėjo tokią stebuklingą atmintį? O kai kuriose vietose skirtingose evangelijose tie patys dalykai irgi žodis žodin. Gal nusirašė vienas nuo kito? g.gif
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 25, 14:25)
Dar turiu tokį keistą klausimą. Kaip čia yra, kad mokiniai, kurie rašė evangelijas, taip tiksliai žodis žodin atsiminė Jėzaus žodžius? Negi turėjo tokią stebuklingą atmintį? O kai kuriose vietose skirtingose evangelijose tie patys dalykai irgi žodis žodin. Gal nusirašė vienas nuo kito?  g.gif

Normalus tavo klausimas. Evengelija pagal Morkų buvo parašyta pirmoji, Matas ir Lukas aiškiai ja naudojosi, bet yra įdėję ir savitos medžiagos (Mato apie 300 sakinių, Luko apie 500 sakinių, kurių nerandama kituose šaltiniuose). Dar yra vadinamasis Q šaltinis, kuriame buvo surinkti trumpi Jėzaus posakiai ir pamokymai, asmenų pasakojimai apie Jėzų. Jo pėdsakai aptinkami Mato ir Luko evangelijose. Juk pirmiausia buvo žodinis tikėjimo skleidimas ir tik vėliau jis buvo užrašytas, todėl nenuostabu, kad medžiaga kartojasi, tik nuostabu, kad jie nesistengė jos suvienodinti, suniveliuoti, nes kai kur yra labai skirtingi pasakojimai apie tuos pačius dalykus - tiesiog laikė vertingais skirtingus prisiminimus, matyt palikdami tikintiesiems patiems atsirinkti, kuris pasakojimas jiems atrodo artimesnis, nesiryžo taisyti teksto, kurį laikė labai vertingu.
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2009 06 25, 15:29)
Normalus tavo klausimas. Evengelija pagal Morkų buvo parašyta pirmoji, Matas ir Lukas aiškiai ja naudojosi, bet yra įdėję ir savitos medžiagos (Mato apie 300 sakinių, Luko apie 500 sakinių, kurių nerandama kituose šaltiniuose). Dar yra vadinamasis Q šaltinis, kuriame buvo surinkti trumpi Jėzaus posakiai ir pamokymai, asmenų pasakojimai apie Jėzų. Jo pėdsakai aptinkami Mato ir Luko evangelijose. Juk pirmiausia buvo žodinis tikėjimo skleidimas ir tik vėliau jis buvo užrašytas, todėl nenuostabu, kad medžiaga kartojasi, tik nuostabu, kad jie nesistengė jos suvienodinti, suniveliuoti, nes kai kur yra labai skirtingi pasakojimai apie tuos pačius dalykus - tiesiog laikė vertingais skirtingus prisiminimus, matyt palikdami tikintiesiems patiems atsirinkti, kuris pasakojimas jiems atrodo artimesnis, nesiryžo taisyti teksto, kurį laikė labai vertingu.

smile.gif dėkoju už paaiškinimą.Aš irgi galvodavau, kaip čia yra...
Atsakyti
QUOTE(Una Li @ 2009 06 25, 15:29)
Normalus tavo klausimas. Evengelija pagal Morkų buvo parašyta pirmoji, Matas ir Lukas aiškiai ja naudojosi, bet yra įdėję ir savitos medžiagos (Mato apie 300 sakinių, Luko apie 500 sakinių, kurių nerandama kituose šaltiniuose). Dar yra vadinamasis Q šaltinis.....

Gal galima plačiau koks dar Q šaltinis? negirdėjau tokio...
Atsakyti
QUOTE(Jurgulė @ 2009 06 25, 10:06)
Aldoniuke, o Tu Dievu tiki?

As esu nepraktikuojanti katalike. Kad kazkas yra, kas mus valdo, ar skiria kokias nors misijas mums, siame gyvenime, taip tikiu. Su tuo, kazkuo(vadinamu Dievu, as bendrauju mintimis). Buvau Jaruzalej toj baznycioj, kur Jezus buvo pasarvotas, buvau toj patalpoj, kur vyko Paskutine vakariene. Prisisventinau daug zvakuciu. Kazkokio jausmo, ten budama, taip ir nepajauciau. Lipau i Mozes kalna. Atgal nulipau jau be nuodemiu(taip sakoma, kad kas uzlipa ir pamato sauleteki, dingsta nuodemes). Vienam seimos draugui, kai tik grizo is keliones, prasidejo visokios nelaimes. Daugiau, sake, gyvenime i sventas vietas kojos nekels g.gif Nezinau ax.gif
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 22, 23:40)
Iš istorijos žinoma, kad kankinio mirtis suteikia kankiniui ypatingos garbės ir pagarbos. Tačiau kankinio mirtis neįrodo, kad jie miršta dėl tiesos. Pažiūrėkite, kiek sektantų ryžosi savižudybei dėl savo tiesos. Tai kuo tai skiriasi nuo kitų sektų? Tas pats įsikalimas į galvą ir tikėjimas "savo tiesomis". Fanatizmas.

Paskui kurį dar kankinį sektantą seka tiek žmonių?

QUOTE(aldoniuke @ 2009 06 23, 10:41)
O kodel mes turime kreiptis i Dieva per kunigus? Juk tai tokie patys zmones, kaip ir mes. Tiesiog, jie panoro isigyt tokia(pelninga) profesija ir tiek. Jei as noriu bendraut su Dievu, tai ir bendrauju. Man tarpininku nereikia. O baznycia, kunigai reikalingi zmonems valdyti ir jais manipuliuoti.

O kodėl Jėzus išsirinko mokinius?
Nori bendrauti tai ir bendrauji, viskas puiku, Jėzus taip ir liepė. Kartu jis paliko mokinius ir ypatingus malonės ženklus. Kam gi juos paliko, jei jie mums nenaudingi ir nereikalingi? Kodėl Jėzus ėjo krikštytis pas Joną, be jo su savo Tėvu bendrauti nesugebėjo? Kodėl savo mokiniam kojas plovė?

QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 23, 15:12)
Turiu omeny, kodėl Jo mokiniams Jo mirtis turėjo pasirodyti niekinga? Juk jie tikėjo, kad jis mirė už visų nuodėmes ar pan.
Dėl "komos" aš nesakiau, kad ten mokslinis faktas, tiesiog buvo keliamos versijos dėl Jėzaus prisikėlimo ir bandoma iš tos pusės pažiūrėti, ar taip galėjo būti. Dabar radau info tik tiek, kad Jėzaus fizinio kūno prisikėlimas nėra įrodytas ir yra tikėjimo dalykas.

Evangelijoje daugybę kartų pakartota, kad mokiniai nesuprato Jo užuominų apie būsimą kančią ir mirtį, jie tikrai nelaukė prisikėlimo, galvojo, kad Jo kūną kažkas išnešė ir net prašė atiduoti.
Fizinio kūno prisikėlimas irgi apaštalų liudijimas. Jie sako, kad jis įėjo, leidosi paliečiamas, kartu su jais valgė.

QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 25, 15:25)
o aš ir nesiginčiju, kad tikėjo tuo, ką skelbė.
Dar turiu tokį keistą klausimą. Kaip čia yra, kad mokiniai, kurie rašė evangelijas, taip tiksliai žodis žodin atsiminė Jėzaus žodžius? Negi turėjo tokią stebuklingą atmintį? O kai kuriose vietose skirtingose evangelijose tie patys dalykai irgi žodis žodin. Gal nusirašė vienas nuo kito?  g.gif

Kai išgirsti kažką ypatingo negi gali užmiršti? Aš daugelį sau svarbių žmonių posakių atsimenu žodis žodin ir turbūt niekada nepamiršiu.

QUOTE(aldoniuke @ 2009 06 26, 08:13)
As esu nepraktikuojanti katalike. Kad kazkas yra, kas mus valdo, ar skiria kokias nors misijas mums, siame gyvenime, taip tikiu. Su tuo, kazkuo(vadinamu Dievu, as bendrauju mintimis). Buvau Jaruzalej toj baznycioj, kur Jezus buvo pasarvotas, buvau toj patalpoj, kur vyko Paskutine vakariene. Prisisventinau daug zvakuciu. Kazkokio jausmo, ten budama, taip ir nepajauciau. Lipau i Mozes kalna. Atgal nulipau jau be nuodemiu(taip sakoma, kad kas uzlipa ir pamato sauleteki, dingsta nuodemes). Vienam seimos draugui, kai tik grizo is keliones, prasidejo visokios nelaimes. Daugiau, sake, gyvenime i sventas vietas kojos nekels g.gif Nezinau ax.gif

Jei tikiesi kad turistinės kelionės ir suvenyrai gali naikinti nuodėmes ir garantuoti sėkmingą norų išsipildymą tai tikėjimas tikrai ne krikščioniškas schmoll.gif
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 26, 17:19)
Paskui kurį dar kankinį sektantą seka tiek žmonių?

Paskui Mahometą? unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 26, 18:34)
Paskui Mahometą?  unsure.gif

g.gif Mažai apie jį žinau, bet Vikipedijoj (nors tai nelabai rimtas šaltinis, bet visiškų nesamonių ten irgi nedaug)...

"Medinoje Mahometui pavyko suvienyti konfliktuojančias gentis, ir po aštuonerių metų kovos su Mekos benruomenėmis, jo pasekėjai, kurių dabar buvo apie dešimt tūkstančių, Meką įveikė. 632 m., po savo „atsisveikinimo piligrimystės“ grįžęs į Mediną, Mahometas susirgo ir mirė. Iki šio laiko dauguma Arabijos gyventojų buvo atsivertę į islamą."
Atsakyti
QUOTE(Luknė @ 2009 06 26, 17:19)
Evangelijoje daugybę kartų pakartota, kad mokiniai nesuprato Jo užuominų apie būsimą kančią ir mirtį, jie tikrai nelaukė prisikėlimo, galvojo, kad Jo kūną kažkas išnešė ir net prašė atiduoti.

Man kitas klausimas kyla. Istoriniuose šaltiniuose Jėzaus vardas yra minimas, tai kaip ir įrodo, kad toks žmogus egzistavo. Tai kodėl nėra tuose pačiuose istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas Jėzaus prisikėlimas? Juk toks didelis įvykis turėjo būti! Jeigu Jėzus dar 40 dienų po prisikėlimo vaikščiojo žeme, tai negi niekas iš valdžios jo nepamatė, kad suimtų? Ir kam reikalingas fizinis kūnas danguj? matyt kažkas ir išnešė tą kūną beigi palaidojo kitur, kad galvotų, jog Jėzus prisikėlė. O po to matyt vienas nuo kito užsikretė regėjimais biggrin.gif
Papildyta:
QUOTE(Luknė @ 2009 06 26, 17:41)
g.gif Mažai apie jį žinau, bet Vikipedijoj (nors tai nelabai rimtas šaltinis, bet visiškų nesamonių ten irgi nedaug)...

Turėjau omeny, kad musulmonų daugiau nei krikščionių.
Atsakyti
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 26, 18:44)
Man kitas klausimas kyla. Istoriniuose šaltiniuose Jėzaus vardas yra minimas, tai kaip ir įrodo, kad toks žmogus egzistavo. Tai kodėl nėra tuose pačiuose istoriniuose šaltiniuose užfiksuotas Jėzaus prisikėlimas? Juk toks didelis įvykis turėjo būti! Jeigu Jėzus dar 40 dienų po prisikėlimo vaikščiojo žeme, tai negi niekas iš valdžios jo nepamatė, kad suimtų? Ir kam reikalingas fizinis kūnas danguj? matyt kažkas ir išnešė tą kūną beigi palaidojo kitur, kad galvotų, jog Jėzus prisikėlė. O po to matyt vienas nuo kito užsikretė regėjimais biggrin.gif
Papildyta:

Manai, kad prisikėlė turėjo užfiksuoti istoriniuose šaltiniuose, nors to meto valdžiai tai didžiai nepatiko, nes jį nužudė kaip maištininką, o prisikėlimas būtų reiškęs, kad nužudė Dievą, kad jie suklydo ir nepažino Dievo, kad Jo p[asekėjai teisūs ir jų nėra už ką malšinti... O kapas, kuris būtų daug naudingesnis tuometiniams valdovams, rodantis, kad visi mokinių svaičiojimai tikrai pramanas kur nors užfisuotas, aprašytas, tikrai ir patikimai rastas?
Kam Jėzui danguje kūnas, kaip iš penkių kepaliukų pavalgius lieka pintinės trupinių, o einantys vandeniu neskesta? - Aš nežinau kaip tai vyksta, bet Dievui nėra negalimų dalykų ir išvardintieji palyginus su Jo galybe yra smulkmenos. rolleyes.gif

Dėl Mahometo, tai juk buvo klausimas ne apie pasekėjų gausą, o ar dar yra koks kankinys sektantas turintis tiek pasekėjų kaip Jėzus, nes kažkas teigė, kad kankiniai yra ypač patrauklūs ir tokį kelią visi norėtų rinktis... mastau.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Luknė: 26 birželio 2009 - 17:20
QUOTE(adaptacijaa @ 2009 06 26, 17:44)
Papildyta:

Minimas, net ir Judaistai neneigė daromų stebūklu,kitas klausymas kaip jie tai pateikė.. nelabai supratau - Šiap jis ne slankiojo Jis ten 40 dienų o pasirodė keletą kartų savo mokiniams, Jūs tikitės kad turėjo palikti liudijimą ? tipo va :" Dievas yra nes monuskriptose parashyta kad jis prisikėlė tada ir tada? - juokingai čia kažkaip
Atsakyti
QUOTE(dekor @ 2009 06 26, 18:20)
Minimas, net ir Judaistai neneigė daromų stebūklu,kitas klausymas kaip jie tai pateikė.. nelabai supratau - Šiap jis ne slankiojo Jis ten 40 dienų o pasirodė keletą kartų savo mokiniams, Jūs tikitės kad turėjo palikti liudijimą  ? tipo va :" Dievas yra nes  monuskriptose parashyta kad jis prisikėlė tada ir tada? - juokingai čia kažkaip

Man pats prisikėlimo kišimas kaip faktas, kuriam nėra jokių įrodymų, yra juokingas.
Ar "pasirodė keletą kartų savo mokiniams" jums panašiau į fizinį kūną ar kokį nors dvasinį vaizdą?
Jeigu tai būtų fizinis kūnas, manau, kad būtų tai užfiksuota ne tik evangelijose.
Atsakyti