Nukirpau ta stevija, sudziovinau lapelius, o tuos kotelius padejau vel ant palanges, ruosiausi i rusi nest, bet per pora dienu kad pradejo daigeliai list

Ir is zemes ir is tu koteliu, labai daug, nu tai palikau, tegu auga neperziemojus vel

Atsinesiau i siltesni kambari, dabar priziuresiu. Tie lapukai tokie saldus kad net kartus, isimeciau i arbata tai nepasisaldino, vadinasi reikia kazkoki uzpila daryt kad saldintis arbata galeciau uztai ir ikisau cia nosi. Einu ziuret kaip cia dabar ta menka derliu man sunaudot

Nu bet jau matosi kad antras derlius ne bus skurdus kaip ir aprasyta turbut tik pirmais metais letai auga
Papildyta:Va nukopinau kaip reikia paruost tuos lapelius
Šaukštelį tokių miltelių reikia užpilti stikline verdančio vandens ir palikti, kol atauš. Tada perfiltruoti per kavos filtrą. Toks skystas šaldiklis šaldytuve gali stovėti maždaug dvi savaites. Vietoje vandens galima naudoti etilo spiritą ar paprasčiausią degtinę - nereikės laikyti nė šaldytuve. O trauktinė, jei įdėsite nedaug lapelių, nusidažys gražia žalia spalva. Įdėjus daugiau ji tampa beveik juoda.Papildyta:Ir dar apie stevijos gydomasias galias labai jau neitiketinas aprasymas
Stevija
Corbis
Stevija (Stevia rebaudiana) pats saldžiausias planetos augalas. Jos lapai 1015 kartų saldesni už paprastą cukrų. O saldumo paslaptis augale esanti medžiaga steviozidas. Tai sudėtinė medžiaga, sudaryta iš gliukozės, steviolio ir kitų junginių. Grynas steviozidas saldesnis už cukrų 300 kartų, tačiau, skirtingai nei cukrus, yra labai nekaloringas, nedidina gliukozės kiekio kraujyje (vartojant setvijos ekstraktą sergantiesiems diabetu neišsivysto hipoglikemijos ir hiperglikemijos būklės) ir net turi silpną antibakterinį poveikį.
Stevijos tėvynė Pietų Amerika. Augalas naudojamas per 1500 metų, tačiau iki šiol nepastebėta jokio neigiamo poveikio žmogui. Per pastaruosius 100 metų augalas labai išpopuliarėjo Japonijoje. Japonai, pakeitę cukrų setvijos ekstraktu, dabar ilgiausiai gyvena žemėje.
Pasaulyje stevija naudojama ne tik kaip natūralus cukraus pakaitalas. Augalas ir jo pagrindu paruošti preparatai turi uždegimą slopinančių, imuninę sistemą stiprinančių, antistresinių, antianeminių savybių, apsaugo nuo hepatito (kepenų uždegimo), neutralizuoja ir šalina toksinus, normalizuoja kraujo mikrocirkuliaciją, stabilizuoja arterinį kraujo spaudimą , stimuliuoja virškinimo organų ir šlapimo bei šalinimo sistemų darbą, normalizuoja angliavandenių, baltymų ir lipidų apykaitą, mažina MTL (blogojo cholesterolio) kiekį kraujyje, net turi naviką stabdančių savybių.
Kaip žinome, daugelio uždegimo procesų ir ligų priežastis nekviesta mikroflora žmogaus organizmo parazitai. Pasirodo, ne vien mes mėgstame cukrų, jį dievina įvairūs grybeliai, parazitai, o stevija naikina parazitus savo cheminės sudėties dėka. Stevija gydo cukrinį diabetą, arterinę hipertenziją, stenokardiją, išeminę ligą, aterosklerozę, ėduonį, parodontozę, nutukimą, virškinamojo trakto ligas, miego ir atminties sutrikimus, seborėją, dermatitus, egzemas, spuogus, alergines ligas ir kt.