Šimtalapis - lyg dailininko paveikslas, jo kūrimas reikalauja ne tik įgūdžių, bet ir širdies šilumos. Masiškai kepti šimtalapių kaip kokių blynų negalima. Taip saugomos ir puoselėjamos senosios totorių tradicijos
R. Chaleckas
1 tema
2 tema
Populiariausias praejusios temos Cipciuko šimtalapis
500g. miltu
25g. mieliu
125 mlg. pieno
2 su puse kiausiniu
1 stikline aguonu
500g sviesto ( gali buti per pus su EVE) butinai 82%
300g cukraus
razinu ( pora saujeliu)
Mieles uzpilti sauksteliu cukraus ir saukstu drugno pieno ( tegu pakyla).
Kiausinius su pienu paplakti , suberti miltus ir pakiluses mieles .
Uzminkome tesla .
Ji lipni , vis minkant pasitepkite rankas riebalais.
Tesla minkoma apie puse valandos!!! ( minkant girdisi pokstelejimas tesloje , tai gerai , nes tai oro pusleles , kurios butinos , kuo daugiau pusleliu yra tuo geriau ).
Tesla padaliname i 5 vienodus gabaliukus , ir ladedami , kad pakiltu , virsu patepti lydytu sviestu.
Imamas vienas gabalelis truputi pakociojamas , dedamas ant stalo patepto sviestu ir pradedama tampyti i visas puses , plonumas kaip laikrascio lapo .
Visas tam skirtas sviestas islydomas , atvesinamas ( nebutinai iki visisko atsalimo).
Istampytas lakstas gausiai!!! apipilamas sviestu ( jo turi uztekti visiems lapams aplieti) , ir taip pat negailint apibarstyti cukrumi ( jo kiekio taip pat turi uztekti visiems lapams).
Imamas kitas pakiles blynelis ant kitur pakociojamas , suvyniojamas ant kocelo ir pernesamas ant jau istampyto laksto , ant jo jis baigemas plonai tampyti .
Vel pilamas sviestas ir t.t.
Taip istampomi visi gabaleliai teslos .
Virsus apipilamas sviestu , cukrumi , apibarstomas razinomis .
Voleliu sudedamos nuplikytos ir pamaltos aguonos( mesmale . blenderiu ).
Nuo krasto , standziai suvyniojamas volelis ( nebijokite sviesto neisbega ne laso , nes kol jus tampote sekanti laksta jis apstinksta , ant pries tai aptepto laksto).
Perkeletia i norima skarda , geriau jei butu su skyle ( graziau ), pas mane netilpo i ta su skylia tai teko deti i paprasta , bet nuo to niekas nenukentejo ( tik vaizdas)
Pakildinama.
Kepa apie 1 pusantros valandos , 180-200C. jau ikaitintoje orkaiteje.
Kad neapdegtu , kai tik vos parus , uzdenkite folija .
Gavosi 28 cm. ir 8 cm. aukscio ir skersmens pyragas tik is tokios normos produktu
SKANAUS
Šiek tiek gamybos vaizdžiai (Cipciukas)
! Pastabeles:
1.Tešlos gabaliukų neperkildint (geriausia, kad pakiltų dvigubai) !
2.Nepadaugint miltų!
3.Rekomenduojami miltai 405D.
4.Lakštelius tampyti lengviau, jei tešla yra šilta.
5.Gamyba užtrunka 4-5 val., priklausomai nuo apsisukimų
Bea RECEPTAS
si179 RECEPTAS su gaminimo procesu vaizdžiai
Smagių kepimų ir gardžių šimtalapių!
Kepiau ir aš vakar šimtalapį pirmą kartą Kai tik iškepė tai nelabai patiko, nes riebus labai. O šiandien tai apsivalgyt galima, atrodo visą galėtum suvalgyti kaip skanu Aišku pirmas blynas visada prisvilęs truputėli įplyšo kai perkėlinėjau į formą, bet skonis nuo to nenukentėjo, labai skanus, ačiū už receptą!
prisirašau naujoje temoje ir klausiu profų patarimo: kiek reikia kildinti pačias mieles? ar kad jos tik putot pradėtų ar, kad pilnai išputotų, na visas puodukas gautųsi pilnas? ar jokio skirtumo? jau kad paklausiau rišliai, bet kad kitaip nemoku o žinot noriu, nes turiu įtarimų, kad perkildinau pačias mieles, todėl nesigavo antrasis šimtalapis..
QUOTE(elizabeta_depp @ 2009 06 25, 21:45)
prisirašau naujoje temoje ir klausiu profų patarimo: kiek reikia kildinti pačias mieles? ar kad jos tik putot pradėtų ar, kad pilnai išputotų, na visas puodukas gautųsi pilnas? ar jokio skirtumo? jau kad paklausiau rišliai, bet kad kitaip nemoku o žinot noriu, nes turiu įtarimų, kad perkildinau pačias mieles, todėl nesigavo antrasis šimtalapis..
Pačių mielių perkildinti neįmanoma Aš kadangi naudoju sausas, tai piena pašildau mikrobanbėje su trupučiu cukraus, išimu ir supilu mieles iš pokučio, uždengiu dangtelį ir palaukiu apie 10 min. Po to atidengiu ir pasižiūriu ar jos jau būna suputojusios - jei taip, viskas galima gaminti tešlą. Jos turi taip lyg priputoti, o pamaišius jas - atsirasti mažyčiai burbuliukai (ten yra CO2). Jeigu taip atsitiko reiškia mielės atgijo ir pradėjo veikti. Taspats ir su presuotom, jeigu sausų nenaudojat.
QUOTE(Povila$ @ 2009 06 25, 22:24)
Pačių mielių perkildinti neįmanoma Aš kadangi naudoju sausas, tai piena pašildau mikrobanbėje su trupučiu cukraus, išimu ir supilu mieles iš pokučio, uždengiu dangtelį ir palaukiu apie 10 min. Po to atidengiu ir pasižiūriu ar jos jau būna suputojusios - jei taip, viskas galima gaminti tešlą. Jos turi taip lyg priputoti, o pamaišius jas - atsirasti mažyčiai burbuliukai (ten yra CO2). Jeigu taip atsitiko reiškia mielės atgijo ir pradėjo veikti. Taspats ir su presuotom, jeigu sausų nenaudojat.
žinodami negimstame tada nežinau, dėl ko antrasis šimtalapis nesigavo , nes kai pirmą dariau tai labai skubėjau, tai mielės tik vos vos suputojo ir suminkiau į tešlą, o dabar tai išputojo pilnas puodukas ir kai minkiau jau matėsi, kad tešla tokia kaip ir korėta ar tai pakilusi, o ne tąsi. tas pats buvo ir po pusvalandžio minkymo, tad vos patempus plyšo net neišplonėjus gal tada per daug mielių, o gal per kieta tešla na kai trečia kart kepsiu žiūrėsim kaip ten kas bus
Man nei kart neputojo mieles
QUOTE(Cipciukas @ 2009 06 26, 18:41)
O pas mane ir daugiau ir mažiau suputoja ( šviežios ) .....kai užsidirbu ir pamirštu ....bet šimtalapis visada toks pats išeina .....gal ne jose esmė
Aij, pas mane kaip visad ne kaip pas visus zmones viskas gaunasi
Na jeigu nesuputoja, tai tada tiesog tešla šiek tiek ilgiau kyla, kadangi mielėm pradėti veikti tešloje truputį sunkiau... O kai prieš tai atskirai palauki kol jos suputos ir atgis, ir tik tada įmaišai miltus, tai joms nereikia vėl "ieškoti" cukraus ir laukti ko tešla pakankamai sušils ir, tik tada pradėti savo darba. Na čia toks niuansėlis, bet jis tikrai didelės reikšmės nesudaro. Svarbiausias dalykas siejantis mieles ir tešlą, turbūt yra tai, jog kai minkote tešlą reikia ilgai ir nuobodžiai "dirbti" kol tešloje pradeda sproginėti burbuliukai - sunkus darbas atsiperka skaniu šimtalapiu
QUOTE(Povila$ @ 2009 06 26, 18:56)
Na jeigu nesuputoja, tai tada tiesog tešla šiek tiek ilgiau kyla, kadangi mielėm pradėti veikti tešloje truputį sunkiau... O kai prieš tai atskirai palauki kol jos suputos ir atgis, ir tik tada įmaišai miltus, tai joms nereikia vėl "ieškoti" cukraus ir laukti ko tešla pakankamai sušils ir, tik tada pradėti savo darba. Na čia toks niuansėlis, bet jis tikrai didelės reikšmės nesudaro. Svarbiausias dalykas siejantis mieles ir tešlą, turbūt yra tai, jog kai minkote tešlą reikia ilgai ir nuobodžiai "dirbti" kol tešloje pradeda sproginėti burbuliukai - sunkus darbas atsiperka skaniu šimtalapiu
o man tai visai nei ilgu nei nuobodu gal kad tik pusvalandį minkau ilgiau paminkius matyt ir man pabostų
Aš irgi kepu šimtalapį, receptas panašus kaip pateiktas pradžioje, tik kiaušinių dedu daugiau 6-7 vnt. parodau, koks maniškis