Įkraunama...
Įkraunama...

Kelių metų vaiką pradėti mokyti skaityti?

QUOTE(alfa159 @ 2009 04 03, 13:33)
Putlute, pasirasau po visomis isvardintomis darzelio vaiku ugdymo taisyklemis. Lygiai tokios pacios asmenybes ugdymo taisykles yra kiekvienoje seimoje, nieko naujo tas darzelis neisrado.

Jei vaika mokai raidziu, tai tikrai nereiskia, kad zlugdai jo pasitikejima savim ar pan.  blink.gif Tai du susije, paralelinai dalykai. Nes, mano giliu isitikinimu, pasitikejimas savimi ir savivertes kelimas lygioj vietoj, tik bim-bam po uglam- yra nieko vertas. Zmogiukas turi augti. Ir pats turi pajusti, kad auga. Kirmeliukus ir lapelius kalbinti jis gali treju, bet kai sesiametis ta pati kirmeliuka tais paciais zodziais vis dar kalbina- tai degradavimas.

Aisku, galim mes visaip sia tema vartyti, bet faktas lieka faktu- mokykloje musu vaikai jau po menesio rasys diktantus. Bijau, kad zodinis variantas: kilmeliukas  u-tiu-tiu- nepraeis.

Sena pazistama, tundra as, tundra tu, ir visi mes tundros....Bent jau SM .... biggrin.gif

baigiu si pokalbi su jumis,nes matau,kad jus manes nelabai suprantat..sekmes auginant ir auklejant vaikus mirksiukas.gif
Atsakyti
Putlute, man atrodo, kad suprantu. rolleyes.gif Cia kiekvienoj temoj galima susigincyti. Sakykim: Kada sodinti ant puduko. Viena sakys: nuo metuku. O kita: as tai savo vaiko neprievartausiu, geriau ta laika, kuri gaistu ant puoduko, pasnekins kirmeliuka lauke... Arba: Kada mokyti pazinti spalvas? Ir vel- viena pasakys amziaus riba, kita- apie kirmeliuka...

Zmogus turi asmenybes savybes ir fizinius bei protinius gebejimus. Visus reikia skatinti ir auginti, mano galva. Nereiketu kazkurios tai srities iskirpti ir atideti neaiskiems laikams. Aisku, visi vaikai turi dukti lauke ir dviratukais vazineti. Bet cirke ir meskos dviraciais vazineja. Tai gal pripazinkim, kad palaipsniui reikia ir vaiko protinius gebejimus vystyti, kad smegeneles kaip tos meskos neliktu.... Kiekvienam vaikui skirtingai, bet laikas ateina visiems.

Mano frontas sako: pazinti raides, jungti jas reikia iki mokyklos, kad mokykloje vaikas jaustusi gerai. Galime gincytis del konkretaus amziaus, bet mokyklos prgramos irgi diktuoja savo salygas.

Man nesuprantama nuostata: iki mokyklos saugosiu savo aniuolelio sviesia vaikyste nuo karciu mokslo vaisiu. O kai sueis septyneri- baiges katino dienos- sok i salta vandeni ir bandyk plaukti. blink.gif
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 04 03, 14:00)
Putlute, man atrodo, kad suprantu.  rolleyes.gif Cia kiekvienoj temoj galima susigincyti. Sakykim: Kada sodinti ant puduko. Viena sakys: nuo metuku. O kita: as tai savo vaiko neprievartausiu, geriau ta laika, kuri gaistu ant puoduko, pasnekins kirmeliuka lauke... Arba: Kada mokyti pazinti spalvas? Ir vel- viena pasakys amziaus riba, kita- apie kirmeliuka...

Zmogus turi asmenybes savybes ir fizinius bei protinius gebejimus. Visus reikia skatinti ir auginti, mano galva. Nereiketu kazkurios tai srities iskirpti ir atideti neaiskiems laikams. Aisku, visi vaikai turi dukti lauke ir dviratukais vazineti. Bet cirke ir meskos dviraciais vazineja. Tai gal pripazinkim, kad palaipsniui reikia ir vaiko protinius gebejimus vystyti, kad smegeneles kaip tos meskos neliktu.... Kiekvienam vaikui skirtingai, bet laikas ateina visiems.

Mano frontas sako: pazinti raides, jungti jas reikia iki mokyklos, kad mokykloje vaikas jaustusi gerai. Galime gincytis del konkretaus amziaus, bet mokyklos prgramos irgi diktuoja savo salygas.

Man nesuprantama nuostata: iki mokyklos saugosiu savo aniuolelio sviesia vaikyste nuo karciu mokslo vaisiu. O kai sueis septyneri- baiges katino dienos- sok i salta vandeni ir bandyk plaukti.  blink.gif

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif

mamos, nepritariancios mokinimui skaityti ir rasyti - paskaicius jusu postus susidaro vaizdas, kad vaikai kurie to mokinami vos ne katorgoj atsiduria doh.gif lyg tai tie vaikai kuriu mamos juos skaityti ir rsyti mokina, nebezaidzia, nebeisdykauja, lauke kirmeliuku netyrineja... , o tik visa diena verciami mokintis, rasyti skaityti ir pan... kad vaikas mokantis skaityti -- nemoka uzpakalio nusivalyti, kad vaikas mokantis skaityti - butinai bus pasiputes....
doh.gif doh.gif doh.gif
Atsakyti
gerai jau, prisipažįstu blush2.gif apie tą užpakalio nusivalymą persūdžiau biggrin.gif tik esmė ta, kad mamytės labai jau mėgsta pasigirt -- vaikas skaito, rašo -- nu koks protingas vaikas biggrin.gif bet taip pat gausu klausimų "ką daryt?" kai vaiko silpni asmens higienos ar savęs priežiūros įgudžiai. ką tai sako -- gal ne ten dedami akcentai? unsure.gif
gink Dieve, aš ne prieš skaitymą, bet tema buvo užvesta apie keturmetį. tiesiog man atrodo, kad svarbiau tokiam amžiui kaip vaikas apsirengt, nusipraust, pavalgyt moka, o ne kiek raidžių žino.
apie pirmokus -- pasiduodu, ne mano kompetencija blush2.gif

o dėl šaipymosi mokykloj, nelabai atsimenu kad šaipėmės kas prasčiau skaito, bet tikrai šaipėmės iš tų, kurie smirdėjo.
Atsakyti
ohoho kokios diskusijos biggrin.gif
gincuose gimsta tiesa 4u.gif

Man tai atrodo naturalu, kad vaikas dar pries mokykla mokinamas atpazinti raides ir skaicius.
Kai mano vaikui buvo 3-4 metai ir as buvau tos nuomones, kaip ir Putlute.
Bet kai vaikas paaugo, mano nuomone pasikeite ax.gif tiesiog augu kartu su vaiku smile.gif Susiduriu su to amziaus vaiko problemom ir matai ko reikia ir ko dar ne smile.gif
Jei 5.5 amziaus vaikui tinka 4 m. amziaus uzduoteles, o 5-6 per sunkios, tai reikia galvoti kodel g.gif ir padeti.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 04 03, 15:00)
Putlute, man atrodo, kad suprantu.  rolleyes.gif Cia kiekvienoj temoj galima susigincyti. Sakykim: Kada sodinti ant puduko. Viena sakys: nuo metuku. O kita: as tai savo vaiko neprievartausiu, geriau ta laika, kuri gaistu ant puoduko, pasnekins kirmeliuka lauke... Arba: Kada mokyti pazinti spalvas? Ir vel- viena pasakys amziaus riba, kita- apie kirmeliuka...

Man nesuprantama nuostata: iki mokyklos saugosiu savo aniuolelio sviesia vaikyste nuo karciu mokslo vaisiu. O kai sueis septyneri- baiges katino dienos- sok i salta vandeni ir bandyk plaukti.  blink.gif

kaip keistai jus snekate,tiesiog negaliu patiketi doh.gif biggrin.gif
visu pirma cirko meskos,pudeliai,kiskiai ir visi kiti gyvunai yra drezuojami zverys.as savo vaiko su jais nelyginu,jie man ne rodiklis.
visu antra pacituokit mane kurioj vietoj as sakiau,kad nemokysiu vaiko RAIDZIU???eina kalba apie skaityma.
dar karta pakartosiu(jei teks kartoti dar matyt apsivemsiu) as nesu pries mokyma sesiameti raidziu zaidimo forma,jeigu jam yra smalsu.jeigu ji domina kiti dalykai-gamta,zmones,anatomija,pasaulis,maistas ir visa kita,as ji mokysiu apie tai ir mazais zingsneliais jis vistiek ismoks tas raideles.

o kad mokslo vaisiai kartus-jusu zodziai,ne mano rolleyes.gif

P.S.KUO JUMS ISTRIGO TA KIRMELE? lotuliukas.gif lotuliukas.gif as ja pateikiau kaip pavyzdi,metafora.
Papildyta:
QUOTE(azen @ 2009 04 03, 15:49)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif

mamos, nepritariancios mokinimui skaityti ir rasyti - paskaicius jusu postus susidaro vaizdas, kad  vaikai kurie to mokinami vos ne katorgoj atsiduria  doh.gif  lyg tai tie vaikai kuriu mamos juos skaityti ir rsyti mokina, nebezaidzia, nebeisdykauja, lauke kirmeliuku netyrineja... , o tik visa diena verciami mokintis, rasyti skaityti ir pan...  kad vaikas mokantis skaityti -- nemoka uzpakalio nusivalyti, kad vaikas mokantis skaityti - butinai bus pasiputes....
doh.gif  doh.gif  doh.gif

kazka netaip brangioji supratot ir suvartet kaip jums patinka.kitaip tariant-isemet is konteksto.gal kas antra komentara skaitot? g.gif
Atsakyti
Putlute, megstu metaforas, todel ir istrigo kirmele. smile.gif

O koks tikslas vaika mokyti raidziu, jei kartu neaiskinti, kad is raidziu susideda zodziai, o is zodziu- sakiniai, ir kad uz raidziu slepiasi ivairiu idomiu dalyku...

Nors siaip tai man atrodo, kad bus taip, kaip Sirvitai- paaugs vaikas, ims dometis raidem ir skaitymu, prades skaityti ketveriu biggrin.gif , o tada Putlute rasys: parodziau vaikui raides, paskatinau padelioti is ju zodzius- ir vaikas krykstauja, atrades tokia idomybe. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alfa159: 03 balandžio 2009 - 19:16
Turiu tris vaikus. Vyriausiąjį, kuris dabar septintokas, likus keletui mėnesių iki mokyklos mėginau mokyti skaityti, bet nelabai kas pavyko. Mokytis pradinėse klasėse jam sekėsi gerai, dabar mokosi irgi neblogai. Antrojo sūnaus, kuris dabar penktokas, išvis nemokiau nei skaityti, nei raidžių. Įdomu tai, kad mokykloje skaityti jis išmoko greitai ir labai lengvai. Dukrai dabar penkeri, bet nemokau skaityti, nes ji nenori. Suskaičiuoja iki 10, pažįsta kelias raides ir tiek. Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu mergaitė daug piešia, spalvina (anksčiau nemėgo), lankom muzikos mokyklą, tai šiuo metu mokomės natų, nes jai tai labai patinka. Man visai nerūpi, kad ji neturi kol kas noro skaityti ir rašyti. Man svarbiau, kad ji skirtų spalvas, kur kairė, kur dešinė, storas- plonas ir t.t., ir pan. Mokykloje reikės ne tik skaitymo ir rašymo.
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 04 03, 20:13)
Putlute, megstu metaforas, todel ir istrigo kirmele.  smile.gif

O koks tikslas vaika mokyti raidziu, jei kartu neaiskinti, kad is raidziu susideda zodziai, o is zodziu- sakiniai, ir kad uz raidziu slepiasi ivairiu idomiu dalyku...

Nors siaip tai man atrodo, kad bus taip, kaip Sirvitai- paaugs vaikas, ims dometis raidem ir skaitymu, prades skaityti ketveriu  biggrin.gif , o tada Putlute rasys: parodziau vaikui raides, paskatinau padelioti is ju zodzius- ir vaikas krykstauja, atrades tokia idomybe.  biggrin.gif

kokia jus juokinga su savo prielaidom lotuliukas.gif taip gerai nuspejat ateiti thumbup.gif

Beje,pasikartosiu,kad skaitymas tai ne vien zodzio istarimas garsu,bet ir veiksmo suvokimas,erdves pojutis-kas vyksta tekste.ikimokyklinukai tos distancijos nesuvokia,na tai kas kad skaito..cia tas pats kas vesti vaika i baznycia,jis ten malasi,krapstosi,varto akis,bet taip ir nesupranta tos sakralines puses.
viskam ir kiekvienam savas laikas.
Papildyta:
QUOTE(vaižgantė @ 2009 04 03, 21:20)
Turiu tris vaikus. Vyriausiąjį, kuris dabar septintokas, likus keletui mėnesių iki mokyklos mėginau mokyti skaityti, bet nelabai kas pavyko. Mokytis pradinėse klasėse jam sekėsi gerai, dabar mokosi irgi neblogai. Antrojo sūnaus, kuris dabar penktokas, išvis nemokiau nei skaityti, nei raidžių. Įdomu tai, kad mokykloje skaityti jis išmoko greitai ir labai lengvai. Dukrai dabar penkeri, bet nemokau skaityti, nes ji nenori. Suskaičiuoja iki 10, pažįsta kelias raides ir tiek. Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu mergaitė daug piešia, spalvina (anksčiau nemėgo), lankom muzikos mokyklą, tai šiuo metu mokomės natų, nes jai tai labai patinka. Man visai nerūpi, kad ji neturi kol kas noro skaityti ir rašyti. Man svarbiau, kad ji skirtų spalvas, kur kairė, kur dešinė, storas- plonas ir t.t., ir pan. Mokykloje reikės ne tik skaitymo ir rašymo.

drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif drinks_cheers.gif
jus nuostabi mama,as irgi turesiu daug vaikuciu bigsmile.gif 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Putlutė @ 2009 04 03, 22:41)
1.Beje,pasikartosiu,kad skaitymas tai ne vien zodzio istarimas garsu,bet ir veiksmo suvokimas,erdves pojutis-kas vyksta tekste.ikimokyklinukai tos distancijos nesuvokia,na tai kas kad skaito..cia tas pats kas vesti vaika i baznycia,jis ten malasi,krapstosi,varto akis,bet taip ir nesupranta tos sakralines puses.
viskam ir kiekvienam savas laikas.
Papildyta:
2.drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif
jus nuostabi mama,as irgi turesiu daug vaikuciu bigsmile.gif  4u.gif

Kas Jums sake toki absurda, kad skaitantis ikimokyklinukas nesuvokia teksto, veiksmo, erdves tekste? blink.gif Pati save atsimenu, atsimenu savo sjaitytas knygutes- itrauke, domino...

Paskutine maniskio skaityta knygute "Meskiukas padeda mamai". Tekstas apie tai, kad meskiuko mama susirgo, todel paprase meskiuko pagalbos. Meskiukas paruose mamytei pusrycius, sutvarke kambarius, isplove indus, nuejo i parduotuve, nupirko ten visko, ko reikia, ir maiseli saldainiu mamai smile.gif , isdziauste ranksluostelius...O gale dienos mamyte apsikabino sunu ir pasake" Tu pats geriausias, mano Meskuti". Tai vat mano ikimokyklinuko neimanoma buvo atitraukti. Knygute perskaite per viena diena. Jam vis idomu buvo suzinoti, ka dar dare meskutis. Ne tekstas- kas ten su kuo juongiasi, o butent veiksmas. Apie teksta manes klausinejo- pvz., kodel plove ir dziauste tik ranksluostelius biggrin.gif . Paskaites sumaste, kad jam irgi vienam reikia nueiti i Ikiuka. Nuejo. O dabar kas vakara apsikabina ir laukia, as jam sakau- Tu pats geriausias, mano meskuti. O jis atsako: Tu pati geriauisia, mano mamyte. smile.gif

Todel pasvarstymai, kaip ikimokyklinukai nesuvokia teksto, skamba gan juokingai.

2. Is kur tokios isvados? Kad vaikas muzikos mokykla lanko? Maniskis irgi, jau dveji metai, jam labai patinka, negali sulaukti pamoku, namuose vaiksto savo gitara apsikabines...Kad piesti megsta. Visi vaikai megsta. Piesimas, darbeliai- tik sudomink (tas pats, kaip su skaitymu, visiems jiems smalsu tai, kas nauja ir nepairta (maniskiai vakar dare puodelius is tualetinio popieriaus biggrin.gif , rimtai, papje mase technika, sianien jau turesiu nauja piestukine unsure.gif )... O manes gera mama tai nepavadinot... verysad.gif Ar tam, kad pavadintumet, man reikia knygutes sudeginti, rasiklius uzkasti? lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(azen @ 2009 04 03, 15:49)
drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif  drinks_cheers.gif

mamos, nepritariancios mokinimui skaityti ir rasyti - paskaicius jusu postus susidaro vaizdas, kad  vaikai kurie to mokinami vos ne katorgoj atsiduria  doh.gif  lyg tai tie vaikai kuriu mamos juos skaityti ir rsyti mokina, nebezaidzia, nebeisdykauja, lauke kirmeliuku netyrineja... , o tik visa diena verciami mokintis, rasyti skaityti ir pan...  kad vaikas mokantis skaityti -- nemoka uzpakalio nusivalyti, kad vaikas mokantis skaityti - butinai bus pasiputes....
doh.gif  doh.gif  doh.gif

taip taip pasodina mažylį už suolo ir per rankas su liniote tongue.gif lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(alfa159 @ 2009 04 04, 09:21)
Kas Jums sake toki absurda, kad skaitantis ikimokyklinukas nesuvokia teksto, veiksmo, erdves tekste?  blink.gif Pati save atsimenu, atsimenu savo sjaitytas knygutes- itrauke, domino...

Paskutine maniskio skaityta knygute "Meskiukas padeda mamai". Tekstas apie tai, kad meskiuko mama susirgo, todel paprase meskiuko pagalbos. Meskiukas paruose mamytei pusrycius, sutvarke kambarius, isplove indus, nuejo i parduotuve, nupirko ten visko, ko reikia, ir maiseli saldainiu mamai  smile.gif ,  isdziauste ranksluostelius...O gale dienos mamyte apsikabino sunu ir pasake" Tu pats geriausias, mano Meskuti". Tai vat mano ikimokyklinuko neimanoma buvo atitraukti. Knygute perskaite per viena diena. Jam vis idomu buvo suzinoti, ka dar dare meskutis. Ne tekstas- kas ten su kuo juongiasi, o butent veiksmas. Apie teksta manes klausinejo- pvz., kodel plove ir dziauste tik ranksluostelius  biggrin.gif . Paskaites sumaste, kad jam irgi vienam reikia nueiti i Ikiuka. Nuejo. O dabar kas vakara apsikabina ir laukia, as jam sakau- Tu pats geriausias, mano meskuti. O jis atsako: Tu pati geriauisia, mano mamyte.  smile.gif

Todel pasvarstymai, kaip ikimokyklinukai nesuvokia teksto, skamba gan juokingai.

2. Is kur tokios isvados?  Kad vaikas muzikos mokykla lanko? Maniskis irgi, jau dveji metai, jam labai patinka, negali sulaukti pamoku, namuose vaiksto savo gitara apsikabines...Kad piesti megsta. Visi vaikai megsta. Piesimas, darbeliai- tik sudomink (tas pats, kaip su skaitymu, visiems jiems smalsu tai, kas nauja ir nepairta (maniskiai vakar dare puodelius is tualetinio popieriaus  biggrin.gif , rimtai, papje mase technika, sianien jau turesiu nauja piestukine  unsure.gif )... O manes gera mama tai nepavadinot... verysad.gif Ar tam, kad pavadintumet, man reikia knygutes sudeginti, rasiklius uzkasti?  lotuliukas.gif

kokia jus man juokinga biggrin.gif pasakiau taip kitai SM nes pati svajoju tureti daug vaikuciu wub.gif
jus esat puiki mama thumbup.gif
gana tu diskusiju,tiesa pasakius as jau viska pasakiau ir nebenoriu kartotis,truputi pabodo...
sekmes jums aukleti vaikelius kaip patinka ir kaip jums atrodo teisinga drinks_cheers.gif
Atsakyti