Įkraunama...
Įkraunama...

DŽS - dirgliosios žarnos sindromas

Sveiki 4u.gif Vis paskaitydavau šia temą, bet niekada nedrįsdavau pati parašyti:) Tiek daug visko susikaupę šia tema, kad tiesiog nežinau nuo pradėti. Taigi gal bus aiškiau ir rišliau jei rašysiu punktais :
1. oficialios diagnozės nesu gavusi iš gydytojų, bet kad turiu šią ligą net neabejoju jau...Taip pat, neabejoju ir tuo kad ji neateina be priežasties. Esu skaičiusi straipsnių šia tema teigiančių kad tai nervinio pagrindo liga, taip pat kad tai negali būti dėl nervų..Konkrečiu mano pavyzdžiu galiu teigti, kad tai prasidėjo tikrai tik nerviniu pagrindu ir net maždaug prisimenu kokie įvykiai tai galėjo išprovokuoti. Ši liga man prasidėjo maždaug prieš 4-5 metus, pats pablogėjimas buvo kai mokiausi vienuoliktoje klasėje , šiuo metu baigineju antrą kursą. Taigi, kadangi studijuoju psichologiją, vis ieškodavau paaiškinimo ir priežasčių. Kadangi man DŽS pasireiškia viduriavimu, pilvo susukimu, staigiu noru tuštintis ir t.t. aš pradėjau galvoti, nuo kada tai prasidėjo? ir prisiminiau tokius įvykius, kurie gali atsitikti kiekvienam, bet man jie įvyko gan pasikartojančiai mažame intervale ir jie man stipriai užstrigo. Pvz, man yra tekę kelis kartus atsidurti tokiose situacijose , kai vos spėdavau ATBĖGTI iki artimiausios kavinės ar WC, jau nekalbant kad vieną sykį to buvo neįmanoma padaryti ir teko keliauti į krūmus....Visi šie įvykiai atsitiko, kai dar neturėjau šios problemos, tai yra kai galvodavau "ai kažko turbūt užvalgiau ne to" arba "nu va, išėjau iš namų į tualetą neužsukusi, tai dabar reikia lakstyt į viešuosius"....Taigi, bent jau aš pati manau, kad šie įvykiai mane sukrėtė ir stipriai isireze atmintyje ir aš dabar būdama viešose vietose pagalvoju " o kas bus jei vėl taip atsitiks", ir žinoma po tokių minčių taip visada ir išeina..
2. kaip jau minėjau pats blogiausias etapas buvo vienuoliktoje klasėje, net negaliu patikėti kaip ją išvis sugebėjau baigti...Gyvenau toli nuo mokyklos, todėl tekdavo kiekvieną rytą anksti važiuoti viešuoju transportu. Būdavo, kad užsinorėdavau į tualetą dar tik eidama į stotelę arba įlipusi į autobusą, kai grįždavau namo - viduriuodavau arba noras išvis buvo praėjęs! Kai nuvažiuodavau į mokyklą, dažniausiai viskas būdavo gerai, nei skausmų, nei viduriavimų, nes buvau "saugi" - žinojau kad šalia yra tualetas ir bet kada galėsiu nueiti jeigu "užeis". bet būdavo, kad ir pasibaigus pamokoms man būdavo baisu "kaip dabar reikės vėl tokį kelią grįžti su autobusu ir kas bus jei vėl bloga pasidarys?". bet keisčiausia, kad taip būdavo retai, nes grįždama namo jau jausdavausi saugi, pats baisumas būdavo rytas....Iš namų reikėdavo išeiti apie 7 valandą ryte, tai aš keldavausi pusę šešių, kad iki tol laiko galėčiau kelis kartus nueiti į tualetą "išsividuriuoti"....tada jausdavausi saugesnė, kad tiek kartų buvau tualete, tai dabar ten tikrai nieko nebeliko, todėl galiu būti rami....p.s. įsivaizduoju kaip juokinga ir nesuprantama tai turėtų skambėti sveikam žmogui, nes kai pati pagalvoju, atrodo nu neįmanoma, kad tai gali vykti su manim...
Tesiant apie ta pati galiu dar prideti, kad taip kovodavau kiekviena ryta, bet po to tiesiog nebuvo jegu, baimes akys buvo per dideles...Daznai tiesiog nenueidavau i mokykla, lankomumas buvo visai prastas...Seima nesuprasdavo manes, galvodavo nejaugi as cia simuliuoju, nes jie galvodavo nu susuko vidurius tai issividuriuok ir eik i mokykla! sunku net paaiškinti, kokia baime mano buvo viduj
3. jau tiek daug prirasiau, bet atrodo ne puses nepapasakojau. Dar nepaminejau, kad kai buvau visiskoje duobeje ir beveik nejau i mokykla, vaiksciojau pas daktarus, jie man visiskai nepadejo, tuo metu geriau ir raminamuosius ir antidepresantus..niekas nepadejo..buvau ant tiek isitempusi, kad net nakti negalejau miegot, nes galvodavau, kaip man ryt vel reikes keltis ir eiti, vaziuoti..verkdavau isikniaubusi i pagalve
4. siuo metu esu susigyvenusi su sia liga siek tiek ir vis galvoju kad kada nors pasveiksiu..dienos ritmas toks, kad jeigu zinau, kad diena bus užimta, reikes daug vazinet, visalaika keliuosi anksciau, man reikia pusantros valandos susiruosti kartais net dvieju, per kurias kelis kartus nueinu i WC..gyvenima labai palengvino tai, kad pradejau vairuoti, dabar nesu priklausoma nuo autobusu tvarkarasciu ar taksistu..supratau, kad baimes akys dideles..atsimenu, kai vaziuodavau autobusu rytais ir pakliudavom i kamscius man iskart kildavo itampa ir galvodavau, ka reikes daryt jeigu kils priepuolis? kur reikes detis? ar vairuotojas isleis mane neprivaziaves stoteles kad galeciau kur nors nubegti ir rasti WC? bet kur ta WC rasti, kai dar nera 8 valando ryto ir jokios kavines neatsidariusios...ir t.t. dabar vazinedama pati as jauciuosi laisvesne, nes zinau kad jeigu ka as artimiausia kavine ar degaline pasieksiu vistiek pasieksiu greiciau, negu viesuoju transportu, be to tu mano nervu ir kanciu nematys niekas kitas, nes vazineju viena, tai reiskia - nesijausiu "nepatogiai"pries kitus žmones
5. galu gale ir organizmas priprato, kad visa laika atsikelusi pries visus darbus as nueinu pora -kelis kartus i tualeta, o tada jau galiu vaziuoti, jauciuosi lengvesne ir nera to jausmo, kad as kaip tiksinti bomba, neaisku kada man uzeis noras tustintis. tiesiog nervuoja ta mintis, kodel vienos merginos susiruosia per 20 minuciu ir lekia i darbus ar mokslus, o as turiu keltis zymiai anksciau ir varynet i tulika, zinodama, kad kitaip as isvis neisdrisiu iseit is namu...
6. o baigiant galiu tik dar kartą patvirtinti, kad mano atveju tai tikrai yra nerviniu pagrindu. Budama namie visa diena as nueinu tik viena karta i tualeta, jokiu viduriavimu ar spazmu nera. taip pat budama naujoj vietoj jauciu itampa iki tol, iki kol pastebiu artimiausia WC, nes zinau kad va uzeis ir nueisiu, bet dažniausiai neuzeina...o jeigu tik bunu vietoje kur WC nera arba kur zinau , kad negalesiu nueiti tai tik ir lauk...todel bandau DIRBTI SU SAVIMI ir savo galva, kontroliuoti save , valdyti, sugebeti atideti nora tustintis, nepulti i panika... tai tiek šiam kartui....Aciu uz demesi smile.gif tikiuosi bent kiek buvo vertinga mano rasliava, nes tikiu kad tikrai ne vieni esam su tokia problema 4u.gif
Atsakyti
laba,skaitau zaliaakee tavo pasisakyma ir toks jausmas kad skaitau iki skausmo pazystama savo istorija verysad.gif diena geriau diena blogiau,stengiuosi kazkaip kovoti su tuo,bet mintis kad tai lydes visa gyvenima kartais varo i nevilti verysad.gif stiprybes visiem 4u.gif
Atsakyti
Reikia tikėti, kad tai nesitęs visą gyvenimą smile.gif Gyvenime tiek daug visko, naujų įvykių, pažinčių, pasikeitimų, kurie tikrai padeda bent šiek tiek pamiršti ši nemalonumą... mirksiukas.gif
p.s. o dėl pasisakymo, tai net parašiusi tokio ilgio pasisakymą atrodo, kad galėčiau išvis visą knygą apie tai parašyti...ir nors ir bandžiau papunkčiui rašyti, vistiek sunku viską rišliai papasakoti:))
Atsakyti
Zaliaakes istorija tai identiska manajai, tik kad as dar teisiu neissilaikiau smile.gif

Siaip pastebejau, kad man padejo kavos atsisakymas, nors daugybe metu kas ryta pradedavau kvapniu puodeliu. Tik ryte isgeriu kavos, is karto pastebiu, kad skrandis labiau sudirges. Taip pat negaliu nieko saldaus, rugstaus (pvz. sulciu) ar astraus valgyti ant tuscio skrandzio. Turiu butinai papusryciauti ir isgerti puodeli arbatos - butinai siltos, ne karstos. Jei per daug karsta (kaip anksciau megdavau) tai erzina skrandi...

Manau, kad antidepresantai ar kitokie vaistai (na, isskyrus immodium, lopedium, smecta ir pan) sitoj situacijoj yra krastutine priemone - juk jie nepades problemos pasalinti, gal tik kazkiek uzmaskuos.

Su sia problema as neatsisakau kelioniu, nes zinau, kad WC vistiek kur nors bus, visada su savim turiu imodium tableciu. Aisku, DZS mane vercia visur veluoti, nors ruostis isejimui pradedu pries 1.5 val, yra teke n kartu akis isputus lekti iki artimiausio WC, vyras amzinai nervuojasi del to. Aciu Dievui, dabar prekybcentriuose daug kur yra tulikai thumbup.gif
Bet tai ka dabar daryt- yra problema ir tiek, neverksi del to prie langelio atsisedes visa gyvenima, reikia eiti i prieki mirksiukas.gif
Atsakyti
Aš irgi manau, kad reik nusiteikti, kad šia ligą galima kontroliuoti:) Tik man vis juokinga darosi iš savęs pačios....Pvz situacija prekybos centre: vaikštau vaikštau, jau jaučiu kad ten kažkas pradeda kirbėti ir jeigu pamatau, kad yra tualetas kur nors man tas noras praeina! jeigu tik pamatau, kad tualeto galimas daiktas kad nerasiu kažkur arti, tai tas kirbėjimas pradeda didėti, jaučiu kaip net šaltas prakaitas išpila ir tada jau "avarinė situacija"...tiesiog dažnai pati galvoju, koks tas žmogus įdomus organizmas ir kaip kartais tą organizmą , o tiksliau psichiką galima "apgauti"....nes kai tik sugebu nusiteikti, kad viskas gerai, kad tualetą bet kada rasiu, tai man jokie tokie priepuoliai neužeina, o jeigu ir tikrai užsinoriu Į WC tai sugebu tai atidėti ir užlaikyti...
Papildyta:
P.s. dar prie to pačio 4u.gif patarimas visoms ir visiems, kam jau ši liga iki gyvi kaulo įgrįso smile.gif iš savo patirties galiu pasakyti, kad kai man sunku būna ir kai galvoju apie tuos, kurių nevargina šis sindromas ir nejučia net kartais pavydas sukyla, tada pagalvoju, ogi reikia vis ką nors pozityvaus iš šios nesąmonės gaut. tai va, paskaičiau keletą knygų apie virškinimą ir t.t. ir sužinojau, kad daugelis autorių teigia ir man pačiai taip atrodo logiška, kad kiek žmogus kartų valgo per dieną, tiek kartų jis turi ir eiti i WC "didelio":))) kad organizmas būtų sveikas, neužterštas ir t.t. Tai ir galvoju, na aš tai tikrai nueinu bent tris -du kartus iWC, vadinasi taip ir turi būti nes valgau net daugiau kartų...
Ir dar. Mano draugė turi atvirkštinę problemą. Iš mamos paveldėjo vidurių užkietėjimą bet tokį žiaurų..Jos mama neina į tualetą po dvi savaites doh.gif doh.gif o ji būna kad neina savaitę... verysad.gif tai kai matau, kaip jai svoris nuo to auga, kokia ji išsipūtusi vaikšto tai man jau geriau būti su savo problema nei su jos schmoll.gif Esu bent jau liekna, patenkinta savo figūra ir savęs nenuodiju po savaitę ar kelias dienas žarnyne stovinčiu maistu.... blink.gif tai va rolleyes.gif
Atsakyti
Na taip, manau kad dauguma DZS ligoniu yra liekni ir nesikamuoja su spuogais (kylanciais nuo maisto) - cia privalumas, nes tsakant gali valgyti ka nori.
Atsakyti
Zaliaakee
man atrodo kad ta istorija irgi apie mane smile.gif
tik man dar nera taip didele ta beda. prasidejo prie koki pusmeti, po nelaimes del viduriavimo, na tualeta pasiekti teko per velai. Viskas gerai baiges, bet po to karto man nerviskai prasideda viduriavimo problemos - ir butent tada, kai esu svetimoj vietoj, arba nematau, kur tualetas. Kai tik esu namie, ar darbe, kur saugiai galiu pasiekti WC, viskas susitvarko. Po tokio ivykio, kai istinka ta problema, negaliu pamirsti keleta dienu ir tada atrodo kad pilve kazkas kirba, suka ir t.t.
Bet kaip tai gadina gyvenima.. Nesinori niekur ilgam iseiti...ir tiksliai zinau, kad cia isikalbetas viduriavimas sad.gif(
Atsakyti
Sveikos merginos, 4u.gif jungiuosi ir aš pas jus nes manau kad tik tokias pačas problemas turinčios supras mane verysad.gif
aš kentėjau puse metų nesuprasdama KAS MAN YRA. Nuėjau pas gydytojus, nusiuntė pas echoskopuotoją, jis rado labai smarkiai perveržtą žarnyną - t.y. visos mano storosios žarnos yra tankiomis vietomis tarsi suveržtos surištos...jis man ir diagnozavo DŽS.
Kažkaip kažkuriam laikui nurimo viskas kai gavau dozę vaistų dar ir nu oskrandžio opos (žodžiu gydžiau dvi problemas vienu metu, neiašku kuri nuo kurios atsirado smile.gif )

bet atėjo mm ir aš vėl iš proto einu. Galvojau praeis mm viskas susitvarkys... mm praėjo o niekas nesusitvarkė verysad.gif vėl aš savo diskomfortinėje padėtyje kai atrodo kad sveriu toną ir laukiuosi kokiam šeštam mėnesyje doh.gif
stengiuosi labai derinti maistą, nepiknaudžiauti, bet... aš negaliu NIEKo valgyti apart košės ir visokio dietinio virto maisto... doh.gif

man gydytojas užrašė vaistų pavadinimą duspatalin, liepė gerti kai paūmės
gal kas bandėt? kokie atsiliepimai? unsure.gif

dar turiu bėdą - kelionės metu (vykstant ilgiau į užsienį) VISADA užkietėja viduriai doh.gif sakykit gal kas galit iš patirties parekomenduoti kokių lašiukų ar ko ma nnusipirkti į kelionę, nes nesinori savaitę neit į WC unsure.gif

šiaip iš esmės nežinau kaip kovoti ką daryti.... kol kas bandau reguliuoti maistą, bet vis nepataikau doh.gif
sakau gal kokių produktų sąrašas yra kas itin dirgina, ar tiesiog aštru karšta kepta ir t.t.. ? ax.gif
Atsakyti
Sveikos 4u.gif
Nežinau ar čia pataikiau, bet vargina tokia problemėlė.. ir ryte pabudusi prisiminiau tokią diagnozė DŽS, įlindau pasidomėti..
Prieš metus per mmm pradėjau jausti stiprius pasikartojančius skausmus, tisiojoje žarnoje, užeidavo spazmai - trumpi bet labai skaudūs, tais momentais sustingdavau vietoje ir prakaituodavau ir skausmo... Tarp visų kitų simptomų, įtarė endometriozę. Žadėjo operuoti, bet pastojau... per du su puse nėštumo mėnesius nejutau jokių skausmų tongue.gif deja, nėštumo išsaugoti nepavyko, guliu lovoje po valymo operacijos, ir štai jau ketvirta diena spazmai tiesiojoje žarnoje nepakeliami.. tiesiog pažadina iš miego, o nuėjus į WC ir grįžus net nebandau sėsti> jaučiuosi lyg ant kuolo sodinama...
Skausmas yra lydimas jausmo, lyg koks burbuliukas oro bandytų išeiti, ir užstrigtų viduje..
Kaži ar galima surasti kažką bendro tarp endometriozės ir DŽS?
Gydytojai paprasčiausiai nekreipia dėmesio, siūlė laisvinamųjų, bet man ir taip viskas laisva doh.gif
Atsakyti
net nežinau nuo ko pradėti rašyti..bet pirmiausia - užuojauta dėl nėštumo, laikykis ir stiprybės linkiu...

o dėl skausmų panašių iš savo patirties tai galiu pasakyti, kad man kažkas panašaus buvo kelis kartus ir tuo metu atrodo, lyg labai dujos kauptųsi, bet taip surakina tą vietą kur tiesioji žarna tuo pačiu net visą nugaros apačią, kad sustingdavau vietoj...nei atsistot nei atsisest, net ašaros susikaupdavo akyse..bet taip kažkaip prasijudindavo ir viskas. Pas daktarus nesu buvusi dėl šito dalyko, nes man tai retai būna ir pasimiršta, o pati sau padariau išvadą, kad gal koks nervas bus užsispaudęs unsure.gif tai tiek iš mano istorijos 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Zaliaakee @ 2010 06 21, 11:30)
net nežinau nuo ko pradėti rašyti..bet pirmiausia - užuojauta dėl nėštumo, laikykis ir stiprybės linkiu...

o dėl skausmų panašių iš savo patirties tai galiu pasakyti, kad man kažkas panašaus buvo

Dėkui 4u.gif
man jie ilgai netrunka, be to, prasideda nejundant, paprasčiausiai gulint..
suspazmuoja, arba vieną kartą duria, arba kokius penkis viens po kito doh.gif dar, anksčiau man jie prasidėdavo tik per mmm, ir dažniausiai / pavalgius, kaži kas ten ką užspausdavo g.gif
Atsakyti
sveikutes 4u.gif as sergu taip pat dzs rolleyes.gif kazkaip bandau palengvinti savo gyvenima skaitinejuos forumuos turedama laisvo laiko kaip galima palengvinti ligos simtomus ir t.t. noreciau paklausti o kaip su pastojimu gal kas zinote ar tai netrukdo ar kaip ax.gif ad as negeriu tik spazmalitikus mirksiukas.gif
Atsakyti