Įkraunama...
Įkraunama...

Paveldimas/Dovanojamas turtas

Norėčiau pasikonsultuoti:
Senyvo amžiaus moteris turi butą. Gyvena jame viena, sutuoktinis miręs. Ji yra parašiusi testamentą anūko vardu. Moteris turi 2 dukras. Viena iš jų dirbanti. Antroji-pensininkė.
1 klausimas. Ar anūkas paveldėjęs butą turės mokėti mokesčius ir kokio dydžio?
2 klausimas. Ar dukros gali pretenduoti į butą ar į jo dalį, kokiu atveju ir į kokią dalį?

Jei ši moteris nuspręstų panaikinti testamentą ir padovanoti butą dirbančiai dukrai, kaip tai padaryti (moteris sunkiai vaikščiojanti ir iš namų neišeina):
1 klausimas. Kaip panaikinti testamentą? Kiek tai kainuoja?
2 klausimas. Ar padovanojus dirbančiai dukrai butą, į jį galėtų pretenduoti kita dukra (pensininkė), ir į kokią dalį?
3 klausimas. Ar dovanojamas butas apmokestinamas ir kaip?
4 klausimas. Ar reiktų mokėti mokesčius norint parduoti padovanotą butą?

doh.gif
Atsakyti
QUOTE(snap @ 2004 12 15, 17:54)
Paveldejau buta is mociutes testamentu. Tame bute esu registruota 12metu. Poryt vaziuoju pas notara priimti palikimo. Bet viena bendradarbe labai isgasdino su savo istorija. Pries keleta metu, ji taip pat testamentu paveldejo buta is savo mociutes, bet jai atiteko tik dalis, nes turejo pasidalinti su palikejos vaikais. Mano nuomone, zmogus rasydamas testamenta, nurodo, kam jis nori palikti buta, ir jokie teisininkai negali paskirstyti kitaip. Juk tai palikejo valia. Labai prasau atsakykit, kokiais atvejais man gali tekti dalintis buta su tetom ir dedem. Jie visi darbingi. Testamentas buvo sudarytas pries 8metus. Ir visus siuos metus as zinojau, kad buta mociute palieka tik MAN, o dabar jau abejoju ar man jis atiteks. ACIU

Civilinio kodekso 5.20 straipsnis. Teisė į privalomąją palikimo dalį
1. Palikėjo vaikai (įvaikiai), sutuoktinis, tėvai (įtėviai),
kuriems palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas, paveldi,
nepaisant testamento turinio, pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš
jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu
testamentu neskirta daugiau.
2. Nustatant privalomosios dalies dydį, atsižvelgiama į
paveldimo turto vertę, įskaitant įprastinio namų apstatymo ir
apyvokos reikmenų vertę.
Atsakyti
QUOTE(LapeLokys @ 2004 12 16, 01:00)
Norėčiau pasikonsultuoti:
Senyvo amžiaus moteris turi butą. Gyvena jame viena, sutuoktinis miręs. Ji yra parašiusi testamentą anūko vardu. Moteris turi 2 dukras.  Viena iš jų dirbanti. Antroji-pensininkė.
1 klausimas. Ar anūkas paveldėjęs butą turės mokėti mokesčius ir kokio dydžio?
2 klausimas. Ar dukros gali pretenduoti į butą ar į jo dalį, kokiu atveju ir į kokią dalį?

Jei ši moteris nuspręstų panaikinti testamentą ir padovanoti butą dirbančiai dukrai, kaip tai padaryti (moteris sunkiai vaikščiojanti ir iš namų neišeina):
1 klausimas. Kaip panaikinti testamentą? Kiek tai kainuoja?
2 klausimas. Ar padovanojus dirbančiai dukrai butą, į jį galėtų pretenduoti kita dukra (pensininkė), ir į kokią dalį?
3 klausimas. Ar dovanojamas butas apmokestinamas ir kaip?
4 klausimas. Ar reiktų mokėti mokesčius norint parduoti padovanotą butą?

doh.gif

1. taip anūkas turės mokėti mokesčius, jei turto vertė iki 0,5 mln Lt, 5%; o jei virš 0,5 mln Lt, tai 10 %.
2.Palikėjo vaikai ,
kuriems palikėjo mirties dieną reikalingas išlaikymas, paveldi,
nepaisant testamento turinio, pusę tos dalies, kuri kiekvienam iš
jų tektų paveldint pagal įstatymą (privalomoji dalis), jeigu
testamentu neskirta daugiau.
arba jei močiutė testamentu paliktų dukroms, arba jei išvis nesurašytų testamento viskas atitektų dukroms.

1. reikia kreiptis į notarą. kainos negaliu pasakyt.
2. žr. 2 atsakymą.
3. reikės mokėt 15 %, bet tik nuo kainos skirtumo paskaiciuojamo tarp dovanoto turto ivertinimo dovanojimo sutartyje ir pardavimo kainos.

3. kai tėvai dovanoja vaikams ir atvirkščiai, mokesčių mokėt nereikia.

Atsakyti
Trys vaikai pries kokia 15metu prisiteise is savo degradavusios mamos triju kambariu buta.Jau penki metai ta buta islaiko vienas brolis,kuris gyvena su savo seima,visi iregistruoti,du vaikai ir zmona.Siaip siame bute iregistruota 11 zmoniu.sesuo siame bute jau seniai negyvena,su seima issikele kitur,brolis po keliu sedejimu kalejime dinges kazkur uzsienyje.mano tetis nori si buta parduot,nes jau atsibodo islaikyt,sesuo sutinka,ji nori pinigu.Taciau ka daryti su broliu,kuris nezinia kur uzsieni,is jo jokiu ziniu,o butas juk priklauso trims,todel ir pardavime turi dalyvauti visi trys.kaip isspresti sia problema, ar imanoma,kaip nors isregistruoti ta broli,pinigus pervedant jo zmonai ar vaikui.Ar visiems trims priklauso po lygiai pinigu,juk vienas prolis jau daugiau nei dvidesimt metu ten gyvena,islaiko,o kiti tik ziuri sau naudos,priestaravo 15 metu,kad negalima parduot buto,norejo palikt savo vaikams,o dabar kai neturi pinigu,tai sutinka parduot, be to visa pardavima ir dokumentacija sesuo nori uzkrauti ant tame bute gyvenancio brolio peciu.Ar tai lygybe?Taigi ka daryt su tuo broliu,kaip be jo parduot buta?
Atsakyti
sakau atvirai, praktiškai su tokia situacija nesu susidūrus ir todėl rekomenduoju jums kreiptis į advokatą, bet teoriškai galiu pasiūlyt otkį sprendimo variantą.

brolio žmona gali kreiptis į teismą, kad jis duotų leidimą jai atstovauti vyrą parduodant butą, kadangi jis pats negali duoti sutikimo tokiems veiksmams atlikti dėl objektyvių priežasčių.

o dėl pasidalinimo pinigų, tai galiu pasakyt, kad visiems priklauso po lygia, o dėl to kad išlaikė ir prižiūrėjo tik vienas brolis, tai juk kiti ten negyveno, tai naturalu, kad ir neprivalėjo už nieką mokėti. bet dėl šito, jei jaučiatės apgauti ir galit kreiptis į teismą. o dėl dokumentų tvarkymo ir sumokėjimo už tai, tai tėra tarpusavio susitarimo reikalas. formaliai turėtumėte mokėti lygiomis dalimis.
Atsakyti
Labai aciu uz konsultacija.Dabar bent jau zinosim nuo ko pradet,nes musu mieste yra tik keli normalus atvokatai,o ir prie tu prieiti labai sunku,eiles,todel as pirmiausia griebiausi tokiu budu ieskoti pagalbos.
Atsakyti
labai prašom. jei iškils dar kokių klausimų kreipkis vel. dar galiu paridurt, kad taip pat galima prašyti teismo jei apie tą brolį nėra nieko žinoma 1 metus pripažinti nežinia kur esančiu, arba jei nieko nežinoma 3 metus, tuomet galima pripažinti mirusiu. tokiu atveju viska ji tvarkyti galėtų pati.
Atsakyti
Preis du men. mire mano tevas. Pries tai buvo susitvarkes dokumentus del grazintinos zemes, ir pasirinkes, kad uz ja is valstybes pasiims kompensacija, kuri yra paskaiciuota. Ta zeme ir visi su ja susije dokumentai tevo buvo sutvarkyti Marijampoles zemetvarkoj, o kiek zinau jo saskaita kompensacijai pervesti atidaryta Panevezyje( cia jis ir buvo deklaraves gyvenamaja vieta) As tu dokumentu neturiu.
Taigi klausimas toks, kreipiantis pas Panevezyje esanti notara pagal tevo gyvenamaja vieta, del palikimo priemimo ar man reikia is Marijampoles zemetvarkos archyvu pasiimti tuos dokumentus ir jei reikia ar man juos duotu. Ar tiesiog tereikia nueiti pas notara del palikimo priemimo, tik kaip suzinoti kokiam banke ir kokia ta saskaita yra.
Is anksto dekoju
Atsakyti
deja į šį klausimą tau atsakys tik notaras. aš notariniais veiksmais neužsiimu ir tiksliai nežinau. nueik pas tėvo gyvenamosios vietos notarą.
Atsakyti
QUOTE(sniurke @ 2005 01 05, 23:03)
Preis du men. mire mano tevas. Pries tai buvo susitvarkes dokumentus del grazintinos zemes, ir pasirinkes, kad uz ja is valstybes pasiims kompensacija, kuri yra paskaiciuota. Ta zeme ir visi su ja susije dokumentai tevo buvo sutvarkyti Marijampoles zemetvarkoj, o kiek zinau jo saskaita kompensacijai pervesti atidaryta Panevezyje( cia jis ir buvo deklaraves gyvenamaja vieta) As tu dokumentu neturiu.
Taigi klausimas toks, kreipiantis pas Panevezyje esanti notara pagal tevo gyvenamaja vieta, del palikimo priemimo ar man reikia is Marijampoles zemetvarkos archyvu pasiimti tuos dokumentus ir jei reikia ar man juos duotu. Ar tiesiog tereikia nueiti pas notara del palikimo priemimo, tik kaip suzinoti kokiam banke ir kokia ta saskaita yra.
Is anksto dekoju

Visu pirma, turi gauti pazyma is migracijos tarnybos apie paskutine mirusiojo gyvenamaja vieta, o tada tiesiai eiti pas notara. Ir jis turetu uzvesti paveldejimo byla, bei susakyti kokius dokumentus ir iskur pristatyti. Is mano praktikos, tai galiu pasakyti, kad zmones patys i bankus nevaiksto. Pats notaras raso laiskus -uzklausimus i bankus. Ir bankai informuoja ar yra saskaita ir kokia suma.
P.S. kaip yra kituose notaru biuruose nezinau, kalbu tik is savo praktikos.
Sekmes tvarkant dokumetus smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vaivina: 06 sausio 2005 - 19:27
ačiū, vaivina.
Atsakyti
QUOTE(hobo @ 2005 01 07, 11:12)
ačiū, vaivina.

Ner uz ka smile.gif
Atsakyti