QUOTE(dange @ 2011 01 15, 16:26)
Šito klausimo išnagrinėjimui neprošal būtų šalia turėti biologą arba zoologą

Bet pamąstyt galima.

Maras- zoonozė. Tam, kad tokia infekcija išsilaikytų gamtoje, reikia:1.sukėlėjo 2.krauju mintančio pernešėjo su tinkama pernešimui virškinamojo trakto sistema(blusų)3.imlios gausios graužikų populiacijos(dažniausiai žiurkių) 4.žmonių, kurie dėl tam tikrų sąlygų, nepajėgūs susitvarkyti su 2 ir 3.
Maras, kaip jau aptarėte anksčiau- ne ta infekcija, kuri būtų efektyviai valdoma vakcinomis(imunitetas labai trumpalaikis). Taigi maro išnykimas labiausiai susijęs su ekosistemos pasiketimu, sanitarijos ir higienos vystymusi,urbanizacija...Dar viena idėja(čia asmeninė, nežinau, ką apie ją galvotų biologas

): kadangi per maro epidemijas, kurių metu liga pirmiausiai išplisdavo tarp graužikų ir tik vėliau prieidavo iki žmonių, žiurkės visgi neišnyko, gali būti, jog ilgainiui graužikai įgijo rūšinį atsparumą ir taip prisidėjo prie infekcijos nykimo.
Ačiū už pasamprotavimus.

Skamba panašiai, kaip ir maniškiai. Jūs plačiau užkabinote. Aišku, aš tiek literatūros, kaip Jūs, ko gero, neperverčiau.
Bet kad pilnas vaizdas susidarytų, dar reikia apmąstyti.
Pusiau juokais pagalvojau, ką darytų maru infekuotos blusos, jei žmonės išnaikintų žiurkes? Ar jos pultų žmogų tik žiurkėms išnykus, kaip teigiama info apie maro epidemjas?
Iš to, kas skelbiama, susidaro įspūdis, kad dabartiniam maro štamui, ne naujam, žiurkės atsparios, nes išstiptų tik naujam atsiradus. Kokia blusų ištikimybė vienai rūšiai
O kas, jei ne tik žiurkės, bet ir žmonės tapo atsparesni marui.

Genetiškai.
Ir kaip Jums hipotezė, kad viduramžiais marą galėjo sukelti virusas? Man tos teorijos autorių argumentai atrodo su klaustukais, bet gal Jūs ką nors daugiau apie tai girdėjote.
Kažkodėl, maro tema kai kuriems mokslininkams atrodo aktuali

Iš dalies dėl to, kad koks bebūtų sukėlėjas, jis išlieka šimtmečius, anot tyrinėtojų.
Nors man jis įdomus daugiau dėl savo išnykimo šimtmečiams negu dėl galimo prisikėlimo. Nes to išnykimo priežastys gali būti atsakymas į klausimą, ar jis pasikartos dar kada nors kaip epidemija kur nors. Gal jau nebe.