Įkraunama...
Įkraunama...

Kai praeiviai auklėja jūsų vaiką

QUOTE(Renesans @ 2006 12 07, 10:55)
Noreciau paklausti mamyciu, kaip jus jauciates, kai aplinkiniai bara, ar net musa jusu vaika? Ar yra jums buve kas nors panasaus?
Maniskis ( jam 2 m.9 men) yra tikrai isdykes  doh.gif , kartais priejes su ranka kokiai nepazistamai tetai parduotuveje suduoda - nzn, is kur jo toks iprotis, galbut is vyresnes seses, ar darzelio g.gif ,  stengiuos su tuo kovoti, bet ne visada iseina. Paskutini syki jis visai nezymiai pabrauke kazkokiai tetulei per palto skverna, na bent jau man taip atrode... blush2.gif Toji tetule sureagavo baisiai- priejusi pradejo barti mano vaika, o kai as jai priejus paklausiau, kam uzsipuolat sitaip vaika - ji atsisukusi  man mete pora fraziu - tipo uzauges jis man i snuki duos...ar kazkas pan...
Sakykit kaip elgtis tokiu atveju? aisku as nesikoliojau su ja, nes ji ir nuejo, bet kazkaip susinervinau ....Yra buve ir atvejis, kai man bekalbant su gydytoja kabineto tarpdury, mano vaikui pliaukstelejo viena moteris per uzpakali  doh.gif ....

Aš tokiu atveju atsakyčiau "čia mano problemos, ne jūsų vaikas tad ir nesikiškit". Kartais naudinga vaikui išgirsti iš svetimo žmogaus pabarimą, bet jis turi būti proto ribose - jokiu būdu vaiko nekoliojant ar jam suduodant.
Tiesa sakant, turbūt ir pasikoliočiau g.gif Tegul tokios moterėlės žiūri kaip jų vaikai auga.
Papildyta:
QUOTE(Noa @ 2006 12 08, 23:07)

Dar kartą paaiškinu - kalbu apie piktybiškumus, apie agresiją, fizinę ar žodinę. Tiktai.  Kas netyčia, nepiktybiškai, arba yra abiejų kaltės  - kitas reikalas.

Suprantu ką nori pasakyti, bet nepamiršk, kad agresija gimdo agresiją... Jei tavo vaikai matys, kad tu konfliktines (pavadinkim taip) situacijas sprendi ne, g.gif kaip čia išsireiškus, diplomatiškai, o griežtai ar net grubiai, jie tave mėgdžios ir patys pradės taip elgtis.
Man labai patiko kaip tu pasielgei darželyje - thumbup.gif thumbup.gif Manyčiau, kad tai labai geras situacijos sprendimo būdas - gana linksmai, taktiškai ir tiesiai į dešimtuką mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Villke @ 2006 12 09, 01:18)
Suprantu ką nori pasakyti, bet nepamiršk, kad agresija gimdo agresiją... Jei tavo vaikai matys, kad tu konfliktines (pavadinkim taip) situacijas sprendi ne, g.gif kaip čia išsireiškus, diplomatiškai, o griežtai ar net grubiai, jie tave mėgdžios ir patys pradės taip elgtis.

Tai taip ir yra - aš gi pirma nepradedu koliot svetimo vaiko smile.gif Jis pradeda agresiją prieš mano vaiką ir tuo pačiu gauna atgal. Nu ir teisingai, kad vaikai išmoks atsikirsti erzintojui - tai ir šiaip gi mokinam - pirmas nepradėk, bet jei puola, duok atgal. O čia yra pavyzdys bigsmile.gif

Be to, čia nėra konfliktinė situacija. Konfliktas - tai interesų susikirtimas, kai abu jaučiasi teisūs, o čia kokie interesai? Anas nori erzinti mano vaiką, o mano vaikas nenori būti erzinamas? Kokia čia dar diplomatija, nejuokinkit irnesakyk.gif Šiuo atveju anas puikiai žino, kad yra kaltas ir už ką gavo. Pamatytum, kaip nubėgo uodegą pabrukęs bigsmile.gif Kažkodėl nenuėjo auklėtojai skųstis bigsmile.gif O kai tą visą reikalą paskui paminėjau auklėtojai, na kad įvyko, nubėgo slėptis cool.gif

Nors tiesą pasakius, pamatyčiau, kad mano vaikas piktybiškai erzina ar skriaudžia mažesnį - irgi diplomatija nepasirūpinčiau. Faktas yra tas, kad taip elgtis negalima, visiškai negalima, ir taškas, kitam žmogui skauda. Ir stabdau reiškinį kaip galima greičiau. Lygiai kaip į gatvę bėgti negalima. Ir kai tavo vaikas bėga į gatvę, negalvoji gi apie diplomatiją...

Ir man juokinga, kai nekurios mamytės - nesakau, kad iš čia parašiusių, nes nepažįstu aš čia rašiusių - bet yra tokių - žiūri į savo chuliganėlius ir rypuoja - oi, jis manęs neklauso, oi, jis muša ir skriaudžia kitus vaikus, ir aš jam aiškinu ir baudžiu, o jis neklauso, na ką aš jam padarysiu? Kai tuo tarpu tas pats vaikas puikiausiai žino, kad negalima šokti pro langą iš 4 aukšto, negalima bėgti judrion gatvėn - kas jam pačiam kenkia, to jį, suprantate, įmanoma išmokyt. O kas kitam - čia jau, dovanokitės, neklauso bigsmile.gif

Todėl noriu pasiūlyti pagalvoti, kad kartais skriausti kitą gali būti lygiai taip pat kenksminga agresoriui, kaip ir išbėgt į judrią gatvę... rolleyes.gif
Papildyta:
QUOTE(Villke @ 2006 12 09, 01:18)
Man labai patiko kaip tu pasielgei darželyje -  thumbup.gif  thumbup.gif Manyčiau, kad tai labai geras situacijos sprendimo būdas - gana linksmai, taktiškai ir tiesiai į dešimtuką  mirksiukas.gif

Na taip blush2.gif Bet abu vaikai svetimi buvo blush2.gif

O kita vertus, ir ta agresija nebuvo labai jau didelė. Mergytė "puolė" gana rafinuotai, kaip tokio amžiaus vaikui, žodžiais - nu ir gavo analogiškai, netiesiogiai žodžiais... Tai kaip ir tas pats, kaip mušančiam suduot atgal...
Atsakyti
4u.gif

panashi tema jau buvo ankschiau: Kai praeiviai aukleja jusu vaika
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ragnez: 09 gruodžio 2006 - 11:59
Na gerai, sakykim, trimetukas pribeges trenkia mano vaikui.Aha, vadinas as diplomatiskai ji paimu ir nuvedu pas mama.Ta, jei geranoriska pasitaikys -niu niu niu-taip negrazu.... rolleyes.gif jei nelabai, tai apreks, kam lieciu jos vaika. unsure.gif
Po 3 metu susitinka mano vaikas ir tas, jau 6 metu-vieni.Tas vel trenkia.Ka daryt mano vaikui?Ko vaikas ismoko ir mano elgesio ? unsure.gif Maniske ismoko pasitraukt... Bet kur jai pasitraukt, sakykim, prie mokyklos lauke susitikus toki? Duotu maniskis atgal, is mamkos nusiziurejes, tai tas daugiau nebelystu mastau.gif

Padariau klaida... unsure.gif

Jei vaikui mamos bausmes napadeda, vadinas, jos nera adekvacios jo elgesiui.Jis nedaro isvadu.

Atsakyti
QUOTE(Noa @ 2006 12 09, 11:13)

O kita vertus, ir ta agresija nebuvo labai jau didelė. Mergytė "puolė" gana rafinuotai, kaip tokio amžiaus vaikui, žodžiais - nu ir gavo analogiškai, netiesiogiai žodžiais... Tai kaip ir tas pats, kaip mušančiam suduot atgal...

Visų pirma, agresija būna ne vien smurtinė. Mes verkiame, kad darželiuose ir mokyklose aikai darosi siaubingi - žaloja tiek psichologiškai, tiek fiziškai, bet iš kur jie tą išmoksta?
Kodėl mes turim mokinti vaikus pulti muštis? Kodėl vietoj to, kad už gautą smugį duot tokį patį smugį, nemokinti vaiko sulaikyti skriaudiko rankos?
Kai dabar vaikams 3 ar 6 metai, gal ir labai jaučiasi "svorio kategorijos", bet tai bus neilgai. O paskui? Kai išmokinsit, kad reikia "dėti" atgal, tai ir mokytojui ar dėstytojui "dės". O kur dingsta pagarba kitam žmogui? Net jei jis ir neteisus....
Nepateisinu agresijos nei žodinės, nei fizinės, nei visokios kitokios.

Papildyta:
QUOTE(špokulia @ 2006 12 09, 11:48)
Na gerai, sakykim, trimetukas pribeges trenkia mano vaikui.Aha, vadinas as diplomatiskai  ji paimu ir nuvedu pas mama.Ta, jei geranoriska pasitaikys -niu niu niu-taip negrazu.... rolleyes.gif jei nelabai, tai apreks, kam lieciu jos vaika. unsure.gif
Po 3 metu susitinka mano vaikas ir tas, jau 6 metu-vieni.Tas vel trenkia.Ka daryt mano vaikui?Ko vaikas ismoko ir mano elgesio ? unsure.gif Maniske ismoko pasitraukt... Bet kur jai pasitraukt, sakykim, prie mokyklos lauke susitikus toki?  Duotu maniskis atgal, is mamkos nusiziurejes, tai tas daugiau nebelystu mastau.gif
Padariau klaida...  unsure.gif
Jei vaikui mamos bausmes napadeda, vadinas, jos nera adekvacios jo elgesiui.Jis nedaro isvadu.

Aš manau, kad klaidos nepadarei. Tu savo pavydzdžiu rodai, kad auklėjimas yra šeimos o ne svetimų reikalas. Jei tokiam trimetinukui, kuris mušasi jo tėvai neaiškina, kad tai negerai, tai ir tavo "davimas į kailį" nieko nepakeis. Jis išvis nesupras ko ta moterėlė čia kabinėjasi... Juk jei tėvai nieko nedaro tai vadinasi jis elgiasi gerai.
Beje, nori pasakyti, kad vėliau susitikus trim metais vyresni vaiką tavo mažylis/ė jau galės už save pakovoti? Ir dar jei sutiktas agresyvus? Nepyk, bet tikrai nemanau, kad pavyks. Bet jei mokės parinkti tinkamus žodžius..... Dažnai niekadėjus daug lengviaus sutramdyti žodžiais n ei kumščiais.
Atsakyti
QUOTE(Villke @ 2006 12 09, 13:40)

Beje, nori pasakyti, kad vėliau susitikus trim metais vyresni vaiką tavo mažylis/ė jau galės už save pakovoti? Ir dar jei sutiktas agresyvus?

Maniskei dabar 6 , po 3 metu bus 9 wink.gif
Na neiseitis ... Bet tikrai Lietuvoj labai daug smurto, nesuprantu kodel... unsure.gif
Mes gyvenam Norvegijoj, ji lanke darzeli, o dabar jau mokykla... tikrai sitiek smurto nera.... Yra hiperaktyviu vaiku, bet jie kazkokie kitokie.. Nepiktybiski.... mastau.gif
Atsakyti
Šiandien darželio rūbinėj rengia dvi mergaites - vieną tėtis, o kitą gal močiutė. vaikams gal 4 metai. Ir ta močiutinė taip išdidžiai pažiūrėjus į tą kitą dėsto "Ooo, tu su kelnėm? Taigi kaip atrodo - kelnės. Kelnės - tai negražu. Iš tavęs dabar visi žmonės juoksis..." Ir garsiai deda ta tema. Anai jau lūpa virpa, tėtis yra tėtis - greičiau rengia, o bobutei dzin, tyliai burbt - ką tu čia kalbi, ir tiek. "Aš tai labai graži, aš tai su sijonu, o kelnės tai yra visai negražu. Kas su kelnėm, iš to visi juokiasi...". Nu čia jau man nervai neišlaikė - mergytės gaila pasidarė. Sakau, nesąmonė, aš va visą dieną su kelnėm ir niekas iš manęs nesijuokia, kaip tik sako, kad labai gražiai atrodau bigsmile.gif Ir va, sakau, auklėtoja irgi su kelnėm, ar matei, kad kas nors iš jos juoktųsi? Kelnės, sakau, dabar yra labai madoj, visos gražuolės tik kelnes nešioja, mamos žurnaluose pažiūrėk lotuliukas.gif Nu ir nuėmė gazą jaunoji madų žinovė, o tuo pačiu ir jos bobutė cool.gif
Ir irgi visai negaila dirol.gif

Nu gi saunu, tikrai bent jau panasiai pasielgciau, na, gal mes cia tiek gincijames, kai yra didelis skirtumas kiek tiem vaikams metu.. g.gif , yra toks amzius, kai vaikas nesuvokia dar daug ko, ir jam gali aiskint neaiskines, bausti nebaudes, tai tas pats, kai mokytum trimeti dalintis, kai jo pasaulis siuo metu priklauso tik jam cool.gif
Atsakyti
QUOTE(špokulia @ 2006 12 09, 13:58)

Bet tikrai Lietuvoj labai daug smurto, nesuprantu kodel...  unsure.gif

ish nesaugumo...
Atsakyti
QUOTE(Villke @ 2006 12 09, 14:40)
Visų pirma, agresija būna ne vien smurtinė.

g.gif Nu agresija būna tik smurtinė hihihi.gif Turi omeny, kad smurtas būna tiek fizinis, tiek psichologinis? Tas taip. Todėl ir sakau, kad negalima mušti ir erzinti. Nu negalima...

Kodėl mes turim mokinti vaikus pulti muštis? Kodėl vietoj to, kad už gautą smugį duot tokį patį smugį, nemokinti vaiko sulaikyti skriaudiko rankos?
Kai muša, sulaikyt ranką - pagirtina, jei tu kalbi perkeltine prasme... O tiesiogine - ne visada taip gaunasi. Jei vaikas nemokės muštis, tas gali būt technologiškai sudėtinga g.gif O žodžiais - galima, bet tas jau aukštasis pilotažas - vargu ar trimetinis tai mokės. Kokie dešimtmečiai - gal, o darželinukai - juk jie nesupranta ironijos ar dar kokių "išlankstymų". O kai kokybiškai, garsiai ir taikliai pasiunti, tai suveikia kaip spyris į užpakalį... smile.gif

O paskui? Kai išmokinsit, kad reikia "dėti" atgal, tai ir mokytojui ar dėstytojui "dės". O kur dingsta pagarba kitam žmogui? Net jei jis ir neteisus....

Ot ir ne schmoll.gif Mokai ne "dėt", o "dėt atgal", tas yra didelis skirtumas smile.gif Tas viena. O antra, su pagarba kitam man čia nieko bendro neturi. Vat čia blyn ir prasiveržia mano auklėjimo spraga bigsmile.gif Kas man į snukį duoda, tai aš to iškart automatiškai pradedu negerbt bigsmile.gif Pripažįstu, kad neteisus, ir visai visai negerbiu, galiu ir atgal duot, ir mentus iškviest - ir viskas iš tos nepagarbos... bigsmile.gif

Nepateisinu agresijos nei žodinės, nei fizinės, nei visokios kitokios.

Nūūū mes čia irgi agresijos nepateisinam, todėl prieš ją kovojam bigsmile.gif O kai tave puola, apsieit be agresijos gali tik tuo atveju, kai tau už nugaros stovi asmens sargybiniai. Tada tu gali sau ramunę uostyt... O šiaip - vargiai unsure.gif

Dažnai niekadėjus daug lengviaus sutramdyti žodžiais n ei kumščiais.
Tai jau taip bigsmile.gif Esu to dalyko asė ir manau, kad mano vaikai paveldės mano sugebėjimus bigsmile.gif Išmokau senais laikais, kai mano tėvukas žiūrėdavo krepšinį... Gerų žodelių pažerdavo bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(Noa @ 2006 12 09, 20:49)
g.gif  Nu agresija būna tik smurtinė hihihi.gif Turi omeny, kad smurtas būna tiek fizinis, tiek psichologinis? Tas taip. Todėl ir sakau, kad negalima mušti ir erzinti. Nu negalima...

Tai jau taip bigsmile.gif  Esu to dalyko asė ir manau, kad mano vaikai paveldės mano sugebėjimus bigsmile.gif  Išmokau senais laikais, kai mano tėvukas žiūrėdavo krepšinį... Gerų žodelių pažerdavo bigsmile.gif

Agresija būna ne tik smurtinė.... Agresija būna ir psichologinė, ir fizinė, ir dar daug kokia. Šantažas bei ignoravimas taip pat priskiriamas agresijai. Smurtas yra agresijos išraiška. Galėtume apie tai diskutuoti daug, bet manau, kad čia kita tema.
O dėl žodelių - geriau jau tavo vaikai paveldi šitą tavo savybę, nei mokosi "duoti atgal" mirksiukas.gif mirksiukas.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Villke: 09 gruodžio 2006 - 23:13
QUOTE(Villke @ 2006 12 10, 00:12)
Agresija būna ne tik smurtinė.... Agresija būna ir psichologinė, ir fizinė, ir dar daug kokia. Šantažas bei ignoravimas taip pat priskiriamas agresijai. Smurtas yra agresijos išraiška. Galėtume apie tai diskutuoti daug, bet manau, kad čia kita tema.
O dėl žodelių - geriau jau tavo vaikai paveldi šitą tavo savybę, nei mokosi "duoti atgal"  mirksiukas.gif  mirksiukas.gif

Agresija - priešiškas elgesys, kuriam būdingas įžūlumas ar net jėgos naudojimas kito žmogaus ar žmonių grupės atžvilgiu (tarptautinių žodžių žodynas). Smurtas - grubi prievarta (lietuvių kalbos žodynas). Nepatikslinta, prievarta psichologinė ar fizinė smile.gif Taigi, abu tie žodžiai iš esmės reiškia tą patį - prievartą, tik agresija daugiau rodo intenciją, o smurtas - veiksmą... Todėl smurtinė agresija ir agresyvus smurtas yra sviestas sviestuotas... Gali būt fizinis smurtas (kai muša) arba psichologinis smurtas (kai, tarkim, erzina). Kaip ir agresija tokia ar anokia... Čia apie žodžius smile.gif

O apie "žodelius" - tai ir jie, ir veiksmai būtent yra priemonė duoti atgal smile.gif Kitaip, jei nereikia duot atgal, jie niekam nereikalingi. Tada jie bus tiesiog chuliganizmas. Nėr durniau už "žodelius" vietoj priežodžių ir snukio kitam daužymą tikslu apšilti raumenis. Taip vaikų neauklėjau ir neauklėsiu... schmoll.gif Bet nesugebėt apsigint - kitas kraštutinumas - irgi nieko gero. Ir sveikatai kenkia. Ir nervams schmoll.gif

Jo. Nuo temos nukrypom kapitaliai bigsmile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Noa: 09 gruodžio 2006 - 23:44
Noa, jei tu nori, mes tikrai galim pratęsti diskusiją atskiroj temoj smile.gif Nes agresija turi platesnę sąvoka nei tu perskaitei tuose žodynuose. mirksiukas.gif
O grįžtant prie to, apie ką buvo ši tema, manau, kad jei mes aiškiai aplinkiniams parodysim, kad netoleruosim jų įsikišimo į vaikų auklėjimą, tai jie ir nesikiš.
Atsakyti