Įkraunama...
Įkraunama...

Kūdikių mokymas pagal Glenn'ą Doman'ą

Taip taip matemes smile.gif Labai tavo grazi mergyte smile.gif
O del demesio koncentravimo tai taip, nuostabiai vaikai buvo demesi sukoncentrave smile.gif
Atsakyti
Tas labai faina pas Asta kad ji turi kazka tokio kas vaiku demesi tiesiog preikausto, nepaleidzia nei minutei. Ir dar tas pliusas, kad po pamokeliu is jos iseje vaikai labai gerai miega biggrin.gif
Atsakyti
prisipazinsiu, neperskaiciau visko... bet...noriu pasakyti savo nuomone - pritariu kad su vaiku reikia uzsiimineti, reikia su juo kalbeti, aiskinti jam, pasakoti, rodyti...bet..atleiskit jei pradesit ji mokyti matematikos, skaityti , tai ka jis veiks mokykloje? ar nepagalvojat kad taip vaikui sukuriat naujas problemas? jam bu snuobodu!!! o dar neduok dieve pasijaus pranasesnis uz kitus! manau vaikas turi augti ir laveti kaip vaikas! o ne kaip suauge noretu... nematau nieko cia grazaus ir nuostabaus kai pyplys dar sveppluodamas skaito!
Neatimkime is vaiku vaikystes!!! ji turi buti rami ir nerupestinga!!!
galu gale vaikas turi pats daug ka atrasti, moketi savimi pasirupinti, todel kartais ji reikia palikti viena, kad moketu daryti PATS!
Atsakyti
QUOTE (auges @ 2004 01 18, 10:48)
Tas labai faina pas Asta kad ji turi kazka tokio kas vaiku demesi tiesiog preikausto, nepaleidzia nei minutei. Ir dar tas pliusas, kad po pamokeliu is jos iseje vaikai labai gerai miega biggrin.gif

Maniškė pas Astą nuo 3-jų mėn. pradėjo ugdytis, tai labiausiai dėmesį ji būdavo sukoncentravus būtent nuo 3 iki 9 mėn. po to pradėjo lakstyt kaip pasiutus ir vidury pamokėlės jau pradeda lėkt aplink salę...Jai tuoj sueis metukai. Dabar laukiu kada ateis toks metas, kai ji vėl sėdės akis išpūtus į Asatą ir gaudys kiekvieną garsą tongue.gif
Atsakyti
As siandien irgi perskaiciau straipsni "Mamos zurnale" apie Domano metodika ir labai susizavejau. Paskaiciusi diskusijas siame forume, truputi atvesau smile.gif , bet vis tiek ruosiuosi pradeti mokyti savo vaikuti anksti. Mano atveju, kai vaikas nuo mazens is karto tures mokytis triju kalbu, manau, butu nuodeme neismokyti skaityti tada, kai jam lengviausia, t.y., iki 3 metu. Nemanau, kad tai atimta vaikyste. Maziems vaikams viskas nauja ir idomu. Mane pacia tevai ismoke pazinti raides zaidziant su kaladelem, kai dar net nemokejau kalbeti. To visiskai neatsimenu, bet kaip lengva buvo pradejus eiti i mokykla!
Mano vyra tetis irgi ismoke skaityti ankstyvoje vaikysteje, tik siek tiek kitaip. Ant korteliu nupiesdavo ka nors, o ant kitos puses uzrasydavo zodi. Taip ismokytam vaikui susidare ispudis, kad jis jau gime mokedamas skaityti. Ir is tiesu, nuejus i mokykla, iskilo problemu. Nors tevai ir buvo ispeje sunu, kad kiti vaikai bus ziopli ir nemokes skaityti, jam tai vis tiek atrode neimanomas dalykas. Zinoma, savo paniekos tiems "ziopliams" nepavykdavo nuslepti, todel teko lankyto savigynos treniruotes smile.gif
Atsakyti
QUOTE (Momo @ 2004 01 22, 19:23)
Taip ismokytam vaikui susidare ispudis, kad jis jau gime mokedamas skaityti. Ir is tiesu, nuejus i mokykla, iskilo problemu. Nors tevai ir buvo ispeje sunu, kad kiti vaikai bus ziopli ir nemokes skaityti, jam tai vis tiek atrode neimanomas dalykas. Zinoma, savo paniekos tiems "ziopliams" nepavykdavo nuslepti, todel teko lankyto savigynos treniruotes  smile.gif

Hmmm... Mano nuomone yra tokia, kad kazkokiu budu reikia vaika ismokyti nemanyti, jog jis yra pranasesnis nei kiti, kad ir ka bemoketu. Viena vertus, tevai turetu (as taip galvoju) vaika girti ir skatinti net ir uz mazus pasiekimus. Kita vertus, reiketu vaikui paaiskinti, kad kitas vaikas savo tevams yra lygiai toks pats svarbus ir brangus kaip ir jis saviskiam, todel po Saule visi lygus...

O del nuobodumo ir problemu mokykloj del anksti igytu ziniu - priklauso, manau, nuo daug ko. Pirmiausiai turbut nuo mokytojo.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo delfinas: 22 sausio 2004 - 20:58
Daug gerų minčių ir teisingų beje pareiškėte, tik vat nervas ima kai skaitai, kad jei jau tėvai nuo mažų dienų ima rūpintis vaiko išsilavinimu, tai jau būtinai ATIMA VAIKYSTĘ, tikras absurdas ir susipratusių tėvų painiojimas ir klaidinimas mad.gif
Žinau begalę atvejų, beje net pažįstamų tarpe, kada vaikai turi toookią vaikystę, kad net verkt norisi-6 metų iki 10 nesuskaičioja, savo vardo parašyt net nesvajok, o juk už metų į mokyklą, kur reiks smarkiai pasistengt kad imtu skaityt ir rašyt, o jei dar vis tėvai niekuo neprisidės tai taip ir vilksis neišmoktų dalykų virtinės,-štai tau ir vaikystė
Atsakyti
QUOTE (Kalinka @ 2004 01 23, 09:19)
Daug gerų minčių ir teisingų beje pareiškėte, tik vat nervas ima kai skaitai, kad jei jau tėvai nuo mažų dienų ima rūpintis vaiko išsilavinimu, tai jau būtinai ATIMA VAIKYSTĘ, tikras absurdas ir susipratusių tėvų painiojimas ir klaidinimas mad.gif
Žinau begalę atvejų, beje net pažįstamų tarpe, kada vaikai turi toookią vaikystę, kad net verkt norisi-6 metų iki 10 nesuskaičioja, savo vardo parašyt net nesvajok, o juk už metų į mokyklą, kur reiks smarkiai pasistengt kad imtu skaityt ir rašyt, o jei dar vis tėvai niekuo neprisidės tai taip ir vilksis neišmoktų dalykų virtinės,-štai tau ir vaikystė

Oi, Kalinka, as tau visa romana galeciau parasyt apie tai, kad moket skaityt ir skaiciuot sesiu metu dar nieko nereiskia.

O rasydama, kad itin ankstyvu ugdymu tevai ATIMA VAIKYSTE, as ne savo nuomone desciau, o garsaus pedagogo Zarskaus. Buvau jo paskaitoje apie tai. Jis konkreciais pavyzdziais ir tyrimu rezultatais savo teiginius grinde. O kai klausydama jo primeciau keleta realiu pavyzdziu is gyvenimo, tada juo patikejau. Siaip jei turi laiko, tai Mazvydo bibliotekoj 1997 metu "VAkarines Palangos" laikrasty as pati straipsni apie tai rasiau, galetum pasiskaityti.

Griztant prie mano "romano". Mano sunus atejo i pirma klase mokedamas skaityti, desimties ribose atlikti sudeties ir atimties veiksmus, uzsirasydavo spausdintinemis raidemis savo varda ir pavarde. Buvo aktyvus, iniciatyvus, komunikalbilus. Pries mokykla dvejus metus is eiles lanke parengiamaja mokyklai grupe darzelyje. O kai realiai prasidejo mokslo metai, pasirodo, kad viska, ka esame ismoke, reikia deti i stalciu. Is didelio rasto, isejo is krasto, kaip sakoma. Mokslo metu eigoj paaiskejo, kad mano sunelis turi dideliu mokymosi sutrikimu: akustine disgrafija, trumpa regimoji ir girdimoji atmintis ir dar keletas. Kai apie tai pasakiau savo sunaus darzelio aukletojai, ta vos nuoalpin nekrito. Wat teip wat.
Atsakyti
QUOTE (delfinas @ 2004 01 16, 17:01)
Regimas/apciuopiamas rezultatas yra tas, kad jie YPATINGAI, NEPAPRASTAI greitai skaito! Kai mudu su vyru skaitom koki puslapi, as bunu perskaiciusi gal tik kokia pora paragrafu, o jis jau seniai buna viska baiges skaityti... Ir tai pastebi visi.

As vaikysteje mokyta ne pagal Domano metodika. Zaidziau paprastom kaladelem ant kuriu buvo kas nors nupieshta ir raide kuria prasideda pavadinimas...
Budama 5 metuku skaiciau, rashiau ir sprendziau 3-ios klases matematikos uzdavinius... Skaitau irgi l. greitai ir tuo stebinu savo vyra (300 psl knyga perskaitau per 3 val., ne siaip permetu akimis, bet perskaitau)
Bent jau man vaikysteje idomiausia budavo butent paciai sudelioti istartus zodzius is pabiru raidziu (tuo paciu ne tik skaityt bet ir rashyt ismokau)

Taigi, gal nevertetu Domano metodikos pervertinti. Manau labai daug priklauso nuo vaiko polinkiu. Jei vaikas domesis, tai tikrai ismoks ir be korteliu su visais zodziais. Jei nesidomes, tai privalomos 'pamokeles' tik atgrasys (ypatingai jei vaikutis taip sakant 'su charakteriu')

Cia mano asmenine nuomone wink.gif

Atsakyti
Kadangi per 6 studijų metus teko nemažai įvairių dalykų išgirsti ir iš labai garbių pedagogikos žinovų ir literatūros pastudijuoti, tačiau turiu pasirinkusi sau naudingų perliukų iš įvairių nuomonių ir gana prieštaringų-juk turiu savo galvą plius intuiciją ir žinojimą, kad savo vaiko bet kuriuo atveju nenuskriausiu duodama viską ką galiu bet kartu neperlenkdama lazdos, aišku skaitymas rašymas tikrai ne rodiklis, reikia kad būtų ir savarankiškas(būtent ankstyvasis ugdymas mums padeda ir savarankiškėti, 4 metų mokam peiliu ir duona atsipjauti ir bulve nuskusti nesusizeisdami)Bet tikrai žinau kad kategoriškas nusitatymas ankstyvo ugdymo atžvilgiu ir yra pedagoginio apleistumo priežastis(dažniausiai), kuris dažnai painiojamas su lengvo pobūdžio protinėmis negaliomis...O staripsnį būtinai perskaitysiu pakartotinai!! laugh.gif
Atsakyti
zinai Gudra, man atrodo, kad ne vien polinkiai svarbiausia, nes link zingeidumo vaikuti galima svelniai ipastumeti.. o tada jeigu ji sudominsi, pats imsis iniciatyvos, domesis ir tokiu budu lavinsis.

pvz mano vyriskio skaityti niekas specialiai nemoke, aukletojos leisdavo jam tyliai skaityti ir nemiegoti pietu miego blink.gif taigi 3 metu jis jau skaite knygeles darzelyje, kadangi pietu miego miegoti labai nenoredavo wink.gif o 5 metu jis jau savarankiskai skaite knygeles dviem kalbom...

deje, nuejes i mokykla pastoviai gaudavo dvejetus uz drausme, nes niekuo nauju jo ten nebesudomino (dabar tikiuosi butu buve kitaip?)

dukros irgi skaityti ismoko pacios - tikrai nemokiau nei raidziu, nei zodziu (aisq knygu namuose pilna ir kalandeliu visokiu, taigi jei paklausia - pasakau, bet tik be kokios ten prievartos) labai megsta kai joms skaito...

sesiamete jau seniai skaito, smulkiausias raides, o trimete paprastus zodzius kol kas (raso abi spausdintomis raidemis arba kompu)
Man pradzioje labai sunku buvo patiketi, kad jos skaito (juk nieks nemoke). Visa laika maniau, kad turi super atminti ir isidemi tas frazes ar sakinukus is savu knygu, kol... mieste pradejo vitrinas ir visokiu uzrasus skaityti.

Dabar paskutiniu metu nustebino tuo, kad mums kazka skaitinejant laikrastyje (vyresnioji stovejo priesais) eme rodyti, kad ten vat matai parasyta apie ta ir ta.. o teksta skaite tai atvirksciai! enchanter

Atsakyti
QUOTE (Gudra @ 2004 01 23, 09:51)
Taigi, gal nevertetu Domano metodikos pervertinti. Manau labai daug priklauso nuo vaiko polinkiu. Jei vaikas domesis, tai tikrai ismoks ir be korteliu su visais zodziais. Jei nesidomes, tai privalomos 'pamokeles' tik atgrasys (ypatingai jei vaikutis taip sakant 'su charakteriu')

Tai kad as lyg tai jos nepervertinu, bet gali buti, kad taip nuskambejo mano parasyme - tiesiog man ji yra labai priimtina. O Aureja, skelbdama tema, lyg tai norejo, kad pasidalintu patirtimi tie, kas ta metodika bando taikyti (bent jau taip supratau).

Del vaikystes atemimo is vaiku - as irgi dar ne taip seniai sakiau, kad skeptiskai ziuriu i tokias visokias metodikas. Bet paskui viena diena emiau ir - vis taip skeptiskai beziuredama - perskaiciau dvi Domano knygutes, kurias man vyro Tetis buvo padovanojes... "How to Teach Your Baby to Read" ir "How to Teach Your Baby Math". Ir... nuomone labai pasikeite. Ale pasakoti, ka ten raso, tai nenoriu, kad vel kam nors nepasirodytu, jog imu cia ir visaip propaguoju Domano metodika rolleyes.gif . Tiesiog visas tas mokymas vyksta zaidimo budu, vaiko niekas nieko nevercia daryti ir neterorizuoja mokslais. O man yra priimtiniau jam parodyti lenteles su zodziais nei koki plastmasini barskuti... As Domano metodikoj radau ziauriai daug logikos. Jis nemoko abeceles - jis moko prasmini kalbos vieneta, t.y. zodzius. Abecele juk yra abstrakcija, simboliai, kurie mazam vaikui nieko nereiskia. Raide "b" yra niekas, o zodis "bananas" yra valgomas ir megstamas daiktas, pavyzdziui. Ir su matematika panasiai. Domanas sako, kad arabiski skaiciai, t.y. 1, 2, 17... tera simboliai, o tam tikras skaicius tasku turi prasme, o man tai irgi atrodo labai logiska. Ir t.t. ir pan. - uzsivedziau cia jau smile.gif . Ale paprasta logika (ir jokiu metodiku nereikia, bet as labai daug ir skaiciau tuo klausimu) sako, kad kuo vaikas jaunesnis, tuo imlesnis viskam yra, o iki 6 metuku butent ir yra tas laikotarpis, kada lengviausiai ir be pastangu viska "sugeria" i save, ka bepateiktum... Cia mazus vaikus populiaru vadinti "kempinelem" - taip jie viska i save sugeria. Kitaip sakant, pradedantys eiti i mokykla vaikai jau buna zymiai maziau imlesni (paradoksas, nes tada jau ir imasi suaugusieji "tikrus" mokslus pirsti, ir visai ne zaidimo budu...). Gimsta toks visas nieko nemokantis glebnus liulys, o per metus laiko (na, beveik per metus) ismoksta vaikscioti, kalbeti po truputi... Pabandykim koki suaugusi zmogu pradeti mokyti vaikscioti ar kalbeti nuo nulio, jeigu jis visiskai nemoketu - uzimtu begales pastangu ir laiko. Be to, vaikas juk nemano, kad mokymasis yra kancia ar kad, sakykim, grindu slavimas yra prievole - jam viskas idomu, jis i viska ziuri kaip i zaidima, pazinima, nori visus tuos zaidimus zaisti. Anakart net supykau ant savo vyro, kai jis pasake Pauliui, kad valgyti gryna rugscia grietine yra bjauru... O jis juk nezino, kad ta gryna grietine bjauru - jam gal skanu, gal jis taip nori... Na ir t.t.

Atsiprasau - issipleciau jau cia. Jeigu kas baiget skaityti iki galo - aciu uz demesi smile.gif.

PS Neparodziau Pauliui keleta dienu jo "raidyciu" - siandien jau pats prase, pasiilgo turbut smile.gif.
Atsakyti