Perskaiciau Vainerio knygos istrauka.Va cia jau rimta ir argumentuota

Tik turiu pastebeti,kad tai ne jo,zinoma,asmeninis isradimas.Si moksline tiesa senokai zinoma,tik mazai praktikuojama ir viesinama.Nemanyciau,kad kalti gydytojai,esu tikra,kad tai paprasciausiai daugumai neidomu ar tiesiog atmetama,nes noras maitintissavaipyra smarkesnis ypac civilizuotai visuomenej..
Bet noreciau pratesti kalba apie virto maistonauda ir nenauda

Kalba,suprantama ne apie virta-pervirta ar perkepta mesa,zuvi ar varskecius,virtinukus,blynelius,baltas bandeles,pervirtas iki kliju koses,bulvytes fri .... ar kitoki termiskai apdorota maista,kuris mum tiesiog nuodai,tersiantys organizma ir nesantis nesveikata...Ir juolab ne apie rafinuota ar pilna konservantu,dazikliu ir kt mums kenksmingu priedu produktus.Kalba apie naturalu,nerafinuota maista ir sio sildyma.o dar tiksliau-APIE VIRTAS DARZOVES IR KRUOPAS.Kitas naturalus maistas kaip vaisiai,uogos,medus,zoles,riesutai..manau turetu buti valgomi tik sviezi,kitaip jie praranda visas savo vertingasias medziagas.Ir tai zinoma.Kad labai neissiplesciau,pateiksiu pora istrauku.Ajurveda (seniausiai pasaulyje zinomas medicinos mokslas, kiles is Indijos daugiau kaip pries 5000 metu ir yra visu gydymo sistemu motina, is jos kilusi ir siuolaikine medicina.) stai ka sako apie sviezia(zalia)maista,virtas darzoves:
Ajurvedoje teigiama, kad reikia valgyti šviežią maistą, nes jis suteikia daugiausiai energijos. Patariama vengti valgyti likučius ir perdirbtą maistą. Pasenęs, perdirbtas ar konservuotas maistas ne tik stokoja gyvybinės energijos, bet ir sunkiai virškinamas. Norint būti geros sveikatos, kiekvieną dieną rekomenduojama gerti šviežių daržovių ar vaisių sultis. Daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonės gali pasirodyti labai sudėtinga kiekvieną dieną pasigaminti šviežią maistą ir nešildyti likučių, bet visuomet reikėtų pagalvoti apie palyginus daug ilgiau trunkantį sveikatos privalumą, valgant šviežiai pagamintą maistą
Taip pat rekomenduojama, jog daržoves geriau valgyti virtas, nei žalias, nes apdorotos termiškai, jos tampa lengviau virškinamos. Efektyvus virškinimas padeda gerai įsisavinti vitaminus ir mineralus.
Kaip zinome,augaliniame maiste yra ne tik vitaminu,mineraliniu medziagu ir kt,bet ir balastiniu medziagu.Darzovese,ankstiniuose,riesutuose,vaisiuose,naturaliose kruopose gausu lastelienos(celiuliozes-angliavandenio),kurios organizmas nesuvirskina,o padeda virskinti maisto medziagas...Vaisiuose daugiausia pektinu(angliavandenis kuri organizmas pasisavina),todel sveikiausia vaisius valgyti zalius,sviezius.O stai tam tikru darzoviu lengvas terminis apdorojimas susvelnina lasteliena ir padeda sios isisavinima.Zinoma,kalba ne apie visu ir nuolat darzoviu virima,troskinima(kepti labiausiai nepatartina).Pvz,manyciau daug kam virtas burokas isisavina maloniau ir geriau nei zalias.O stai salotas(lapus) manau retas kas ims kepti ar virti..Tik stai jei kalbeti kiek to virto maisto mum reiketu,tai sakyciau saikingai.Pvz,lekste svieziu darzoviu ir viena virta su lupena bulvike.Tai yra virto maisti turetu buti kiek telpa i viena saujele.Zinoma,jei zalia bulve gardesne ir skaniau virskinasi zalia,ir skrandis sveikas-prasom zalia-skanaus!.tik kad butu ekologiska.
Kas liecia kruopas,esu tikra,kad jas mirkius ilgiau nei 6val,ju ir virt jau nebereikia,nes pakankamai minkstos.Taciau galima pageidaujant apvirti ant silpnos ugnies apie 10min.Tai yra terminis augalinio maisto apdorojimas turi buti saikingas ir minimalus.
O stai cia kiek siuolaikinio medicininio mokslo paaiskinimo,ispejimo:
"Gausiai vartojama ląsteliena sumažina baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų įsisavinimą. Taip pat mažiau skaidulų turintys maisto produktai vartojami esant virškinamojo trakto pažeidimams siekiant mechaniškai tausoti pažeistą organą. Tuomet ribojama ar draudžiama valgyti grubius, sunkiai virškinamus maisto produktus, kuriuose daug ląstelienos (juodą duoną, ropes, kopūstus, pupeles). Kulinariškai maisto produktai ruošiami taip, kad būtų lengva virškinti, įsisavinti. Augaliniai produktai specialiai apdorojami, kad juose mažiau liktų grubios ląstelienos, protopektinai virstų pektinais, produktai suminkštėtų. "
Tai gi,esu tikra,kad siltas maistas nera toks jau kenksmingas valgomas saikingai ir pagal individualu poreiki
Kas liecia mono mityba,tai man kazkaip panasu i razdelnoje pitanijaskirta sergantiems skrandzio ar kt ligomis..

O jei rimciau-vienu metu galima(sveikiausia) valgyti 2-3 suderintus maisto produktus.Tarkim,pvz: kopustu salotos su morka ir daigintais grudais.Idealu.Vienas kita papildantis maisto derinys pilnavertiskai aprupinantis organizma ivairiomis bio medziagomis,nei sie produktai butu valgomi atskirai...ir t.t....
Po to butinai paskaitysiu ir kitas nuorodas