Įkraunama...
Įkraunama...

Ką rinktis: CP ar natūralų gimdymą?

QUOTE(ragnez @ 2010 07 14, 11:45)
o fobijos visada gydomos chirurgiskai?  g.gif

Nereikia, ragnez. mirksiukas.gif Apie indikacijas CP ir apie fobijų/nerimo gydymus dar šį tą pamenu. Tik štai vienoje pusėje yra žinios, gautos studijų metu, o kitoje realios skausmingos patirtys, kai fobija "iki", tampa košmaru "po".
Atsakyti

, tačiau rinktis cezarį jei nėra priežasties rimtos medicininės manau yra kiek savanaudiška  g.gif Ir nereikia pasakot, kad tai darytumėt dėl vaiko -  nu rimtai, juk pirmiausia visa tai dėl savęs  4u.gif

Kad ir del saves... Kas cia blogo? Moterys, gyvenat tik viena karta. Kodel pamirstat save? Juk kad vaikuti gimdysi kanciose, niekas uz tai nepasakys aciu. Niekas neprisegs ordino, kai prasides komplikacijos, issmuks gimda, ar vyresnio amziaus budama nelaikysi slapimo. Ka sako gyditojai- nedirbk sunkiai, nekilnok daug, bet juk visos zinom, kad realiam gyvenime moteriai tenka daug didesnis kruvis negu vyrui. Tegu ir bus jis pats paciausias pasauly, bet juk nebegiosi kaskart prasydama, brangusis pakelk ta ar ana. O kaip darbe? Nemanau, kad darbdavys labai megtu to ar ano negalincia darbuotoja. O kaip del santykiu su antraja puse? Nu nesakykit, kad pagimdzius du ir daugiau vaiku niekas nepasikeicia. Skaiciau daug istoriju, kai moterys prasidejus pogimdyvinem komplikacijom ima gedytis saves, vengia kalbeti su partneriu ir stumia ji nuo saves. Is cia prasideda nesutarimai. Kencia sutuoktiniai, kencia moters psichine busena, kencia vaikai.
Gal but as matau tik balta ir juoda, bet mes moterys linkusios per daug save atiduoti kitiems. Posakis, kad moteris ir sutverta gimdyti labai jau radikalus. Moteris yra lygi vyrui. Kaip ir jis, jinai turi lygia teise gyventi pilnaverti gyvenima ir nereikia manyti, kad pagimdytas vaikelis jusu finisas.Toliau reikia ji uzauginti geru zmogumi. O kaip suformuoti pilnaverte asmenybe, kai pati mama po visu traumu ir komplikaciju nebesijaucia pilnaverte???

Bet juk po cezario operacijos labai ilgai negalima kelnoti daugiau už trys kg - būtent dėl rando, kuris yra daug rimtesnis už susiutą tarpvietė. Juk prakirpti keli sluoksniai audinio, gimda, kartais ir kiti organai būna tuoj vietoj, jeigu gimdymas ne pirmas, yra daugiau galimybių sužeisti kitus organus, ir turėti problemų iš viso nesusijusių su gimdymu ir neštumu. Jeigu persitempi, jeigu siulės ištruks, viduj - čia ne tas pat kaip tarpvietė - juk gali būti vidinis kraujavimas, taip pat gali būti rizika per kitą neštumą - draugės mažylė gimė neišnešiota, nuo mažens su akinukais, nes truko randas į neštumo galą.

O daugelis komplikacijų - kaip gimdos iškritimas, šlapimo nelaikymas - ne gimdymo, o daugiau pasikartuojančių neštumų pasekmes. Ir sunkumų tampymo - dėl to reikalingi tie pratimai, kurios daryti reikia nuo neštumo pradžios.

Dėl lytinių santykių - patikėk, viskas išgyja, noras grįžta, skausmas praeina. Po dvylikos gyvenimo kartų metų, pagimdžius keturius vaikus mūsų naktiniai santykiai yra geresni negu per medaus mienesį wub.gif. Tai gi nuo mankšties išplatėjimo ir gimdymo kiekių nieks nepriklauso - viską gydo laikas ir abupusė meilė bei supratimas wub.gif
Papildyta:
QUOTE(dange @ 2010 07 14, 11:00)
Nereikia, ragnez.  mirksiukas.gif Apie indikacijas CP ir apie fobijų/nerimo gydymus dar šį tą pamenu. Tik štai vienoje pusėje yra žinios, gautos studijų metu, o kitoje realios skausmingos patirtys, kai fobija "iki", tampa košmaru "po".

Dabar pagalvojus, gal kartais ta fobija gali būti nuojauta g.gif
Bet šiaip, mano nuomonė, dauguma klasiškų gimdymo komplikacijų būtent gimdymo namuose būna būtent dėl mūsų medikų nesupratimo kas yra gimdymas ir nesugebėjimo tą gimdymą pravesti švelniai, be streso ir pažeminimo mamai g.gif
Tiesiog, kodėl kitur, kur praktikuojamas natūralus gimdymas (tą tikrąją prasme, kai motinai leidžiama įsijausti į savo kūną, pasirinkti kaip gimdyti)... ekstra cezarių ir panašių intervencijų atvėjų drastiškai sumažėja - na kaip ir Pithivierio mieste M Odento ligoninėje prieš daugelį metų. Tas pat vyksta JAV gimdymo centruose, kai požiuris į gimdymo eigą ir gimdvybę yra visyškai kitoks
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Natuke: 14 liepos 2010 - 11:43
QUOTE(dange @ 2010 07 14, 10:42)
Mano subjektyvi nuomonė dėl šios konkrečios situacijos: petuko išnirimą laikyčiau ne CP, kaip intervencijos, komplikacija, o būtent tos "ekstra" situacijos pasekme.
Prieš keletą metų būčiau pasakiusi vienareikšmišką "ne" ir išvardinusi didesnę dalį tų priežasčių, kurios nekart buvo vardinamos šioje ir kitose panašiose temose. Sunkios ir skaudžios patirtys labai artimų žmonių rate nutrynė buvusį kategoriškumą. Taigi dabar artimo žmogaus nesiryžčiau atkalbinėti: kad ir kaip "antimoksliškai" skambėtų ir prieštarautų mano gana realistinei natūrai, kartais tos neščiųjų fobijos įgauna labai realius scenarijus.
Jei apie save: turėdama extra Cp patirtį, antrajam kartui, jei toks būtų, dėl planinio CP nesiderėčiau. Bet... labai atidžiau rinkčiausi gydytoją, kuriam siekiamybė būtų ne gimdymo būdas, o mano ir vaiko sveikata. "Užsižaidimas" natūralumu kartais gali kainuoti kurkas daugiau, nei esame pasiruošę "sumokėti".

Apibendrinant - visa esmė ne gimdimo būde, o tame, kas padeda pagimdyt. Jei tas gydytojas nulių nulis kaip medikas, tai ir cp jis kokybiškai neatliks. Šią mintį palaikau.
Atsakyti
QUOTE(Lašelis Liūdnas @ 2010 07 14, 12:57)
Apibendrinant - visa esmė ne gimdimo būde, o tame, kas padeda pagimdyt. Jei tas gydytojas nulių nulis kaip medikas, tai ir cp jis kokybiškai neatliks. Šią mintį palaikau.

Daug tų sudedamųjų sėkmingo ar mažiau sėkmingo gimdymo procese: tai ir fizinė, o taip pat ne mažiau svarbi psichologinė gimdyvės būsena, ir mediko kvalifikacija, ir, deja, daugiau ar mažiau sėkmingai susiklostančios aplinkybės. Nėštumas ir gimdymas, du iš esmės fiziologiniai ir natūralūs reiškiniai, tuo pat metu yra, ko gero, sunkiausiai nuspėjami ir prognozuojami.Iš čia neretai kyla rizika "persistengti", bandant kontruoliuoti procesus intervencijomis, ir atvirkščiai- delsiant ir vengiant tų pačių intervencijų.
Atsakyti
QUOTE(Sima_kaj @ 2010 07 14, 09:47)
Nezinau kaip Lt, bet pas mus, jei gimdai naturaliu budu, ir jei kokia komplikacija ir reikia cezario tuoj kisa popierius pasirasyt, kad sutinki ir t.t. Savo parasu prisiimi atsakomybe. Tipo va, susilaukem komplikaciju, dabar bandom cezari, bet jei kas, tu zinojai kas taves laukia blink.gif O jei butu viskas is anksto suplanuota, moteris nusprestu pati kaip gimdyt, tai ir nebebutu ka kaltint.
Manau optimaliausia butu jei moteris ir gyditojas bendradarbiautu. Vienam reiks gimdyt, antram- garantuot laiminga finisa. Jei gyditojas mato, kad del fiziologiniu ir psichologiniu problemu gali kilti sunkumu, tai kas cia bloga leisti moteriai pasirinkt?

Na,vat bet uzsienyje yra sudaromi gimdymo panai,jie visa nestuma yra aptariam koreguojami,ir atvykus jau gimdyti,viskas vykdoma,ir del ekstra cezario viskas buna aptarta anksciau,nei jo prireikia. Tai gi,tik beliktu padeti parasa. Kas del tu isplatejimu biggrin.gif man juokas ima,na aisku,jei lipsi ant vyro iskart pagimdzius,gal ir jauciasi kas nors,ale agauni jegas,ir visaks tojasi i savo vezias,po vieno ar dvieju vaikuciu nemanau,kad ten jau taaaaip isplateja kas,kad vyras skestu biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(Soy @ 2010 07 14, 10:45)
Jei esate salto logisko proto, tai kam prisigalvoti tai ko nera ir turbut nebus? Jus gi rasot apie suluosintus vaikus, ivairias komplikacijas ir tt.

Dar karta pasikartosiu - nei vienas medikas niekada nesiulys Cezario, jei moteriai nera kliuciu gimdyti naturaliai ir tam yra priezasciu. Todel as asmeniskai niekada nesvarstyciau cezario jei leidziama paciai.

Nesuprantu as Jusu... Mes gi cia kalbam apie tai, kas vyksta realiam gyvenime, o ne tai, ko nera ir nebus...

Kas del mediku- tai man del jokios med problemos neuztenka fakto, kad kazkas man svetimas turi medicinini issilavinima, kuris daznai visai negarantuoja reikiamos kompetencijos. Visada tikrinu viska, ka pasako man gydytojas. Susirandu PSO gydymo gaires, susirandu vaistus ir alternatyvas ir aiskinuosi, ar tikrai man pasiulytas geriausias problemos sprendimo budas. Jums, beje, patariu daryti ta pati, jei negalite, tai bent su keliais gydytojais konsultuokites. Pvz mano tevuka jau butu susuntave, visai be reikalo, jei nebuciau issiaiskinus, kad tai tebuvo chirurgu begalinis noras papildyt operaciju statistika ligoninej...Arba mane pacia antibiotikais nuo pulines anginos 8 metus kas 3 men maitino, KOL PATI NEISSIAISKINAU, kokios laukia letines anaginos pasekmes ir pati nesusiorganizavau anginos operacijos. Cia realus faktai is mano neilgo gyvenimo.

Zinoma, reikia konsultuotis su medikais, jie gali patarti, rekomenduoti, bet jei nepagrindzia faktais, manes neitikina ir viskas. Negalima jais besalygiskai pasitiketi. As tiesiog pykstu, kai medikai net nesuteikia pilnos info. Ale va ,zinokis, cezaris operacija, o naturalus gimdymas tai fiziologinis procesas. Nu ir kas? O kas bus toliau? Rizikos kokios? Pasekmes kokios? Nesako to Lietuvos daktarai. Todel tenka paciai daryti didelius namu darbus, kad tureti pagrinda ir priimti tinkamiausia sprendima.
Papildyta:
QUOTE(Soy @ 2010 07 14, 11:39)
Jums turbut nera naujiena, kad medikai taip pat klysta?
Bet tai visiskai nereiskia, kad kiekviena gebes priimti teisingus ir jai geriausius sprendimus.

Be abejo nereiskia. Kaip ir del mediku sprendimu nereiskia, kad jie priimti teisingi ir geriausi. Bet kadangi tai mano kunas ir mano vaikas, gal jau geriau as priimsiu sprendima? Medikai turetu man suteikti pilna info, kad as galeciau apsispresti. Ir jei jau manysiu suklydusi, tai ir mediku nekaltinsiu, nes viska zinojau ir pati apsisprendziau.
Papildyta:
QUOTE(Apache @ 2010 07 14, 11:47)
Na,ka prisskaiciau cia visokiu UZ ir PRIES. Mano patirtis tokia. |Gimdziua pries 3m pati. Kadangi turiu problemu su nugara,negaliu naudoti nuskausiminimo,taigi... nemiriau,nors gimdymas buvo sunkus ir gan ilgas,siuvo nemazai,ir tas laikas po gimdymo buvo kiek sunkus,bet neirodysit kad savo noru pasirinkti operacija. As esu tos nuomones,kad pirma vaikuti bent pabandyti gimdyti,tuo labaiu jei yra skausmo baime,tai yra epiduras. Db laukiames antro,ir siaip galvoju gimdyti naturaliai,jau aisku ir tai,kad be skausma malsinanciu vaistu. Mano nuomone tiek atliekant operacija tiek dimgant paciai yra 50/50 tikimybe,kad organizmas atsigaus sunkiau ar lengviau. Jei drauge tarkim atsigavo geitai,nereiskia kad jusu organizmas atsigas irgi taip lengvai,ir cia manau to,kuriosp irma karta gimdo ir pacios renkasi opaeracija,paprasciausiai nenori pasistengti. Juk lengviau yra atvaziuoti,uzmigti,ir jau tureti vaika. As nekalbu apie tas kurios turejo skaudzia patirti,ir sekanti gimdyma rinkosi kita.

Graziai suformuluota Jusu nuomone ir as ja gerbiu, ypatingai dar ir del to, kad pripazistate nelabai teigiama naturalaus gimdymo patirti. Del atsigavimo po operacijos ar gimdymo as su Jumis sutinku, buna ivairiai, priklauso nuo organizmo.
Taciau Jusu kaltinimas del nenorejimo pasistengti, lengviau atvaziuoti ir pagimdyti- atleiskite, bet atsiduoda sovietiniu mentalitetu- ale reikia butinai persistengti, skausmus iskesti, tam kad vaikas gimtu. Ka Jus tame matote prasmingo? tokiu dalyku as nesuprantu... tikrai suprantu moteris, kurios ryztasi naturaliai gimdyti, nes tiki, kad gali pacios, nenori operacijos, jos riziku, bet ne todel, kad reikia pasistengti, pasikankinti, istverti ir po to dar ilgai Maryte Melnikaite vaidinti ir be galo didziuotis, kad va naturaliai pagimdziau...

Svarbiausia- sveikas kudikis ir laiminga pabaiga, o ne gimdymo budas ir procesas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Pellagija: 14 liepos 2010 - 18:15
QUOTE(Pellagija @ 2010 07 14, 19:26)
Svarbiausia- sveikas kudikis ir laiminga pabaiga, o ne gimdymo budas ir procesas.

rezultatas neatsiejamas nuo proceso.
Atsakyti
QUOTE(Natuke @ 2010 07 14, 12:56)
Bet juk po cezario operacijos labai ilgai negalima kelnoti daugiau už trys kg - būtent dėl rando, kuris yra daug rimtesnis už susiutą tarpvietė.

O daugelis komplikacijų - kaip gimdos iškritimas, šlapimo nelaikymas - ne gimdymo, o daugiau pasikartuojančių neštumų pasekmes. Ir sunkumų tampymo - dėl to reikalingi tie pratimai, kurios daryti reikia nuo neštumo pradžios.

Dėl lytinių santykių - patikėk, viskas išgyja, noras grįžta, skausmas praeina.

Na ir vel gasdinimai... Kilnoja mamos tuos leliukus ir 4 ir 5 kg ir niekas joms neplysta. Pilnas forumas postu apie tai. Palyginkit su tarpvietes plysimais, kirpimais, kai kelis menesius, o kartais ir ilgiau yra problema eiti i tualeta...

Gimdos iskritimas ir slapimo nelaikymas yra pripazinta naturalaus gimdymo pasekme (Evidence of pelvic floor nerve injury after routine vaginal birth by W. Thomas Gregory, M.D., principal investigator and assistant professor of obstetrics and gynaecology (urogynaecology and reconstructive pelvic surgery) from OHSU School of Medicine. www.#####.net ). O kur dar problemos su hemorojais ( Anal-sphincter disruption during vaginal delivery by Sultan AH, Kamm MA, Hudson CN, Thomas JM, Bartram CI from N Engl J Med. 1993 Dec 23;329(26):1905-11 www.ncbi.nlm.nih.gov ).

O del lytiniu santykiu- yra forume sociai info, jei Jums taip pasiseke, nereiskia, kad taip sekasi visoms. Deja, problemu moterys turi daug, ir tikrai mazuma ju apie tai prabyla...
Atsakyti
QUOTE(Pellagija @ 2010 07 14, 19:34)
Na ir vel gasdinimai... Kilnoja mamos tuos leliukus ir 4 ir 5 kg ir niekas joms neplysta. Pilnas forumas postu apie tai. Palyginkit su tarpvietes plysimais, kirpimais,  kai kelis menesius, o kartais ir ilgiau yra problema eiti i tualeta...

Pellagija, kad ir kokio nuosaikaus požiūrio dėl pasirenkamo CP laikyčiausi, tačiau CP yra ženkliai labiau traumatizuojanti intervencija motinai/moteriai, nei gimdymas natūraliais takais. Net tuo atveju, kai CP eiga ir pooperacinis absoliučiai sklandūs, CP rezultatas- randas.Kalbu ne apie gražią blyškią juostelę bikinio zonoje. mirksiukas.gif CP metu pjūvis eina ne tik per odą, poodį ir pilvo sienos raumenis, tačiau ir per ertminio organo- gimdos sienelę.O tai jau papildoma rizika vėlesnių nėštumų metu: rando nepakankamumo, placentos tvirtinimosi ir tt. Intervencija į pilvo/dubens ertmę- pooperacinių sąaugų, endometriozės rizika, infekcijos rizika.Anestezija CP metu- spinalinė ar narkozė- dar galimi papildomi rizikos taškai būtent motinai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo dange: 14 liepos 2010 - 18:57
QUOTE(dange @ 2010 07 14, 19:45)
Pellagija, kad ir kokio nuosaikaus požiūrio dėl pasirenkamo CP laikyčiausi, tačiau CP yra ženkliai labiau traumatizuojanti intervencija motinai/moteriai, nei gimdymas natūraliais takais. Net tuo atveju, kai CP eiga ir pooperacinis absoliučiai sklandūs, CP rezultatas- randas.Kalbu ne apie gražią blyškią juostelę bikinio zonoje. mirksiukas.gif CP metu pjūvis eina ne tik per odą, poodį ir pilvo sienos raumenis, tačiau ir per ertminio organo- gimdos sienelę.O tai jau papildoma rizika vėlesnių nėštumų metu: rando nepakankamumo, placentos tvirtinimosi ir tt.

Taip, puikiai suprantu, randas gimdoje ne juokas. Ir tikrai nejauku del kitu nestumu rizikos.

Taciau ir nat. gimdymo atveju negalima teigti, kad intervencijos zenkliai maziau traumatizuojancios. Ypac jei paziuresime i psicholigines -socialines pasekmes po tokiu intervenciju, yra gi tokiu moteru, kurios apskritai nebenori vaiku po karcios skausmingos patirties.

Atsakyti
QUOTE(Natuke @ 2010 07 14, 12:56)

Tiesiog, kodėl kitur, kur praktikuojamas natūralus gimdymas (tą tikrąją prasme, kai motinai leidžiama įsijausti į savo kūną, pasirinkti kaip gimdyti)... ekstra cezarių ir panašių intervencijų atvėjų drastiškai sumažėja - na kaip ir Pithivierio mieste M Odento ligoninėje prieš daugelį metų. Tas pat vyksta JAV gimdymo centruose, kai požiuris į gimdymo eigą ir gimdvybę yra visyškai kitoks

Natuke, didesnis intervencijų dažnis (taip pat ir nepagrįstų, "apsidraudimui") dideliuose centruose, kur dažnai susiduriama su patologija, neišvengiamas. Ir priežastys pakankamai nuspėjamos.
Papildyta:
QUOTE(Pellagija @ 2010 07 14, 19:58)
Taip, puikiai suprantu, randas gimdoje ne juokas. Ir tikrai nejauku del kitu nestumu rizikos.

Taciau ir nat. gimdymo atveju negalima teigti, kad intervencijos zenkliai maziau traumatizuojancios. Ypac jei paziuresime i psicholigines -socialines pasekmes po tokiu intervenciju, yra gi tokiu moteru, kurios apskritai nebenori vaiku po karcios skausmingos  patirties.

Matot, jei lyginate normalią, sklandžiai praėjusią CP operaciją su gerokai komplikuotu natūraliu gimdymu(su didelio laipsnio plyšimais ar sunkesnėmis atokiomis pasekmėmis), tuomet ima atrodyti, kad CP- pasivaikščiojimas žalia pievele.Tačiau net ir šiuo atveju:plonas randelis ir puiki savijauta visiškai neatspindi intevencijos apimties.
Atsakyti
Noreciau ir as pasisakyt. Maciau cia kalbejot apie hematoma kudikiui gimus. Tai va, as esu realus to pavizdys.
Mano mamyte gimde mane naturaliu budu, ir nuo per greito isstumimo pas mane galvytei atsirado hematoma. Teko iskart skubiai operuoti. Mamai nuo streso pakilo temperatura, dingo pienas. Mano gyvybei taip pat grese pavojus. As tik galiu nuspet kiek mama iskentejo kol mane operavo ir kol sveikau. Pacios isivaizduokit, gimsta jusu leliukas, o ji toki glezna veza i operacine unsure.gif Kazkoks siaubo filmas doh.gif Aciu Dievui viskas baiges laimingai. Labai neissiplesiu, bet faktas tame, kad tai naturalaus gimdymo padarinys. Visgi as uz cp 4u.gif
Atsakyti