
Pienas Sveikatos Šaltinis ar Ligų Sukėlėjas?
Šiandieną
atskleisiu dar vieną mitą apie taip vadinamą labai sveiką ir
naudingą produktą - pieną. Jie jus ji
vartojate galiu jus iš karto nuvilti, nes jis daro daugiau žalos
nei duodą naudos.
Pienas yra sukurtas veršiams
Pienas yra
sukurtas veršiams ir net veršiai (karvės vaikai) pieną geria tik
kelis mėnesius ir po to pradeda ėsti žolę. Ir žmogus yra
vienintelis visoje žemėje kurie geria kitiems gyvūnams sukurtą
pieną. Ar jūs matėt, kad sakykim, lapė vaikytųsi vilką, kad
pažįstų jo pieno. Nors žmogus, laiko save protingiausia būtybe
žemėje, mitybos atžvilgiu dauguma gyvūnų yra daug labiau išprusę
negu vidutinis vartotojas.
Tiesa, būtų
dar puse bėdos jei žmonės vartotų nepasterizuotą pieną, kaip
tai darė daugelį metų, nes pasterizuotas pienas pakeičia struktūra
ir taip tampa dar laibiau nuodingas.
Pasterizuotas
pienas sukelia chroniškas ligas
Kas
atsitinka kai pienas yra pasterizuojamas?
Pasterizavimo
procesą išrado L.Pasteur, kuris taip pat yra bakterijų ir mikrobų
teorijos autorius(jis teigia kad daugelį ligų sukelia bakterijos ir
mikrobai). Kad sunaikintu piene esančias bakterijas pieno pramonė
pasterizuoja(kaitina pieną), bet šis procesas pakeičia pieno
struktūrą. Pasterizavimas pieno cukrų, kitaip žinomą kaip
laktozę, paverčia į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau
įsisavinama ir to rezultatas staigus gliukozės padidėjimas
kraujyje ir po to sumažėjimas, dėl kurio jūs grietai pajuntate
alkį ir norite vėl ko nors valgyti ir dažniausiai valgoma
saldumynus, kurie veda į kitas sveikatos problemas. Tai ypač žalinga diabetikams. Pasterizavimas pakeičia piene esančio kalcio formą ir
padaro kalcį beveik visiškai neįsisavinamą
Homogenizavimas
Daugelis
žmonių net nežino, kad pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet dar
ir homogenizuojamas. Homogenizavimas yra procesas kai pienas
leidžiamas per labai tankų filtrą, kuris sumažiną piene esančių
riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytu
visame butelyje ir nenusistotų ant paviršiaus. Deja, šis procesas
pakeičia natūralią pieno struktūrą it taip jį padaro dar labiau
nevirškinamu. Homogenizuojant piene esančios riebalų molekulės
apgaubia ar prikimba prie piene esančių baltymų molekulių taip
apsunkindama jų virškinimą. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami
į kraują ir tai sukelia alergija ir kitas autoimunines ligas tokias
kaip reumatoidini artritą, bronchinę astmą, šienligę.
Taip pat
pasterizavimas ir homogenizavimas sunaikina gerąsias bakterijas ir
enzimus, kurie labai svarbus geram pieno virškinimui.
Beje vakarų
šalyse or tokia pieno rūšis UHT, kai pienas yra pakaitinamas
iki 196 laipsnių ir taip jis gali išstovėti daigiau kaip metus,
bet patys pagalvokit ar tokiame piene gali dar kas nors naudingo
būti.
Pasterizuotas pienas ir chroniškos ligos
Pasterizuotas
ir homogenizuotas pienas sukelia chroniškas ligas reumatoidinį
artritą diabetą, vėžį, širdies ligas, bronchinę astmą, ir
Alzheimerį, taip pat įvairius virškinimo sutrikimus, Krauno
ligą(opos žarnyne), alergijas, depresiją, jautraus žarnyno
sindromą.
Reumatoidinis
artritas, bronchinė astma ir pieno vartojimas
Jie jums yra
diagnozuotas reumatoidinis artritas tai reikia kuo greičiau
atsisakyti pieno produktų nes jie labai padidina astmos ir artrito
simptomus ir taip liga labai greitai progresuoja. Plačiau apie
artritą ir jo vaistus ateityje.
Pieno
alergijos
70%
Suaugusiųjų populiacijos turi bent minimalų pieno netoleravimą
(nevirškinimą). Nes pieno ir jo produktams virškinti reikalingas
enzimas laktazė. Vaikai šio enzimo turi pakankamai, bet su
amžiumi šio enzimo mažėją ir daugelio suaugusiųjų organizmas
šio enzimo nebegamina arba gamina nepakankamai. Dėl to pienas būna
nesuvirškintas. O nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas
nuodija organizmą ir taip sukelia įvairias ligas ir alergijas.
Laktazės mažėjimas yra dar vienas gamtos įrodimas, kad
suaugęs žmogus neturėtų vartoti pieno.
Pienas
skatina gleivių produkciją
Pieno
vartojimas skatina gleivių produkciją organizme. Gleivės dažnai
yra žuvę baltieji kraujo baltosios kraujo ląstelės -leukocitai, taip pat muco polysaccharidai- angliavandenių rūšis iš kurių organizmas gaminą gleives). O
žūva jie atakuodami nesuvirškintus pieno baltymus, nes organizmas
jų neatpažįsta ir laiko juos svetimkūniais priešais ir todėl
juos atakuoja.
Pieno
vartojimas yra pieno vartojimas paūmina plaučių ir kvėpavimo
takų ligas ir visiems gerai žinoma slogą. Ir labai apmaudu kai
žmonės turintys slogą vartoja vaistus nuo slogos(kurie taip
sutraukia smegenų kraujagysles ir turi kitus sveikatai pavojingus
pašalinius efektus) ir geria pieną.
Pienas
pūlių, antibiotikų ir hormonų kokteilis
Modernūs
pieno ūkiai išgauna daug didesnį pieno kiekį iš vienos karvės
nei prieš kelis dešimtmečius. Bet dėl to labai suprastėja pieno
kokybė ir tai labai sekina karves(vakarų šalyse daugelis gyvena
vos 2-3 metus). Priedo tokios karvės dažnai serga pieno takų
uždegimas ir dėl to joms yra duodami antibiotikai, kurie aiškų
patenka į pieną. Dar blogiau, kad uždegimu sergančios karvės su
pienų išskiria į mirusius leukocitus(baltieji kraujo kūneliai)
dar kitaip vadinamus pūliais. Ir sergančių karvių pienas gana
dažnai patenka į bendrą produkciją.
Taip
pat Amerikoje, kad padidintų pieno produkciją ūkininkai karvėms
duoda sintetinių hormonų, kurie žinoma atsiduria piene ir yra
manoma, kad tai labai skatina vėžines ligas. Tikiuosi Lietuvos
ūkininkai šiais hormonai dar savo karvių nešeria, bet 100%
nežinau. Oficialiai gyvulių augimo hormonai Europos Sąjungoje yra
uždrausti.
Karvės
sutvertos ėsti žolę, bet šiandiena jos yra šeriamos grūdais,
soja, kukurūzais, kurie yra genetiškai modifikuoti bei pat
įvairiais papildais. Viso to rezultatas piene vietoj omega 3
riebalinių rūgščių atsiranda omega 6, kurių daugelis žmonių
vartoja per daug ir omega 6 labai skatina organizmo uždegiminius
procesus ir sukelia artritas.
Kiti
pieno produktai
Yra labai
daug įvairių pieno produktų jogurtas, raugintas pienas, sūris,
grūdėta varškė, visokie pieno gėrimai ir kt. Deja visi jie
pagaminti iš pasterizuoto pieno, kas kaip jau minėjau juos padaro
beveik nevirškinamus.
Jogurtai
Daugelis
jogurtu yra su visokiais dažais, konservantais, cukrumi ir
saldikliais, o tų gerųjų bakterijos tai greičiausiai ne kvapo
arba jos dėl ilgo galiojimo laiko yra mirę. Tas pats pasakytina ir
apie Actimel ir kitus pieno gėrimus su bakterijomis, tai labai geras
metodas parduoti šauktą pieno už litro kaina. Esu girdėjęs, kad
Anglijos karalienei jogurtą specialiai atskraidina iš Rumunijos,
kad reiškia, kad geros kokybės jogurto Anglijoje rasti neįmanoma.
Šviežias
nepasterizuotas pienas
Na jei
negalite atsisakyti pieno tai bent jau vartokite nepasterizuota
pirkite tiesiai iš ūkininkų. Jis taip pat daug geriau vaikams, tik
žinoma reikia pirkti iš patikimo šaltinio. Suaugusiems pieno
vartotojams patarčiau šį šviežią pieną surauginti (palikti
šiltoje vietoje kol pienas taps kaip drebučiai ir įgis rūgštoką
skonį). Nepasterizuotas raugintas pienas turi naudingų žarnyno
bakterijų. Taip pat raugimo procesas suskaido piene esančia laktozę
ir taip ja padaro lengviau virškinimą. Yra teigiama kad ožkos
pienas yra geriau nei karvės ir ne taip alergiškas.
Pienas ir
kalcis.
Vartodami
pieną ir jo produktus organizmas praranda daugiau kalcio negu jo
pasisaviną. Ir tuojau paaiškinsiu kodėl. Pirmiausia, nors karvės
piene yra gausu kalcio, jis yra tokioje formoje, kad žmonių
organizmas beveik nesugeba jo pasisavinti. Beje motinos piene yra
keturis kartus mažiau kalcio negu karvės, krūtimi maitinami vaikai
pasisavina kur kas daugiau kalcio iš motinos pieno negu iš karvės.
Kita
priežastis yra ta, kad karvės pienas labai rūgština organizmą
(žemina ph išsamiau apie ph ateityje), bei turi daug fosforo rūgšties . Organizmas norėdamas
neutralizuoti pieno sukeltą rūgštingumą, bei jame esančią
fosforo rūgštį, turi paimti kalcį iš kaulų, ir tai per ilgą
laiką nuveda į trapius kaulus ir osteoporozę. Apmaudu, kad
daugelis žmonių šito net neįtaria ir aklai tiki, ką sako pieno
pramonės atstovai ir gydytojai, kurių dauguma mano žiniomis apie
mityba žino labai nedaug( vakarų šalyse gydytojai per visą
studijų laiką medicinos mokykloje turi vos kelias paskaitas apie
mitybą).
Beje
amerikiečiai suvartoja daugiau pieno produktų negu visas likęs
pasaulis(vidutinis amerikietis suvartoja 272 kg pieno produktų per metus) ir jie kai tik turi daugiausiai osteoporoze sergančių
žmonių.Šalys kurios vartoja mažiausiai pieno produktų turi mažiausiai osteoporoze sergančių žmonių.
Iš kur
gauti kalcio?
Dabar
atsakysiu į klausimą iš kur gauti kalcio nevartojant pieno
produktų. Visu pirma pasakysiu, kad pieno produktų nevartojantiems
žmonės kalcio reikia mažiau (net iki 50%) nei pieno mėgėjams. Tai
yra dėl to , kad neutralizuoti pieno sukelta rūgštingumą
organizmas ima kalcį iš kaulų.
Antra, iš
kur karvė gauna kalcio? Ji gi pieno negeria. Karvės kalcį gauna
ėsdamos žole (bent jau taip buvo praeityje), bet šiandieną
ūkininkai karvėms duoda kalcio papildų.
Jei karvės
kalcį gauna iš žolės tai nereiškia, kad jums reikia pradėti
valgyti žolę. Žmonės vieni geriausiu kalcio šaltinių yra žalios
lapinės daržovės brokoliai, špinatai, salotos ir kt. Tiesa
dėl intensyvios žemdirbystės metodų šiandieninės daržoves turi
daug mažiau kalcio ir kitų mineralų nei prieš 50 metų. Taip pat
kalcio turi riešutai, kiaušiniai. Galima net vartoti kiaušinių
lukštų miltelius, bet prieš verdant kiaušinius reikia labai gerai
nuplauti su muilu. Po to lukštus reikia išdžiovinti ir sumalti su
kavos malimo mašinėle. Ir geriau naudoti naminių kiaušinių
lukštus. Tiesa dėl miltelių dozės nesu tikras, todėl reikėtų
pasiklausti liaudies medicinos žinovų.
Kalcio
papildai
Daugelyje
papildų kalcis yra karbonato formos ir jo geriausių atveju
pasisavinama tik 10%. Vyresnių žmonių, kurių daugelis stokoja
skrandžio hydrochlorinės rūgšties, organizmas kalcio karbonato
arba iš viso nepasisavina arba pasisavina mažiau nei 10%. Priedo
kalcio karbonato papildai gali sukelti inkstų akmenligę, todėl
tokių papildų reikia vengti. Jei jau vartosite kalcio papildus tai
kalcis turi būti citrato, askorbato, malate ar furmate formos.
Žinoma toks kalcis yra daug brangesnis, bet tikrai neverta pirkti
produkto , kurio pasisavinama tik 1/10 ar dar mažiau, kas reiškia,
kad mokėdami 1 litą geriausiu atveju gaunate tik 10 centų. Bet
plačiau apie papildus ateityje.
Kaulams reikia kitu elementų
Vien kalcio vartojimas dažniausiai sukels daugiau žalos nei naudos , nes dauguma tokio kalcio atsidurs ant kraujagyslių sienelių, o ne kauluose. Kaulams reikia kitų faktorių, kurie yra daug svarbesni nei kalcis. Gerai dirvinis asiūklis ( horsetail), kuris turi silcio, taip pat kaulams reikalingas magnis, vitaminas K ir D, strotis ir kt.
O kalcio žmonėms dažniausiai trūksta dėl nepasisavinimo ir perteklinio kiekio gyvuliniu baltymu - jie sumažina organizmo ph ir jam neutralizuoti imamas kalcis ir kiti mineralai is kaulu ir taip privedama iki osteoporozes.
Kad pagerinti kalcio pasisavinamą reikia kad būtų pakankamai tulžies, daugelio žmonių kepenų latakai užsikimšę akmenimis ir taip tulžies gamyba ir nutekėjimas labai sumažėjęs - to rezultatas sumažėjęs kalcio, riebalų ir riebaluose tirpstančiu vitaminu pasisavinimas.
Kepenų plovimas
Galima daryti kepenų ir tulžies puslės plovimus, bet jei tai darysite atsakomybe turite prisiimti patys.
Tulžies gamybą skatina karčios vaistažoles, kaip imbieras, tumerikas, kiaulpienes šaknys, todėl jas gerai vartoti po kiekvieno valgio.
Iš natūralių produktu kalcio daug yra žalios spalvos daržovėse, taip pat migdolų ir kituose riešutuose. dar daug kalcio yra carrob milteliuose, bet juose taip pat yra nemažai cukraus, taip pat reikia,kad būtų termiškai neapdorota ( raw organic carrob powder).
Vitamino D Svarba
Kad pasigamintų pakankamai vitamino D, kuris kaip tik stimuliuoja kalcio pasisavinimą ir kaulų mineralizaciją, reikia vasaros laikotarpiu 20 minučių pabūti saulėje tarp 11-14 val. apnuoginus puse kūno, ir be jokio saulės kremo. Jei oda jautri tai pradėti nuo 5 min, dar galima vartoti papildus, bet reikia bent 2000 tarptautiniu vienetų per diena ar net dar daugiau, bet geriausia gauti is saules.Jei vartosite papildus tai po kelių mėnesių reikia pasidaryti 25 Hydroxi vitamin D testą. Optimali norma turi būti 50-65ng/ml arba 125 - 162 nmol/L (nanogramai (1g=1 milijardas nanogramų)viename mililitre). Mažiau nei 20ng/ml ( arba 50 nmol/L) rodo žymų vitamino D deficitą. Tiesa kartais dėl laboratorijos įrengimų testai būna apgaulingai geri. Taip pat testas gali būti kitais vienetais - nmol/L ir norma yra
Jei skaitote anglų kalba, tai galite paskaityti Dr. McDougall straipnį apie pieno žalą ir kaip pieno pramonė finansuodama tyrimus reklamuoja ir propoguoja pieno žalą.