Įkraunama...
Įkraunama...

Biblija - ar tai pasakos?

Sveiki, skaiciau, skaiciau jusu tema ir nusprendziau ikisti savo liezuvi - issakyti nuomone.
Nuo vaikystes buvau "pazindinama" su dievu visuomeniskom svietejiskom priemonem - darzelyje biblijinem pasakom vaikams, veliau mokykloje tikybos pamokos, dainavimas baznytiniame chore 9 metus salygojo dazna baznytiniu misiu ir kitu apeigu, renginiu lankyma. Skaiciau religine literatura realiai visa kokia galejo pasiulyti mano mazo miestelio baznycios biblioteka, viskas buvo grazu ir gerai.
Klausimas apie Biblijos verte iskilo tada, kai isvykus studijuoti gavau is draugu paskaityti knyga Is the bible God's word? Skaiciau ja pasiemus SN ir TN, lygindama citatas ar tikrai viskas taip. Perskaicius tikrai suabejojau, kad biblija yra dievo zodis. Aisku nepuoliau ieskoti kitos "ale tikros" religijos, bet i krikscioniska dieva tikrai nustojau tiketi.
Pirmiausia tai mane suglumino Trejybe - vienas asmuo trijuose pavidaluose - dievas tevas, dievas sunus ir dievas sventoji dvasia. As tai vis tiek priimu kaip tris atskirus individus - dievas tevas, tegul tai tas pats dievas, kuris yra vienas vienintelis ant amziu amzinuju, dievas sunus - tai jezus kristus, kuris buvo zmogus ir yra ne kas kitas kaip pranasas toks pat kaip muhamedas islame ir nieko daugiau. Ir trecia - sventoji dvasia apsireiskusi marijai - ne kas kitas kaip angelas gabrielius. zodziu, trys atskiros butybes. Tai tada man visai nelogiska, kodel as baznycioje turiu melstis pries pakabinta kryziu ir garbinti butent zmogu, pranasa...Kodel negalima garbinti TIK to dievo tevo smile.gif Hmm g.gif
Visos evangelijos tai tikrai yra Mitas ir ju nerase nei Matas, nei Morkus, nei Lukas..Nenoriu detalizuoti, siulau paskaityti kas netingi ta Is the bible God's word knygute.
Dar del pacio dievo, tai ar jis mus ar zmones ji sukure....kad tiketi geresniu rytojumi, tiesa, geriu...Bent jau dabar ta dieva tik ir tesuvokiu kaip geri...
Francis S. Collins savo knygoje DIEVO KALBA, bando paaiskinti tikejimo i Dieva pagristuma. Vienas is jo teiginiu, kad dievas sukure pasauli evoliucijos butu. Dar viena teorija. Skaitau ir netikiu..
Atsakyti
Olimpiete dristu tau priestarayti ka cia parasei.
Dievas yra.Jam reikia melstis, Juo tiketi.
Pasiskaitykit, susiraskit internete ( veliau gal pati ikelsiu) zmoniu liudijimus, kaip zmones buvo istikti mirties ir buvo pakliuve i pragara ir roju, ir viska nupasakoja, ka jie ten mate.
Atsakyti
Aš tai manau, kad jei žmogus tiki, tai jis ieško biblijoje Dievo žodžio, o ne istoriško tikrumo. O kas netiki, tai nei biblija, nei jokie liudijimai, nei dar ka jo neįtikins. Todėl keistoka diskusija gaunasi. Juk jei jauti Dievo buvimą, kokių dar įrodymų reikia wub.gif smile.gif
Atsakyti
QUOTE(bialetti @ 2009 08 12, 17:28)
Olimpiete dristu tau priestarayti ka cia parasei.
Dievas yra.Jam reikia melstis, Juo tiketi.
Pasiskaitykit, susiraskit internete ( veliau gal pati ikelsiu) zmoniu liudijimus, kaip zmones buvo istikti mirties ir buvo pakliuve i pragara ir roju, ir viska nupasakoja, ka jie ten mate.

bialetti, as nesakau, kad jo nera, as tik sakau, kad mano subjektyvia nuomone biblija nera dievo zodis ir kad tai, kuo remiasi krikscionybe man nera priimtina. Dievas manau yra vienas ir tas pats visai visatai ir melstis jam mes galim kiekvienas sava malda, o ne tekstukais ismoktais. Kiekvienas ta dieva suvokia kitaip, vienam jis senelis su barzda besisupantis ant menulio, kitam visagale butybe, man jis yra gėris. Blogiau, gal kai zmogus isvis niekuo netiki ir neranda dievo nei savyje, nei ji supancioje aplinkoje.
Del zmoniu pasakojimu - daug kas salygota psichikos reiskiniais klinikines mirties atvejais.
Del pasaulio ir zmogaus sukurimo, tai man logiska yra Darvino evoliucijos teorija.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Olimpiete: 12 rugpjūčio 2009 - 18:34
QUOTE(Olimpiete @ 2009 08 12, 17:25)

Klausimas apie Biblijos verte iskilo tada, kai isvykus studijuoti gavau is draugu paskaityti knyga Is the bible God's word? Skaiciau ja pasiemus SN ir TN, lygindama citatas ar tikrai viskas taip. Perskaicius tikrai suabejojau, kad biblija yra dievo zodis. ..

Gal galima tiksliau kas autorius?

Pirmiausia tai mane suglumino Trejybe - vienas asmuo trijuose pavidaluose - dievas tevas, dievas sunus ir dievas sventoji dvasia. As tai vis tiek priimu kaip tris atskirus individus - dievas tevas, tegul tai tas pats dievas, kuris yra vienas vienintelis ant amziu amzinuju, dievas sunus - tai jezus kristus, kuris buvo zmogus ir yra ne kas kitas kaip pranasas toks pat kaip muhamedas islame ir nieko daugiau. Ir trecia - sventoji dvasia apsireiskusi marijai - ne kas kitas kaip angelas gabrielius. zodziu, trys atskiros butybes. Tai tada man visai nelogiska, kodel as baznycioje turiu melstis pries pakabinta kryziu ir garbinti butent zmogu, pranasa...Kodel negalima garbinti TIK to dievo tevo smile.gif Hmm  g.gif

Man atrodo kad čia konfliktas tarp teologinio ir plebėjiško pagrindimo - kuris dažnai buna primityvokas, o ne pačio teksto (biblijos) problema.
Dogmos šiaip "gina" Bibliją nuo per daug supaprastinto jos suvokimo, Trejybės dogma teigia kad dievas vienas, trijose asmenyse. Tai labiau paaiškinimas žmogiškai samonei ,tokia gan sudetinga loginė forma , nei dievo struktūros ) apibrėžimas. Šiaip ST- angelas lygu Jahvė,t.y. originalo tekste nėra skirtumo tarp Jahvės ir angelo, angelas -ST dievo forma bendrauti su žmogumi.
Jėzu gan sunku pavadinti pranašu nes kotais jis daugiausiai kalbėjo apie savo asmeny) - tai kaip ir pranašui nebudinga. Kitas dalykas kad NT - jis nuteisiamas už tai kad pasako "aš esantis" šita forma ir reiškia JHWH t.y. jahvė. ( graikiška šio žodžio forma yra O W N ,kuria ir dabar vadinamas Jėzus)
Taigi jis pasivadina Dievu. Stačiatikių teologijoj (katalikų teologija dabar gan padrika kad taip apibendrinti) Dievas tėvas tai Dievo kaip kurėjo forma neišeinanti iš savo trancidentalumo, Dievas sunus - tai Dievo išėjusio iš savo trancendencijos forma kuri ST apsireiškia, o NT tampa dievu-žmogumi, šventoji dvasia - tai Dievo nemateriali forma išėjusi iš trancendencijos.

Visos evangelijos tai tikrai yra Mitas ir ju nerase nei Matas, nei Morkus, nei Lukas..Nenoriu detalizuoti, siulau paskaityti kas  netingi ta Is the bible God's word knygute.

Kuria prasme mitas?- jei čia turi omeny ar tai Dievo apraiška ar tik žmonių
tai čia jau tikėjimo klausymas, kuriam kuris šventraštis nuo Dievo. Jei tu turi omeny teiginius kad ale tekstai pakeisti ar kad nekanoninės evangelijos buvo pirmosios tai tą lengva paneigti religijotyra.
Kad evangelijos priskiramos bažnytinės tradicijos vienam ar kitam apaštalui tai nereiškia teigimo kad jos tikrai buvo jo rašytos.

Francis S. Collins savo knygoje DIEVO KALBA, bando paaiskinti tikejimo i Dieva pagristuma. Vienas is jo teiginiu, kad dievas sukure pasauli evoliucijos butu. Dar viena teorija. Skaitau ir netikiu..

Čia jau vėl primityvizmo forma -tikėtis kad Dievas turėjo paaiškint moksliškai tiksliau prieš ~4000metų tuo meto mentaliteto semitui kaip sukurtas pasaulis ir kaip žmogus pagamintas)) -pabandyk isivaizduoti semitų genty kildinančią save iš beždžionių..
mokslas tokiom spekuliacijom neužsiema kad neigti ar teigti kuris šventraštis teisingesnis ir ar yra Dievas ar jo nėra.

Atsakyti
Dekor, knygute sita:

http://www.jamaat.ne...BibleIntro.html

cia yra jos PFD: http://kalamullah.co.....5Bdeedat].pdf

O Francis S. Collins knyga isleista 2006 m. Autorius - mokslinkas, vienas pazangiausiu JAV genetiku, daugeli metu vadovaves zmogaus genomo projektui, buves arsus ateistas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Olimpiete: 13 rugpjūčio 2009 - 11:22
QUOTE(dekor @ 2009 08 12, 22:13)
Gal galima tiksliau kas autorius?
Man atrodo kad čia konfliktas tarp teologinio ir plebėjiško pagrindimo - kuris dažnai buna primityvokas, o ne pačio teksto (biblijos) problema.
Dogmos šiaip "gina" Bibliją nuo per daug supaprastinto jos suvokimo, Trejybės dogma teigia kad dievas vienas, trijose asmenyse. Tai labiau paaiškinimas žmogiškai samonei ,tokia gan sudetinga loginė forma , nei dievo struktūros ) apibrėžimas. Šiaip ST-  angelas lygu Jahvė,t.y. originalo tekste nėra skirtumo tarp Jahvės ir angelo, angelas -ST dievo forma bendrauti su žmogumi.
   Jėzu gan sunku pavadinti pranašu nes kotais jis daugiausiai kalbėjo apie savo asmeny) - tai kaip ir pranašui nebudinga. Kitas dalykas kad NT - jis nuteisiamas už tai kad pasako "aš esantis" šita forma ir reiškia JHWH t.y. jahvė. ( graikiška šio žodžio forma yra O W N ,kuria ir dabar vadinamas Jėzus)
Taigi jis pasivadina Dievu. Stačiatikių teologijoj (katalikų teologija dabar gan padrika kad taip apibendrinti) Dievas tėvas tai Dievo kaip kurėjo forma neišeinanti iš savo trancidentalumo, Dievas sunus - tai Dievo išėjusio iš savo trancendencijos forma kuri ST apsireiškia, o NT tampa dievu-žmogumi, šventoji dvasia - tai Dievo nemateriali forma išėjusi iš trancendencijos.

Prasau neklaidink zmoniu. Niekur nerasoma evangelijuose kad Jezus save laike Dievu. O gal gali aprodyti kur Jezus sake kad jis yra Dievas?

Mk 10:18 "Jezus tare "kam mane vadini geru? niekas nera geras, tik vienas DIevas"

jono14:28 JUs girdejote, kaip as pasakiau: as iskeliauju ir vel grisiu pas jus! Jei myletumete mane, dziaugtumetes kad as keliauju pas Teva, nes Tevas uz mane aukstesnis"

Isejimo 33:20 "nes zmogus negali pamatyti mane ir likti gyvas".

PAgalvokit ar relu kad Jezus buvo Dievas? Negi Kurinys (MArija) pagimde Kureja? CIa nesiderina ne tik su biblija bet ir su sveika logika. Arba kaip jus paaiskintumet Isejimo 33:20 kur aiskiai pasakyta, kad moze negalejo matyti Dievo ir likti gyvas?
Ar tai kertasi su logika? Mes net negalim paziureti i saule be akiniu, o saule juk nykstuke zvaigzde, palyginus su kitomis zvaigzdemis.

IR siaip pasvarstykit: KAs Prikele Jezu kai jis buvo mires, jeigu jis DIevas?
KAs klausesi jo maldu, kai jis meldesi pries mirti ?
ir t.t.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Timotiejus;): 13 rugpjūčio 2009 - 13:46
QUOTE(Olimpiete @ 2009 08 13, 12:21)

dėkui -pažiurėjau, sektantiško pobudžio knyga)- skirta smegenų plovimui - dėl ko toks negražus vertinimas?- dėl paprasto dalyko-kaip galima kritikuoti vieną ar kitą koncepciją pateikiant tik savo argumentus? reikia taip pat žinoti ir kritikuoti tuos argumentus kuriais remiantis ir pateikiama vienokia ar kitokia koncepcija, pvz trejybės koncepcija teigiama gi remiantis argumentais ir gan stipriais, jų kritikos aš nematau.

O Francis S. Collins knyga isleista 2006 m. Autorius - mokslinkas, vienas pazangiausiu JAV genetiku, daugeli metu vadovaves zmogaus genomo projektui, buves arsus ateistas.

tai apie ką aš sakau - mokslas neužsiema irodinėti ar yra Dievas ar nėra,ir kurios religijos Dievas "teisingiausias" jei bandoma tą daryti mokslo priemonėm tai spekuliacijos. Tiesa ,bent jau Fundamentinės visatos teorijos negali išsiversti be Dievo kaip veiksnio sąlygos, paskutinė teorija jau gali paaiškinti kaip įvyko didysis sprogimas , bet įveda 11 dimensiją - pararelines visatas, bet tai neateina jiems noras tvirinti kad pvz. krikščioniško Dievo nėra , o Džainizmo dogmos teisios.
Krikščioniškam suvokime Biblija tai žmonių parašytos knygos kuriose atsispindi Dievo atsiskleidimas žmonėms, o ne kad pats Jahvė sedo ir parašė tarsi sakydamas" ai Jūs čia visko pripainiosit))" taigi sėsti ir pagrindinėti ~4000metų senumo,kildinamu iš apeigų himnų,tekstu šiuolaikinę žmogaus kilmės teoriją tai ganėtinai kvaila.
Pvz: religijotira tyrinėdama pradžios knygą teigia kad joje nėra kosmologijos ,paaiškinimo kaip veikia ir sutvertas pasaulis, o tik utalitarinį pasaulio suvokimą (saulė tai šviesulys - šviesti dieną ,o menulis-naktį) ir tai įgalina kilti idėjai kad-pasaulis yra pažinus- tai kertinė ir mokslo aksioma.
O ne teigia kad ST dievo nėra nes jis menulį pavadino šviesuliu...

Atsakyti
Ir dar...Biblija laikome dievo zodziu, kiekvienas kunigas paskaites istraukas is jos nepamirsta pabaigoje pamineti "girdejote viespaties zodi", ir mes aisku pagal ismokta teksta atsakome "slove tau kristau"..kas man vel atrodo nenormaliai, nes Jezus kristus gi zmogus..tai ka mes slovinam - dieva ar zmogu? na, tiek to, ne tai norejau pasakyti, o apie biblija, kuri turi daug leidimu ir kiekvienas leidimas skiriasi nuo pries tai buvusio, vis kazkoks pakeitimas, pataisymas, papildymas. Kaip tai gali buti pries kelis tukstancius metu uzrasytas dievo zodis, jei laikas nuo laiko jis yra keiciamas. Kodel pvz Koranas (kuris man atrodo zymiai logiskesnis skaitalas) ir kuris kai buvo pirma karta uzrasytas toks ir yra. Jo kitimas yra tik toks, kad veliau buvo prirasyti (prie nepakeisto teksto !!!) zenklai, kurie palengvina zmonems perskaityti senoviska teksta ir ji teisingai suprasti.
Dar del trejybes - Koranas buvo perduotas nuo dievo (1) pranasui Mohamedui (2) per pranasysciu angela gabrieliu (3). Ko ne ta pati krikscioniska trejybe?? tik vietoj jezaus kristaus mohamedas biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Olimpiete: 13 rugpjūčio 2009 - 19:48
dievo nera.
Dievas pastipo...
Atsakyti
Nepasakyciau, kad Biblija yra keiciama ir keiciamas jos turinys, gali buti tik pakeisti zodziai kai kurie, cia tik nuo vertejo priklauso.
Atsakyti
QUOTE(bialetti @ 2009 08 13, 23:29)
gali buti tik pakeisti zodziai kai kurie, cia tik nuo vertejo priklauso.

vertejas yra dievas...
Atsakyti