Įkraunama...
Įkraunama...

Kai praeiviai auklėja jūsų vaiką

Gosh. Dabar, praėjus nemažai laiko, tikrai žinau, jog padariau tik vieną nepagirtiną dalyką- mestelėjau tikrai žeminančią frazę apie "kažkokią Maximos pardavėją", bet juk ne visos jos tokios. Reikėjo tai pardavėjai subtiliau (bet gal dar smarkiau biggrin.gif ), reikėjo neprarast kantrybės, bet diena buvo tokia- malimasis toje žmonių makalynėje išvargino.

Tai, ką tu išvedžiojai iš mano situacijos- tai marazmai, ir tik tu viena, įvertinus savo patirtį, gali pasakyti jų priežastį.

Mano vaikai nevagia. Mano vaikai nedaužo. Paauginus du vaikus galiu pasakyti, kad auginu teisingai. Galėčiau iliustruoti pavyzdžiais ir situacijomis, kitų žmonių, mokytojų atsiliepimais, bet užimtų daug laiko.

Gosh, kelerius metus aktyviai kišdama nosį į vyro verslo reikalus žinau, kodėl saldainiai sudėti būtent tose vietose, kur jie ir stovi, kodėl "čiupačiupsai" bašliuoja būtent už tas lentynas. smile.gif Ir tau galiu grubiai papasakoti, bo atrodai man labai neprofesionali pardavėja tongue.gif : lentynos prie kasų- impulsinių prekių vieta. Saldainių sudėjimo aukštis- būtent mažamečių vaikų akių aukščio lygyje. Taigi situacija specialiai sumodeliuota tam, kad vaikas, lėtai judėdamas eilėje prie kasos užsigeistų saldainio. Kas nutinka tada? Vaikas pradeda prašyti saldainio. Tai stabdo eilę. Tėvai atsiduria spąstuose- iš vienos pusės- jų eilė mokėti už prekes, iš kitos- derybos su vaiku, už nugaros- nekantraujantys kiti pirkėjai. Spėk, kaip pasielgia dauguma tėvų tokioje situacijoje? Taip, ima tą saldainį ir nuperka, dėl šventos ramybės. Kiti, kuriems rūpi, kad vaikas turėtų sveikus dantis ir būtų auklėjamas nuosekliai laikytis disciplinos, nesutinka pirkti saldainio.

Tokiu atveju mes niekada neperkam saldainių (saldainiai, giliu mūsų įsitikinimu, negali būti impulsiniu pirkiniu. Čia ir sveikatos, ir disciplinos, ir valios dalykai). Taip, kartais (sakaykim, kai vaikas nuvargęs) būna zyzimo. Taip, tas zyzimas galbūt nepatinka pardavėjai, kuri visą dieną sėdi toje strateginėje vaikų nervų gadinimo vietoje biggrin.gif . Bet tiesą sakant, man tos pardavėjos nuotaikos yra visiškas nulis, palyginus su mano vaiko sveikais ir gražiais dantukais. Be to, aš nežadu prarasti nė kruopelytės savo autoriteto vaikui, ir jei dėl to reikės "nusodinti" pardavėją- nė akimirkos nedvejosiu. Šiaip, galiu to tik pasimokyti iš savo vyro, kuris duoda atsaką pardavėjai (padavėjai, taksistui ar bet kam kitam) tokį, kokio ji nusipelnė- nesicackindamas, ir niekada neima jos pasipergyvenimų į galvą, kadangi aš ir vaikai jam esam svarbūs. tongue.gif

Sakai, dirbai pardavėja, buvo sunku, vaikai vagys aplink, tėvai pablūdę. Bet iš tamstelės papasakotos situacijos man kyla kitas klausimas- o ką TU - pardavėja veikei tuo metu, kai vaikas be tėvų lakstė po parduotuvę? Tos lietuviškos pardavėjos mane tiesiog glumina. Žinai, kaip vakaruose vyksta pasivaikščiojimas po žaislų parduotuvę (stebėjausi tuo milžinišku skirtumu dar tada, kai vakaruose studijavau ar dirbau, kai dar vaikų neturėjau, o ką jau kalbėti apie dabartį, kai turiu du mažylius smile.gif )? Prieina pardavėjos ir pasiūlo savo pagalbą- gal išsirinkti kažką tam vaikui kartu, o gal leisti tėvams vieniems pažiūrėti prekes, o jos UŽIMS vaiką. Daug prekių sudėta už saugomos zonos, vaikai mielai pažaidžia, eidami pro parduotuvę, jokia paklaikusi pardavėja vaikų nevaiko, policijos nekvietalioja, o jei koks mažylis išsineša žaisliuką, o tėvai jį atneša atgal- pasako- nieko tokio, vaikai, ir NUSIŠYPSO. smile.gif Nemačiau dar atvejo, kad kokia padavėja imtų mažametį kaltinti vagystę ir rodyti visus jos atributus- juk vaikiška širdelė, vaikiška svajonė, vaikiškas protelis. smile.gif Svarbiausia- vaikas užsisvajojo, o tėvai atnešė tą žailiuką į parduotuvę. smile.gif Vat taip atrodo profesionalios žailų pardavėjos, kaip gerosios fėjos biggrin.gif , kurios myli vaikus, pas kurias visi nori sugrįžti. biggrin.gif

O tu ką?- sėdėjai prie prekystalio, sekei mažylį akimis taip ir laukdama to tinkamo momento skambtelti apsaugai? Gėda. Na, suvarei nuotaiką mažyliui ir jo tėvams, na dėl tavęs jie ratais tą parduotuvę apeina. O ką tu išlošei- moralinį pasitenkinimą, jog taip sparčiai iškvietei apsaugą? O parduotuvė ką gavo? To ta. O juk galėjai prieiti prie to vieno blūdinančio vaiko, parodyti jam žaislus, paklausti apie mamą ir tėtį, pavaikščioti kartu. Ir nereikia lia-lia, jog tuntai pirkėjų, nėr kada visų vaikų sužiūrėti. Kaip taisyklė, tokių pavieniui blūdinančių vaikų vienetai, o pardavėju, už prekystalio betarškančių apie Marijanas-LuisusKarlus ir desperatiškai žvilgčiojančius į telefonus apsaugos iškvietimui- bent dvi- trys. Matėm-žinom wink_3.gif .

Man nepatinka tas burbančių susiraukusių pardavėjų tipas. Tokios išsiviepia tik tada, kai tempiesi link prekystalio kažką DIIIDELIO. O jei žvalgaisi su vaiku, tai tik ir karksi iš paskos- čia nelipti, čia nesėsti, čia neimti, kar kar kar. biggrin.gif

P.S. Visai neseniai (vėl Maximoj doh.gif ), važiavau su vaikais, prie kasos dėjau prekes, priešais mane stovėjo mašinytė-vežimas. Vaikai malėsi aplink ir visai neprašė saldainių, nes buvo nenuvargę tongue.gif . Taigi, kukurūzai nukeliavo pirmi. O aš neturiu akrobatinių sugebėjimų, tai negalėjau persilenkti išilgai per visą mašinytę ir paimti skiriamosios lentelės. Kai kukurūzai priartėjo, aš kelis kartus jai šūkltelėjau- čia jau mūsų, jau neskaičiuokit- aiškiai ir garsiai. Ji turbūt buvo nuvargus, tai nenugirdo. Aš pasakiau, jog ji manęs nenugirdo, o lentelės nepasiekiau. O tada pardavėja pradėjo su manim irzliai kalbėti. Na, tada aš reabilitavausi kaip santūri ir savo emocijas valdanti persona biggrin.gif . Paklausiau išsišiepus- ar jus burbėti išmokino, kai į darbą priiminėjo? O kai ji bandė greitakalbe aiškinti toliau, tai vėl maloniai ir pabrėžtinai lėtai pasakiau- na, o dabar pabandykite pasakyti tą patį, tik mandagiau, gal išgirsiu. biggrin.gif

He he. Watch out, pardavėjos. Gal būtent dabar jūsų pirkėjas- Norge devil.gif .
megalol.gif
Atsakyti
QUOTE(vilko_puse @ 2004 12 29, 17:11)
is kitos puses, jei sakei, kad tavo vyras be skrupulu kalba su taksistais ir nesivargina del ju nuomones apie ji, ta pati galima prietaikyti ir Gosh situacijai.

A-a. Negalima. Bo klientas yra klientas. Jei jis gauna servisą, kuris vertas tik kritikos, o reikalaujama už tą servisą mokėti- tai tik ožys susimoka ir sprunka uodegą pabrukęs. tongue.gif

Taip, man nepatinka DALIS pardavėjų. SUsiraukę, burbančios, lyg turėtų tuziną ežiukų kelnaitėse.

Sakai, suprasti jas reikia. Oi, na tai pradėkim- užjauskim persidirbančias pardavėjas, užjauskim naktimis budinčius gydytojus, užjauskim mizernus atlyginimus gaunančius mokytojus, užjauskim nežmonišką krūvį ir atsakomybę turinčius verslininkus, užjauskim teisininkus dėl painaus ir daug protinių pastangų reikalaujančio darbo, užjauskim manikiūrininkes, kuris kelias valandas temato tik nagus-ragus... Visus užjauskim, ir leiskim jiems su mumis elgtis grubiai, nes jie juk vargšeliai. Žinai, kur mes atsidursime su tokiom nuostatom- 20 m. atgal, LTSR. blink.gif

Vat, co to taki- pas mus lyg ir laisva rinka, lyg ir paslaugų ir prekių kainos apsireguliavę, bet vis vien atsiranda karts nuo karto "užuojautos" prašanti burbeklė pardavėja ar kt.

Aš už tai, kad kiekvienas profesionaliai dirbtume savo darbą. Ir jei tai darbas su klijentais- tai būk maloni, spausk šypseną, nutaisyk žvalų balsą ir suteik paslaugą klientui, už kurią jis susimoka. O jei ne- tai jau ne mano ir mano vaikų bėda. biggrin.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo norge: 29 gruodžio 2004 - 17:40
biggrin.gif Liuks Norges postas, taip ir tikejaus sudirbimo. Jo jo, esu neprofesionali pardaveja, nieko neismanau, esu visiskai nulis palyginus su Norges vyro ziniomis, tik jis ismano specifika darbu visu zmoniu bei moka su jais elgtis taip kaip reikia blush-anim-cl.gif , taip supratau is tamstos posto smile.gif

Brangute, zinau kokiam aukstyje lentynos turi but sudetos, ciupa ciupsais neprekiavau, bet zinau kad tai preke, kuria norint prakist reik det matomiausioj vaikams vietoj smile.gif Sitas sakinys uzmuse mane megalol.gif " o ką TU - pardavėja veikei tuo metu, kai vaikas be tėvų lakstė po parduotuvę? ", aukle jo dirbau zinok, gal as neprivalau ganyt svetimu vaiku,a? Ir man net nebuvo sovusi mintis, kad vaikas, su kuriuo graziai bendravau, kad sugebejau skirt ir jam demesio, nors zmoniu buvo mases, tai va kad jis paims zaisla, isikis i kisene ir iskeliaus. As laukiau kada jis prie kasos ta zaisla isims, nes as skyriuj savam neturiu teises jam sakyt "Zinai, isimk ta zaisla is kisenes", tokios taisykles, nes gal vaikas norejo isidet ta masinyte i kisene, patyrinet toliau zaislus, o priejes prie kasos, isemes ja is kisenes, sumoket uz ja, taciau deja... Jis iskeliavo is skyriaus, nuejau paskui, pasakiau kad masinyte netycia ikrito i kisene, buvau jo mamytes apsaukta melage, kad tycia cia kabinejuos, kad jos vaikas ne vagis ir t.t., o as juk nesakiau kad jis ja pavoge, pasakiau graziai, o kas gavos? Apsauga mate visa si ivyki, priejo, pakalbejo graziai, vaikutis tada pasake "As mamytei norejau parodyt kokia grazi masinyte" ir tiek, o likom kalti mes, nes dirbom savo darba.
Bet kaip man patiko kad esu(tiksliau buvau) neprofesionali pardaveja, super pasakyta.
Atsakyti
QUOTE(Gosh @ 2004 12 29, 17:45)

Brangute,

biggrin.gif

Jei išsitrauktum savo akmenukus iš už užanties, tai gal ir pirmo savo posto nebūtum parašius. Ir nepasisakius kaip nuvargus pardavėja (neprofesionali, tuolab tongue.gif ). Taip, nemačiau tavo situacijos, bet tavim netikiu absoliučiai. O kodėl turėčiau? Juk tu mano postą perrašei taip, kaip buvo patogu tau. Kodėl turėčiau tikėti tavo pasakotom istorijom, kai akivaizdžiai klastoji net kitų pasakotus patyrimus. wink_3.gif

Taip kad, susirask kokią kitą "brangutę", kuri jaustų malonumą klausydamasi tavo fantazijų. wink_3.gif

Brangutė, bliambački... megalol.gif
Atsakyti
Na, diskutuojat tai diskutuojat, grazu skaityt, kai rastimgi zmones dikutuoja smile.gif

Visgi manau, kad auklet svetimu vaiku pardavejas vis tiek negali. Na, tarkim, tikrai vagia. Tada ir sakai tevams, o ne bliauni ant vaiko. Kaip supratau, Gosh atveju taip ir buvo. O Norges pardaveja - totali dura, ir jai reikia isspardyt uzpakali. Todel kad vogti - negerai. dauzyti - irgi, sakykim, negerai. O zysti ir gincytis, ar pirksim ka ar ne - galima, nes niekam tatai netrukdo, o preke nuo to nesugenda ir niekam nebuna jokios materialines zalos. O jei ta preke sudeta tokioj vietoj, tai kur tauta turetu eit gincytis, i mesos skyriu? Ir ner cia ko pardavejai zvygaut. Uztai kad butent, kaip Gosh minejo - ne aukle pardaveja dirba, o pardaveja, ir ner cia ko protinga vaizduot... sad.gif

O Zyles minetai mociutei tai net nzn ka reiktu daryt. Jai maza subine atspardyt, bet kad blyn, nepakaltinama kazkokia ir nenormali boba... Jei bogu i teisma paduociau sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Noa @ 2004 12 29, 19:16)
Na, diskutuojat tai diskutuojat, grazu skaityt, kai rastimgi zmones dikutuoja smile.gif

Žinau žinau, kartais praleidžiu lietuviškas raides ir nepersiskaitau posto, nepasitaisau mad.gif . Stengiuosi vėl pratintis prie lietuviško raidyno, bo darbe (į kurį grįšiu vasaros pabaigoje sad.gif ) manęs nesupras, kai imsiu ne raštus, o postus rašyti megalol.gif .
Atsakyti
Cha, as po vaiko auginimo atostogu iki siol darbe va sitaip, sveplai rasau... Ir labai smailiku truksta biggrin.gif
Atsakyti
As viena karta irgi baisiausiai piktinausi, tik dar dziaugsma apturejau: buvau prisirinkus kruva indu ir daugelio jau buvo kainos "imustos", tai atsisakiau. Rinkom mes su panom pietu-kavos serviza dovanom. Jau susirinkom, dali supakavo ir atsinesa mano mazoji tokia ne i tema vazele, tipo labai tinka. As su ja ramiai diskutuoju ir staiga prisitato apsauginis, kad ji kviete ir kad reikia uz sudauzytus indus sumoketi. Mano akys dideles, o pardaveja ramiai pareiskia, kad dar nesudauzyta, bet taip vaikams elgiantis tai tuoj ivyks. tada as taip pat ramiai idedu ta "tinkancia" vazele i deze ir pasakiusi, kad man labai patinka aptarnavimas pasisuku eiti, va tada ir prasidejo kad reikia sumoketi, kad turiu rasyti prasyma, atsaukti prekiu kainas ir pan. Tada ir as neislaikiau, o kai vyras atejes padeti nunesti pamate mano reakcija, tai daejom iki direktoriaus. Nu atsiprasyt pardaveja atsiprase, bet vargo viska sudeti atgal tai irgi daug turejo.
Ir atsiprasau surinkus arti 100 leksciu is ivairiu lentynu, "issigasti" kad dus kazkokia vazele... Ir nereikia aiskinti, kas butu jei butu, to nebuvo, tik triuksmas.
Atsakyti
Jezusmarija, a cia irgi Maximoj???? blink.gif

Nu gal jie ekstrasensus samdo. Kurie ateiti mato... Sudus - nesudus... Bet gal siuokart nelabai gerai numate, bo butu tu 100 indu i kasa nemuse biggrin.gif
Atsakyti
QUOTE(mingaude @ 2004 12 29, 19:46)
kad turiu rasyti prasyma, atsaukti prekiu kainas ir pan.

megalol.gif Pokštininkai megalol.gif megalol.gif megalol.gif ...

Apsauga ir pardavėjos ir "Senukuose" labai gudrūs biggrin.gif . Kartą nešasi vaikis mano pusiau nuvalgytą sausainių poką. Parduotuvė apytuštė. Vėlus vakaras. Tik praeinam įėjimo vartelius, pardavėja šūkteli, kad pažymėtume sausainius, nes pas juos irgi tokius parduoda blink.gif . Na, žengiam tuos tris metrus link situaciją mačiusios apsauginės, o ta visa susiraukus ir dūsaudama imasi tirti "bylą"- ar tikrai vaikas praėjo su jau atplėštais sausainiais, ar surijo per tris sekundes pusė pakelio turinio, dar prieš tai spėjęs juos pavogti. Pardavėja irgi kažką mykė. Įdomiausia, kad per tuos vartelius per tą laiką nieks daugiau ir nepraėjo, mes ir sustojom prie jų, niekur nenuėjom, tai kiltų logiškas klausimas- ar ta apsauginė ir pardavėja žabalos, jog nesugebėjo pamatyti vienintelių įėjusių žmonių- juk pro jų nosis ėjom.

Ai, numojau ranka ir liepiau baigti išsidirbinėti. Bjauriausia, kad paėmė tą poką, atidarė jį ir įdėjo antspaudą į vidinę pusę. Pala, tie sausainiai būna supakuoti celofane, o toks apsauginės elgesys tai ne tik kad nemandagus, apskritai- nehigieniškas. Ką aš žinau, ką ji su tom savo rankom prieš tai veikė. mad.gif

Na, jei būtų maloniai elgęsi, mandagiai kalbėję, tai aš sutinku ir visą krepšį, ir visas kišenes išversti. Bet po tokio serviso išeini iš parduotuvės, ir toks jausmas, kad buvai į š įlipęs. doh.gif

Atsakyti
Norgei galiu tik pridurti, kad ypac is "senuku" isejus pasijunti kaip is "sh.." isbridus: kulturos darbuotoju jokios, ir pagarbos zmonems, kurie jiems pinigus palieka taip pat - 0. Norint buti arciau objektyvumo reikia pastebeti, kad tiek musu pardavejos, tiek musu mamos/teveliai- pirkejos/- jai nepasizymi auksta bendravimo kultura. Daznas paslaugu darbuotojas ( ne tik "Senukuose") Lietuvoje atrodo, kad jis/ji katorgoje sedi, o ne i darba atejes yra. Suprantu visus tuos argumentus: atlyginimai mazi, namie problemos etc.... Vaiku neturiu, bet savo kailiu esu daznai patyrusi siu darbuotoiju prasta issiauklejima ir darbo kultura. Kai tik matau, kad toks zmogus mane aptarnaus, tada jau stengiuosi i as priekabiu mandagumu ta patarnautoja "palinksminti". Ne karta esu grazinus prekes atgal vien del prasto aptarnavimo lygio ir nepatingejus uzpildyti ta lapa, kodel grazinu prekes. Visada "paaiskinu" kad prekes kaina neatitiko aptarnavimo lygio... Ypac tai megstu padaryti "Senukuose", nes jie is muses megsta drambli padaryti.
Kas del mamu ir teciu su mazhais vaikais paduotuvese: teko daznai matyti nekulturingus tevus, kurie demonstruodami savo pinigu galia pasijaucia kaip deglosios pateke ant altoriaus. Zinia, kad "klientas - karalius", bet jei esi karalius, tai ir elgis karaliskai - laikydmasis elementariu etikos reikalavimu. As esu uz tai, kad ne tik klientai turi teise "pastatyti" pardaveja i savo vieta, bet ir aptarnaujantis personalas turi sia teise. tik viskas turetu buti atliekama ypatingai subtiliai ir mandagiai, kur izeidimams nera vietos, o is situacijos pasimokoma.
Man daznai tenka susidurti cia, JAV, su nemandagiu aptarnavimu, kadangi gyvenu "laukiniame" JAV kraste. Kai jauciuosi prastai aptarnauta ar izeista visuomet padarau mandagai pastabele su pajuokavimu tos aptarnaujacios personos virsininkui ir tuomet jau ne man spresti, kaip jie aiskinsis klientu aptarnavimo subtilybes. Taigi, as ne uz izeidinejima vienos ar kt. puses ir ne "uz shiknu spardyma", bet uz musu visu kulturingumo puoselejima visose gyvenimo sferose. drinks_cheers.gif
O su tom visokiu bobuciu ir tetu komentarais, prasyciua mamyciu nepamirsti, kaip daznai jus gasdinate savo uzsioziavusius vaikucius , kad "ateis pikta teta ar baisus dede" ir juos issines. Nekurkime tokiu baubu nei sau nei savo vaikams, tuomet ir toms "tetoms" atsiras proga pasitaisyti ir nebeburnoti, kaip prastai elgiasi vaikas. Nes tokiomis jusu ,teveliu , pastangomis, musu visuomeneje yra iauge, kad ta "bloga" teta turi koki neigiama komentara pasakyti. Tai jos ir daro jau is kartos i karta tai automatiskai.
As sutinku is sios diskusijos tik su vienu teiginiu, kad ne pasaliniams vaikus aukleti, bet tie patys pasaliniai turetu jausti paraiega paaukleti blogai besielgiancius gimdytojus/augintojus, kuriu elgesi atspidi ju mazyliai cool.gif
Atsakyti
QUOTE(dainele @ 2004 12 29, 23:28)
tie patys pasaliniai turetu jausti paraiega paaukleti blogai besielgiancius gimdytojus/augintojus, kuriu elgesi atspidi ju mazyliai cool.gif

O vat dudki, jeigu as ar mano vaikai niekam savo elgesiu zalos nedarom, o kazkas vis tiek lenda gyvenimo reguliuot, tai vis delto geriau tegu nelenda, bo atspardysiu shikna cool.gif Ir anie pasimokys, ir kulturingumas klestes visose sferose... rolleyes.gif
Atsakyti