Įkraunama...
Įkraunama...

GERL ir visa kita....

QUOTE(amutex @ 2009 06 10, 09:24)
O man pastoviai pucia pilva, nuo beleko ir po kiek laiko pradeda rugstis kilti  doh.gif  Gydytojai nieko kito kaip Omeprozolio neskyria  doh.gif  gal kuri bandet kokius liaudiskus budus ligai gydyti, nes jau pabodo save vaistais maitinti doh.gif  kazka buvau girdejusi, jog padeda biciu pikis su spiritu ir vandeniu g.gif


Kazkurioj is temuciu rasiau recepta liaudisku su alijosium kaip pasigaminti,pamegink paieskoti,man jie padejo+sustiprino imunine sistema,visa ziema vartojau ir jokiais persalimais nesirgau smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Judiciukas @ 2009 06 11, 02:36)
Labas visoms 4u.gif , nutariau jei jus ne pries prie jusu prisijungti.

4u.gif

QUOTE(ramadana @ 2009 06 12, 10:23)
prasyciau malibu parasyti,kas buvo sunkiausia po operacijos,ar realiai imanoma issisaugoti nenesant daugiau berods2-5 kg,tikriausiai po op labai skauda valgant ir atsirugstant,o gal yra dar kokie nemalonus dalykai.aciu.

nepyk nerasysiu nieko, nenoriu nei prisiminti nei kad kitos zinotu. kai nezinai tai ir nebijai smile.gif galiu pasakyti tik tiek, kad jau viskas gryzta atgal 4u.gif
as turiu 2 vaikus, o vyras nepadejo, tai po operacijos teko tampyti ir 20 kg, neturejau pasirinkimo ax.gif
Atsakyti
Merginos, o kiek laiko galima ultop'ą vartoti? Nereikia pertraukų daryti?
4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Jammin1 @ 2009 06 13, 12:48)
Merginos, o kiek laiko galima ultop'ą vartoti? Nereikia pertraukų daryti?
4u.gif


as geriau 4 men, bet man jis nebuvo veiksmingas, tik tam kartui doh.gif

malibu kaip grizta viskas, na kaip buvo pries operacija g.gif
Atsakyti
QUOTE(Reniss @ 2009 06 13, 15:27)
as geriau 4 men, bet man jis nebuvo veiksmingas, tik tam kartui doh.gif

malibu kaip grizta viskas, na kaip buvo pries operacija g.gif

Aha ir aš norėjau paklausti? Aš tai pas daktarus nežinia kada nueisiu- visi atostogauja blink.gif O loras mato- jei gerklė nuo rūgščių nuėsta. Kai turėjau pirmą kartą eroziją net balsas buvo dingęs- balso stygos nuo rūgščių kažkaip sureaguoja.
Atsakyti
QUOTE(Reniss @ 2009 06 13, 15:27)
malibu kaip grizta viskas, na kaip buvo pries operacija g.gif

aha, letai bet vis griztu i pradini taska. jei ne nervai netektu gal grizti, bet isiro seima, tai cia jau ramiai nelabai iseina, sunku butu neimti i sirdi. gaila, kad neina visko sutvarkyti per diena, ir tai velkasi menesiais metais. jau pilnai geriu vaistukus ax.gif bet ateis svente ir i mano kiema kazkada, kai turesiu visiska ramybe ir superine sveikata smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Giedre.vs @ 2009 06 13, 18:31)
Aha ir aš norėjau paklausti? Aš tai pas daktarus nežinia kada nueisiu- visi atostogauja blink.gif O loras mato- jei gerklė nuo rūgščių nuėsta. Kai turėjau pirmą kartą eroziją net balsas buvo dingęs- balso stygos nuo rūgščių kažkaip sureaguoja.

O aš geriu jau kokius 7-8mėn, bet daktarė prieš kokius 2mėn. liepė vartoti toliau ir nesukti galvos rolleyes.gif Tai vat aš ir galvoju kaip čia taip... Nes kiek žinau, tai šituos vaistukus vartojant bent po pusmečio pertraukėlę daryti reikia... g.gif Nežinau ar jaučiu kažkokį poveikį, tik tiek pastebėjau, kad pastaruoju metu atsibudus jaučiu sunkumą/rūgštis skrandyje. O prieš valgant sugėrus ultopo lyg nurimsta tie reiškiniai...Tiksliau nenurimsta, bet aprimsta. Tik kad gydytoja man liepė gerti kartą per dieną, bet vakarais dažnai jaučiu šlykštų jausmą skrandyje unsure.gif Pati neeksperimentuosiu ir negersiu didesnės dozės.. Bet galvoju gal verta vėl nueiti konsultuotis? g.gif
Nu bet kad tos žarnos ryjimai ir etc. taip atsibodo doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Jammin1: 13 birželio 2009 - 21:23
Kauno dienoje radau istorija:Nė dienos be deginančio skausmo
Rėmuo trukdo normaliai dirbti, miegoti, tenka keisti įpročius ir pomėgius

Padidėjęs rūgštingumas daugeliui žmonių tik iš pradžių atrodo nereikšmingas dalykas. Ignoruojant šį virškinimo sutrikimą ar gydant netinkamai gyvenimas gali tapti nepakeliamas. Net ir laikantis kuo griežčiausios dietos nepraeina ligos simptomai: pavalgius pykina, pučia pilvą, jaučiamas deginantis skausmas skrandyje. Tai trukdo dirbti, išsimiegoti, gerokai suvaržo įpročius, laisvalaikį.

Buvo apėmusi neviltis

Gydytoja akupunktūrininkė Valerija Stankienė prisimena, kad virškinimo sutrikimai ją vargino nuo jaunystės: “Nesvarbu, kad ir ką suvalgydavau, kad ir lėkštę pieniškos sriubos, jausdavausi blogai. Skrandį ne tik skaudėdavo, bet ir grauždavo, negalėdavau vietos rasti. Tuomet man buvo diagnozuota diafragmos išvarža, atlikta operacija. Po jos kelerius metus jaučiausi geriau”.

Tačiau vėliau skausmai atsinaujino. Ligonė apėjo daugybę gydytojų, jai buvo atlikti įvairiausi tyrimai, taip pat ir vienas nemaloniausių iš jų - endoskopija. Pašnekovė net neprisimena, kiek kartų teko jį atlaikyti. Galiausiai V.Stankienei buvo diagnozuota gastroezofaginio refliukso liga (GERL), liaudiškai vadinama rėmeniu.

“Gydžiausi visokiausiais vaistais. Tikriausiai nė vienas, skirtas įveikti GERL, neliko mano neišbandytas. Tačiau jie padėdavo tik laikinai. Jei po gydymosi kurso savijauta ir pagerėdavo, tai vos nustojus vartoti vaistus ir vėl pablogėdavo. Ilgainiui niekas nebepadėjo. Būdavo, išgeri ryte pavalgius tabletę, tai kokį pusvalandį jauti poveikį, o paskui ir vėl degina, graužia, neturi kur dėtis. O į darbą eiti reikia”, - aiškina ligonė.

Iš nevilties ji griebdavo liaudišką vaistą nuo rėmens - geriamąją sodą. Tuo momentu lyg ir apmalšdavo skausmas, o paskui būdavo dar blogiau: “Esu gydytoja, suprantu, kad soda tik meškos paslaugą daro. Jos išgėrus susidaro angliarūgštė, skatinanti išsiskirti druskos rūgštį, kuri dar labiau “ėda” skrandį. Tačiau negalėdavau iškęsti”.

Dieta nepadėjo

Beliko griežtai laikytis dietos. Sergantiesiems GERL negalima valgyti daugybės produktų: aštraus, riebaus, kepto, rūkyto maisto, sūdytų, sūrių, rūgščių patiekalų, pilvo pūtimą skatinančių vaisių ir daržovių. Negalima nė kavos, stiprios arbatos, šokolado, šviežių kepinių, pakenkti gali net cinamonas ir mėtos.

“Ir svečiuose beveik nieko negali valgyti, prie skanėstais nukrauto stalo sunku susilaikyti, net jei ir žinai, kad po to kentėsi. Yra buvę, kai tekdavo taurę šampano pakelti per kokį jubiliejų. Po to, parėjus namo, reikėdavo skrandį plauti, jei norėdavau užmigti, o ryte būti darbingai. Ir vynas netinka. Mažiausiai žalos daro degtinė, kiti stipresni gėrimai, tačiau ne daugiau kaip vieną taurelę per vakarą”, - juokiasi moteris.

V.Stankienę dar vargina osteoporozė, tenka vartoti vaistus ir nuo jos. O jie kenkia skrandžiui, dar labiau sutrikdo virškinimą.

“Mano gyvenimas iš esmės pasikeitė tik atsiradus naujiems, efektyviems vaistams. Juos vartoti reikia nuolat, tačiau po intensyvesnio gydymosi kurso savijauta taip pagerėja, kad pakanka vien palaikomojo gydymo ar praryti tabletę, jei blogiau jautiesi. Dabar galiu ir obuolį, nusilupus žievelę, suvalgyti, retsykiais pasmaguriauti ir kitais produktais, kurie ilgai buvo tabu”, - džiaugiasi moteris.

Deja, tie vaistai nebekompensuojami. Mėnesio gydymosi kursas kainuoja apie 100 litų. V.Stankienė nebedirba, tad tenka verstis vien iš pensijos. Jai reikia pirkti ne vien tik vaistus nuo GERL, bet ir nuo osteoporozės, kurie taip pat labai brangūs.

Vargina vis daugiau žmonių

Sergamumas GERL sparčiai didėja daugelyje išsivysčiusių šalių, taip pat ir Lietuvoje. Mūsų šalyje ši diagnozė nustatyta apie 10 proc. gyventojų. Tačiau žinoma, kad rėmuo, besikartojantis po kelis kartus per savaitę, vargina apie trečdalį lietuvių. Deja, pas gydytojus jie neskuba.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovas docentas Kęstutis Adamonis stebisi: “GERL simptomus ligoniai vidutiniškai kenčia 1,5 metų, tik po tiek laiko eina pas gydytojus. O juk nustatyta, jog jie jaučiasi blogiau nei sergantieji krūtinės angina, kitomis širdies ligomis. Rėmuo, atpylimai, pykinimas, pilvo pūtimas, graužimas, skausmas tampa kasdienybe”.

Be to, rizikuojama patirti komplikacijas. 10 proc. sergančiųjų stemplėje randama erozijų. Gali išsivystyti stemplės opa, erozinis uždegimas, kraujavimas, Bareto stemplė. Ši būklė labai padidina tikimybę susirgti stemplės vėžiu - tai gresia apie 10 proc. turinčių Bareto stemplę.

“Ne visiems ligoniams lengva diagnozuoti GERL. Apie 60 proc. jų serga neerozine ligos forma, tad tyrimų metu nenustatoma jokių pakitimų stemplėje. Paplitusi ir netipiška ligos forma, klaidinanti ligonius ir gydytojus, kai dėl GERL atsiranda gerklų, bronchų, plaučių, burnos pakitimai”, - sako gydytojas.

Juos sukelia per nesandarų rauką, kuris uždaro skrandį, iš jo į stemplę kylančios rūgštys. Tai lemia kelios priežastys: darbas pasilenkus, nereguliarus valgymas, kai vakare norima atsigriebti už visą bado dieną, piktnaudžiavimas riebiu, saldžiu maistu, alkoholio, tabako, vaistų vartojimas.

Svarbu tinkamai gydyti

K.Adamonio teigimu, svarbu ligą ne tik kuo greičiau diagnozuoti, bet ir tinkamai gydyti. Jaučiantys rėmenį ir kitus ligos simptomus žmonės turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus, kurie ir be papildomų tyrimų ar specialistų konsultacijų esant tipiškiems GERL simptomams gali skirti vaistus.

Užsienio šalių praktika rodo, kad tokiais atvejais gali būti skiriamas kontrolinis gydymo kursas, trunkantis nuo 2 savaičių iki mėnesio. Jei per tą laiką ligonio savijauta pagerėjo, nusiskundimai išnyko, jam galima diagnozuoti GERL. Būtina sąlyga - skirti šiuolaikinių vaistų, kurie efektyvūs 70-90 proc. ligonių.

“Mūsų gydytojai linkę iš karto siųsti ligonius pas specialistus arba endoskopiniam tyrimui. Dėl to susidaro didžiulės eilės, žmonės priversti ilgai kentėti blogą savijautą. Daliai ligonių tyrimai atliekami visai be reikalo, ypač jei sergama neerozine ligos forma - tokiais atvejais nerandama jokių pakitimų”, - svarsto K.Adamonis.

Jam kelia nerimą, kad jau kelis mėnesius modernūs ir efektyvūs vaistai nebekompensuojami. Anksčiau jie 80 proc. kompensuoti sergantiesiems erozine ligos forma. Tik nedaug ligonių gali patys už juos susimokėti, todėl kiti renkasi senos kartos medikamentus, kurie gyvenimo kokybės iš esmės nepagerina, ir toliau tenka kentėti skausmus, nemalonius pojūčius.

Naujieji vaistai sukuria palankią rūgšties terpę, leidžiančią užgyti gleivinės žaizdoms, užkertantys kelią jų piktybėjimui ir komplikacijoms, taip pagerina ligonių būklę, kad jie gali beveik užmiršti ligą, nors ji yra lėtinė, linkusi atsinaujinti. Be to, vaistus galima vartoti ir tik esant reikalui - prieš egzaminą, stresinėje situacijoje, taip užbėgant už akių tokiais atvejais dažniems ligos paūmėjimams.
Atsakyti
Nė dienos be deginančio skausmo
Rėmuo trukdo normaliai dirbti, miegoti, tenka keisti įpročius ir pomėgius

Padidėjęs rūgštingumas daugeliui žmonių tik iš pradžių atrodo nereikšmingas dalykas. Ignoruojant šį virškinimo sutrikimą ar gydant netinkamai gyvenimas gali tapti nepakeliamas. Net ir laikantis kuo griežčiausios dietos nepraeina ligos simptomai: pavalgius pykina, pučia pilvą, jaučiamas deginantis skausmas skrandyje. Tai trukdo dirbti, išsimiegoti, gerokai suvaržo įpročius, laisvalaikį.

Buvo apėmusi neviltis

Gydytoja akupunktūrininkė Valerija Stankienė prisimena, kad virškinimo sutrikimai ją vargino nuo jaunystės: “Nesvarbu, kad ir ką suvalgydavau, kad ir lėkštę pieniškos sriubos, jausdavausi blogai. Skrandį ne tik skaudėdavo, bet ir grauždavo, negalėdavau vietos rasti. Tuomet man buvo diagnozuota diafragmos išvarža, atlikta operacija. Po jos kelerius metus jaučiausi geriau”.

Tačiau vėliau skausmai atsinaujino. Ligonė apėjo daugybę gydytojų, jai buvo atlikti įvairiausi tyrimai, taip pat ir vienas nemaloniausių iš jų - endoskopija. Pašnekovė net neprisimena, kiek kartų teko jį atlaikyti. Galiausiai V.Stankienei buvo diagnozuota gastroezofaginio refliukso liga (GERL), liaudiškai vadinama rėmeniu.

“Gydžiausi visokiausiais vaistais. Tikriausiai nė vienas, skirtas įveikti GERL, neliko mano neišbandytas. Tačiau jie padėdavo tik laikinai. Jei po gydymosi kurso savijauta ir pagerėdavo, tai vos nustojus vartoti vaistus ir vėl pablogėdavo. Ilgainiui niekas nebepadėjo. Būdavo, išgeri ryte pavalgius tabletę, tai kokį pusvalandį jauti poveikį, o paskui ir vėl degina, graužia, neturi kur dėtis. O į darbą eiti reikia”, - aiškina ligonė.

Iš nevilties ji griebdavo liaudišką vaistą nuo rėmens - geriamąją sodą. Tuo momentu lyg ir apmalšdavo skausmas, o paskui būdavo dar blogiau: “Esu gydytoja, suprantu, kad soda tik meškos paslaugą daro. Jos išgėrus susidaro angliarūgštė, skatinanti išsiskirti druskos rūgštį, kuri dar labiau “ėda” skrandį. Tačiau negalėdavau iškęsti”.

Dieta nepadėjo

Beliko griežtai laikytis dietos. Sergantiesiems GERL negalima valgyti daugybės produktų: aštraus, riebaus, kepto, rūkyto maisto, sūdytų, sūrių, rūgščių patiekalų, pilvo pūtimą skatinančių vaisių ir daržovių. Negalima nė kavos, stiprios arbatos, šokolado, šviežių kepinių, pakenkti gali net cinamonas ir mėtos.

“Ir svečiuose beveik nieko negali valgyti, prie skanėstais nukrauto stalo sunku susilaikyti, net jei ir žinai, kad po to kentėsi. Yra buvę, kai tekdavo taurę šampano pakelti per kokį jubiliejų. Po to, parėjus namo, reikėdavo skrandį plauti, jei norėdavau užmigti, o ryte būti darbingai. Ir vynas netinka. Mažiausiai žalos daro degtinė, kiti stipresni gėrimai, tačiau ne daugiau kaip vieną taurelę per vakarą”, - juokiasi moteris.

V.Stankienę dar vargina osteoporozė, tenka vartoti vaistus ir nuo jos. O jie kenkia skrandžiui, dar labiau sutrikdo virškinimą.

“Mano gyvenimas iš esmės pasikeitė tik atsiradus naujiems, efektyviems vaistams. Juos vartoti reikia nuolat, tačiau po intensyvesnio gydymosi kurso savijauta taip pagerėja, kad pakanka vien palaikomojo gydymo ar praryti tabletę, jei blogiau jautiesi. Dabar galiu ir obuolį, nusilupus žievelę, suvalgyti, retsykiais pasmaguriauti ir kitais produktais, kurie ilgai buvo tabu”, - džiaugiasi moteris.

Deja, tie vaistai nebekompensuojami. Mėnesio gydymosi kursas kainuoja apie 100 litų. V.Stankienė nebedirba, tad tenka verstis vien iš pensijos. Jai reikia pirkti ne vien tik vaistus nuo GERL, bet ir nuo osteoporozės, kurie taip pat labai brangūs.

Vargina vis daugiau žmonių

Sergamumas GERL sparčiai didėja daugelyje išsivysčiusių šalių, taip pat ir Lietuvoje. Mūsų šalyje ši diagnozė nustatyta apie 10 proc. gyventojų. Tačiau žinoma, kad rėmuo, besikartojantis po kelis kartus per savaitę, vargina apie trečdalį lietuvių. Deja, pas gydytojus jie neskuba.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovas docentas Kęstutis Adamonis stebisi: “GERL simptomus ligoniai vidutiniškai kenčia 1,5 metų, tik po tiek laiko eina pas gydytojus. O juk nustatyta, jog jie jaučiasi blogiau nei sergantieji krūtinės angina, kitomis širdies ligomis. Rėmuo, atpylimai, pykinimas, pilvo pūtimas, graužimas, skausmas tampa kasdienybe”.

Be to, rizikuojama patirti komplikacijas. 10 proc. sergančiųjų stemplėje randama erozijų. Gali išsivystyti stemplės opa, erozinis uždegimas, kraujavimas, Bareto stemplė. Ši būklė labai padidina tikimybę susirgti stemplės vėžiu - tai gresia apie 10 proc. turinčių Bareto stemplę.

“Ne visiems ligoniams lengva diagnozuoti GERL. Apie 60 proc. jų serga neerozine ligos forma, tad tyrimų metu nenustatoma jokių pakitimų stemplėje. Paplitusi ir netipiška ligos forma, klaidinanti ligonius ir gydytojus, kai dėl GERL atsiranda gerklų, bronchų, plaučių, burnos pakitimai”, - sako gydytojas.

Juos sukelia per nesandarų rauką, kuris uždaro skrandį, iš jo į stemplę kylančios rūgštys. Tai lemia kelios priežastys: darbas pasilenkus, nereguliarus valgymas, kai vakare norima atsigriebti už visą bado dieną, piktnaudžiavimas riebiu, saldžiu maistu, alkoholio, tabako, vaistų vartojimas.

Svarbu tinkamai gydyti

K.Adamonio teigimu, svarbu ligą ne tik kuo greičiau diagnozuoti, bet ir tinkamai gydyti. Jaučiantys rėmenį ir kitus ligos simptomus žmonės turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus, kurie ir be papildomų tyrimų ar specialistų konsultacijų esant tipiškiems GERL simptomams gali skirti vaistus.

Užsienio šalių praktika rodo, kad tokiais atvejais gali būti skiriamas kontrolinis gydymo kursas, trunkantis nuo 2 savaičių iki mėnesio. Jei per tą laiką ligonio savijauta pagerėjo, nusiskundimai išnyko, jam galima diagnozuoti GERL. Būtina sąlyga - skirti šiuolaikinių vaistų, kurie efektyvūs 70-90 proc. ligonių.

“Mūsų gydytojai linkę iš karto siųsti ligonius pas specialistus arba endoskopiniam tyrimui. Dėl to susidaro didžiulės eilės, žmonės priversti ilgai kentėti blogą savijautą. Daliai ligonių tyrimai atliekami visai be reikalo, ypač jei sergama neerozine ligos forma - tokiais atvejais nerandama jokių pakitimų”, - svarsto K.Adamonis.

Jam kelia nerimą, kad jau kelis mėnesius modernūs ir efektyvūs vaistai nebekompensuojami. Anksčiau jie 80 proc. kompensuoti sergantiesiems erozine ligos forma. Tik nedaug ligonių gali patys už juos susimokėti, todėl kiti renkasi senos kartos medikamentus, kurie gyvenimo kokybės iš esmės nepagerina, ir toliau tenka kentėti skausmus, nemalonius pojūčius.

Naujieji vaistai sukuria palankią rūgšties terpę, leidžiančią užgyti gleivinės žaizdoms, užkertantys kelią jų piktybėjimui ir komplikacijoms, taip pagerina ligonių būklę, kad jie gali beveik užmiršti ligą, nors ji yra lėtinė, linkusi atsinaujinti. Be to, vaistus galima vartoti ir tik esant reikalui - prieš egzaminą, stresinėje situacijoje, taip užbėgant už akių tokiais atvejais dažniems ligos paūmėjimams.
Atsakyti
QUOTE(*Malibu* @ 2009 06 13, 18:35)
aha, letai bet vis griztu i pradini taska. jei ne nervai netektu gal grizti, bet isiro seima, tai cia jau ramiai nelabai iseina, sunku butu neimti i sirdi. gaila, kad neina visko sutvarkyti per diena, ir tai velkasi menesiais metais. jau pilnai geriu vaistukus  ax.gif  bet ateis svente ir i mano kiema kazkada, kai turesiu visiska ramybe ir superine sveikata  smile.gif


Malibu,pamegink kazkaip suimti save i rankas(nors ir labai sunku),juk nuo to kad nervuosiesi situacija tikrai nepasikeis,o sveikata visai susivarys,as jau pastebejau-tik pasinervuoji,ir skrandukui sakes ,iskart reikalai pablogeja.As ir save meginu taip nuteikti (ir bendradarbiai-vyrai,pastoviai moko mane sveikata saugoti ir neimti i galva kas bebutu,nes to nepakeisi),bet nelabai gaunasi... blush2.gif ,bet tau gal iseis,galvok daugiau apie save,ir kad tu reikalinga vaikams,ir del to reikia labai saugoti ir myleti save,juk tiek jau prisikentejai...ir aisku,ateis ir i tavo kiema svente,o kur gi ji desis mirksiukas.gif
Vnz.,laikykis,stiprybes tau! 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo denaxa: 14 birželio 2009 - 11:28
QUOTE(*Malibu* @ 2009 06 13, 17:35)
aha, letai bet vis griztu i pradini taska. jei ne nervai netektu gal grizti, bet isiro seima, tai cia jau ramiai nelabai iseina, sunku butu neimti i sirdi. gaila, kad neina visko sutvarkyti per diena, ir tai velkasi menesiais metais. jau pilnai geriu vaistukus  ax.gif  bet ateis svente ir i mano kiema kazkada, kai turesiu visiska ramybe ir superine sveikata  smile.gif


stiprybes, kazkada tai pamirsi ir galvosi kodel as taip doh.gif

QUOTE(Redauta @ 2009 06 14, 06:32)
Nė dienos be deginančio skausmo
Rėmuo trukdo normaliai dirbti, miegoti, tenka keisti įpročius ir pomėgius

Padidėjęs rūgštingumas daugeliui žmonių tik iš pradžių atrodo nereikšmingas dalykas. Ignoruojant šį virškinimo sutrikimą ar gydant netinkamai gyvenimas gali tapti nepakeliamas. Net ir laikantis kuo griežčiausios dietos nepraeina ligos simptomai: pavalgius pykina, pučia pilvą, jaučiamas deginantis skausmas skrandyje. Tai trukdo dirbti, išsimiegoti, gerokai suvaržo įpročius, laisvalaikį.

Buvo apėmusi neviltis

Gydytoja akupunktūrininkė Valerija Stankienė prisimena, kad virškinimo sutrikimai ją vargino nuo jaunystės: “Nesvarbu, kad ir ką suvalgydavau, kad ir lėkštę pieniškos sriubos, jausdavausi blogai. Skrandį ne tik skaudėdavo, bet ir grauždavo, negalėdavau vietos rasti. Tuomet man buvo diagnozuota diafragmos išvarža, atlikta operacija. Po jos kelerius metus jaučiausi geriau”.

Tačiau vėliau skausmai atsinaujino. Ligonė apėjo daugybę gydytojų, jai buvo atlikti įvairiausi tyrimai, taip pat ir vienas nemaloniausių iš jų - endoskopija. Pašnekovė net neprisimena, kiek kartų teko jį atlaikyti. Galiausiai V.Stankienei buvo diagnozuota gastroezofaginio refliukso liga (GERL), liaudiškai vadinama rėmeniu.

“Gydžiausi visokiausiais vaistais. Tikriausiai nė vienas, skirtas įveikti GERL, neliko mano neišbandytas. Tačiau jie padėdavo tik laikinai. Jei po gydymosi kurso savijauta ir pagerėdavo, tai vos nustojus vartoti vaistus ir vėl pablogėdavo. Ilgainiui niekas nebepadėjo. Būdavo, išgeri ryte pavalgius tabletę, tai kokį pusvalandį jauti poveikį, o paskui ir vėl degina, graužia, neturi kur dėtis. O į darbą eiti reikia”, - aiškina ligonė.

Iš nevilties ji griebdavo liaudišką vaistą nuo rėmens - geriamąją sodą. Tuo momentu lyg ir apmalšdavo skausmas, o paskui būdavo dar blogiau: “Esu gydytoja, suprantu, kad soda tik meškos paslaugą daro. Jos išgėrus susidaro angliarūgštė, skatinanti išsiskirti druskos rūgštį, kuri dar labiau “ėda” skrandį. Tačiau negalėdavau iškęsti”.

Dieta nepadėjo

Beliko griežtai laikytis dietos. Sergantiesiems GERL negalima valgyti daugybės produktų: aštraus, riebaus, kepto, rūkyto maisto, sūdytų, sūrių, rūgščių patiekalų, pilvo pūtimą skatinančių vaisių ir daržovių. Negalima nė kavos, stiprios arbatos, šokolado, šviežių kepinių, pakenkti gali net cinamonas ir mėtos.

“Ir svečiuose beveik nieko negali valgyti, prie skanėstais nukrauto stalo sunku susilaikyti, net jei ir žinai, kad po to kentėsi. Yra buvę, kai tekdavo taurę šampano pakelti per kokį jubiliejų. Po to, parėjus namo, reikėdavo skrandį plauti, jei norėdavau užmigti, o ryte būti darbingai. Ir vynas netinka. Mažiausiai žalos daro degtinė, kiti stipresni gėrimai, tačiau ne daugiau kaip vieną taurelę per vakarą”, - juokiasi moteris.

V.Stankienę dar vargina osteoporozė, tenka vartoti vaistus ir nuo jos. O jie kenkia skrandžiui, dar labiau sutrikdo virškinimą.

“Mano gyvenimas iš esmės pasikeitė tik atsiradus naujiems, efektyviems vaistams. Juos vartoti reikia nuolat, tačiau po intensyvesnio gydymosi kurso savijauta taip pagerėja, kad pakanka vien palaikomojo gydymo ar praryti tabletę, jei blogiau jautiesi. Dabar galiu ir obuolį, nusilupus žievelę, suvalgyti, retsykiais pasmaguriauti ir kitais produktais, kurie ilgai buvo tabu”, - džiaugiasi moteris.

Deja, tie vaistai nebekompensuojami. Mėnesio gydymosi kursas kainuoja apie 100 litų. V.Stankienė nebedirba, tad tenka verstis vien iš pensijos. Jai reikia pirkti ne vien tik vaistus nuo GERL, bet ir nuo osteoporozės, kurie taip pat labai brangūs.

Vargina vis daugiau žmonių

Sergamumas GERL sparčiai didėja daugelyje išsivysčiusių šalių, taip pat ir Lietuvoje. Mūsų šalyje ši diagnozė nustatyta apie 10 proc. gyventojų. Tačiau žinoma, kad rėmuo, besikartojantis po kelis kartus per savaitę, vargina apie trečdalį lietuvių. Deja, pas gydytojus jie neskuba.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovas docentas Kęstutis Adamonis stebisi: “GERL simptomus ligoniai vidutiniškai kenčia 1,5 metų, tik po tiek laiko eina pas gydytojus. O juk nustatyta, jog jie jaučiasi blogiau nei sergantieji krūtinės angina, kitomis širdies ligomis. Rėmuo, atpylimai, pykinimas, pilvo pūtimas, graužimas, skausmas tampa kasdienybe”.

Be to, rizikuojama patirti komplikacijas. 10 proc. sergančiųjų stemplėje randama erozijų. Gali išsivystyti stemplės opa, erozinis uždegimas, kraujavimas, Bareto stemplė. Ši būklė labai padidina tikimybę susirgti stemplės vėžiu - tai gresia apie 10 proc. turinčių Bareto stemplę.

“Ne visiems ligoniams lengva diagnozuoti GERL. Apie 60 proc. jų serga neerozine ligos forma, tad tyrimų metu nenustatoma jokių pakitimų stemplėje. Paplitusi ir netipiška ligos forma, klaidinanti ligonius ir gydytojus, kai dėl GERL atsiranda gerklų, bronchų, plaučių, burnos pakitimai”, - sako gydytojas.

Juos sukelia per nesandarų rauką, kuris uždaro skrandį, iš jo į stemplę kylančios rūgštys. Tai lemia kelios priežastys: darbas pasilenkus, nereguliarus valgymas, kai vakare norima atsigriebti už visą bado dieną, piktnaudžiavimas riebiu, saldžiu maistu, alkoholio, tabako, vaistų vartojimas.

Svarbu tinkamai gydyti

K.Adamonio teigimu, svarbu ligą ne tik kuo greičiau diagnozuoti, bet ir tinkamai gydyti. Jaučiantys rėmenį ir kitus ligos simptomus žmonės turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus, kurie ir be papildomų tyrimų ar specialistų konsultacijų esant tipiškiems GERL simptomams gali skirti vaistus.

Užsienio šalių praktika rodo, kad tokiais atvejais gali būti skiriamas kontrolinis gydymo kursas, trunkantis nuo 2 savaičių iki mėnesio. Jei per tą laiką ligonio savijauta pagerėjo, nusiskundimai išnyko, jam galima diagnozuoti GERL. Būtina sąlyga - skirti šiuolaikinių vaistų, kurie efektyvūs 70-90 proc. ligonių.

“Mūsų gydytojai linkę iš karto siųsti ligonius pas specialistus arba endoskopiniam tyrimui. Dėl to susidaro didžiulės eilės, žmonės priversti ilgai kentėti blogą savijautą. Daliai ligonių tyrimai atliekami visai be reikalo, ypač jei sergama neerozine ligos forma - tokiais atvejais nerandama jokių pakitimų”, - svarsto K.Adamonis.

Jam kelia nerimą, kad jau kelis mėnesius modernūs ir efektyvūs vaistai nebekompensuojami. Anksčiau jie 80 proc. kompensuoti sergantiesiems erozine ligos forma. Tik nedaug ligonių gali patys už juos susimokėti, todėl kiti renkasi senos kartos medikamentus, kurie gyvenimo kokybės iš esmės nepagerina, ir toliau tenka kentėti skausmus, nemalonius pojūčius.

Naujieji vaistai sukuria palankią rūgšties terpę, leidžiančią užgyti gleivinės žaizdoms, užkertantys kelią jų piktybėjimui ir komplikacijoms, taip pagerina ligonių būklę, kad jie gali beveik užmiršti ligą, nors ji yra lėtinė, linkusi atsinaujinti. Be to, vaistus galima vartoti ir tik esant reikalui - prieš egzaminą, stresinėje situacijoje, taip užbėgant už akių tokiais atvejais dažniems ligos paūmėjimams.


o apie kokius cia vaistus raso ax.gif
Papildyta:
QUOTE(Giedre.vs @ 2009 06 13, 17:31)
Aha ir aš norėjau paklausti? Aš tai pas daktarus nežinia kada nueisiu- visi atostogauja blink.gif O loras mato- jei gerklė nuo rūgščių nuėsta. Kai turėjau pirmą kartą eroziją net balsas buvo dingęs- balso stygos nuo rūgščių kažkaip sureaguoja.


o erozija cia stempleje tau buvo, kiek laiko ja gydei ax.gif
kaip nestumo metu, ar galima kokius vaistus naudoti ax.gif
Atsakyti
QUOTE(Redauta @ 2009 06 14, 07:32)
Nė dienos be deginančio skausmo
Rėmuo trukdo normaliai dirbti, miegoti, tenka keisti pročius ir pomėgius

Padidėjęs rūgštingumas daugeliui žmonių tik iš pradžių atrodo nereikšmingas dalykas. Ignoruojant šį virškinimo sutrikimą ar gydant netinkamai gyvenimas gali tapti nepakeliamas. Net ir laikantis kuo griežčiausios dietos nepraeina ligos simptomai: pavalgius pykina, pučia pilvą, jaučiamas deginantis skausmas skrandyje. Tai trukdo dirbti, išsimiegoti, gerokai suvaržo įpročius, laisvalaikį.

Buvo apėmusi neviltis

Gydytoja akupunktūrininkė Valerija Stankienė prisimena, kad virškinimo sutrikimai ją vargino nuo jaunystės: “Nesvarbu, kad ir ką suvalgydavau, kad ir lėkštę pieniškos sriubos, jausdavausi blogai. Skrandį ne tik skaudėdavo, bet ir grauždavo, negalėdavau vietos rasti. Tuomet man buvo diagnozuota diafragmos išvarža, atlikta operacija. Po jos kelerius metus jaučiausi geriau”.

Tačiau vėliau skausmai atsinaujino. Ligonė apėjo daugybę gydytojų, jai buvo atlikti įvairiausi tyrimai, taip pat ir vienas nemaloniausių iš jų - endoskopija. Pašnekovė net neprisimena, kiek kartų teko jį atlaikyti. Galiausiai V.Stankienei buvo diagnozuota gastroezofaginio refliukso liga (GERL), liaudiškai vadinama rėmeniu.

“Gydžiausi visokiausiais vaistais. Tikriausiai nė vienas, skirtas įveikti GERL, neliko mano neišbandytas. Tačiau jie padėdavo tik laikinai. Jei po gydymosi kurso savijauta ir pagerėdavo, tai vos nustojus vartoti vaistus ir vėl pablogėdavo. Ilgainiui niekas nebepadėjo. Būdavo, išgeri ryte pavalgius tabletę, tai kokį pusvalandį jauti poveikį, o paskui ir vėl degina, graužia, neturi kur dėtis. O į darbą eiti reikia”, - aiškina ligonė.

Iš nevilties ji griebdavo liaudišką vaistą nuo rėmens - geriamąją sodą. Tuo momentu lyg ir apmalšdavo skausmas, o paskui būdavo dar blogiau: “Esu gydytoja, suprantu, kad soda tik meškos paslaugą daro. Jos išgėrus susidaro angliarūgštė, skatinanti išsiskirti druskos rūgštį, kuri dar labiau “ėda” skrandį. Tačiau negalėdavau iškęsti”.

Dieta nepadėjo

Beliko griežtai laikytis dietos. Sergantiesiems GERL negalima valgyti daugybės produktų: aštraus, riebaus, kepto, rūkyto maisto, sūdytų, sūrių, rūgščių patiekalų, pilvo pūtimą skatinančių vaisių ir daržovių. Negalima nė kavos, stiprios arbatos, šokolado, šviežių kepinių, pakenkti gali net cinamonas ir mėtos.

“Ir svečiuose beveik nieko negali valgyti, prie skanėstais nukrauto stalo sunku susilaikyti, net jei ir žinai, kad po to kentėsi. Yra buvę, kai tekdavo taurę šampano pakelti per kokį jubiliejų. Po to, parėjus namo, reikėdavo skrandį plauti, jei norėdavau užmigti, o ryte būti darbingai. Ir vynas netinka. Mažiausiai žalos daro degtinė, kiti stipresni gėrimai, tačiau ne daugiau kaip vieną taurelę per vakarą”, - juokiasi moteris.

V.Stankienę dar vargina osteoporozė, tenka vartoti vaistus ir nuo jos. O jie kenkia skrandžiui, dar labiau sutrikdo virškinimą.

“Mano gyvenimas iš esmės pasikeitė tik atsiradus naujiems, efektyviems vaistams. Juos vartoti reikia nuolat, tačiau po intensyvesnio gydymosi kurso savijauta taip pagerėja, kad pakanka vien palaikomojo gydymo ar praryti tabletę, jei blogiau jautiesi. Dabar galiu ir obuolį, nusilupus žievelę, suvalgyti, retsykiais pasmaguriauti ir kitais produktais, kurie ilgai buvo tabu”, - džiaugiasi moteris.

Deja, tie vaistai nebekompensuojami. Mėnesio gydymosi kursas kainuoja apie 100 litų. V.Stankienė nebedirba, tad tenka verstis vien iš pensijos. Jai reikia pirkti ne vien tik vaistus nuo GERL, bet ir nuo osteoporozės, kurie taip pat labai brangūs.

Vargina vis daugiau žmonių

Sergamumas GERL sparčiai didėja daugelyje išsivysčiusių šalių, taip pat ir Lietuvoje. Mūsų šalyje ši diagnozė nustatyta apie 10 proc. gyventojų. Tačiau žinoma, kad rėmuo, besikartojantis po kelis kartus per savaitę, vargina apie trečdalį lietuvių. Deja, pas gydytojus jie neskuba.

Kauno medicinos universiteto Gastroenterologijos klinikos Endoskopijų skyriaus vadovas docentas Kęstutis Adamonis stebisi: “GERL simptomus ligoniai vidutiniškai kenčia 1,5 metų, tik po tiek laiko eina pas gydytojus. O juk nustatyta, jog jie jaučiasi blogiau nei sergantieji krūtinės angina, kitomis širdies ligomis. Rėmuo, atpylimai, pykinimas, pilvo pūtimas, graužimas, skausmas tampa kasdienybe”.

Be to, rizikuojama patirti komplikacijas. 10 proc. sergančiųjų stemplėje randama erozijų. Gali išsivystyti stemplės opa, erozinis uždegimas, kraujavimas, Bareto stemplė. Ši būklė labai padidina tikimybę susirgti stemplės vėžiu - tai gresia apie 10 proc. turinčių Bareto stemplę.

“Ne visiems ligoniams lengva diagnozuoti GERL. Apie 60 proc. jų serga neerozine ligos forma, tad tyrimų metu nenustatoma jokių pakitimų stemplėje. Paplitusi ir netipiška ligos forma, klaidinanti ligonius ir gydytojus, kai dėl GERL atsiranda gerklų, bronchų, plaučių, burnos pakitimai”, - sako gydytojas.

Juos sukelia per nesandarų rauką, kuris uždaro skrandį, iš jo į stemplę kylančios rūgštys. Tai lemia kelios priežastys: darbas pasilenkus, nereguliarus valgymas, kai vakare norima atsigriebti už visą bado dieną, piktnaudžiavimas riebiu, saldžiu maistu, alkoholio, tabako, vaistų vartojimas.

Svarbu tinkamai gydyti

K.Adamonio teigimu, svarbu ligą ne tik kuo greičiau diagnozuoti, bet ir tinkamai gydyti. Jaučiantys rėmenį ir kitus ligos simptomus žmonės turėtų kreiptis į savo šeimos gydytojus, kurie ir be papildomų tyrimų ar specialistų konsultacijų esant tipiškiems GERL simptomams gali skirti vaistus.

Užsienio šalių praktika rodo, kad tokiais atvejais gali būti skiriamas kontrolinis gydymo kursas, trunkantis nuo 2 savaičių iki mėnesio. Jei per tą laiką ligonio savijauta pagerėjo, nusiskundimai išnyko, jam galima diagnozuoti GERL. Būtina sąlyga - skirti šiuolaikinių vaistų, kurie efektyvūs 70-90 proc. ligonių.

“Mūsų gydytojai linkę iš karto siųsti ligonius pas specialistus arba endoskopiniam tyrimui. Dėl to susidaro didžiulės eilės, žmonės priversti ilgai kentėti blogą savijautą. Daliai ligonių tyrimai atliekami visai be reikalo, ypač jei sergama neerozine ligos forma - tokiais atvejais nerandama jokių pakitimų”, - svarsto K.Adamonis.

Jam kelia nerimą, kad jau kelis mėnesius modernūs ir efektyvūs vaistai nebekompensuojami. Anksčiau jie 80 proc. kompensuoti sergantiesiems erozine ligos forma. Tik nedaug ligonių gali patys už juos susimokėti, todėl kiti renkasi senos kartos medikamentus, kurie gyvenimo kokybės iš esmės nepagerina, ir toliau tenka kentėti skausmus, nemalonius pojūčius.

Naujieji vaistai sukuria palankią rūgšties terpę, leidžiančią užgyti gleivinės žaizdoms, užkertantys kelią jų piktybėjimui ir komplikacijoms, taip pagerina ligonių būklę, kad jie gali beveik užmiršti ligą, nors ji yra lėtinė, linkusi atsinaujinti. Be to, vaistus galima vartoti ir tik esant reikalui - prieš egzaminą, stresinėje situacijoje, taip užbėgant už akių tokiais atvejais dažniems ligos paūmėjimams.



Greiciausiai profesorius kalba apie Nexium
Atsakyti