Skaitom daug ir labai įvairių pasakų savo dukrelei. Ir kai buvo dar pilve taip pat skaitėm, bet ne vaikiškas, o tiesiog man vyras Žiedų valdovą vakarais lovoje skaitė... Dabar dažniausiai visokius eiliuotus kūrinėlius, bet kartais ji pati paprašo kokį nors super sudėtingą prieš miegą pakaityti. Ir ką - suveikia! Ir dar labai puikiai! Ji išsižiojusi klauso, nes nė velnio nieko nesupranta, kol tikriausiai nuo nuobodumo užmiega. Smagu, kad jau įprato susidomėjusi klausytis
.

Kai išėjau dekretinių atostogų, pradėjau skaityti pasakas savo berniukui. Tik skaitydavau ne vakare, bet ryte (tylu, ramu, visi darbe, niekas netrukdo). Turėjau tokią gražią pasakų knygutę apie gėles. Dabar pasakas skaitome vakare.
O kaip su lietuviu liaudies pasakom?
Man tai jos gal truputi ziaurokos, ten rankele, kojele issuka, pameta galvele ir pan., bet kai pagalvoji tai vaikysteje tokios idomiausios ir buvo ir lygtais normalus zmones isaugm
, visgi tautosaka is amziu gludumos ateje.
Vat ir nezinau ar reikes tas pasakas atrinkineti ar imt iseiles skaityti
Man tai jos gal truputi ziaurokos, ten rankele, kojele issuka, pameta galvele ir pan., bet kai pagalvoji tai vaikysteje tokios idomiausios ir buvo ir lygtais normalus zmones isaugm

Vat ir nezinau ar reikes tas pasakas atrinkineti ar imt iseiles skaityti

Stengiuosi atrinkti ir žiaurių liet. liaudies neskaityti, betgi dukrelei tik apie raganas ir terūpi
... Tai stengiuosi pirmesnė jai pasiūlyti gražesnių, kad ji jomis susidomejusi užmirštų kitas, bet dažnai taip neišeina. Tikrai visiškai neapsaugosime savo vaikų nuo tokių pasakų, bet gal ir nereikia

QUOTE (Strika @ 2004 10 10, 14:58) |
O kaip su lietuviu liaudies pasakom? Man tai jos gal truputi ziaurokos, ten rankele, kojele issuka, pameta galvele ir pan., bet kai pagalvoji tai vaikysteje tokios idomiausios ir buvo ir lygtais normalus zmones isaugm ![]() Vat ir nezinau ar reikes tas pasakas atrinkineti ar imt iseiles skaityti ![]() |
Kiek pastebejau, rankeles ir kojeles sukioja pastaruoju metu isleistose pasakose, o tose, kur senesnes leidybos, paliekama vietos vaiko fantazijai. Dabartinese pasakose viskas aprasyta iki smulkmenu, sumkramtyta iki negaliu. Zodynas tragiskai skurdus, net kasdienej kalboj vartojam daugiau zodziu. Ir, svarbiausia, nera jokio moralo. Na gal tik keliose knygose teradau graziai iliustruotas ir PAMOKANCIAS pasakas (ir tos pacios perspausdintos is tarybiniu pasaku rinkiniu)...
Ui, mamoms, issiliejau... Labai pykstu ant siuolaikiniu leideju

Bet siaip pasakos visais gyvenimo atvjeais yra geria, ir pilvuke, ir ne tik

Visose lietuviu liaudies pasakose, net tose baisiosiose(jose, ko gero, netgi daugiausiai), yra paslepta simtamete liaudies ismintis, patirtis ir moralas. Butent vaikai isisamonina visa paslepta ir mums daznai jau net nebesuprantama prasme. Etnografu teigimu, per pasakas perduodamas tautos savitumas, morale, todel deretu skaityti maziesiems kuo daugiau liaudies pasaku, norint islaikyti tikraji lietuviskuma.
O siuolaikiniams leidejams tikrai reiktu cenzuros, nes bloga pasidaro nusipirkus pvz.H.C.Andersen pasaka ir paskaicius ju improvizacijas.Taip ir rasytu-motyvais...
O siuolaikiniams leidejams tikrai reiktu cenzuros, nes bloga pasidaro nusipirkus pvz.H.C.Andersen pasaka ir paskaicius ju improvizacijas.Taip ir rasytu-motyvais...
Savo mazuliui pabandziau pasaka skaityti kai jis buvo 1.5 menesio. Tai kazkodel jam ji buvo labai juokinga
dabar retsykiais paskaitome, tik jis dar nesusikaupia. Nei puslapio neperskaitau, o jis jau griebia kvyga is ranku ir nori pats skaityti
Istiesu tarybiniais laikais geru pasaku knygu isleista, tad jas ir skaitau. Dabar skaitome Anderseno pasakas.
Anksciau pasaku knygos buvo prastai iliustruotos, o dabar man paciai grazu paziuret i paveikslelius. Maniskiui paveiksleliai kol kas ir yra idomiausi.
O kad ir kokios pasakos butu, manau kad jos yra labai gerai ir jas skaityti reikia. Ziaurios l. liaudies pasakos tik mums ziaurios, vaikai jas kitaip suvokia. Jiems nera taip ziauru, kaip mums. O svarbiausia, kad visose pasakose yra gili mintis ir manau, kad musu maziukai sugeba ta minti apciuopti

dabar retsykiais paskaitome, tik jis dar nesusikaupia. Nei puslapio neperskaitau, o jis jau griebia kvyga is ranku ir nori pats skaityti

Istiesu tarybiniais laikais geru pasaku knygu isleista, tad jas ir skaitau. Dabar skaitome Anderseno pasakas.
Anksciau pasaku knygos buvo prastai iliustruotos, o dabar man paciai grazu paziuret i paveikslelius. Maniskiui paveiksleliai kol kas ir yra idomiausi.
O kad ir kokios pasakos butu, manau kad jos yra labai gerai ir jas skaityti reikia. Ziaurios l. liaudies pasakos tik mums ziaurios, vaikai jas kitaip suvokia. Jiems nera taip ziauru, kaip mums. O svarbiausia, kad visose pasakose yra gili mintis ir manau, kad musu maziukai sugeba ta minti apciuopti
Siūlau savo žirneliasm paskaityti G. Adomaitytės "Vėjų miesto pasakas". Na nežinau, kaip kitų vaikai, bet mano draugės mergytę vėjukai tiesiog užbūrė, tai teko man jai savo knygelę padovanoti. Kai maniškis paaugs ir jau ims suprasti, irgi skaitysiu tas pasakėles, juolab kad jų klausėsi dar pilvelyje būdamas

Manoji pasaku turiniu susidomejo tik mazdaug nuo2metuku....Iki tol jai labiau rupejo iliustracijos....O dabar ne tik klauso, bet ir pati seka pasakas....O kas del "ziauriu"pasaku( pvz. neseniai mama is lietuvos atsiuntepasaka"Berniukas Pirstukas, tai ciut neuzspringau skaitant apie visokias ten zmogedras
) Tai as tokiu pasaku turini gerokai susvelninu, pakeiciu, supaprastinu......
Megstamiausia mano dukrytes pasaka-"Snieguole ir 7 nykstukai"........

Megstamiausia mano dukrytes pasaka-"Snieguole ir 7 nykstukai"........

Mano žiogas irgi labai mėgsta pasakeles. Stengiuosi atrinkti, todėl pagrindinę bibliotekos dalį sudaro "palikimas" - senos, dar pačių vaikystėje skaitytos knygelės. Labai patinka Vyturiuko serijos perleistos pasakėlės (ko gero sentimentai
).
Taip pat atradom dar viena labai gera dalyka - naujai į CD perrasytas pasakas (yra visa serija, vadinasi "gražiausios pasakos mažiesiems). Kaip jau kažkuri minėjo, viena (iš serijos, berods nr. 3) yra su pasakėlėm apie lupama ožka ir pan., nors ji yra rekomenduojama patiems mažiausiems
) Tačiau kiti du CD bent jau mums laaabai patinka. Maniškis jau beveik visą eiliuotą pasaką apie Bebenčiuką moka

Taip pat atradom dar viena labai gera dalyka - naujai į CD perrasytas pasakas (yra visa serija, vadinasi "gražiausios pasakos mažiesiems). Kaip jau kažkuri minėjo, viena (iš serijos, berods nr. 3) yra su pasakėlėm apie lupama ožka ir pan., nors ji yra rekomenduojama patiems mažiausiems

vienu metu labai domejausi pasakom ir net pasaku knygu kolekcija surinkau...
visos Europos saliu pasakos yra labai panasios -- raganos, slibinai, ir t.t.
tiesiog iprasta liaudies kulturos dalis. net psichologai yra pastebeje, kad mazdaug nuo 3 metu vaikui pasakos turi buti kazkiek baisios.
tik suauge ir vaikai baisuma suvokia skirtingai... pvz. Snieguole ir septyni nykstukai... grazi pasaka, net ir filmuku kiek graziu sukurtu.
o kazkada maciau pagal ta pasaka sukurta siaubo filma suaugusiems... kokia ten klaiki ragana su tuo veidrodeliu... kaip pareikalavo podukros kepenu...vienu zodziu, be zodziu...
visos Europos saliu pasakos yra labai panasios -- raganos, slibinai, ir t.t.
tiesiog iprasta liaudies kulturos dalis. net psichologai yra pastebeje, kad mazdaug nuo 3 metu vaikui pasakos turi buti kazkiek baisios.
tik suauge ir vaikai baisuma suvokia skirtingai... pvz. Snieguole ir septyni nykstukai... grazi pasaka, net ir filmuku kiek graziu sukurtu.
o kazkada maciau pagal ta pasaka sukurta siaubo filma suaugusiems... kokia ten klaiki ragana su tuo veidrodeliu... kaip pareikalavo podukros kepenu...vienu zodziu, be zodziu...