Įkraunama...
Įkraunama...

Viktorija Butenko "12 stupenej k syrojedeniju"

Diskusijos cia tikrai karstos smile.gif As irgi susidariau panasu ispudi, kaip artyn. Kad pradejo kalbetis labai daug ziniu , teorinio bei praktinio patyrimo turintis zmogus bei tiesiog nauja kelia rades ir tuo besidziaugiantis sveikos gyvensenos naujokas (Diuna, nesupykite, jei taip nera 4u.gif ).
as pati, susiradusi sia tema, pabandziau kelias dienas valgyti vien zalia maista. ir supratau, kad tikrai galima valgyti labai skaniai ir labai sveikai. Bet supratau ir kita dalyka - man labai truksta silto maisto. Todel tiesiog dabar racione yra daug didesne dalis, nei iki siol darzoviu, vaisiu, bet neapleidziu ir suderinto silto maisto. Ir del mano proto prasviesejimo galiu dekoti SM, o tuo paciu ir Diunai, ir Daugiaziedei 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Daugiaziede @ 2009 04 06, 10:24)
Turetum zinoti bei pabrezti svarba LAIPSNISKO PEREJIMO,kuri ivykdoma ne per savaite,kita,o metais ir net ne vienais.Tam,kad organizmas persitvarkytu palaipsniuj.Ir palaipsniuj keistu maisto produktus.Taip zmogus apsaugomas nuo baisiu komplikaciju bei rimtu sveikatos sutrikimu,ypac jei tai jaunas,brestantis zmogus.

Jokiu baisiu svekatos sutrikimu nebus.Pereinamojo periodo butinai reiketu tiems,kurie psichologiskai neiveiks staigiai atsisakyti visu gardumynu.Ir tiems,kurie gali bijoti stipresnio organizmo valymosi.Nes pradejus valgyt "gyvai" is savo vietu pajuda visi per gyvenima sukaupti slakai,valosi vidaus organai,kraujas kapiliarai ir t.t.
Pereinant palaisniui nejausit labai riskiu valymosi pozimiu.Tuomet is pradziu reiketu atsisakyti mesos produktu,saldumynu ir visu gamyniu su "E",po 1-2 menesiu pieno produktu ir kiausiniu,paskui palikinet vis maziau virtu patiekalu.Del perejimo greicio-ziurekit pagal savo pojucius.Kazkas gali tai padaryti greiciau,kazkam bus sunkiau ir prireiks daugiau laiko...bet tikrai nemanau,kad gali prireikti ne vieneriu metu...Atsisakyti virto maisto galit greiciau,o vat organizmas tikrai pilnai neissivalis nei per vienerius,nei netgi per 5-is metus (tikrai nerasiau,kad mano organizmas jau yra issivales smile.gif ).Jeigu ne klystu,tam reikia 7-10 metu.Bet pats sunkiausias darbas vyksta apie 2-us metus,veliau procesai vyksta jau lasteliu ligyje,pamazu atmirsta senos ir ju vietoje atsiranda naujos,sveikos ir pilnos energijos, lasteles.Ju "statybines medziagos"-gyvas maistas.
Atsakyti
Is tiesu cia jau gaunasi kiek diskusija.Ir sakyciau idomi smile.gif
Tik tikiuosi visi suprantame,kad cia niekas nesipyksta rolleyes.gif .Veikiausiai reiketu dabar i viska pazvelgti kiek paprasciau ir kas kame.Remsiuosi savo patirtimi,nes tai butu tikslingiausia.Vegetare(stazas,jei taip galima pavadinti,jau virs 17m..),tai yra nevalganti mesos,zuvies,pieno produktu ir kt gyvulinio bei sintetinio,nenaturalaus maisto ,tapau labai anksti-apie 15m(cia kaip Artyn graziai parase-staiga pajutau,kad tai mano kelias!.)Po 20m nustojau valgyti ir miltinius,kruopu patiekalus ir visa kitka,kas nera vaisius,darzove..Tapau vegane,daug badavau.Viskas ejosi puikiai,sisteminagai,kryptingai...Taip buvo ne vienus metus.Tik stai praejus metams nuo tapimo vegetare ,pajutau,kad visgi ne viskas tvarkoje.Tai sveikata eme periodiskai streikuoti,tai atsirasdavo keistas alkio priepuolis ar keistas jausmas,kad kazko truksta....Tuomet emiau dometis(tas tesiasi zinoma ir dabar,ir nera zingeidumui galo!..)ka darau,kodel,kaip gyvenu,kaip viskas vyksta,kaip dirba tas zmogiskasis ir kitos gyvybes sandaros mechanizmas,koki vaidmeni tas mechanizmas turi gamtoje,kokia siuju neatsiejama sinteze,saveika..,bei kaip dvasinem butybem neatsiejamos apykaitos svarba su Aukstesniosiom plotmem ir siu itaka chromosomu sudaryme,ligu atsiradime....Tai plati tema.
Dabar nesu jokiu krastutinumu salininke,nes gerai suprantu,kad kiekvienas zmogus unikalus,turintis individualius poreikius,fizini ir psichologini(dvasini)etapa ar turintis praeiti tam tikrus klydimu-atradimu etapus.Ir ne tik mityboje..
Vegetare aisku esu ir toliau.Valgau vien augalini(net ne visa)maista ,taciau jei panoriu,jei to praso mano kunas,suvalgau ir pieno produkto,ir net karamelini saldaini,o rytais megaujuosi kava.Ir nejauciu jokios grauzaties,ar kad nusizengiau kazkokiai mitybos sistemai ar pseudo mitybos teorijai.Mitybos teorija turime kurti tik patys-individualia,tinkancia butent mum ir nuolat klausytis savo poreikiu.Butent tik savo!.Kas be ko-sveikos mitybos fundamentas yra ir juo reiktu remtis.Ant jo statyti savaji individualu unikalu'nama'.Cia ir yra samoningumas ir kelias i sveikata ir visakeriopa harmonija.

P.S. Diuna,slapcia paskaitai mano temoje destomas mitybos tiesas? mirksiukas.gif juokauju.. smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daugiaziede: 06 balandžio 2009 - 22:29
QUOTE(artyn @ 2009 04 06, 21:28)
Aš truputėlį pasisakysiu ką manau apie Diunos poziciją smile.gif. Tai žinoma yra tik tai, ką aš manau, o ne kaip yra iš tiesų smile.gif.

Kartais žmonėms reikia daug pastangų, laiko ir dar daugiau žinių, kad jie pakeistų savo gyvenimo būdą, savo mitybą. Jie nusprendžia keisti, paskui bando, domisi, skaito, konsultuojasi, ieško alternatyvų kaip keisti mitybą ir t.t.

Bet yra ir kitoks kelias - kai tiesiog kažkieno paskatintas (arba net nepaskatintas, o intuityviai) imi ir mirksniu pakeiti senuosius įpročius naujais. Ir yra "žinojimas", "jautimas", kad tai teisinga, kad tai gerai, ir nėra nė menkiausio poreikio domėtis kaip viskas vyksta organizme, kodėl vyksta ir t.t.

Pvz. aš nusprendžiau nevalgyti mėsos, žuvies, kaiušinių tiesiog atsikėlusi vieną rytą. Prieš tai nebuvo jokių minčių to daryti, apie tai nebuvau skaičiusi nė vieno straipsnio, jokių nuomonių, tiesiog nieko. Ir kai nusprendžiau ir pradėjau maitintis vegetariškai, taip pat neskaičiau jokios literatūros apie tokią mitybą. Nes tiesiog "žinojau", kad tai mano kelias. Nesidomėjau, kaip keisti mitybą, kad neprarasčiau reikalingų maisto medžiagų, nes man tai buvo elementariai suprantama. Tiesiog žinojau ką ir kaip valgyti smile.gif.

Tai pamaniau, kad gal ir Diunos variantas kažkiek panašus. Gal ji iš tiesų neturi labai daug teorinių žinių apie mitybą, žmogaus organizmą, apie šį maitinimosi būdą. Bet gal tiesiog yra vidinis tikras žinojimas, kad tai jos kelias. Ir tada tos žinios jai asmeniškai tampa nebūtinos. Aišku, kitas dalykas, kai reikia papasakoti kitiems, susidomėjusiems.

Tai va smile.gif Tokie mano pamąstymai.
Sėkmės visiems einantiems savuoju keliu. Tuo, kuriuo tikite wink.gif

Taip,Jus apie mano pozicija beveik atspejot smile.gif Pradejau taip maitintis,nes intuityviai supratau,kad tai yra mano kelias.Bet teko ieskot informacijos,kadangi reikejo ir iki siol reikia aiskinti zmonems,kodel taip darom,kodel kankinam vaika ir t.t.Kartais pradzioje,ju spaudziamai,ir man prireikdavo tos informacijos...nes uzklysdavo menkos netikejimo savo keliu mintis..Dabar to atsikraciau.Bendrauju su taip besimaitinanciais visam pasaulyje zmonemis,matau,kad jie yra sveiki,ju vaikai auga sveiki-man to gana.Juolab,kad aplink gausu atvirkstiniu pavyzdziu...Vien aptinge,neturintis energijos net butiniausiems darbams (nekalbant apie pilnaverti,Aktyvu gyvenima),daznai negalaujantis ir rimtai sergantis zmones....

Gal netykintiems smile.gif pravers si istrauka is Vainerio knygos (gal jau daviau sia nuoroda-neprisimenu).Verta paskaityti,nes tai yra medicinos fakulteto vadovelis wink.gif http://forum.syromon...php?topic=146.0
Atsakyti
QUOTE(Daugiaziede @ 2009 04 06, 23:26)
Is tiesu cia jau gaunasi kiek diskusija.Ir sakyciau idomi smile.gif
Tik tikiuosi visi suprantame,kad cia niekas nesipyksta  rolleyes.gif  .Veikiausiai reiketu dabar i viska pazvelgti kiek paprasciau ir kas kame.Remsiuosi savo patirtimi,nes tai butu tikslingiausia.Vegetare(stazas,jei taip galima pavadinti,jau virs 17m..),tai yra nevalganti mesos,zuvies,pieno produktu ir kt gyvulinio bei sintetinio,nenaturalaus maisto ,tapau labai anksti-apie 15m(cia kaip Artyn graziai parase-staiga pajutau,kad tai mano kelias!.)Po 20m nustojau valgyti ir miltinius,kruopu  patiekalus ir visa kitka,kas nera vaisius,darzove..Tapau vegane,daug badavau.Viskas ejosi puikiai,sisteminagai,kryptingai...Taip buvo ne vienus metus.Tik stai praejus metams nuo tapimo vegetare ,pajutau,kad visgi ne viskas tvarkoje.Tai sveikata eme periodiskai streikuoti,tai atsirasdavo keistas alkio priepuolis ar keistas jausmas,kad kazko truksta....Tuomet emiau dometis(tas tesiasi zinoma ir dabar,ir nera zingeidumui galo!..)ka darau,kodel,kaip gyvenu,kaip viskas vyksta,kaip dirba tas zmogiskasis ir kitos gyvybes sandaros mechanizmas,koki vaidmeni tas mechanizmas turi gamtoje,kokia siuju neatsiejama sinteze,saveika..,bei kaip dvasinem butybem neatsiejamos apykaitos svarba su Aukstesniosiom plotmem ir siu itaka chromosomu sudaryme,ligu atsiradime....Tai plati tema.
Dabar nesu jokiu krastutinumu salininke,nes gerai suprantu,kad kiekvienas zmogus "unikalus,turintis individualius poreikius,fizini ir psichologini(dvasini)etapa ar turintis praeiti tam tikrus klydimu-atradimu etapus.Ir ne tik mityboje..
Vegetare aisku esu ir toliau.Valgau vien augalini(net ne visa)maista ,taciau jei panoriu,jei to praso mano kunas,suvalgau ir pieno produkto,ir net karamelini saldaini,o rytais megaujuosi kava.Ir nejauciu jokios grauzaties,ar kad nusizengiau kazkokiai mitybos sistemai ar pseudo mitybos teorijai.Mitybos teorija turime kurti tik patys-individualia,tinkancia butent mum ir nuolat klausytis savo poreikiu.Butent tik savo!.Kas be ko-sveikos mitybos fundamentas yra ir juo reiktu remtis.Ant jo statyti savaji individualu unikalu'nama'.Cia ir yra samoningumas ir kelias i sveikata ir visakeriopa harmonija.

P.S. Diuna,slapcia paskaitai mano temoje destomas mitybos tiesas? mirksiukas.gif juokauju.. smile.gif

Paskaitysiu neslapcia smile.gif,nes man irgi yra ydomu.Tiesa,tik Jum paminejus,kad turite uzvedusi tema-pastebejau ja...Zinau,kad nei vieno zmogaus siame pasaulyje nesutinkame siap sau,atsitiktinai.Is kiekvieno turime ko pasimokyti.Sutinku,kad jokiu budu negalima saves keikti del "nusizengimu" ir daryti is maisto religija.Maitintis reikia kaip kvepouti-lengvai,nepriverstinai.Ir nepamirsti,kad svarbiausia-pozityvus mastymas-nes musu mintis neisvengiamai kuria musu realybe.Tas gyvenimo mechanizmas vekia visada,neatsizvelgiant i tai,zinom mes jo principa ar ne...
Man yra idomi Jusu patirtis.Pati tapau vegetare tik mazdaug 2 savaites pries tai,kai suzinojau apie zalia maista.Tiesiog viena diena supratau,kad noriu buti sveika,jauna ir grazi.Ir nenoriu mirti budama,geriausiu atveju,60-70-ies.Nusprendziau,kad reikia kazka skubiai pradet daryti,nes gyvenimas bega.Veliau,jau pradejusi maitintis zaliai,atsisakiau pieno produktu ir kiausiniu.Gailiuosi,kad apie sveika maitynimasi susimasciau tik neseniai...Akyvaizdu,kad tokiems pokyciams reikia subresti.Dziaugiuosi,kad nors nesulaukaiu kokiu nors ekstremaliai negatyviu skatinamuju faktoriu (pvz,rimtos lygos).Pradzioje buvo daug isivaizduojamu priesu,su visias bariausi,bandziau itikint,kad esu teisi.Buvo lb. sunku psichologiskai.Neperseniausiai is to isaugau.Dabar zinau,kad zmogus neisgirs,nepriims informacijos,kuriai nera pasiruoses.Jeigu gyvenimo etapas,kuriame jis siuo metu plaukioja,neatitinka tavo siulomai informacijai-visos pastangos bus veltui.

Ai,tarp kit ko,sioje temoje as jokiu budu nesiteisinu-tik bandau suteikti informacija ir paaiskinti (kaip moku),savo pavyzdi ir motyvacija :)Dar siek tiek trukdo tai,kad esu rusakalbe..

"Dabar nesu jokiu krastutinumu salininke"

Krastutinumo ribas kiekvienas nupiesia sau-istikruju krastutinumu neegzistuoja.

As irgi,kuo toliau,tuo jauciu stipresni ziniu alki.Ypatingai pastaruotu metu isigylinau i ezoterika.

"Tik stai praejus metams nuo tapimo vegetare ,pajutau,kad visgi ne viskas tvarkoje.Tai sveikata eme periodiskai streikuoti,tai atsirasdavo keistas alkio priepuolis ar keistas jausmas,kad kazko truksta...."

Gal Jum bus idomu pasiskaityti apie IN ir JAN balansa.Sutkikus pusiausvyrai,gali atsirast nemenkos problemos..Neseniai pradejau dometis sia tema.http://www.syroedenie.com/forum/showthread.php?tid=1686&page=1 Cia zmogus isaiskina pagrindinius principus:jei Jum netinka paprasto zmogus patirtis wink.gif-jis mini Osavos ir Klimovic darbus.

Papildyta:
http://www.linmed.ru...?article_id=160 -idomus straipsnis.Apie kepenu ir kitu organu veikla ekstremaliom salygom.Ir dar apie monozaliaedziu gentis.
Papildyta:
http://www.elinaheal...atural_food.htm -apie natrio gliutamata....Cia tiems,kurie nesibaido tiesos...
Papildyta:
http://forum.syromon...topic=90.0-apie tai,ka sugeba sveika zarnyno mikroflora
Papildyta:
http://libereya.ru/p....html-privercia susimastyti...Be abejo,autorius turi omeny ne tik amerikiecius...
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Diuna: 07 balandžio 2009 - 00:46
Perskaiciau Vainerio knygos istrauka.Va cia jau rimta ir argumentuota smile.gif Tik turiu pastebeti,kad tai ne jo,zinoma,asmeninis isradimas.Si moksline tiesa senokai zinoma,tik mazai praktikuojama ir viesinama.Nemanyciau,kad kalti gydytojai,esu tikra,kad tai paprasciausiai daugumai neidomu ar tiesiog atmetama,nes noras maitintis”savaip”yra smarkesnis ypac “civilizuotai visuomenej”..

Bet noreciau pratesti kalba apie “virto maisto”nauda ir nenauda rolleyes.gif Kalba,suprantama ne apie virta-pervirta ar perkepta mesa,zuvi ar varskecius,virtinukus,blynelius,baltas bandeles,pervirtas iki kliju koses,bulvytes fri .... ar kitoki termiskai apdorota maista,kuris mum tiesiog nuodai,tersiantys organizma ir nesantis nesveikata...Ir juolab ne apie rafinuota ar pilna konservantu,dazikliu ir kt mums kenksmingu priedu produktus.Kalba apie naturalu,nerafinuota maista ir sio sildyma.o dar tiksliau-APIE VIRTAS DARZOVES IR KRUOPAS.Kitas naturalus maistas kaip vaisiai,uogos,medus,zoles,riesutai..manau turetu buti valgomi tik sviezi,kitaip jie praranda visas savo vertingasias medziagas.Ir tai zinoma.Kad labai neissiplesciau,pateiksiu pora istrauku.Ajurveda (seniausiai pasaulyje zinomas medicinos mokslas, kiles is Indijos daugiau  kaip pries 5000 metu ir yra visu gydymo sistemu motina, is jos kilusi ir siuolaikine medicina.) stai ka sako apie sviezia(zalia)maista,virtas darzoves:

Ajurvedoje teigiama, kad reikia valgyti šviežią maistą, nes jis suteikia daugiausiai energijos. Patariama vengti valgyti likučius ir perdirbtą maistą. Pasenęs, perdirbtas ar konservuotas maistas ne tik stokoja gyvybinės energijos, bet ir sunkiai virškinamas. Norint būti geros sveikatos, kiekvieną dieną rekomenduojama gerti šviežių daržovių ar vaisių sultis. Daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonės gali pasirodyti labai sudėtinga kiekvieną dieną pasigaminti šviežią maistą ir nešildyti likučių, bet visuomet reikėtų pagalvoti apie palyginus daug ilgiau trunkantį sveikatos privalumą, valgant šviežiai pagamintą maistą
Taip pat rekomenduojama, jog daržoves geriau valgyti virtas, nei žalias, nes apdorotos termiškai, jos tampa lengviau virškinamos. Efektyvus virškinimas padeda gerai įsisavinti vitaminus ir mineralus.

Kaip zinome,augaliniame maiste yra ne tik vitaminu,mineraliniu medziagu ir kt,bet ir balastiniu medziagu.Darzovese,ankstiniuose,riesutuose,vaisiuose,naturaliose kruopose gausu lastelienos(celiuliozes-angliavandenio),kurios organizmas nesuvirskina,o padeda virskinti maisto medziagas...Vaisiuose daugiausia pektinu(angliavandenis kuri organizmas pasisavina),todel sveikiausia vaisius valgyti zalius,sviezius.O stai tam tikru darzoviu lengvas terminis apdorojimas susvelnina lasteliena ir padeda sios isisavinima.Zinoma,kalba ne apie visu ir nuolat darzoviu virima,troskinima(kepti labiausiai nepatartina).Pvz,manyciau daug kam virtas burokas isisavina maloniau ir geriau nei zalias.O stai salotas(lapus) manau retas kas ims kepti ar virti..Tik stai jei kalbeti kiek to virto maisto mum reiketu,tai sakyciau saikingai.Pvz,lekste svieziu darzoviu ir viena virta su lupena bulvike.Tai yra virto maisti turetu buti kiek telpa i viena saujele.Zinoma,jei zalia bulve gardesne ir skaniau virskinasi zalia,ir skrandis sveikas-prasom zalia-skanaus!.tik kad butu ekologiska.
Kas liecia kruopas,esu tikra,kad jas mirkius ilgiau nei 6val,ju ir virt jau nebereikia,nes pakankamai minkstos.Taciau galima pageidaujant apvirti ant silpnos ugnies apie 10min.Tai yra terminis augalinio maisto apdorojimas turi buti saikingas ir minimalus.
O stai cia kiek siuolaikinio medicininio mokslo paaiskinimo,ispejimo:

"Gausiai vartojama ląsteliena sumažina baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų įsisavinimą. Taip pat mažiau skaidulų turintys maisto produktai vartojami esant virškinamojo trakto pažeidimams siekiant mechaniškai tausoti pažeistą organą. Tuomet ribojama ar draudžiama valgyti grubius, sunkiai virškinamus maisto produktus, kuriuose daug ląstelienos (juodą duoną, ropes, kopūstus, pupeles). Kulinariškai maisto produktai ruošiami taip, kad būtų lengva virškinti, įsisavinti. Augaliniai produktai specialiai apdorojami, kad juose mažiau liktų grubios ląstelienos, protopektinai virstų pektinais, produktai suminkštėtų. "
Tai gi,esu tikra,kad siltas maistas nera toks jau kenksmingas valgomas saikingai ir pagal individualu poreiki smile.gif
Kas liecia mono mityba,tai man kazkaip panasu i “razdelnoje pitanija”skirta sergantiems skrandzio ar kt ligomis.. rolleyes.gif O jei rimciau-vienu metu galima(sveikiausia) valgyti 2-3 suderintus maisto produktus.Tarkim,pvz: kopustu salotos su morka ir daigintais grudais.Idealu.Vienas kita papildantis maisto derinys pilnavertiskai aprupinantis organizma ivairiomis bio medziagomis,nei sie produktai butu valgomi atskirai...ir t.t....

Po to butinai paskaitysiu ir kitas nuorodas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Daugiaziede @ 2009 04 07, 15:55)
Perskaiciau Vainerio knygos istrauka.Va cia jau rimta ir argumentuota  smile.gif  Tik turiu pastebeti,kad tai ne jo,zinoma,asmeninis isradimas.Si moksline tiesa senokai zinoma,tik mazai praktikuojama ir viesinama.Nemanyciau,kad kalti gydytojai,esu tikra,kad tai paprasciausiai daugumai neidomu ar tiesiog atmetama,nes noras maitintis”savaip”yra smarkesnis ypac “civilizuotai visuomenej”..

Bet noreciau pratesti kalba apie “virto maisto”nauda ir nenauda rolleyes.gif Kalba,suprantama ne apie virta-pervirta ar perkepta mesa,zuvi ar varskecius,virtinukus,blynelius,baltas bandeles,pervirtas iki kliju koses,bulvytes fri .... ar kitoki termiskai apdorota maista,kuris mum tiesiog nuodai,tersiantys organizma ir nesantis nesveikata...Ir juolab ne apie rafinuota ar pilna konservantu,dazikliu ir kt mums kenksmingu priedu produktus.Kalba apie naturalu,nerafinuota maista ir sio sildyma.o dar tiksliau-APIE VIRTAS DARZOVES IR KRUOPAS.Kitas naturalus maistas kaip vaisiai,uogos,medus,zoles,riesutai..manau turetu buti valgomi tik sviezi,kitaip jie praranda visas savo vertingasias medziagas.Ir tai zinoma.Kad labai neissiplesciau,pateiksiu pora istrauku.Ajurveda (seniausiai pasaulyje zinomas medicinos mokslas, kiles is Indijos daugiau  kaip pries 5000 metu ir  yra visu gydymo sistemu motina, is jos kilusi ir siuolaikine medicina.) stai ka sako apie sviezia(zalia)maista,virtas darzoves:

Ajurvedoje teigiama, kad reikia valgyti šviežią maistą, nes jis suteikia daugiausiai energijos. Patariama vengti valgyti likučius ir perdirbtą maistą. Pasenęs, perdirbtas ar konservuotas maistas ne tik stokoja gyvybinės energijos, bet ir sunkiai virškinamas. Norint būti geros sveikatos, kiekvieną dieną rekomenduojama gerti šviežių daržovių ar vaisių sultis. Daug dirbantiems ir užsiėmusiems žmonės gali pasirodyti labai sudėtinga kiekvieną dieną pasigaminti šviežią maistą ir nešildyti likučių, bet visuomet reikėtų pagalvoti apie palyginus daug ilgiau trunkantį sveikatos privalumą, valgant šviežiai pagamintą maistą
Taip pat rekomenduojama, jog daržoves geriau valgyti virtas, nei žalias, nes apdorotos termiškai, jos tampa lengviau virškinamos. Efektyvus virškinimas padeda gerai įsisavinti vitaminus ir mineralus.

Kaip zinome,augaliniame maiste yra ne tik vitaminu,mineraliniu medziagu ir kt,bet ir balastiniu medziagu.Darzovese,ankstiniuose,riesutuose,vaisiuose,naturaliose kruopose gausu lastelienos(celiuliozes-angliavandenio),kurios organizmas nesuvirskina,o padeda virskinti maisto medziagas...Vaisiuose daugiausia pektinu(angliavandenis kuri organizmas pasisavina),todel sveikiausia vaisius valgyti zalius,sviezius.O stai tam tikru darzoviu lengvas terminis apdorojimas susvelnina lasteliena ir padeda sios isisavinima.Zinoma,kalba ne apie visu ir nuolat darzoviu virima,troskinima(kepti labiausiai nepatartina).Pvz,manyciau daug kam virtas burokas isisavina maloniau ir geriau nei zalias.O stai salotas(lapus) manau retas kas ims kepti ar virti..Tik stai jei kalbeti kiek to virto maisto mum reiketu,tai sakyciau saikingai.Pvz,lekste svieziu darzoviu ir viena virta su lupena bulvike.Tai yra virto maisti turetu buti kiek telpa i viena saujele.Zinoma,jei zalia bulve gardesne ir skaniau virskinasi zalia,ir skrandis sveikas-prasom zalia-skanaus!.tik kad butu ekologiska.
Kas liecia kruopas,esu tikra,kad jas mirkius ilgiau nei 6val,ju ir virt jau nebereikia,nes pakankamai minkstos.Taciau galima pageidaujant apvirti ant silpnos ugnies apie 10min.Tai yra terminis augalinio maisto apdorojimas turi buti saikingas ir minimalus.
O stai cia kiek siuolaikinio medicininio mokslo paaiskinimo,ispejimo:

"Gausiai vartojama ląsteliena sumažina baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų įsisavinimą. Taip pat mažiau skaidulų turintys maisto produktai vartojami esant virškinamojo trakto pažeidimams siekiant mechaniškai tausoti pažeistą organą. Tuomet ribojama ar draudžiama valgyti grubius, sunkiai virškinamus maisto produktus, kuriuose daug ląstelienos (juodą duoną, ropes, kopūstus, pupeles). Kulinariškai maisto produktai ruošiami taip, kad būtų lengva virškinti, įsisavinti. Augaliniai produktai specialiai apdorojami, kad juose mažiau liktų grubios ląstelienos, protopektinai virstų pektinais, produktai suminkštėtų. "
Tai gi,esu tikra,kad siltas maistas nera toks jau kenksmingas valgomas saikingai ir pagal individualu poreiki smile.gif
Kas liecia mono mityba,tai man kazkaip panasu i “razdelnoje pitanija”skirta sergantiems skrandzio ar kt ligomis.. rolleyes.gif O jei rimciau-vienu metu galima(sveikiausia) valgyti 2-3 suderintus maisto produktus.Tarkim,pvz: kopustu salotos su morka ir daigintais grudais.Idealu.Vienas kita papildantis maisto derinys pilnavertiskai aprupinantis organizma ivairiomis bio medziagomis,nei sie produktai butu valgomi atskirai...ir t.t....

Po to butinai paskaitysiu ir kitas nuorodas smile.gif

Manau,kad zmogaus,kurio virskinimo sistema yra labai uztersta ir nusilpusi nuo pastovaus perkrovimo gyvulines kilmes ir kitu sunkiai virskinamu maistu,tikrai nesusidoros su labai dideliu zalios la kiekiu.Darzoviu virimas tokiu atveju butu iseitis.O veliau,virskinimo funkcijoms atsistacius galima kramtyti zalia burokeli ir kopustus be nelabai maloniu pasekmiu :)Jo...As kartais pamirstu,kad mes desimtis metu tersiam savo organizma,ir jis turi teise i adaptacini perioda... smile.gif
LABAI SVARBU,kad bet kuris maitinimasis teiktu malonuma.Jokiu budu negalima saves prievartauti-tuomet is jokios zaliaedystes nebus naudos-o vien blogis.

Papildyta:
dar pamirsau apie labai naudinga Normano Uokero knyga apie svieziai spaustu sulciu nauda. http://syroedenie.com/lib/walker.html
Atsakyti

http://www.linmed.ru...?article_id=160 -idomus straipsnis.Apie kepenu ir kitu organu veikla ekstremaliom salygom.Ir dar apie monozaliaedziu gentis.
Papildyta:
http://www.elinaheal...atural_food.htm -apie natrio gliutamata....Cia tiems,kurie nesibaido tiesos...

Apie kepenis thumbup.gif.Tik nepamaciau kieno sis straipsnis,nes sia informacija kazkur jau skaiciau g.gif .Bet gal tai ir nesvarbu,kai kalba apie viena ta pati zmogisko organizmo sveikata ar nesveikata,jo pazinimo butinybe bei siu kertinius dalykus...
Ir vel gi labai gaila,kad ne visiems iskaitomas.(bet gal kas tikrai panores,issivers.. g.gif )
"Болезни печени
Кто выигрывает? Фармацевтические фирмы. Кто проигрывает? Люди, которые не знают физиологии и биохимии своего организма. Истинные же знания исключают всякий страх перед болезнями и сами болезни, потому что делают человека хозяином своего организма, образа жизни, а значит, здоровья и судьбы. "

O stai antra paskaicius kazkaip suabejojau g.gif
"Производители продуктов питания не должны указывать присутствие MSG на этикетке до тех пор пока это не 99.5% чистый  MSG, даже если большое к-во глутамина добавлено из других ресурсов. Вы можете кормить своего ребенка громадным к-вом MSG и даже не знать об этом."
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Daugiaziede: 07 balandžio 2009 - 19:17
žalią maistą ėda dyvūnai, na dar saulėmėgiai. Lietuviai kitokiame klomato juostoje gyvena. Turiu problemų su skrandžiu bei žarnynu, bandžiau prieš metus tą patį daryti apie ką jūs visos rašot, bet man į naudą neįšėjo. Turėjau grįšti prie šilto maisto. Tik viena žinau gerai, kad vienu metu valgomas tik 1 maistas, o po 15 min., kitas. va kodėl kai kurie užsieniečiai ilgai ir linksmai pietauja ar vakarieniauja. Kas tinka vienam, tas netinka kitam, reikia atitaikyti savo organizmui. Na, būdama 26 metų propagauotoja gali ir turėti bėdų su virškinimu, bet kiekvienam savo, kad tik gerai jaustis, tai faktas. Nesirgit
Atsakyti
Labas,

Klausimukas temos autorei..
As deja rusiskai nesuprantu, bet labai noreciau isbandyti sita zalio maisto valgymo metoda...na aisku ne visam gyvenimui...bet jauciu kad taip darydama pravalysiu organizma...siandien apturejau pirma diena, ir galiu pasakyti, visai nieko...tik vat klausimukas kyla, ka galima valgyti is zaliu produktu...??na valgau agurkus, pomidorus..kopusta, morka susitarkavau su obuoliu...aisku litrais geriau zalia arbata ir vandenuka....Kiek suprantu sultys gali buti tik naturaliai spaustos...o vat dar klausimukas..ar vaisiai cia ieina? jauciu kad bananai tikrai ne...nes jie labai kaloringi...o jeigu apelsinai, greifruktai..manau tinka...
Buciau labai dekinga jeigu atsakytumete.... mirksiukas.gif
Sugalvojau sio metodo imtis tikrai nelabai tinkamu metu - arteja velykos...bet jauciu 4d galima pagyventi ir ant zalio maisto...o jau po svenciu reiks rimtai kibti i darba...
Pas mane ta pati beda...esu kriauses formos figuros, ir viskas nuseda ant uzpakaliuko ir slaunu...

p.s. dar rytais begioju krosa.... tongue.gif

Tikiuosi arsakysite i klausimus ir tikiuosi kad sitas metodas man veiks...nes jau siandien jauciasi toks lengvumas... blush2.gif man nepatinka jausti kad skrandis apkrautas...bet vat siandien jausmelis thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo DiOliMwa: 08 balandžio 2009 - 03:57
DiOliMwa, valgyti bananus ir visus vaisius kokius tik nori galima. Kaip ir termiskai neapdorotus riesutus.
As pati jau virs savaites taip maitinuos, labai puikiai jauciuos ir labai daug energijos atsirado. Gal visa gyvenima taip ir nevalgysiu (nors kas cia zino), bet kad pajutau koks lengvumas yra nevartojant mesos ir kito maistinio slamsto tai faktas. ir labai nesinori grizti prie ankstesnio gyvenimo budo, kai pavalgius labiausiai noredavo numigt ir pailset blush2.gif

beje, Diuna, zinau, kad vaistu nereikia naudot, bet siuo metu del tam tikru moterisku ligu jauciu baisius pilvo skausmus ir norisi kokia tabletyte praryt, kad palengvetu. (turiu labai skausmingas menesines). Gal kokiu patarimu turi?
Atsakyti
Įdomi tema. Šiaip, pamąstymui. 4u.gif Bet aš žaliaėdė negalėčiau būti vien dėl to, kad mano dantys jautrūs vaisių rūgštims. Aš pavalgau kurią dieną vien obuolių, arba kai sode kokių slyvukių atsiranda, ir jau kitą dieną net atsikąst nebegaliu.

Man prie širdies labiau Daugiažiedės pasisakymai nei Diunos, nes pati esu biologė rolleyes.gif reikia man tų argumentų ir mokslinių paaiškinimų biggrin.gif

Aš pati neketinu tapti vegetarė, apie veganę net ir nekalbu. Mąstau paprastai, jaučiuos gerai tongue.gif Kad ir prieš 500metų, žmonėms jokios reklamos nebruko, valgė ką ranka pasiekt galėjo - tame tarpe ir mėsą, ir žuvį, ir karvutę laikė, ir termiškai apdorodavo.. na, kalbu apie Lietuvos kaimelį. Net nesumoju, kodėl aš turėčiau pradėt kitaip valgyt, ypač žiemą. Nes pas mus į maksimas priveža nedanokusių vaisių ir šiltnamiuose augintų daržovių? Reiktų dar nepamiršti, kad jau daug šimtmečių mūsų senoliai pasninkavo, ką reiškia, jog ir badaudavo, ir vegetariškai maitindavos mirksiukas.gif O prasidėjus globalizacijai, padaugėjus pagundų, išsibalansavo viskas.. Na, bet kaip jūs sakot, kiekvienam savo kelias, man priimtiniausia valgyt viską, ką gamta duoda, bet žiūrėt kaip išaugę ir kaip apdorota (nes šita "šiuolaikinėj visuomenėj" svarbiausia).
O mano tėvukas gyvena vienkiemy, maistą auginasi pats, turi savo gyvenimo filosofiją, užsiima joga.. ateina žiema - ir nebesaldu jam ten. Paskutiniais metais pradėjo skraidyti į Indiją žiemas praleisti. Kadangi jis nori būti atsakingas tėvas, rūpinasi manim, tad nuolat aiškina apie sveiką gyvenimo būdą, kaip aš turėčiau augint savo vaiką, duoda skaityti knygas.. Bet manęs netraukia ir nors tu ką smile.gif
Atsakyti