QUOTE(Kriiste @ 2009 06 02, 16:22)
O nepyk kad taip prikibau del tu tavo 1.5 metu - taip eme viena diena ir nunyko raida? ar atsitiko kas?
Mums nykdavo, bet pamazu, ir dabar nyksta - dazniausiai dingsta tie ka tik ismokti dalykai
žinai, kad galėtų mane kas grąžinti su laiko mašina į tuos nelemtus 2006-uosius, būčiau nebe tokia neatidi savo vaiko raidai, gal net užfiksuočiau kada prasidėjo regresas. Ne, žinoma, ne per dieną. Gal per mėnesį. Prisimenu tai kaip kažkokią istoriją, kuri nutiko ne man. Ir tik kartkartėm koks nors faktas gerai "trinktelna" per galvą ir subaubia "nepabėgsi nuo savo problemos, ji nutiko būtent tavo šeimai, o ne Petro ir Barboros..."
Tai štai iš tos miglotos įvykių sekos galiu pasakyt, kad maždaug per mėnesį pradingo visa ir šiaip labai skurdi vaiko psichinė raida. Menkai domėjęsis žaislais, garsais, įvykiais, daiktais, jis nustojo visai domėtis. Bet vis dažniau jo rankose atrasdavau plaktuką mėsai mušti, kojinę, pakroviklį, batų raištį, savo koją, o dažniausiai - nieko. Kažką menkai mekeno kartodamas (ale ate, tata, tšia (kas reiškė žodį "čia") - visai nustojo tai daryti. Balsas buvo girdimas tik verkimo, o dar dažniau - iš proto vedančių isterijų metu. Ir isterijos, isterijos, isterijos. Iš kažkur atsiradę baisūs įpročiai - mušti sau per veidą, daužti galvą į žemę, suktis ratu valandą, linguoti nuo kojos prie kojos, kratyti galvą, eiti užsimerkus arba neiti, o stovėti pusvalandį vienoj vietoj (nesvarbu, kad mama iš skūros verčiasi maldaudama, kad pajudėtų), trinti tarpuakį į stalo kraštą arba tėvo alkūnę. Ir iki tol nebuvęs itin meilus, šis vaikas visai neprisileido prie savęs nieko. Jokių prisilietimų. Maža to, liesti nebuvo galima būtent man, jo tėvas galėjo kažkiek. Man atrodo, jis tuo metu ir užsidarė į savo pasaulį. Bet kol aš tai supratau, man reikėjo ne vieną litrą ašarų išverkt, ir ne vieną naktį internete prasėdėt. O tada daug melstis, kad dievas duotų nors lašą drąsos paskambinti į tą nelaimingą raidos centrą...
Bet, dabar jau, po visko, kas buvo baisiausia, o baisiausia buvo - pripažinti ir susidraugauti su liga, galiu pasakyt, kad visos problemos perprantamos. Nemoka suprasti - išmokau paaiškint. Nemoka kalbėti - išmokau girdėti. Nemoka mylėti - išmokau įsivaizduoti. Tarsi padalinau savo protą į dvi dalis - viena priklauso tam gyvenimui, kurį ir gyvenau. Kita - atiduota vaikui. Esu pusprotė kitaip tariant dabar. Nežinau kam po dekreto tokia reikalinga būsiu (čia aš apie tolimesnę karjerą). Bet gal užknis viskas ir tapsiu menininke. Menininkai dažniausiai irgi yra puspročiai, gerąja to žodžio prasme
Tai va toks lyrinis nukrypimas. O kodėl jis toks optimistiškas? Juk dar prieš pusantrų metų nekenčiau visų sveikus vaikus auginančių mamų ir galvojau, kad mano vaikui galas, jis nebus niekuo, tik kažkokiu gyvenimo šešėliu. Tiesiog įsimylėjau į tą ypatingą vaiką ir jo sutrikimą. Supratau, kad tokios patirties neturi bemaž 90% tėvų. Jau kažkuri iš mūsų rašėte, kad "mane veža autizmas ir autistų pasaulio supratimas". Aš supratau dar tik pusę, o gal net mažiau, bet jau žinau, kad paprastiem mirtingiesiems čia nėra ko veikti