Įkraunama...
Įkraunama...

Gimdymo planas

QUOTE(monia @ 2005 08 03, 15:50)
mano nuomone yra tokia, jog gimdymas toks dalykas, kurio tu nesuplanuosi, tai tiesiog neplanuojamas reiskinis, o ivykstantis savaime, kiekvienai moteriai skirtingai...planuoti gali vienaip o gautis gali visai kitaip ir tavo planai nueis suniui ant uodegos...as nieko neplanavau, sakiau kaip bus taip bus, bet tik meldziausi, kad viskas praeitu gerai be jokiu komplikaciju, kad mano vaikelis gimtu sveikutelis, taip ir atsitiko, gime kuo graziausias ir geriausias berniukas, be jokiu planu...

Planas tai nėra instrukcija mirksiukas.gif . Tai tiesiog išsakyti pageidavimai gydytojams, pasakojimas kaip tu įsivaizduoji savo gimdymą. Jis nėra būtinas, ir jo nėra privaloma laikytis jeigu kažkas ne taip. Visos suprantam kad gimdymas tai nenuspėjamas dalykas, tačiau planą sudarom (atsiprašau, sudariau) būtent tam, kad gydytojai prisilaikytu mano pageidavimų jeigu viskas bus gerai, jeigu kažkas būtų pakrypę ne taip, žinoma pirmiausiai reikia atsižvelgt į būklę ir poreikius, o ne į norus.
Atsakyti
QUOTE(bafi @ 2005 08 01, 17:53)
Aš tik už gimdymo planą, bent jau jį turėti galvoje, nebūtinai nešti ir rodyti, tačiau kai kurie punktai tikrai įgivendinami, be jokios gydytojų nuostabos smile.gif


manau, kad ta plana verta tureti ne tik galvoje, bet ir ant popieriaus. ir suderinta su gydytoju. na mazhu mazhiausiai del to, kad isitikintumet, kad toje ligonineje tokia dalykai realiai imanomi ir igyvendinami. o antra, del ko verta ish anksto viska aptarti - bent jau ash gimdydama mazhiausiai norejau apie kazhka diskutuoti... tikrai tuo metu ne tas buvo galvoje.... o bet kokie klausimai tik trikde ir blashke.... taip, kad ir tksliai zhinodama, ko nori, gali netureti galimybes to pasakyti gydytojams... o kai ish anksto aptarta - greichiausiai ir bus atsizhvelgta i tuos pageidavimus.
trechia, ruoshdama gimdymo plana, busi priversta kuo daugiau suzhinoti apie pati gimdyma, pogimdymini laikotarpi, naujagimi ir ligonines, kurioje planuoji gimdyti, politika. manau, kad tokia informacija tik i nauda smile.gif
Atsakyti
Apie gimdymo planus ir Supermamos bei Auges pavyzdiniai gimdymo planai http://www.supermama...ent/view/14/54/

Pavyzdiniai ne turiniu, o tuo, ko galima noreti gimdant wink.gif Bet galima noreti ir kitu dalyku smile.gif
Atsakyti
Supermamos

GIMDYMO PLANAS
Prieš gimdymą ir gimdymo metu


1. Pasibaigus nėštumo terminui iki 42 savaičių dirbtinai neskatinti.
2. Neskusti plaukų gaktikaulio srityje.
3. Turėti galimybę sudaryti individualią atmosferą (magnetofonas, šildytuvas, žvakės, prietema ir t.t.) gimdykloje.
4. Sąrėmių metu pasinaudoti pagalbinėmis priemonėmis: čiužiniu, gimdymo kėde, kamuoliu, maišu.
5. Oro temperatūrą gimdykloje palaikyti +24-25 C.
6. Sąrėmių metu turėti galimybę būti šilto vandens vonioje arba duše.
7. Pageidauju susipažinti su visomis atliekamomis procedūromis ir tyrimais.
8. Pageidauju gimdyti be skatinamųjų.
9. Esant galimybei, pageidauju gimdyti be skausminamųjų.
10. Vaistų lašinimo į vieną metu ( jei to prireiks), pageidauju judėti.
11. Pageidauju išsaugoti tarpvietę. Jei būtina, kirpti per tarpvietės vidurį ir tik tada, kai pasirodo galvutė.
12. Sąrėmių metu pageidauju būti atskiroje palatoje, nekontaktuojant su kitomis gimdyvėmis.
13. Pageidauju, kad sąrėmių metu patalpoje būtų rami ir pritemdyta aplinka, tyli muzika.
14. Pageidauju gimdyti atskiroje gimdykloje.
15. Gimdyti mano pageidaujamoje padėtyje.
16. Vaikui gimstant, pageidauju, kad būtų išjungtas tiesiai į jį šviečiantis prožektorius.
17. Užgimus galvutei, leisti man ją paliesti.
18. Prireikus, cezario pjūvį daryti su epidurine nejautra.

Po gimdymo


1. Užgimusį vaikutį paguldyti ant mano krutinės neperkirpus virkštelės,
2. Kol virkštelė nenustos pulsuoti nekirpti jos.
3. Leisti vyrui nukirpti vaikelio virkštelę.
4. Atjungus nuo virkštelės, duoti vyrui vaiką palaikyti ant rankų.
5. Po gimdymo, nesant būtinybei, pageidauju nedėti ledo ant pilvo.
6. Siuvant tarpvietę pilnai nuskausminti.
7. Po gimdymo pirmąsias 2 valandas vaikelį palikti prie manęs.
8. Suteikti galimybę būti su vaikeliu vienoje palatoje.
9. Po gimdymo leisti vyrui būti visą parą prie manęs.

Atsakyti
QUOTE(voverius @ 2006 11 02, 12:32)
O idomu i visus pageidavimus yra atsizvelgiama, ar cia tik seip sudarai, o kaip gausis taip gausis ?

sudarineji juk ne ish oro. tai juk yra pageidavimu sarashas, nei realiu veiksmu planas, nes gimdymo su visom detalem neimanoma tiksliai ish anksto numatyti. imanoma, tik isivaizduoti, kaip noretum.
ir shita plana butinai turi aptarti su savo gydytoja - tik ji gali pasakyti, kas konkrechioj ligoninej konkrechiom aplinkybem igyvendinama, o kas ne.

beje, pavyzdiniame plane aptariamas tik normalus gimdymas. bet gal reikia pasikalbeti ir apie tai, kas daroma kilus komplikacijoms? kokiais atvejais kerpama tarpviete? kada daromas cezaris? ar gali, komplikaciju atveju, tevas buti su kudikiu, jei kudiki reikia atskirti ir ishvezhti i intensyvios priezhiuros palata? ir tt.
visko, be abejo, numatyti ir aptarti neimanoma. bet vis tik, verta pagalvoti ir apie "plana B", jei "planas A" nepavyktu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 02 lapkričio 2006 - 12:57

Lietuvos gydytojai dažnai moja ranka i plana - kam cia tie planavimai - kaip bus taip. Bet jis labiausiai reiklaingas mums, mamoms, kaip as suprantu. Kad sunkia akimirka pati ar vyras pasakytu - "juk aptarta ir irasyta gimdymo plane". tada nereiks pergalvoti - reik man to ar ano, kiek kenkia ar nekenkia tas ar anas... Zodziu, tai kelias suzinoti ir numatyti savo galimybes.

Plysimui seniau buvo stengiamasi uzbegti uz akiu kerpant. Tada ir buvo aiskinama, kad kirpimas labiau kontroliuojamas, kad grazus krastai geriau susiglaudzia ir gyja, kad renkiesi kirpimo vieta ir.t.t.. Kaip rodo siuolaikines studijos, tai VISISKAI nepasiteisino. Kerpama per daznai, be reikalo, po to vistiek plystama daznai (tik nieko nepasakoma savaime aisku), gijimas ne kiek ne lengvesnis ir t.t.t. Dabar uzsieny nebekerpa (tik tam tikrai atvejais) ir laiko tai atgyvena. Plysimo niekas negali taip lengvai nuspeti. Kaip jau minejo Raideles - rodosi, plys - o neplysta....

Dar plane galite aptarti ir numatyti - kiek kartu jums landzios tikrinti kakleli ir panasius dalykus... Tam aisku, reik tureti ziniu ir pasitikejimo savimi. Na ir aisku, negerai konfliktuoti su medikais. Geriau pamatyti ju reakcijas ir nuomones - plano sudarymo metu, o ne gimdymo metu.
Atsakyti
QUOTE(voverius @ 2006 11 02, 13:32)
O idomu i visus pageidavimus yra atsizvelgiama, ar cia tik seip sudarai, o kaip gausis taip gausis ?


Viskas priklausys nuo to, kiek pazadesi pinigeliu gydytojai tongue.gif Jei asmeniskai su jokia gydytoja nesitarsi (o tai reikstu, kad tu turbut jai nemokesi po gimdymo), tai nesitikek jokiu muzikeliu ir dusu saremiu metu. Bet kai kuriais klausimais vistik gali pareiksti gimdyma priimanciai gydytojai, pavyzdziui, nenori, kad tave apskustu, statytu klizma, naudotu vakuma ar reples, duoti nuskausminamus ar epidura. Tiesiog reikia daugiau zinoti apie savo teises ir jomis naudotis.
Atsakyti
Gimdžiau "Mažylio" gimdymo namuose Kaune. Gydytoja netgi pati pasiūlė atsinešti savo gimdymo planą į gimdymą. Tačiau, kaip visada tokiais ar panašiais atvejais...neparuošiau namų darbų doh.gif Atvykau gimdyti be plano, tačiau savo norus susakiau žodžiu rolleyes.gif
Atsakyti
gimdymo planas, mano supratimu, yra atsakymas i tam tikrus gimdyvei svarbius klausimus apie gimdyma (priklausomai nuo planuojamos gimdymo vietos: ligonineje, gimdymo namuose, namuose, etc.) pvz:
1. kas dalyvaus gimdyme (vyras, drauge, mama, etc.)
2. kokios daromos paruoshiamosios proceduros (gimdyves korteles pildymas, apzhiura, depiliacija, klizmavimas, etc.)
3. kas gimdyvei leidzhiama saremiu metu (galimybe judeti, rinktis padeti, buti dushe, guleti vonioje, reguliuoti apshvietima, triukshma, etc.)
4. kokios (ir kokiais atvejais) taikomos medicinines intervencijos saremiu metu (kaklelio tikrinimas, prijungimas prie vaisiaus tonus matuojanchio aparato, nuskausminamieji vaistai, epidurine ar kitokia nejautra, lashelines, shlapimo pashalinimas kateteriu, etc.)
5. kas gimdyvei leidzhiama ishvarymo laikotarpiu (gimdymo poza, etc.)
6. kokios (ir kokiais atvejais) taikomos medicinines intervencijos ishvarymo laikotarpiu (tarpvietes kirpimas/plyshimas, etc.)
7. kaip elgiamasi su placenta (laukiama, kol gims savaime / pagreitinamas jos pasishalinimas, etc.)
8. kaip elgiamasi su naujagimiu (paguldomas motinai ant krutines, sudaroma galimybe zhindyti per pirmasias valandas)
9. kokios (ir kada) atliekamos medicinines proceduros naujagimiui (skyschiu ishsiurbimas ish kvepavimo taku, lashai i akis, sverimas, neonatologo apzhiura, etc.)
10. gimdyves ir naujagimio priezhiura pogimdyminiame skyriuje

11. kokios strategijos laikomasi ekstra atvejais: kas daroma, jei vaisiaus vandenys nubega dar neprasidejus gimdymo veiklai, kas daroma, jei gimdymas neprasideda numatytu terminu, kokiais atvejais taikomas gimdymo skatinimas, kada atliekamas cezario pjuvis, kokiais atvejais naudojamas vakuuminis ekstraktorius, kas gali buti su motina ir naujagimiu intensyvios terapijos skyriue, etc.

mano akimis zhiurint, tai yra svarbiausiu aspektu sarashas. neshchioji gali aptarti savo norus ir galimybes su gydytoju ir kitais gimdyme dalyvausianchiais zhmonemis. tai, kas bus nutarta, ir sudaro gimdymo plana.
amerikietishkuose interneto puslapiuose rekomenduojama toki plana parengti rashtu ir paprashyti, kad ji savo parashu pavirtintu gydytojas.

manau, kad gimdymo planas naudingas, nes:
1. skatina neshchiaja dometis gimdymo fiziologija, pasirinkti gimdymo vieta, buda, prizhiurinti personala, susizhinoti, kokia tvarka galioja pasirinktoje medicinos istaigoje.
2. prizhiurintis gydytojas turi galimybe ish anksto suzhinoti neshchiosios norus ir pageidavimus ir aptarti su ju igyvendinimo galimybes
3. visa tai suteikia pasitikejimo, saugumo jausmo, sumazhina laukimo nerima, gimdyve gimdymo metu elgiasi samoningiau, nebereikia paskutine akimirka blashkytis, analizuojant galimybes ir sprendzhiant, ka pasirinkti.
Atsakyti
QUOTE(Jusma @ 2006 11 10, 11:13)
SM gydytoja ginekologė mano, kad gimdymo planas - mados reikalas. Tai niekaip ir nesuprantu, jei toks nepopuliarus, tai, kam apskritai apei tai kalbėti. Juk gyvenime visko nesuplanuosi, o tą planą galima su vyru aptarti, kad žinotų ir reikalui esant viską susakytų 4u.gif


machiau jos atsakyma. ir jis reishkia tik viena paprasta dalyka: bet kuriuo atveju, su planu ar be jo, atejus laikui neishvengiamai pagimdysi - ligoninej, namie, mishke, ar mashinoj... su gydytoju priezhiura ir kyshiais... arba su pribuveja... arba viena... sterilioj arba nesterilioj aplinkoj... su lashelinem arba be ju... ir ttt
tiesiog vienaip ar kitaip ishgimdyti turi.

klausimas chia yra KAIP tai vyks. KIEK samoningai tu visame procese dalyvausi. KAM teks atsakomybe uzh tavo ir kudikio fizine ir dvasine sveikata.

mano supratimu, gimdymo planas ish esmes nera diskusija, "kur ash ishsideliosiu savo smilkalus ir zhvakes..." gimdymo planas reishkia SAMONINGA neshchiosios (gimdyves) dalyvavima ir tam tikru dalyku pasirinkima. gimdymo planas reishkia nora ZHINOTI ir tureti galimybe RINKTIS. kurie klausimai man asmenishkai atrodo svarbus - ash jau rashiau ankschiau...

shiu klausimu aptarimas vien tik su vyru gali ir nepadeti, nes jei ligonines tvarka ko nors nenumato, ar neleidzhia, tu to ir negausi... plana reikia aptarti su savo gydytoju, arba bent jau ishsiaishkinti, kokias galimybe suteikia ta vieta, kur planuoji gimdyti...

ash nuoshirdzhiai nesuprantu pozhiurio, "gimdymo nesuplanuosi". planavimas shiuo atveju man prilygsta pasiruoshimui. nuostabu tai, kad spresdami elementarius buitinius klausimus skiriame jiems zhymiai daugiau demesio - ilgai ir nuobodzhiai analizuojame visas indapolves ar skalbimo mashinos ypatybes priesh ja nusipirkdami arba savaitem studijuojam priesh egzamina... o gimdymas, kuris ish tiesu yra gyvenimo ir mirties klausimas, tampa dalyku "kurio nesuplanuosi", todel net ir galvoti apie tai neverta...
Atsakyti
Nenoriu moralizuoti, bet man atrodo, kad gimdymas be pasiruošimo yra neatsakingas poelgis. Tas pasiruošimas nėra tik kyšio gydytojui davimas ar planelio surašymas popieriuje. Pasiruošimas turi prasidėti nuo tos minutės, kada sužinai, kad laukiesi.
Nesureikšminkim to ''gimdymo plano''. Galima jį pavadinti ir kitaip, domėjimusi, aktyviu dalyvavimu gimdymo procese. Aktyviu netgi tokiu atvėju, jeigu daroma operacija ar leidžiama narkozė.
Gimdymo nesuplanuosi? O kodėl gi ne, tiesiog reikia numatyti daugiau galimų variantų, aptarti juos su ligoninės personalu, su artimais žmonėmis, kurie tave palaikys gimdymo metu. Aš savo gimdymą irgi iš pradžių įsivaizdavau vien rožinėm spalvom, dėje, viskas vyko ne taip idiliškai. Bet aš buvau numačiusi ir tokią tikimybę, todėl gimdymo metu mes su vyru jautėmes gana užtikrintai.
Reikia pačios gimdyvės noro- kas trukdo iš anksto pasirinkti gimdymo namus, o ne laukti, kol greituškės vairuotojas nuveš kur jam yra arčiau? Gydytoją irgi galima pasirinkti, nemanau kad visi taip jau ir reikalauja nežmoniškų kyšių, čia jau mados ir finansinių galimybių reikalas. Galu gale, informacijos stokos šiuo klausimu šiais laikas tikrai nėra, pasikartosiu- reikia noro, o ne pasyvumo.
Ir nereikia bijoti gydytojų, kaip kažkokių dievų- drąsiai išsakyti savo reikalavimus ir į juos bus atsižvelgta.

Atsakyti
visai grazhus straipsnis anglu kalba apie gimdymo plana
Atsakyti