QUOTE(Timotiejus;) @ 2009 08 13, 14:45)
Prasau neklaidink zmoniu. Niekur nerasoma evangelijuose kad Jezus save laike Dievu.
Aš aiškiai pasakiau kad pateikiau provoslaviškos teologijos aiškinimą, kuris šiuo klausymu , atrodo yra logiškiausias, nesupratau kurioj vietoj aš čia juos klaidinu.
O gal gali aprodyti kur Jezus sake kad jis yra Dievas?
Laisvai - tau kaip supratau sunkiai sekas paneiginėti citatas kur daviau private ,kai prisikabinai, kad Jahvė lygu Jėzui , tai užsinorėjai kad parodytau kur Jezus sake kad jis yra Dievas? - prašom:
Pradedam nuo pradžių - Mozei paklausus Dievo vardo - Jis atsako JHWH - t.y. aš esantis veiksmažodine nelaikine forma, lietuvių kalboj tokios formos nėra tai tiksliausias vertimas būtų : aš buvau, aš esu, aš busiu . (arba kitaip aš esu,tai kas aš esu) Tai ne savo vardo davimas o atsisakymas duoti vardą , Dievo savo laisvės ir nesuvokiamumo išpažinimas.
Ts 13
tas atsisakymas duoti vardą skamba dar aiškiau:
Monoahui paklausus vardo atsakoma
Kam klausi mano vardo? Jis yra nuostabus!
Pr 32
30 Tuomet Jokūbas prašė: Prašyčiau pasakyti man savo vardą. Anas atsakė: Kam gi klausi mano vardo? Tai pasakęs, jis tenai jį palaimino.
( kituose vertimuose dar pridedama "jis nuostabus")
Taigi -JHWH - tai ST Dievo apibudinimas. O ne tikrinis vardas.Tai jūsų sektos doktrina kad Dievo vardas Jehova (kuris atsiranda tik 16am. Kabalistikoj) yra tikras ir Jėzus jį ir atskleidė žmonems neatlaiko kritikos .
"Iz 9. 6Kūdikis mums gimė, sūnus mums duotas. Ant jo peties viešpatavimas, jis bus vadinamas Nuostabusis, Patarėjas, Galingasis Dievas, Amžinasis Tėvas, Ramybės Kunigaikštis"
čia Emanuelis apibudinamas visais JHWH Epitetais, net JHWH vardo atsisakymo sakyti forma - nuostabusis. Taigi gims Galingasis Dievas , amžinasis tėvas o ne ateis Tvarinys vietoj kūrėjo, jei jūsų sekta turi kitą paaiškinimą būtų malonu išgirsti
Dabar kur jis pats pasako kad jis dievas?:
Jn 18
4 Jėzus, žinodamas visa, kas jo laukia, išėjo į priekį ir paklausė: Ko ieškote?
5 Jie atsakė Jėzaus Nazariečio! Jėzus tarė: Tai aš. Jo išdavėjas Judas irgi stovėjo tarp jų.
6 Kai tik Jėzus ištarė: Tai aš, jie atšoko atgal ir parpuolė ant žemės.
O ką nepanašu? Teisingai -visai nepanašu)) ir šiaip gan keista vieta - kas gi galėjo priversti atsitraukti ir priklaupti atėjusius suimti žydų kareivius , kurie poto be skrupulų jį talžė?
Reik tada žiurėti į graikišką tekstą ten vietoj "tai aš" yra "εγω ειμι" kitaip "ego eimi" "aš egzistuoju" arba "aš buvau,esu,busiu." ir dabar DIDELĖM protinėm pastangom galima prieiti išvados kad tai JHWH forma, turint omeny kad Romos imperijoj tik žydam buvo leista turėti savo lengvai ginkluotą šventovės tvarkos palaikimo struktūrą ,(nes pagonys neturėjo teisės būti šventyklos teritorijoje, o tvarką juose palaikyti reikėjo), kuri buvo renkama iš giliai tikinčių judėjų, tai jie tą netariamą JHWH formą tikrai žinojo.
Tai čia tik viena vieta - o jų yra visa kruva)) kur Jėzus naudoja εγω ειμι
Jėzus ir nuteisiamas už tai kad Jis save ivardija Dievu-Rabinas žinojo kokiu istatymu vadovaudamasis turi perplėšti drabužius o tu Timotėjau nežinai..)))
nėra tokio istatymo už kurį žydai galėtu nuteisti žmogų pasivadinusi Mesiju, mirtimi, žinoma dešimtis "mesijų" žydų istorijoj -nei vienas nebuvo nuteistas.
Visus kartus kai žydai pasipiktina juo ir nori užmušti ,tik dėl to kad jis daro save Dievu ,o ne dėl stebuklų ar pamokymų
17 O Jėzus jiems sakydavo: Mano Tėvas darbuojasi lig šiolei, todėl ir aš darbuojuosi.
18 Užtat žydai dar labiau ieškojo progos jį nužudyti, nes jis ne tik nepaisydavo šabo, bet ir vadino Dievą savuoju Tėvu, šitaip lygindamas save su Dievu.
30 Aš ir Tėvas esame viena.
31 Ir vėl žydai stvėrėsi akmenų, norėdami jį užmušti. 32 O Jėzus paklausė juos: Tėvo valia esu jums padaręs daug gerų darbų. Už kurį gi darbą jūs užmušite mane? 33 Žydai jam atsakė: Ne už gerą darbą užmušime, bet už piktžodžiavimą, kad tu, būdamas žmogus, dediesi Dievu.
Taigi ne vien mokiniai suvokė kad Jėzus skelbia save Dievu bet ir priešai tą puikiai suvokė.
Mk 10:18 "Jezus tare "kam mane vadini geru? niekas nera geras, tik vienas DIevas"
paprasta -Jėzų pavadina "geruoju mokytoju" taigi klausdamas Jis patikrina kaip pats yra suvokiamas, bet nesulaukia atsakymo,vėliau ir pasimato kodėl))
Jėzus nesidomi kaip suvokiami jo pamokslai , po kalno tik paklausia kuo žmonės jį laiko,ir daug tokių vietų yra
jono14:28 JUs girdejote, kaip as pasakiau: as iskeliauju ir vel grisiu pas jus! Jei myletumete mane, dziaugtumetes kad as keliauju pas Teva, [color=red]nes Tevas uz mane aukstesnis"
Dievas išeidamas iš trancendencijos į tvarinį pasaulį dalinai perema ir tvarinijos principus kad būtų suvokamas- tik tuo požiuriu Dievas trancendencijoj "aukštesnis" , krikščioniškam dievo supratime pasaulis nėra Dievas, T.y. Dievo sudedamoji , Dievui negalioja mūsų pasaulio principai.O Jėzus tai Dievas priemes žmogišką prigimtį , todėl kai kur pasireiškia labiau žmogiškoji kai kur dieviškoji prigimtis, bet tai nereiškia kad tai "menkesnis Dievas.
Isejimo 33:20 "nes zmogus negali pamatyti mane ir likti gyvas".
Taip -tiesiogiai negali manau, yra dar biblijoj pasakyta -kad niekas nėra matęs Tėvo. Dėl to ir sakau kad JHWH -Kristus tai Dievo butis tvarinijoje.Kaip tu su mažu vaiku kalbi perimdamas jo ,o ne primeti savo bendravimą ir logiką taip ir Dievas turūt))
PAgalvokit ar relu kad Jezus buvo Dievas? Negi Kurinys (MArija) pagimde Kureja? CIa nesiderina ne tik su biblija bet ir su sveika logika. Arba kaip jus paaiskintumet Isejimo 33:20 kur aiskiai pasakyta, kad moze negalejo matyti Dievo ir likti gyvas?
Ar tai kertasi su logika? Mes net negalim paziureti i saule be akiniu, o saule juk nykstuke zvaigzde, palyginus su kitomis zvaigzdemis.
IR siaip pasvarstykit: KAs Prikele Jezu kai jis buvo mires, jeigu jis DIevas?
KAs klausesi jo maldu, kai jis meldesi pries mirti ?
ir t.t.
Timotėjau tu darai elementarią jau nuo Iam. daromą eretikų klaidą - perkelinėji Dievui savo negalias, šiuo atvėju logines. Jei tu nesugebi suvokti kaip dievas gali būti vienas trijuose, ar pats prisikelti tai dar nereiškia kad pagal tavo dabartinį suvokimą Dievas ir funkcionuoja. Krikščionybės dogmos ir yra sukurtos saugoti nuo perdaug primityvaus suvokimo tą ko žmogus negali pilnai suvokti.
Kertatės su logiką Jūs - ir gan baisiai: Jei Jėzus ne Dievas kuris perėmė žmogiškąją prigimtį kad ją išgydyti, kentėjo ir mirė ant kryžiaus, tuo parodydamas aukščiausią Dievo meilės formą- pasiryžimą atkentėti už žmogų , tada Golgofos įvikis tik sarkastiškai surežisuotas spektaklis, kai Kūrėjas pasiunčia tvarinį, kuris pasako kad dabar žmonės melstusi jam- tvariniui vietoj kūrėjo ,vėliau jįs nužudomas , tada Dievas Jį prikelia , duoda pasirodyt-labai idomi tokia meilė gaunas pasiusti atkentėti tvarinį ir teigt kad myli- žavinga))