Na isiterpsiu tadu ir as

As auginau TIKRA laukini bengala ty Felis Bengalensis Euptailura (kai kur raso Felis Bengalensis Bengalensis)- Valentina. Jo atsiradimo istorija kazkada esu pasakojusi SM.
Trumpai: mes ji nusipirkome is vienos gamtininku stoties ir manau, kad tiesiogine zodzio prasme isgelbejome jo gyvybe.
Tik veliau ishanalizavus jo transportavimo dokumentus paaiskejo, kad jam 6 metai
Taigi, subrendes 6 metu katinas, gimes Roterdamo zoo, auges Rigos zoo(ten turejo pravarde Tancor, nes kai noredavo esti dauzydavo per indeli) ir veliau dar gera pusmeti pagyvenes vienoje LT gamtininku stotyje tai yra absoliuciai neprijaukintas gyvunas, prie viso gerio dar igijes blogos patirties (klaikiai bijojo paaugliu ir vyru) atsirado musu 2 kambariu bute -pradzioje narve.
kol jis buvo narve buvo baisus zveris- rekaudavo panasiai kaip auksciau nurodytame video lusis, puldinedavo ir gasdindavo visus.
Veliau domestikavosi tikrai stipriai (kaip 6metu katinui):
Nepasakosiu daug visos istorijos, taciau reziumuosiu.Poros savaiciu begyje mistiniu (iki siol man nesuvokiamu budu) sugebedavo atsidaryti narva, kol reziume mes ji(narva) tiesiog isrinkome ir Valentinas apsigyveno kaip "naminis" katinas laisvai vaiksciojantis po buta, po poros menesiu pradejo esti mesa is mano ranku, po mazdaug metu nebebijodavo netgi sveciu ir gana drasiai netgi diena (jie siaip naktiniai gyvunai) ateidavo apziureti zmoniu.
Glostyti mes jo neglosteme, nors teoriskai buvo galima prie to pripratinti. Taciau ispudis kuri teko matyti pirmosiomis jo gyvenimo pas mus dienomis kai as su sluota bandziau ji pirma karta isbegusi is narvo ivaryt atgal ir pamaciau kas per sekundes dali liko is medinio sluotos koto.....
Vienzo vien mintis kas gali likti is mano rankos nekele entuziazmo uzsiimti "liutu dresiravimu".
Is karto pasakysiu, kodel jis isvyko (beje jis dar gyvas- jam dabar apie 13 metu) - priezastis buvo mano pastojimas. Vaikas buvo perdaug ilgai lauktas ir rizikuoti savo kudikiu as neturejau teises. Del kitu savo kaciu as buvau rami, kad jei vaikas ivarys kuria nors i kampa ir patampys uz usu tai kate tiesiog pabegs... o va kaip tokiu atveju pasielgs Valentinas as nenorejau net bandyti prognozuoti. Taigi Valentinas isvyko i Rusija i bengalu veislyna.
KA AS NOREJAU PASAKYTI:
kelis dalykus:
1. Nors Valentinas gana greitai ismoko atlikineti gamtos reikalus kraiko dezuteje taciau vistik slapimo kvapas buvo NEEILINIS
tai nieko bendro su katino kvapu, galbut panasiai smirdz' pastovejus prie tarkim liutu narvo Kauno zoo. Vienzo kvapelis reto nemalonumo- nei vienas net prabangiausias kraikas jo nesugere.
2. Teoriskai Felis Bengalensis E. yra NEPRIJAUKINAMOS laukines kates- bent tai raso literatura. (ko nepasakysi apie Servalus- Savanu protevius ar netgi Gepardus). As dabar drisciau gincytis. Jei Valentinas butu pakliuves pas mus budamas kaciukas ar bent jau paauglys esu isitikinusi 100 proc, kad butume ji pilnai prijaukine. Kada paskutini karta kalbejausi telefonu su Valentino seimininkais (tai buvo pries kazkur 3-4 metus) jie sake, kad vakarais, kai visi namiskiai jau nurimsta, sugula i lovas, ziuri tv ar pan Valentinas ateina i lova ir atsigula netoli seimininkes ir ji JI GALI PAGLOSTYTI !!! taigi Valentinas jau nebeizvelgia zmoguje(bent jau moteryje
) pavojaus.Todel as manau, kad Servalai kurie yra keleta-keliolika kartu gyvenantys pas zmones, o tuo labiau Savanos kurios "padarytos" is butent tokiu servalu neturetu tureti genetines agresijos.
Kitas reikalas, kuris beje jau nesusijes su bele kuria veisle, yra SEIMININKAI arba tiksliau ju nemokejimas bendrauti su katinu. Daugelyje atveju (nesakau, kad visais) del katino/kates agresijos yra kalti seimininkai -mano asmenine nuomone. Seimininku nemokejimas ar nenoras priimti kaciuko kaip pilnateisio gaujos nario ir kaimietiskas poziuris i ji ("suns vieta prie budos, kates gaudyti peles"). Jei gyvunas yra pilnateisis gaujos narys su savo teisemis ir pareigomis ir, zinoma, jei jis nera gaujos vadas- NIEKADA nekyla jokiu problemu del agresijos.
Taipogi, visada reikia atkreipti demesi i gyvunu charakteri ir jo veislines savybes tai be galo svarbu. Flegmatiskas, ramus zmogus ko gero nuprotetu turedamas pvz orientala ar peterbolda.... nors, kaip visada, yra isimciu
P.S. As be galo dekinga Valentinui, nes jis mane ismoke daugybes paslapciu kaip reikia bendrauti su katemis. Jis buvo idealus mokytojas, nes po kiekvieno savo teisingo (ar neteisingo) zingsnio as is karto pamatydavau adekvacia reakcija.
P.P.S. As svajoju apie Servala. Taciau puikiai zinau, kad ji isigysius tik tada kai mano vaikui bus ne maziau nei kokie 6-7 metai ir kai turesiu dideli nama su
didziuliu is visu pusiu (tame tarpe ir virsaus) uzdengtu-saugiu voljeru, kuriame servalas gales leisti laisvalaiki ir ishsidukti. Bet taip pat zinau, kad nuo keleto menesiu ji reikes pradeti socializuoti (pvz vedziotis su pavadeliu po miesta kru daug zmoniu- idomu tai galima?

), veziotis masina, ir tt ir tt o tam reikia daugybes laiko, kurio kol kas neturiu.
Isigyti toki gyvuna yra DIDZIULE ATSAKOMYBE.
Va dar radau keleta nuotrauku:
Megstamiausia Valentino vieta- tobulai sugebedavo susilieti su aplinka- nuotrauka sito neperduoda.

vaikstineja po virtuve (cia gal pusmetis kai pas mus gyveno)

Va kaip jis nedrasiai pradzioje ede is mano ranku (nuotrauka daryta mazdaug po 2-3menesiu po atsiradimo pas mus).

Jeigu staiga tapai kažkam blogu, tave dergia ir spjaudo už nugaros, vadinasi tam žmogui esi daug gero padaręs !!!! (F.Ranevskaya)