Įkraunama...
Įkraunama...

Paveldimas/Dovanojamas turtas

Mirė mama, paveldėtojai tėvas ir aš. Testamento nėra. Tėvas atsisako eiti tvarkyti dokumentus pas notarą. Notaras atsisako pagal įstatymus priklausančią man mamos buto dalį paskirti kol jis neateis. Ką daryti? g.gif
Atsakyti
pabandykite nueiti pas kitą notarą. palikimą privaloma priimti per 3 mėnesius, su notariato teise nedaznai susiduriu, taip pat galėtumėte kreiptis į teismą. tik šiuo metu negaliu sugalvot kokiu pagrindu:) gal atsiras teisininkų, dirbančių šioje srityje, kurie galės detaliau patart
Papildyta @ [mergetime]1098337104[/mergetime]
PATIKSLINU. Per 3 menesius nuo palikejo mirties privalu kreiptis pas mamos gyvenamosios vietos notara ir pareiksti, kad priimi palikima. Jei tetis nesikreips, o tu kreipsies viena, paveldesi visa 1/2 turto.

Papildyta @ [mergetime]1098337898[/mergetime]
perskaičiau visą temą nuo pradžios iki galo. advokatės yra viskas labai aiskiai pakomentuota. siūlau (kadangi advokatė dingusi be žinos:) tikiuosi ne visam laikui:)) pries uzduodant klausimą, tiesiog viską perskaityti ir tikrai daug kas paaiskes:)
Atsakyti
Laba diena, mirė mano mama, liko puse buto priklaususio tėvams, tėvas nenorėjo eiti pas notarą nes manė, kad pagal įstatymą ir taip ta visa pusė buto jam priklauso, be to jis labiau užsiėmęs stikliuko kilnojimu ir naujos žmonos paieškomis. Teko ilgai įkalbinėti jį eiti pas notarą(notarė prieš tai pareiškė, kad savo paveldėjimo negausiu jei jis neateis, nebent tik teismo keliu ), ten administratorė paruošė tėvui (nes savo aš joms pridavusi) "pareiškimą apie palikimo priėmimą pagal įstatymą" ir davė tėvui paskaityti, taip įgaliojimą man tvarkyti palikimo reikalus už tėvą. Kai jis nesuprato kodėl jam lieka ne ta visa puse buto prikausiusio abiems tėvams, tai notarė ir adminstratorė(sekretorė) bandė aiškinti, bet joms nepavyko kadangi administratorės ir notarės kas antras žodis buvo "jei nesuprantate tai tegu dukra kreipiasi į teismą". Kai tėvas pagaliau suprato man įsikišus, kad ir teismo keliu jei aš tvarkysiu tai bus tik papildomos išlaidos o rezultatas tas pats pasirašė, tai jos abi primygtinai siūlė suplėšyti šį raštą ir vėl man siūlė kreiptis į teismą. Jis atsisakė leisti suplėšyti ir aš dar paprašiau, kad jam duotų pasirašyti įgaliojimą, kad toliau galėčiau sutvarkyti šiuos paveldėjimo reikalus netampant seno žmogaus. Tai administratorė pareiškė, kad ji siūlo jokiu būdu jam nepasirašinėti. Nei notarė nei jos administratorė nepaaiškino tėvui kam iš vis įgaliojimas reikalingas kurio siūlė nepasirašinėti. Pokalbis su notare ir administratore vyko foje ten pat tėvas pasirašė dokumentus, ten buvo ir pašaliniai asmenys nieko bendro neturintys su šio paveldėjimu. Esu labai įskaudinta, nes norėjau, kad tėvas ir aš paveldėtume tai kas priklauso pagal įstatymus tiek jam tiek man. Neprašiau, kad jis atsisakytų savo dalies ar panašių dalykų, o norėjau išspręsti be teismų o gražiai. Dabar jaučiuosi kaip ant manęs būtu išpiltas pamazgų kibiras, nors niekam nieko blogo nepadariau.
bash.gif bash.gif bash.gif
Atsakyti
neturėtumėte taip jaustis, Jūs tik darėte tai, kam turėjote teisę. kitą kartą eikite pas kitą notarą.
Atsakyti
Matot paveldėjimo reikalus tvarko pagal gyvenamąją vietą, šiuo atveju mamos. Be to ponios liepė man atvykti vėl pas jas po lapkričio 15. Kiek dar pažeminimų turėsiu iškęsti. g.gif
Atsakyti
1. galite viska tvarkyti su advokatu.
2. notarės veiksmus galite skųsti, jei tikrai yra tam pagrindo, deja detalesnės eigos nežinau, nes mano darbas su notarais visiškai nesusijęs.
Atsakyti
Neseniai numire mama. Jos vardu buvo registruotas sodo sklypas, isigytas pries 30 metu. Tevo vardu yra registruotas butas, isigytas pries 12 metu. Tevas dar gyvas. Seimoje 3 vaikai. Prasau, paaiskinkit ar del buto irgi vaikai turetu tvarkytis paveldejima. Kitas klausimas, jeigu per 3 menesius i notara kreipsis tik vienas vaikas, ar jis paveldes visa sodo sklypa?
Atsakyti
Notaras išduoda nuosavybės teisės liudijimą į pusę bj turto. Palikimas priimamas per 3 mėn nuo mirties pas notarą pagal mirusiojo gyvenamąją (deklaruotą) vietą, ten jums viską nemokamai paaiškins. O šiaip reikalingi visi nuosavybės dokumentai: pp sutartis, NTR pažymėjimas, išduodant nuosavybės ir paveldėjimo teisės liudijimus (praėjus 3 mėn. po mirties) - NTR pažyma. Tada liudijimus įregistruosite NTR ir gausite naują pažymėjimą, kur bus nurodyta nek. daikto nuosavybės dalys: sutuoktiniui - 1/2+kas liko lygiom dalim vaikam.. Jeigu butas buvo registruotas likusio gyvo sutuoktinio vardu, notaras prieš tai dar išduos nuosavybės teisės liudijimą į 1/2 nek. turto mirusiojo sutuoktinio vardu, kurį reikia įregistruoti NTR ir gautą pažymėjimą reikia taip pat pateikti notarui.

NTR-nekilnojamojo turto registras - VĮ Registrų centras
Papildyta @ [mergetime]1100095035[/mergetime]
Nesvarbu kieno vardu įregistruotas turtas, jeigu jis įgytas santuokoje iš bedrų lėšų (nedovanotas, nepaveldėtas ir pan.), šis turtas yra bendroji jungtinė sutuoktinių nuosavybė ir priklauso sutuoktiniams po lygiai (preziumuojama).

Likusiam gyvam sutuoktiniui priklauso pusė bendrosios jungtinės nuosavybės teise įgyto turto be jokių paveldėjimų + dar paveldėta dalis.

Vieniems įpėdinims nepriėmus palikimo, jų dalį paveldi priėmę įpėdiniai.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hobo: 10 lapkričio 2004 - 15:31
Situacija tokia, kad buvo surasytas testamentas, jog po vieno is tevu mirties butas pilnai pereina gyvojo nuosavyben ir tik po pastarojo mirties lygiomis dalimis atitenka vaikams. Ar turejau as dalyvauti po tevo mirties vykusiuose dok. tvarkymuose, jei kol kas (mamai gyvai esant) neturiu jokiu teisiu i paveldima NT?
Atsakyti

У меня много вопросов unsure.gif

1. Мы приехали из России жить в Литву, я гражданка Литвы, у меня муж инвалид(имеет постоянное место жительства), двое детей 5 и 9 лет. Могу я иметь какие-нибудь льготы по жилью unsure.gif У нас небольшое нежилое помещение в 30 квадратов, полуподвал.

2. Моя бабушка хочет мне подарить дом, это дарение может мне принести какие-нибудь расходы

3.Моя бабушка другой дом хочет оставить в наследство моему сыну(5лет), у меня вопрос что это за процедура, не получиться так что до его совершеннолетия мне придется дом содержать

4. Мы около 2-х лет получаем деньги из России по банку, в Литве как-такого дохода еще не имеем, только начинаем свой бизнес. Есть ли шансы получить какой-нибудь кредит на жилье.
Atsakyti
foxenai, ne neturėjote, manau, kad mama pati viską be problemų sutvarkė.
Papildyta @ [mergetime]1100155345[[b]*hobo rgetime] [/b]
sever59, rasysiu lietuvisškai, nes mačiau kažkur, kad supranti, beto rusiškai lėčiau spausdinu:)
1. priklauso nuo Jūsų turimo turto ir gaunamų pajamų. turėtumėte kreipti į savo gyvenamosios vietos savivaldybės administracijos soc. rūpybos (paramos) skyrių, kuriame ir pasakys, ar Jums priklauso kokios nors lengvatos.
2. mokesčiai notarui, nekilnojamo turto registrui, bet šiuos mokesčius gali sumokėti ir Jūsų močiutė.
3. kaip tai įforminti paaiškins notaras labai aiškiai, tiksliai ir paprastai nemokamai. iki sūnaus pilnametystės jo turtą valdysite Jūs. tai vadinasi uzufrukto teisė, nebent testamente būtų nurodyta, kad šitam turtui uzufruktas netaikomas, bet nežinau ar tai tikslinga, nes vaikas per mažas pats disponuoti tokiu turtu. privalėsite turtą tvarkyti išimtinai vaiko interesais.
4. dėl kredito turite tartis su bankais, kiekvienas bankas nusistato savo sąlygas ir reikalavimus. pabandykite nueiti į kelis bankus ir sužinosite, kokios sąlygos.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo hobo: 11 lapkričio 2004 - 08:44
Sveiki,norejau ir as paklausti,padovanojo man tevai buta po vestuviu,o dabar statomes nama,pirkom jau,kaip sutuoktiniu nuosavybe,bet,kad pabaigt namo apdaila reikia parduot buta,o jei kada atsitiktu taip,kad reiktu skirtis(3*thu),negi per puse butu dalijamas namas,juk didesne dali mes idejom i ji,pardave buta.Ir pernai tevai pas notare padovanojo 45 tukst.litu,o siemet nori dar tiek pat,tik gal reiktu rasyti,jog namo statybai?
aciu
Atsakyti