Įkraunama...
Įkraunama...

Žalias maistas / Raw food

is blogo 4u.gif

Pienas – Sveikatos Šaltinis ar Ligų Sukėlėjas?
Šiandieną
atskleisiu dar vieną mitą apie taip vadinamą labai sveiką ir
naudingą produktą - pieną. Jie jus ji
vartojate galiu jus iš karto nuvilti, nes jis daro daugiau žalos
nei duodą naudos.

Pienas yra sukurtas veršiams


Pienas yra
sukurtas veršiams ir net veršiai (karvės vaikai) pieną geria tik
kelis mėnesius ir po to pradeda ėsti žolę. Ir žmogus yra
vienintelis visoje žemėje kurie geria kitiems gyvūnams sukurtą
pieną. Ar jūs matėt, kad sakykim, lapė vaikytųsi vilką, kad
pažįstų jo pieno. Nors žmogus, laiko save protingiausia būtybe
žemėje, mitybos atžvilgiu dauguma gyvūnų yra daug labiau išprusę
negu vidutinis vartotojas.

Tiesa, būtų
dar puse bėdos jei žmonės vartotų nepasterizuotą pieną, kaip
tai darė daugelį metų, nes pasterizuotas pienas pakeičia struktūra
ir taip tampa dar laibiau nuodingas.

Pasterizuotas
pienas sukelia chroniškas ligas

Kas
atsitinka kai pienas yra pasterizuojamas?

Pasterizavimo
procesą išrado L.Pasteur, kuris taip pat yra bakterijų ir mikrobų
teorijos autorius(jis teigia kad daugelį ligų sukelia bakterijos ir
mikrobai). Kad sunaikintu piene esančias bakterijas pieno pramonė
pasterizuoja(kaitina pieną), bet šis procesas pakeičia pieno
struktūrą. Pasterizavimas pieno cukrų, kitaip žinomą kaip
laktozę, paverčia į beta-laktozę, kuri yra daug griečiau
įsisavinama ir to rezultatas – staigus gliukozės padidėjimas
kraujyje ir po to sumažėjimas, dėl kurio jūs grietai pajuntate
alkį ir norite vėl ko nors valgyti ir dažniausiai valgoma
saldumynus, kurie veda į kitas sveikatos problemas. Tai ypač žalinga diabetikams. Pasterizavimas pakeičia piene esančio kalcio formą ir
padaro kalcį beveik visiškai neįsisavinamą

Homogenizavimas

Daugelis
žmonių net nežino, kad pienas yra ne tik pasterizuojamas, bet dar
ir homogenizuojamas. Homogenizavimas yra procesas kai pienas
leidžiamas per labai tankų filtrą, kuris sumažiną piene esančių
riebalų ir baltymų molekules, kad riebalai lygiai pasiskirstytu
visame butelyje ir nenusistotų ant paviršiaus. Deja, šis procesas
pakeičia natūralią pieno struktūrą it taip jį padaro dar labiau
nevirškinamu. Homogenizuojant piene esančios riebalų molekulės
apgaubia ar prikimba prie piene esančių baltymų molekulių taip
apsunkindama jų virškinimą. Nesuvirškinti baltymai yra įsiurbiami
į kraują ir tai sukelia alergija ir kitas autoimunines ligas tokias
kaip reumatoidini artritą, bronchinę astmą, šienligę.


Taip pat
pasterizavimas ir homogenizavimas sunaikina gerąsias bakterijas ir
enzimus, kurie labai svarbus geram pieno virškinimui.

Beje vakarų
šalyse or tokia pieno rūšis – UHT, kai pienas yra pakaitinamas
iki 196 laipsnių ir taip jis gali išstovėti daigiau kaip metus,
bet patys pagalvokit ar tokiame piene gali dar kas nors naudingo
būti.

Pasterizuotas pienas ir chroniškos ligos


Pasterizuotas
ir homogenizuotas pienas sukelia chroniškas ligas – reumatoidinį
artritą diabetą, vėžį, širdies ligas, bronchinę astmą, ir
Alzheimerį, taip pat įvairius virškinimo sutrikimus, Krauno
ligą(opos žarnyne), alergijas, depresiją, jautraus žarnyno
sindromą.



Reumatoidinis
artritas, bronchinė astma ir pieno vartojimas

Jie jums yra
diagnozuotas reumatoidinis artritas tai reikia kuo greičiau
atsisakyti pieno produktų nes jie labai padidina astmos ir artrito
simptomus ir taip liga labai greitai progresuoja. Plačiau apie
artritą ir jo vaistus ateityje.




Pieno
alergijos

70%
Suaugusiųjų populiacijos turi bent minimalų pieno netoleravimą
(nevirškinimą). Nes pieno ir jo produktams virškinti reikalingas
enzimas – laktazė. Vaikai šio enzimo turi pakankamai, bet su
amžiumi šio enzimo mažėją ir daugelio suaugusiųjų organizmas
šio enzimo nebegamina arba gamina nepakankamai. Dėl to pienas būna
nesuvirškintas. O nesuvirškintas ar blogai suvirškintas maistas
nuodija organizmą ir taip sukelia įvairias ligas ir alergijas.
Laktazės mažėjimas yra dar vienas gamtos įrodimas, kad
suaugęs žmogus neturėtų vartoti pieno.





Pienas
skatina gleivių produkciją

Pieno
vartojimas skatina gleivių produkciją organizme. Gleivės dažnai
yra žuvę baltieji kraujo baltosios kraujo ląstelės -leukocitai, taip pat muco polysaccharidai- angliavandenių rūšis iš kurių organizmas gaminą gleives). O
žūva jie atakuodami nesuvirškintus pieno baltymus, nes organizmas
jų neatpažįsta ir laiko juos svetimkūniais – priešais ir todėl
juos atakuoja.

Pieno
vartojimas yra pieno vartojimas paūmina plaučių ir kvėpavimo
takų ligas ir visiems gerai žinoma slogą. Ir labai apmaudu kai
žmonės turintys slogą vartoja vaistus nuo slogos(kurie taip
sutraukia smegenų kraujagysles ir turi kitus sveikatai pavojingus
pašalinius efektus) ir geria pieną.




Pienas –
pūlių, antibiotikų ir hormonų kokteilis

Modernūs
pieno ūkiai išgauna daug didesnį pieno kiekį iš vienos karvės
nei prieš kelis dešimtmečius. Bet dėl to labai suprastėja pieno
kokybė ir tai labai sekina karves(vakarų šalyse daugelis gyvena
vos 2-3 metus). Priedo tokios karvės dažnai serga pieno takų
uždegimas ir dėl to joms yra duodami antibiotikai, kurie aiškų
patenka į pieną. Dar blogiau, kad uždegimu sergančios karvės su
pienų išskiria į mirusius leukocitus(baltieji kraujo kūneliai)
dar kitaip vadinamus pūliais. Ir sergančių karvių pienas gana
dažnai patenka į bendrą produkciją.

Taip
pat Amerikoje, kad padidintų pieno produkciją ūkininkai karvėms
duoda sintetinių hormonų, kurie žinoma atsiduria piene ir yra
manoma, kad tai labai skatina vėžines ligas. Tikiuosi Lietuvos
ūkininkai šiais hormonai dar savo karvių nešeria, bet 100%
nežinau. Oficialiai gyvulių augimo hormonai Europos Sąjungoje yra
uždrausti.

Karvės
sutvertos ėsti žolę, bet šiandiena jos yra šeriamos grūdais,
soja, kukurūzais, kurie yra genetiškai modifikuoti bei pat
įvairiais papildais. Viso to rezultatas – piene vietoj omega 3
riebalinių rūgščių atsiranda omega 6, kurių daugelis žmonių
vartoja per daug ir omega 6 labai skatina organizmo uždegiminius
procesus ir sukelia artritas.

Kiti
pieno produktai

Yra labai
daug įvairių pieno produktų – jogurtas, raugintas pienas, sūris,
grūdėta varškė, visokie pieno gėrimai ir kt. Deja visi jie
pagaminti iš pasterizuoto pieno, kas kaip jau minėjau juos padaro
beveik nevirškinamus.

Jogurtai

Daugelis
jogurtu yra su visokiais dažais, konservantais, cukrumi ir
saldikliais, o tų gerųjų bakterijos tai greičiausiai ne kvapo
arba jos dėl ilgo galiojimo laiko yra mirę. Tas pats pasakytina ir
apie Actimel ir kitus pieno gėrimus su bakterijomis, tai labai geras
metodas parduoti šauktą pieno už litro kaina. Esu girdėjęs, kad
Anglijos karalienei jogurtą specialiai atskraidina iš Rumunijos,
kad reiškia, kad geros kokybės jogurto Anglijoje rasti neįmanoma.




Šviežias
nepasterizuotas pienas

Na jei
negalite atsisakyti pieno tai bent jau vartokite nepasterizuota –
pirkite tiesiai iš ūkininkų. Jis taip pat daug geriau vaikams, tik
žinoma reikia pirkti iš patikimo šaltinio. Suaugusiems pieno
vartotojams patarčiau šį šviežią pieną surauginti (palikti
šiltoje vietoje kol pienas taps kaip drebučiai ir įgis rūgštoką
skonį). Nepasterizuotas raugintas pienas turi naudingų žarnyno
bakterijų. Taip pat raugimo procesas suskaido piene esančia laktozę
ir taip ja padaro lengviau virškinimą. Yra teigiama kad ožkos
pienas yra geriau nei karvės ir ne taip alergiškas.




Pienas ir
kalcis.

Vartodami
pieną ir jo produktus organizmas praranda daugiau kalcio negu jo
pasisaviną. Ir tuojau paaiškinsiu kodėl. Pirmiausia, nors karvės
piene yra gausu kalcio, jis yra tokioje formoje, kad žmonių
organizmas beveik nesugeba jo pasisavinti. Beje motinos piene yra
keturis kartus mažiau kalcio negu karvės, krūtimi maitinami vaikai
pasisavina kur kas daugiau kalcio iš motinos pieno negu iš karvės.

Kita
priežastis yra ta, kad karvės pienas labai ‘rūgština’ organizmą
(žemina ph – išsamiau apie ph ateityje), bei turi daug fosforo rūgšties . Organizmas norėdamas
neutralizuoti pieno sukeltą rūgštingumą, bei jame esančią
fosforo rūgštį, turi paimti kalcį iš kaulų, ir tai per ilgą
laiką nuveda į trapius kaulus ir osteoporozę. Apmaudu, kad
daugelis žmonių šito net neįtaria ir aklai tiki, ką sako pieno
pramonės atstovai ir gydytojai, kurių dauguma mano žiniomis apie
mityba žino labai nedaug( vakarų šalyse gydytojai per visą
studijų laiką medicinos mokykloje turi vos kelias paskaitas apie
mitybą).




Beje
amerikiečiai suvartoja daugiau pieno produktų negu visas likęs
pasaulis(vidutinis amerikietis suvartoja 272 kg pieno produktų per metus) ir jie kai tik turi daugiausiai osteoporoze sergančių
žmonių.Šalys kurios vartoja mažiausiai pieno produktų turi mažiausiai osteoporoze sergančių žmonių.





Iš kur
gauti kalcio?

Dabar
atsakysiu į klausimą iš kur gauti kalcio nevartojant pieno
produktų. Visu pirma pasakysiu, kad pieno produktų nevartojantiems
žmonės kalcio reikia mažiau (net iki 50%) nei pieno mėgėjams. Tai
yra dėl to , kad neutralizuoti pieno sukelta rūgštingumą
organizmas ima kalcį iš kaulų.

Antra, iš
kur karvė gauna kalcio? Ji gi pieno negeria. Karvės kalcį gauna
ėsdamos žole (bent jau taip buvo praeityje), bet šiandieną
ūkininkai karvėms duoda kalcio papildų.

Jei karvės
kalcį gauna iš žolės tai nereiškia, kad jums reikia pradėti
valgyti žolę. Žmonės vieni geriausiu kalcio šaltinių yra žalios
lapinės daržovės – brokoliai, špinatai, salotos ir kt. Tiesa
dėl intensyvios žemdirbystės metodų šiandieninės daržoves turi
daug mažiau kalcio ir kitų mineralų nei prieš 50 metų. Taip pat
kalcio turi riešutai, kiaušiniai. Galima net vartoti kiaušinių
lukštų miltelius, bet prieš verdant kiaušinius reikia labai gerai
nuplauti su muilu. Po to lukštus reikia išdžiovinti ir sumalti su
kavos malimo mašinėle. Ir geriau naudoti naminių kiaušinių
lukštus. Tiesa dėl miltelių dozės nesu tikras, todėl reikėtų
pasiklausti liaudies medicinos žinovų.




Kalcio
papildai

Daugelyje
papildų kalcis yra karbonato formos ir jo geriausių atveju
pasisavinama tik 10%. Vyresnių žmonių, kurių daugelis stokoja
skrandžio hydrochlorinės rūgšties, organizmas kalcio karbonato
arba iš viso nepasisavina arba pasisavina mažiau nei 10%. Priedo
kalcio karbonato papildai gali sukelti inkstų akmenligę, todėl
tokių papildų reikia vengti. Jei jau vartosite kalcio papildus tai
kalcis turi būti citrato, askorbato, malate ar furmate formos.
Žinoma toks kalcis yra daug brangesnis, bet tikrai neverta pirkti
produkto , kurio pasisavinama tik 1/10 ar dar mažiau, kas reiškia,
kad mokėdami 1 litą geriausiu atveju gaunate tik 10 centų. Bet
plačiau apie papildus ateityje.


Kaulams reikia kitu elementų

Vien kalcio vartojimas dažniausiai sukels daugiau žalos nei naudos , nes dauguma tokio kalcio atsidurs ant kraujagyslių sienelių, o ne kauluose. Kaulams reikia kitų faktorių, kurie yra daug svarbesni nei kalcis. Gerai dirvinis asiūklis ( horsetail), kuris turi silcio, taip pat kaulams reikalingas magnis, vitaminas K ir D, strotis ir kt.
O kalcio žmonėms dažniausiai trūksta dėl nepasisavinimo ir perteklinio kiekio gyvuliniu baltymu - jie sumažina organizmo ph ir jam neutralizuoti imamas kalcis ir kiti mineralai is kaulu ir taip privedama iki osteoporozes.
Kad pagerinti kalcio pasisavinamą reikia kad būtų pakankamai tulžies, daugelio žmonių kepenų latakai užsikimšę akmenimis ir taip tulžies gamyba ir nutekėjimas labai sumažėjęs - to rezultatas sumažėjęs kalcio, riebalų ir riebaluose tirpstančiu vitaminu pasisavinimas.

Kepenų plovimas
Galima daryti kepenų ir tulžies puslės plovimus, bet jei tai darysite atsakomybe turite prisiimti patys.
Tulžies gamybą skatina karčios vaistažoles, kaip imbieras, tumerikas, kiaulpienes šaknys, todėl jas gerai vartoti po kiekvieno valgio.
Iš natūralių produktu kalcio daug yra žalios spalvos daržovėse, taip pat migdolų ir kituose riešutuose. dar daug kalcio yra carrob milteliuose, bet juose taip pat yra nemažai cukraus, taip pat reikia,kad būtų termiškai neapdorota ( raw organic carrob powder).

Vitamino D Svarba

Kad pasigamintų pakankamai vitamino D, kuris kaip tik stimuliuoja kalcio pasisavinimą ir kaulų mineralizaciją, reikia vasaros laikotarpiu 20 minučių pabūti saulėje tarp 11-14 val. apnuoginus puse kūno, ir be jokio saulės kremo. Jei oda jautri tai pradėti nuo 5 min, dar galima vartoti papildus, bet reikia bent 2000 tarptautiniu vienetų per diena ar net dar daugiau, bet geriausia gauti is saules.Jei vartosite papildus tai po kelių mėnesių reikia pasidaryti 25 Hydroxi vitamin D testą. Optimali norma turi būti 50-65ng/ml arba 125 - 162 nmol/L (nanogramai (1g=1 milijardas nanogramų)viename mililitre). Mažiau nei 20ng/ml ( arba 50 nmol/L) rodo žymų vitamino D deficitą. Tiesa kartais dėl laboratorijos įrengimų testai būna apgaulingai geri. Taip pat testas gali būti kitais vienetais - nmol/L ir norma yra

Jei skaitote anglų kalba, tai galite paskaityti Dr. McDougall straipnį apie pieno žalą ir kaip pieno pramonė finansuodama tyrimus reklamuoja ir propoguoja pieno žalą.
Atsakyti
QUOTE(alexxandra @ 2010 08 31, 07:03)
O kodėl negerai? Aš atvirkščiai esu girdėjusi, kad tiek pat sveika, kiek ir sveika valgyt vos sudygusias sėklas. AIšku, daugiau nei iki pirmų lapelių daiginti nereikėtų. Eisiu į bioteką pasižvalgyt ir pasiklaust gal jie turi specialių saulėgrąžų daiginimo sėklų.


neprisimenu.. blush2.gif todėl nekomentuosiu, kad nesuklaidinčiau.. 4u.gif

QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 07:12)
g.gif  kokiu specialiu? as peku paprastas lukstentas, nekeptas, tokios baltos buna ir sudygsta puikiausiai


aš perku ekologiškas lukštentas. Dabar joms Maximoje yra nuolaida.. mirksiukas.gif

QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 07:49)
kaip gaila kad gyvenu kaime, kiek mums toli iki tokiu parduotuviu  doh.gif

mergaites pasidalinkite patirtimi kas seklas daiginate? as vis vargstu su "durslioku" plasmasiniu, o vakaryksciame straipsniuke uzmaciau daigyklas, gal kuri ju turite ar zinote kur issigyti? ten kiek suptarau keliu ausktu, patogu butu virtuveje toki laikyt


nu niekaip nesuprantu, kur čia tas vargas. Pamirkytas sėklas suberti į kiaurasamtį, perplauti vandeniu porą kartų dienoje ir laukti daigelių.. rolleyes.gif Man nesukelia jokio vargo.. g.gif

Dėl pieno- pritariu... drinks_cheers.gif Žmogus- ne veršis.. rolleyes.gif


Mergaitės, kokius aliejus naudojat ir kur perkat? Aniros Moliūgų sėklų aliejus man labai skanus, labai kvapas patinka, bet.. kažkaip abejoju dėl naudingumo.. g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 31 rugpjūčio 2010 - 09:32
QUOTE(rytorasa @ 2010 08 31, 09:28)
neprisimenu..  blush2.gif todėl nekomentuosiu, kad nesuklaidinčiau..  4u.gif
aš perku ekologiškas  lukštentas. Dabar joms Maximoje buvo nuolaida..  mirksiukas.gif
nu niekaip nesuprantu, kur čia tas vargas. Pamirkytas sėklas suberti į kiaurasamtį, perplauti vandeniu porą kartų dienoje ir laukti daigelių..  rolleyes.gif Man nesukelia jokio vargo..  g.gif
Mergaitės, kokius aliejus naudojat ir kur perkat? Moliūgų sėklų aliejus man labai skanus, labai kvapas patinka, bet.. kažkaip abejoju dėl naudingumo..  g.gif


kai namie 5-6 indeliai su daiginamom seklom pridelioti o virtuvele miniaturine noretusi konors daugiaukscio ir praktiskesnio ax.gif jei tokiu yra, paprasciausiai uzmaciau ir klausiu ax.gif

alieju perku prieskoninese, kur ir prieskoniu begalybe, specializuotuose aliejaus parduotuvese g.gif
Atsakyti
QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 10:32)
kai namie 5-6 indeliai su daiginamom seklom pridelioti o virtuvele miniaturine noretusi konors daugiaukscio ir praktiskesnio  ax.gif  jei tokiu yra, paprasciausiai uzmaciau ir klausiu  ax.gif

alieju perku prieskoninese, kur ir prieskoniu begalybe, specializuotuose aliejaus parduotuvese  g.gif


aaa.. aš vienu metu daiginu tik vienos rūšies sėklas, tai ir nesupratau kame problema... biggrin.gif O apie daigyklas interneto platybėse info neradai?


Na, mano kaime specializuotos aliejaus parduotuvės nėra.. doh.gif biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo rytorasa: 31 rugpjūčio 2010 - 09:37
QUOTE(rytorasa @ 2010 08 31, 09:37)
aaa.. aš vienu metu daiginu tik vienos rūšies sėklas, tai ir nesupratau kame problema...  biggrin.gif O apie daigyklas interneto platybėse info neradai?
Na, mano kaime specializuotos aliejaus parduotuvės nėra..  doh.gif  biggrin.gif



niu as ju noriu kazdiein , pav garstytcios 4-5 dienas dygsta mirksiukas.gif tai reikia pazaisti kad dazniau turetumei to gerio

gal i yra, tik man darbe nerodo uzsienietisku puslapiu, lietuviskose namatau, namie nera galimybes nete bludyt, tai klausiu gal kas ka uzmate? pasidalintu ax.gif
Atsakyti
Vakar gaminau burokėlių karpacio.. Nu liuks... thumbup.gif Tik aš dat pripjausčiau pievagrybių, jie irgi prisigėrė padažo, tai kad šveičiau, net ausys linko.. biggrin.gif

Mergaitės, o jūs valgot pievagrybius? Kažkaip buvau įpratusi juos valgyti termiškai apdorotus..
Papildyta:
QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 10:40)
niu as ju noriu kazdiein , pav garstytcios 4-5 dienas dygsta  mirksiukas.gif tai reikia pazaisti kad dazniau turetumei to gerio


na, gal kada nors, kai labiau "sužalėsiu" ir man reikįs 4-5 rūšių daigintų sėklų.. Kol kas pakanka vienos.. biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2010 08 31, 09:46)
Vakar gaminau burokėlių karpacio.. Nu liuks...  thumbup.gif Tik aš dat pripjausčiau pievagrybių, jie irgi prisigėrė padažo, tai kad šveičiau, net ausys linko..  biggrin.gif
Mergaitės, o jūs valgot pievagrybius? Kažkaip buvau įpratusi juos valgyti termiškai apdorotus..
Papildyta:
na, gal kada nors, kai labiau "sužalėsiu" ir man reikįs 4-5 rūšių daigintų sėklų.. Kol kas pakanka vienos..  biggrin.gif



pasakok kaip darei, kas per padazas?

i diena seklu viena rusis, bet kai kazdien ar dazniau ju norisi, tai kad butu nes turi is anksto paplanuoti tai ir gaunasi tu indeliu kruvele mirksiukas.gif
Papildyta:
Dar skaitalu blush2.gif

Vaisių ir daržovių vartojimas ir stiprūs kaulai
2010-06-29 parašė Andy
Ar tikrai pienas ir kalcis reikalingas norint turėti stiprius kaulus?

Daugelis stiprius kaulus sieja su kalciu ir ypač pieno produktų vartojimu, nes pieno pramonė sugebėjo beveik visus įtikinti, kad būtina vartoti pieno produktus, nes kitaip organizmui trūks kalcio ir kaulai taps silpni. Net ir atsisakę pieno produktų žmonės dažnai pergyvena, kad jų organizmas gali stokoti kalcio ir pradeda vartoti kalcio papildus, kurių dauguma, deja, yra labai prastos kokybės - sumaltos uolos ar jūros kriauklės. Toks kalcis naudos duoda mažai, o greičiau tik pridaro žalos, nes neorganinis kalcis greičiau atsidurs ant kraujagyslių sienelių ar kitų organų, nei pateks į kaulus. Daugiau apie tai atskiruose straipsniuose - Ar kalcio vartojimas duoda stiprius kaulus? ir Kodėl su papildais gaunami mineralai atsiduria ant kraujagyslių sienelių?


Šį kartą - plačiau apie kitą mažai žinomą faktorių, kuris, kaip parodė moksliniai tyrimai (tyrimų sąrašas yra straipsnio pabaigoje), yra labai svarbus norint turėti stiprius kaulus, ir galbūt net svarbesnis nei kalcio ar pieno produktų vartojimas. Šis mažai žinomas faktorius - daugelio nuostabai - vaisių ir daržovių vartojimas, kuris iš pirmo žvilgsnio neturi nieko bendro su stipriais kaulais. Bet tyrimai rodo ką kitą.

Kaip vaisiai ir daržovės įtakoja kaulų sveikatą?
Pirmiausia paaiškinsiu mechanizmą, kaip vaisiai ir daržovės įtakoja kaulų sveikatą. Daugelis vartojamų produktų (mėsos, pieno, rafinuoti produktai, daugelis grūdinių produktų, saldumynai, cukrus) rūgština organizmą - žemina pH. Apie tai plačiau jau esu rašęs atskirame straipsnyje.
Čia reikia pasakyti, kad pH skalė yra logaritminė, o tai reiškia, kad skirtumas tarp 6 ir 7 yra 10 kartų, o skirtumas tarp 5 ir 8 yra 1000 kartų. PH skiriasi priklausomai nuo organų ir audinių, bet daugumoje idealios sąlygos yra kai pH yra truputį šarminis (daugiau nei 7). Kraujo pH yra tarp 7.35 ir 7.45 ir yra labai griežtai reguliuojamas. Net ir nedidelis nukrypimas nuo šių normų sukels sąmonės praradimą ir laiku nesuteikus medicininės pagalbos ištiks mirtis. Ir tai ypač aktualu diabetikams, kuriems dėl didelio ketonų (jie atsiranda, kai dėl insulino nejatrumo gliukozė nebepatenka į ląsteles ir dėl to naudojams alternatyvus energijos šaltinis - ketonai, kuriuos organizmas pagamina iš riebalų) kiekio dominuoja acidozė - žemas pH. Dr. Robert Young (Ph Miracle autorius) teigia, kad būtent žemas pH yra viena ir galbūt net pagrindinė diabeto priežastis. Atstačius organizmo šarmų ir rūgščių pusiausvyrą, diabetas gali būti pagydomas.

Kaip organizmas palaiko kraujo pH?

Visų pirma, organizmas gamina Natrio bi-karbonatą (sodą), kuris padeda neutralizuoti perteklinę rūgštį ir pakelia pH į reikalingą lygį. Deja, dėl rūgštį sukeliančios dietos, natrio bi-karbonato nepakanka ir tada organizmas pradeda imti mineralus iš kaulų, o pirmiausia imamas kalcis, kuris po to pašalinams su šlapimu arba suformuoja inkstų akmenis. Toks pastovus, kad ir nedidelis kalcio praradimas per daugelį metų sukelia kaulų išretėjimą, osteoporozę ir kaulų lūžius. Ir dažnas klubo kaklelio lūžis senyvame amžiuje pasibaigia mirtimi arba judėjimo negalia.

Vaisiai ir daržovės šarmina organizmą

Vaisiai ir ypač daržovės yra vieni iš nedaugelio produktų, kurie turi šarminį efektą, nes jie yra įvairių mineralų, kaip natrio, kalio, kalcio, magnio, taip pat natrio ir kalio bikarbonato šaltinis. Todėl jie ne tik kad nerūgština organizmo, bet taip pat padeda neutralizuoti perteklinę rūgštį. Vadinasi, tada organizmui nereikia imti mineralų iš kaulų. Tuo galima paaiškinti, kad vaisių ir daržovių vartojimas stiprina kaulus.

Kalis ir stiprūs kaulai

G.Jones (2001) pastebėjo, kad vaikai, kurių šlapime buvo rasta daugiausiai kalio, vartojo daugiausiai kalio turinčių produktų ir turėjo didžiausia kaulų mineralų tankį. Padidėjęs kalio kiekis šlapime yra daržovių ir vaisių vartojimo indikatorius. Tyrimas (Lanham-New 2008) taip pat parodė, kad Kalio bi-karbonato papildų vartojimas sumžino kalcio kiekį šlapime. Bet geriau kalį gauti su maistu nei iš papildų ir tai galima lengvai pasiekti vartojant daugiau vaisių ir daržovių.

Beje, kai organizmas taip ‘užsirūgštna’, kad net ir iš kaulų imamų mineralų nebepakanka, organizmas pradeda gaminti amonia. Amonia yra labai šarminis komponentas, tačiau taip pat labai toksiškas. Tokie žmonės skundžiasi blogu kvapu iš burnos, kuris būdingas daugeliui diabetikų, taip pat daug pieno ir mėsos produktų vartojantiems žmonėms.
Tyrimai rodo, kad daugiausiai vaisių ir daržovių suvartojantys žmonės turi stipriausius kaulus (didžiausais kaulų tankis ir mineralų kiekis kauluose ir tai sumažina lūžių riziką). Studija parodė, kad vaikai, vartojantys daugiausiai vaisių ir daržovių, turėjo vidutiniškai 46 g daugiau kalcio nei tie, kurie vartojo mažiausiai vaisių ir daržovių. Vidutinis suaugęs žmogus turi apie 1000 gramų. Dar viena studija (Prynne et al. 2006) su vaikais (5 metų amžiaus) taip pat parodė, kad vaisių ir daržovių vartojimas gali turėti tegiamą poveikį vaikų kaulams.

Intervencinė dviejų metų studija (DeBar, L.L. et al. 2006) su vaikais parodė, kad vaikų grupė papildomai gavusi vaisių ir daržovių, turėjo stipresnius kaulus (didesnis kaulų mineralų tankis), nei tie kurie valgė įprastą dietą. Mažas kaulų mineralų tankis reiškia, kad kauluose yra mažiau mineralų, padidėja kaulų lūžių rizika.

Kas dar šarmina organizmą?

Organizmą labai šarmina spirulina ir chlorela, nes šie du produktai turi labai daug chlorofilo ir mineralų. Tik rinktis reiktu gryną be jokių priedų.

Kalcio praradimas su šlapimu

Tyrimai taip pat parodė, kad daugiausiai vaisių ir daržovių vartojantys žmonės praranda mažiau kalcio su šlapimu nei tie, kurie vartoja mažiausiai vaisių ir daržovių. DASH (dietary approach to stop hypertension - mitybos metodai kraujo spaudimui mažinti) tyrimai parodė, kad dieta, turinti daug vaisių ir daržovių ir labai mažai druskos (mažiau nei 3 g per dieną) (DASH dieta, kuri buvo naudojama kraujo spaudimui mažinti), taip pat sumažino kaulų resorbciją (kalcio ėmimas iš kaulų) ir taip pat padidino hormono osteokalcino kiekį kraujyje. Osteokalcinas stimuliuoja kalcio pasisavinimą kauluose. Čia taip pat priminsiu, kad kaulų audinys yra gyvas - pastoviai ardomas ir iš naujo performuojamas. Kol ardymo procesas neviršija formavimo - problemų nebūna, bet jei kaulų ardymo procesas viršija kaulų formavimą, tai žmogaus kaulai pradeda retėti ir per ilgą laiką pasidaro silpnesni, padidėja lūžių rizika. Kaulus ardo ląstelės - osteoklastai, kurie labai panašūs į makrofagus (imuninės ląstelės). Kaulus ’statočiios’ ląstelės, vadinamos osteoblastais. Ir, beje, per 7 metus žmogaus kaulai visiškai atsinaujina.

Studija parodė, kad dieta, kurioje dominuoja rūgštį formuojantys maisto produktai 74 % padidino kalcio šalinimą su šlapimu ir 19% padinio kaulų rezorbciją (Buclin et al. 2001). DASH tyrimas taip pat parodė, kad padidinus daržovių vartojimą nuo 3.6 porcijų per dieną iki 9.5, kalcio pasišalinimas su šlapimu sumažėjo nuo 157 mg/d iki 110 mg/d - 30% pokytis (Appel et al. 1997). Tai atrodo nedaug, bet per metus bus bus prarasta 17 g , per 10 metų - 170 g, per 30 metų - 510 g, ir tai vyresniame amžiuje gali nulemeti klubo kaulo kaklelio ar kitų kaulų lūžį.

Rūgštis šlapime skatina kalcio praradimą

Kitas tyrimas parodė, kad moterų, kurių šlapime buvo mažiausiai rūgšties ( NEAP - net endogenous non-carbonic acid production) kaulų tankis buvo didesnis, nei tų, kurių šlapime buvo daugiausiai rūgšties. Didžiosios Britanijos mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vaisių ir daržovių vartojačios vyresnio amžiaus moterys 5 % (statistiškai reikšmingas pokytis) padidino stuburo kaulų (tankis buvo matuojams stubure, bet labai galimas daiktas, kad mineralų tankis padidėjo ir kituose kauluose) mineralų tankį.

Tyrimas su vyresnio amžiaus motermis (Prynne et al. 2006) taip parodė, kad padvigubinus vaisių ir daržovių vartojimą, kaulų mineralų tankis padidėjo 5% (reikšmingas pokytis).

Vitamino K svarba

Kita priežastis, kodėl vaisiai ir daržovės įtakoja kaulų būklę, yra vitaminas K. Gerai žinoma, kad vitaminas K reikalingas kaip Ko-faktorius, enzimui, kuris gamina osteokalciną ir skatina kalcio pasisavinimą kauluose. Žalios spalvos lapinės daržovės turi vitamino K, todėl daržovių vartojimas siejamas su stipriais kaulais. Vitaminą K taip pat gamina žarnyne esančios bakterijos, todėl labai svarbu palaikyti gerą žarnyno mikroflorą.

Kaulų matriksa (struktūra, ant kurios yra dedamas kalcis ir kiti mineralai) yra sudaryta iš kolageno (baltymas). Kolageno sintezei reikalinas vitaminas C, ir jei jo trūksta, jo gamyba blogėja ir to rezultatas - silpnesnė ar prastesnės kokybės kaulų matriksa. Ir, beje, kaip rodo tyrimai, matriksa yra tiek pat svarbi, kiek ir pakankamas mineralų kiekis. Ir kaulų lūžiai taip pat susiję su silpna matriksa. Vėlgi gerai žinoma, kad vaisiai ir daržovės yra geras vitamino C šaltinis ir jums reikia daugiau geros kokybės su maistu gaunamo vitamino C nei rekomenduojama (40 mg per dieną). Vitaminas C taip pat svarbus osteoblastų gamybai, kurie ’stato’ naujus kaulus. Studija parodė, kad vyrų, per dieną suvartojančių 300 mg ar daugiau vitamino C, kaulų mineralų tankis buvo didžiausias.

Antioksidantų svarba kaulams

Vaisiai ir daržovės turi daug antioksidantų - vitamino C, E, karotinų, polyfenolių ir kt. Laisvieji radikalai skatina kaulų rezorbciją ir antioksidantai juos neutralizuoja ir taip sumažina kaulų irimą. Tad čia vaisiai ir daržovės vėl atlieka svarbų vaidmenį. Taipogi, vaisiai ir ypač daržovės mažina uždegiminius procesus. Organizme vyraujantis uždegiminiai procesai skatina osteoklastų veiklą, kurie ardo kaulus.

Du skirtingi požiūriai į sveikatą

Baigdamas noriu pažymėti, kad yra du požiūriai, ką reikia daryti norinti turėti stiprius kaulus. Vienas - visą dėmesį sutelkti invividualiems vitaminams ir mineralams, kaip vitaminui K, D ar kalciui. Kitas požiūris būtų akcentuoti natūralų maistą, kuriame yra tūkstančiai ar net miljonai įvairių komponentų, ir kai kurie dar net neidentifikuoti ir galbūt net nemažiau svarbūs. Taip pat tie komponentai veikia sinergistiškai (kartu), tai pasakytina tiek apie pasisavinimą, tiek apie panaudojimą. Manau sutiksite, kad antrasis požiūris yra geresnis, holistinis. O vaisių ir daržovių vartojimas - bene geriausias būdas propaguoti holistinį požiūrį į sveikatą. Žinoma, visiškai ignoruoti individualių elementų taip pat negalima.

Nepaisant to, daugelis žmonių nesugeba pasiekti minimalios - 5 porcijų vaisių ir daržovių per dieną. Ir tos penkios porcijos yra tik minimumas, ir reiktų bent 8 ar net daugiau. Taip pat vertėtų stengtis daugumą vartoti žalių, nes verdant kai kurie vitaminai ir kiti komponentai sunyksta. Geriau virti garuose nei vandenyje, nes taip prarandama mažiau mineralų, kurie dažnai atsiduria vandenyje.

Bet vėlgi noriu įspėti, kad norint turėti stiprius kaulus vien vaisių ir daržovių vartojimo taip pat gali nepakakti. Būtinai reitkų sportuoti, nes apkraunant kaulus jie tampa stipresni. Ypač gerai šokinėti ant trampolino. Taip pat reikia vasarą pabūti saulėje, kad pasigamintų pakankamai vitamino D, kuris skatina kalcio pasisavinimą. Kalcis bei kiti mineralai yra reikalingi, bet jų galima gauti ne iš pieno produktų, bet kitų šaltinių.
Atsakyti
QUOTE(rytorasa @ 2010 08 30, 22:30)
na, tada nežinau, nesu bandžiusi daigiti tol, kol išlys lapeliai..  rolleyes.gif Be to, esu girdėjusi, kad lyg ir nėra gerai, kai daigeliai didesni, o čia jau su lapeliais..  unsure.gif
Gal kitos merginos žinos daugiau..


Saulėgrąžų daigus reikia sodinti, išlenda per 10 dienų. Labai sveika, nes didelis mineralų kiekis
Atsakyti
QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 11:08)
pasakok kaip darei, kas per padazas?


burokėlius ir pievagrybius supjaučiau plonais griežinėliais. Užpilas: Pusės citrinos sultys, šaukštelis medaus, skiltelė česnako, šaukštelis moliūgų sėklų aliejaus, šiek tiek Himalajų druskos. Užpyliau, šiek tiek palaikiau, kad prisigertų. Skanu.. bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(*Rūta* @ 2010 08 31, 11:32)
kai namie 5-6 indeliai su daiginamom seklom pridelioti o virtuvele miniaturine noretusi konors daugiaukscio ir praktiskesnio  ax.gif  jei tokiu yra, paprasciausiai uzmaciau ir klausiu  ax.gif

alieju perku prieskoninese, kur ir prieskoniu begalybe, specializuotuose aliejaus parduotuvese  g.gif

Biotekoje yra sis spec.indas daiginimui. bioteka.lt. tik jis brangokas apie 200 lt. atrodo g.gif
Atsakyti
Pabandysiu iš maxės saulėgrąžų nusipirkt. Ačiū smile.gif Nežinojau, kad joms dar ir akcija wink.gif
O šiaip tai jo, ta daigykla iš biotekos tai būtų superinė, bet man kažkaip 200 lt gaila... biggrin.gif

QUOTE(rytorasa @ 2010 08 31, 09:46)
Mergaitės, o jūs valgot pievagrybius? Kažkaip buvau įpratusi juos valgyti termiškai apdorotus..


Aš valgau. Žalius. Man kur kas skanesni nei kepti, virti ar troškinti. Įsalotas įsipjaustyt yra pasaka.
Nežinau ar šis receptas, pas jus jau buvo, bet man labai patinka salotoms.
(Čia L. Kesmino receptas iš Moters žurnalo pernykščio)

Kreminis moliūgų sėklų padažas

2 žmonėms

Reikės: 1/4 puodelio moliūgų sėklų, 1 citrinos sulčių, 1 skiltelės česnako, 1 valgomojo šaukšto medaus, 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, pusės valgomojo šaukšto maltų indiškų kmynų (kuminų), druskos, vandens.

Gaminimas. Moliūgų sėklas sumalkime kavamale. Suberkime jas į dubenėlį, įdėkime kmynų, druskos, smulkinto česnako ir gerai išmaišykime. Supilkime citrinos sultis (dalį galima palikti - pagardinti vėliau, jei trūks rūgštumo), aliejų, sudėkime medų, įpilkime truputį vandens ir vėl išmaišykime. Jei padažas per tirštas, dar įpilkime vandens.

Ir dar. teko pernai su pačiu Linu vienam vakarėly susitikus pabendraut, tai jis buvo atsinešęs braškių duoniukių/trapučių ir vietoj padažo - naminio riešutų sviesto iš migdolų. Apsivalgymas. Tik tada nedašuto receptų užsirašyt doh.gif

Atsakyti
Šį pranešimą redagavo alexxandra: 31 rugpjūčio 2010 - 18:30
antra diena megaujuosi wub.gif Finn Crisp traskuciais su kmynais ant jo storas sluoksnis avokado ir pomidoriukas su baziliku ir truputukas druskytes blush2.gif

paprasta bet labai skanu 4u.gif kai pagalvoji kam ansciau ta sveista su desta kisau doh.gif
Atsakyti