Įkraunama...
Įkraunama...

Šventi vardai

QUOTE(muminukas @ 2005 10 17, 19:55)
oi kaip jus kažkas suklaidino! Agnius - graikiškas vardas, graik. HAGNOS "tyras, skaistus"
atitinkamai ir Agnė  cool.gif

Hm...na lotyniškai "Agnus" - avinėlis. Terminas (ar kaip čia) taikomas Kristui - T.y. Dievo Avinėlis (Agnus Dei)...Tiek tai ir aš žinau. O Kritus tikintiesiems kaip žinia yra ir tyras ir skaistus ir aukščiau už visus angelus ir visoks kitoks biggrin.gif
Beje, koks skirtumas tose visose analizėse - juk kaip krikšto vardas jis bet kuriuo atveju yra idealiai tinkamas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 18 spalio 2005 - 11:43
Tas pats Kuzavinis taip pat lot.k. žodyne sako, kad agnus yra avinėlis. Bet vardas Agnius yra kilęs iš graikų kalbos smile.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2005 10 18, 12:40)
Tas pats Kuzavinis taip pat lot.k. žodyne sako, kad agnus yra avinėlis. Bet vardas Agnius yra kilęs iš graikų kalbos  smile.gif

O kur įrodymai, kad ne iš lotynų? rolleyes.gif Man asmeniškai artimesnis lotyniškas skambesys, o ir krikščionybė į Lietuvą atėjo lotyniška forma.Taigi man labiau artimas lotyniškas variantas. Kuzavinis gal bendrai kalba apie vardą kaip tokį (pasaulyje)...Na, o jei aš savo vaikui duočiau tokį vardą, jį tikrau siečiau su lotyniškąja tradicija. Ir joks tyrinėtojas man nepasakytų kitaip....nes vardus su jų reikšmėmis vaikams duodame patys. Beje, tas pats vardas galėjo ateiti ir per graikišką ir per lotynišką tradicijas. Manau ir tas pats Kuzavinis to neneigtų...tiesiog pasirinko jam asmeniškai artimesnį (na gal ir pasauly dažniau pasitaikantį) variantą ir tiek...kiti mokslininkai renkasi kitaip rolleyes.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 18 spalio 2005 - 12:15
už jį kalbėti negaliu, bet dirbo jis dar su Savukynu.
matai, kaip yra: aš galiu teigti, kad iš savo vardo Lėja ir vyro vardo Saulius sudarėm dukros vardą Saulė...
žodynus gi rengia atsakingai, ne taip, kaip studentai kursinius - naktį prieš gynimą.prieš aprašydami vardo kilmę, K. ir S. n šaltinių iįtyrinėjo. be to, K. yra mokęsis kunigų seminarijoj, taigi religija nėra jam nežinoma terpė mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2005 10 18, 13:24)
K. yra mokęsis kunigų seminarijoj, taigi religija nėra jam nežinoma terpė mirksiukas.gif

Man irgi mirksiukas.gif tik ne seminarijoj mokiaus biggrin.gif vardų kilmėj kartais taip būna, kad nėra vieno vienintelio jo kildinimo varianto. Be to kaip jau minėjau Agnius kaip krikšto vardas tikrai labai tinkamas. Ypač dėl jo lotyniškojo varianto tongue.gif Neneigiu graikiško varianto, tiesiog jis vienas iš galimų, be to ir jo prasmė krikštui netgi labai tinkama rolleyes.gif
Ir dar dėl Šv.Agnės tongue.gif Paprastai tėveliams, kurie nori duoti šventojo vardą, patariama pasidomėti ar yra toks šventasis. Taigi, be visų analizių toks (t.y.tokia) yra. čia
Beje, yra ir šv. Agnellus...gal kaip tik jį kunigas ir turėjo mintyje. Konkretų šventąjį (tai ir yra reikšminga krikšte), o ne paties vardo analizę. Nes krikšte vardai daugiau siejami ne su jų kilmės ar reikšmės analizėmis (nors ji netrukdo, bet ji čia nėra svarbiausia), o su konkrečiais šventais žmonėmis.
Šventojo vardas, tiesa, neprivalomas, bet labai rekomenduojamas smile.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 12 vasario 2006 - 12:08
Bet vardų reikšmės - kalbininkų reikalas mirksiukas.gif
mūsų 2.gif bus evangelikas-liuteronas, nereiks nei antro vardo, nei globėjo. bet antro vardo ir šiaip nereiktų, nes krikščioniškas smile.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2005 10 18, 20:23)
Bet vardų reikšmės - kalbininkų reikalas  mirksiukas.gif

Teisingai, bet krikšto atveju žiūrima ne tiek į jo reikšmę, kiek į jo sąsajas su konkrečiu švento gyvenimo asmeniu. Taip sakant atrankos kriterijai kiti nei kalbininkų tongue.gif
Pasikartosiu, bet pas katalikus tai taip pat nėra privaloma. Bet labai rekomenduojama. smile.gif
O jei apie vardų kilmes, tai Jono vardo kilmė visų pirma žydiška (hebrajiška) tongue.gif
Krikščioniškas jis būtent todėl, kad jį "nešiojo" krikščionybėje šventu laikomas asmuo smile.gif Apie tai ir kalbu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 18 spalio 2005 - 20:04
QUOTE(Karbynė @ 2005 10 18, 20:57)
Teisingai, bet krikšto atveju žiūrima ne tiek į jo reikšmę, kiek į jo sąsajas su O jei apie vardų kilmes, tai Jono vardo kilmė visų pirma žydiška (hebrajiška)  tongue.gif
Krikščioniškas jis būtent todėl, kad jį "nešiojo" krikščionybėje šventu laikomas asmuo  smile.gif Apie tai ir kalbu.

žinau apie Joną mirksiukas.gif mūsų ir pavardė iš hebrajiško vardo kilusi, ir mano vardas hebrajiškas... tik tėtis lietuvišku vardu smile.gif
Atsakyti
oi, Karbyne, turiu aš pusseserę, teologijos mokslus baigusią. nuolat su ja ginčijamės dėl religijų smile.gif bet dabar ji po Europą su vyru bastosi, tai ir normaliai pasiginčyti neturiu su kuo mirksiukas.gif ax.gif
Atsakyti
QUOTE(muminukas @ 2005 10 19, 10:22)
nuolat su ja ginčijamės dėl religijų  smile.gif

Kaip ten bebuvę aš į tai nesivelsiu tongue.gif Kartasi nesusilaikau blush2.gif , bet neturiu begalinio noro tom temom pjautis ... randu pasauly ir kitų laabai įdomių dalykų tongue.gif
Ir ginčytis dėl to tikrai neverta ... bo niekur tas neveda. Šiandieniniai žmonės ieško ne tiek skirtumų, kiek bendrumų. Su religijom taip pat. Tas vadinas ekumenizmu. tongue.gif Beje ir tokius anokius mokslus baigę net ir tarpusavy ginčijas biggrin.gif Bet čia jau ne apie šventus vardus, kuo ir džiaugiuosi.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Karbynė: 20 spalio 2005 - 17:12
QUOTE(Karbynė @ 2005 10 20, 18:06)
Beje ir tokius anokius mokslus baigę net ir tarpusavy ginčijas  biggrin.gif

sutinku smile.gif
Atsakyti
Mes irgi neoriginalūs - išsirinkom Mariją 4u.gif Tiksliau, aš išsirinkau, nes vyras nieko ir nesiųlė tik apsvarstė mano pasiūlytus variantus ax.gif O aš kažkaip nuo seno galvojau, kad jei jau duosim krikšto vardą, tai bus Marija. Man šis vardas labai gražus ir Samanta Marija gražiai skamba wub.gif Buvau dar pora variantų nusižiūrėjus, bet šis atrodė tinkamiausias.
Atsakyti