mes is tokiu
Nestumkit vaiko prie skaitymo, bet ir nestabdykit. VAIKAI MOKOSI ŽAISDAMI. Šitą supratau augindama savo 3, o ir pedagoginės praktikos turiu šiek tiek. Labai gerai kai namie yra knygučių, kaladėlių, kortelių su raidelėmis, tikrai tikrai ateis laikas kai vaikas usidomės. Bet mamytės, supraskit, kad kiekvienas vaikas turi savo vystymosi tempą, ir nereikia nė kiek pergyventi, kad draugės mažė 5 metų jau pradeda dėlioti skiemenis, o jūsų 6 metų tik vos vos raideles pažįsta. Aišku, labiausiai traukia vaiką prie savarankiško skaitymo tai, kad tėvai skaito. Skaitykite vaikui garsiai. Rodykite ką nors knygutėje. Žaisdami parodykite vieną kitą raidę. Po to kai pažins kelias raides (a, m, t, n, r), pradėkite dėlioti skiemenis, tik lėtai. Nespauskite vaiko. Tegu jam tai bus TIK žaidimas.
O aš iš viso sakyčiau, kad nėra reikalo 4 ar 5 metų vaiką skaityt mokinti, nebent jis pats savarankiškai tai daro ir jū tikrai matote, kad jam to labai reikia. Aš dabar iš viso labiau akcentuočiau vaiko auklėjimą apskritai ir santykį su jumis, o ne skaitymo ar lygčių sprendimo įgūdžius (čia labiau iš asmeninės patirties rašau).
Mano dukra išmoko skaityti prieš pat mokyklą, prieš rugsėjį, jau būdama 7. Neverčiau aš jos ir ji nesiekė mokėt skaityti, tačiau ji puikiai skaičiavo ir galėjo atimti arba sudėti be problemų, na, matyt tikslieji mokslai vis tik jai labiau prie širdies
Bet ne apie tai, yra pas ją klasėje vaikų, kur mamos gyrėsi kaip tas vaikas 3 metų raides žinojo, 4 ar 5 jau skaitė ir t.t. Ar tas vaikas geriau mokosi nei kiti? nei maniškė, kuri 7 išmoko skaityti - ne ir net prasčiau. Ir ne vieną tokį pavyzdį žinau, tad ir sakau, koks tikslas, kad pasigirtumėt prieš kitus?
Žodžiu, aš už natūralų vaiko vystymąsi, negreitinant dirbtinai to proceso. Jei vaikas gabus, jis pats natūraliai anksčiau išmoks ir skaityti ir rašyti, bet tą iniciatyvą ir norą rodo pats vaikas, o ne mama skubina. Va kaip
Mano dukra išmoko skaityti prieš pat mokyklą, prieš rugsėjį, jau būdama 7. Neverčiau aš jos ir ji nesiekė mokėt skaityti, tačiau ji puikiai skaičiavo ir galėjo atimti arba sudėti be problemų, na, matyt tikslieji mokslai vis tik jai labiau prie širdies
Žodžiu, aš už natūralų vaiko vystymąsi, negreitinant dirbtinai to proceso. Jei vaikas gabus, jis pats natūraliai anksčiau išmoks ir skaityti ir rašyti, bet tą iniciatyvą ir norą rodo pats vaikas, o ne mama skubina. Va kaip
QUOTE(Gazella @ 2010 09 02, 08:20)
Drįsčiau paprieštaraut
QUOTE((Lelija) @ 2010 09 02, 08:35)
Drįsčiau paprieštaraut
Brolienės vaikas eina į antrą klasę ir bėdų lig šiol turi su skaitymu, nes mama irgi buvo "už natūralų vystymąsi", o dabar vos neverkia, kai pastabų gauna iš mokytojų. Bet aišku, juk tėvai nekalti, 'kaltas darželis" kad vaiko neparuošė mokyklai...Mano manymu, kad vaiko išsilavinimu turi rūpintis ir patys tėvai. O pasakymas natūralus vystymąsis man asocijuojasi su džiunglėms 
Jūs nesupratote, natūralus vystymasis yra toks, kai niekas vaiko per prievarta neskubina. Bet jei jau yra laikas, kai jis turi tai išmokti, kaip šiuo atveju jau eina į mokyklą ir jis turi ten mokėti skaityti, tai visai kas kita. Jūsų pateiktoje situacijoje, jei vaikas 2 klasėje prastai skaito, sakyčiau kad kalti tik tėvai ir niekas kitas, nes jie turi žiūrėti, kad vaikas paruoštų namų darbus, padėti jiems tuose dalykuose, kur prasčiau sekasi, na, ypač jei vaikui sunkiai sekasi mokslai. Aš savo vaiko neskubinau ir ji pas mane puikiai skaito ir greitai viską perpranta. Ir nematau skirtumos tarp jos, kuri skaityti pradėjo 7 ir tų, kurie pradėjo skaityti 4. O dažnai net matau, kad ji juos stipriai pralenkia. Bet aišku, čia gal nuo vaiko gabumų priklauso. Čia gal dabar labai grubiai pasakysiu, bet mano tėtis sako ,,iš š...varškės neišspausi... bet čia taikytina tikrai negabiems vaikams, kurių mamos realiai neįvertina jų galimybių...
Vaikutį jau darželyje pradėjo mokinti nuo 5 metų. Sekėsi gana sunkiai, nors papildomai skaitydavome namuose. Nors kai ėjo į pirmą klasę, ji buvo viena iš geriausių skaitančių.
Nemanau, kad yra gerai vaiką pradėti mokinti skaityti nuo 4 metų arba mažiau.
Jis dar nedaug ką supranta, nereikia jį apkrauti. Viskas būna su laiku.
Nemanau, kad yra gerai vaiką pradėti mokinti skaityti nuo 4 metų arba mažiau.
Jis dar nedaug ką supranta, nereikia jį apkrauti. Viskas būna su laiku.
Būna ir tokių atvejų: dukrytė išmoko raides dar neturėdama net 2 metų
Aišku, kada skaityt išmoks dar nežinia, tačiau dabar atpažįsta visas didžiasias raides... dėliojame medines raides su magnetukais, turim minkštą kvadratų kilimėlį su raidėmis. O išmoko pati prašydama, kad mes pieštume raides, o ji pasakytų, kokia čia raidė (taigi vietoje piešimo mums gavosi raidžių mokymasis). Tikrai nieks nevertė...
QUOTE(bilekokia @ 2010 11 08, 10:35)
Būna ir tokių atvejų: dukrytė išmoko raides dar neturėdama net 2 metų
Aišku, kada skaityt išmoks dar nežinia, tačiau dabar atpažįsta visas didžiasias raides... dėliojame medines raides su magnetukais, turim minkštą kvadratų kilimėlį su raidėmis. O išmoko pati prašydama, kad mes pieštume raides, o ji pasakytų, kokia čia raidė (taigi vietoje piešimo mums gavosi raidžių mokymasis). Tikrai nieks nevertė...
anksciau sioje temoje rasiau, ir dabar pasikartosiu - vaikai naturaliai domisi ivairiais dalykais, klausineja. jei susidomi raidemis - kodel ne. bet specialiai anksti mokyti skaityti nepradeciau.
mano vyriausias sunus skaityti ismoko kelios savaites pries pradedamas lankyti mokykla, o po keliu menesiu mokykloje - pries kaledas - vakarais skaitydavo garsiai visai seimai. ir dabar skaityti labai megsta.
antrasis sunus trecias menuo eina i pirma klase - skaityti dar tik mokosi.
o treciasis, trimetis, jau pazista visas raides ir skaicius, daznai klausia, is kokiu raidziu padaryti zodziai, praso raides nupiesti ir pats jas piesia. moka nupiesti arba is raideliu sudelioti savo varda. labai mielai zaidzia zaidimus su raidemis. megstamiausi du zaidimai - is raidziu sudelioti seimos nariu vardus, arba sudelioti ivairius raidziu derinius ir prasyti, kad as "perskaityciau".
namuose turime ivairiu zaislu/zaidimu su raidemis ir skaiciais - kaladeliu, minksta kilima, delioniu, plastikiniu raideliu ir skaiciu, zaidimus "ikimokyklinuko raidynas" ir "zodziu bokstas" ir tt. vyresnieji kazkaip maziau domejosi raidemis, o mazojo dideli susidomejima, matyt, skatina broliu pavyzdys.