Įkraunama...
Įkraunama...

Šventi vardai

QUOTE(Gyvatuke @ 2004 04 15, 10:00)
Šį savaitgalį ruošiamės krikštyti savo dukrytę. Ir dar neišsirinkom krikšto vardo.  unsure.gif
Kiek girdėjau, taip išsirenkamas šventas globėjas, kuris saugos vaikutį..
Norėjau paklaust, gal kas žinot daugiau apie tai ? Kokie vardai yra šventi, apart Marijos, Magdalenos, Agotos, Liucijos, Agnės.. (tik tiek radau maldaknygėje..) g.gif

.........
Papildau...
maldaknygėje nėra surašyta VISŲ šventųjų vardų, jie yra taip vadinamuosiuose šventųjų indeksuose . Jie papildomi, nes laikas nuo laiko šventaisiais paskelbiami vis nauji žmonės. Pvz. Šventųjų globėjų indeksas Na ten taip pat nėra visiškai pilnas, bet pasirinkti manau užteks.

Karbynė

Mano mociute ir kriksto mama yra kriksciones ekstremistes, ir joms nepaaiskinsi kad vardas ne is maldaknyges taip pat gali buti sventas. Ju pagrindinis argumentas buvo tas kad vaikas su ne sventu vardu netures uztarejo danguje.
O as pasitelkes savo vyriska gudruma ir aukstaji issilavinima suskeliau taip: "Marija globoja visus, o be to, mes zinome ti zemeje paskelbtus sventuosius, o tu kuiruos dievas pasisauke jau danguje, mes nezinome, todel tikrai tarp ju atsiras ir mano vaiku vardai." biggrin.gif Ir ramu. O krikstija su bet kokiu vardu.
Atsakyti
QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 16, 10:10)
mes zinome ti zemeje paskelbtus sventuosius, o tu kuiruos dievas pasisauke jau danguje, mes nezinome, todel tikrai tarp ju atsiras ir mano vaiku vardai." biggrin.gif Ir ramu. O krikstija su bet kokiu vardu.

Bet rekomenduoja kaip rekomenduoja - t.y. turėt ir globėjo vardą (nors pakrikštyt be jo, žinoma, įmanoma - pati esu būtent taip pakrikštyta), be to indeksuose ir tų "žemėje paskelbtųjų" kur kas daugiau nei maldaknygėje wink.gif Argi gražu savo artimus žmones ekstremistais išvadint, a? rolleyes.gif
O ten to gudrumo ne kaži kiek tongue.gif ... tikrai neapgavai močiutės dėl globos ar kad kiekvieno vardas su laiku gali atsirast tame šventųjų sąraše. Ekstremistas lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2006 02 16, 12:21)
Bet rekomenduoja kaip rekomenduoja - t.y. turėt ir globėjo vardą (nors pakrikštyt be jo, žinoma, įmanoma - pati esu būtent taip pakrikštyta), be to indeksuose ir tų "žemėje paskelbtųjų" kur kas daugiau nei maldaknygėje wink.gif Argi gražu savo artimus žmones ekstremistais išvadint, a?  rolleyes.gif

Ekstremistes jos, ir taskas! Jau antra diena po gimdymo norejo su kunigu atkeliauti. Pasakiau kad krikstysim vasara sako "per 2 savaites reikia veriant pakrikstyti". O istikruju reikia per 2 menesius jeigu nera svarbiu priezasciu. Kas yra svarbi priezastis nustato tevai. Vardas nebutinai turi buti sventas ir krikscioniskas. Tokia baznycios teise, ir jei baznycios istatymai tai leidzia, vadinasi tenepriestarauja pasaulieciai.

QUOTE(Karbynė @ 2006 02 16, 12:21)
O ten to gudrumo ne kaži kiek  tongue.gif ... tikrai neapgavai močiutės dėl globos ar kad kiekvieno vardas su laiku gali atsirast tame šventųjų sąraše.  Ekstremistas  lotuliukas.gif

As ir nenorejau apgaudineti del nieko. Tiesiog pakraciau smegenine ir zaibiskai reagavau i situacija. Zodziu. Krikstynos man yra ne pirmos nuodemes nuplovimas, o priemimas vaiko i si pasauli. Tarsi pazymint, kad mazylis jau gyvens cia, su mumis. Ir butent pazymint oficialiai. Kad galetu ir tolimesni zmones susirinkti ir pasveikinti vaikiuka, pasakyti jam labas. Tam krikstynos ir reikalingos. Tam jos ir yra - krikscionys priima nauja nari i savo tarpa. O visos pirmosios nuodemes yra opiumas liaudziai, tiksliau tiems, kurie krikscionybe isivaizduoja kaip magijos pasauli, kur stebukladarys Jezus daro stebuklus. Magijos cia nera, regilija yra mums ir musu, ir mes neprivalome jai tarnauti. Jeigu man nepatogu duoti vienokio vardo, pasirenku bet kuri kitoki, jei man nepatogu krikstyti ziema, krikstyju vasara. Ir visi veiksmai kurie yra del religijos bet nepatogus zmogui - vienareiksmiskai ekstremizmas! smile.gif Tik tiek. mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 18, 02:02)
1. Ekstremistes jos, ir taskas!
2. O istikruju reikia per 2 menesius jeigu nera svarbiu priezasciu. Kas yra svarbi priezastis nustato tevai.
3. Vardas nebutinai turi buti sventas ir krikscioniskas. Tokia baznycios teise, ir jei baznycios istatymai tai leidzia, vadinasi tenepriestarauja pasaulieciai.

1. Ekstremistės tai ekstremistės, o žmona taip išeina irgi gali turėt polinkį į ekstremizmą tongue.gif
2. O čia iš kur tokios žinios? Rekomenduojama kuo greičiau, bet iš kur traukei tokį limitą?
3. Nebūtinai, bet labai rekomenduojama. Gali būt ir kilnios biblinės asmenybės ir net nebūti. Ne "nereikia", o griežta prasme "neprivaloma". Šioks toks skirtumas wink.gif Bet labai rekomenduojama. Ir aš tiesą sakant visai norėjau, kad mano vaikai turėtų dar ir kokį spec. globėją tongue.gif

QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 18, 02:02)
Jeigu man nepatogu duoti vienokio vardo, pasirenku bet kuri kitoki, jei man nepatogu krikstyti ziema, krikstyju vasara.

Bet niekas iš Bažnyčios pusės to ir neliepia. Na nebent artimieji, bet tai jau kitas klausimas smile.gif

Bet tamsta su savo požiūriu "jei nepatogu, vadinas neteisinga" irgis radikalas lotuliukas.gif ....
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2006 02 19, 18:38)
1. Ekstremistės tai ekstremistės, o žmona taip išeina irgi gali turėt polinkį į ekstremizmą  tongue.gif
2. O čia iš kur tokios žinios?  Rekomenduojama kuo greičiau,  bet iš kur traukei tokį limitą?
3. Nebūtinai, bet labai rekomenduojama. Gali būt ir kilnios biblinės asmenybės ir net nebūti.  Ne "nereikia", o griežta prasme "neprivaloma". Šioks toks skirtumas wink.gif Bet labai rekomenduojama. Ir aš tiesą sakant visai norėjau, kad mano vaikai turėtų dar ir kokį spec. globėją tongue.gif
Bet niekas iš Bažnyčios pusės to ir neliepia. Na nebent artimieji, bet tai jau kitas klausimas  smile.gif

2. Del krikstijimo laikotarpio tai cia tokia baznytine teise, buvau as "jaunu teveliu kursuose" ir ten buvo vienuole, kuri ismane sita teise, ir aiskino mums subtilybes.
3. As suprantu kad baznycia to neliepia, tai todel savo mociute su krikstomama vadinu ekstremistemis, nes jos grieztai liepia, ir tik is 1968 metu maldagnyges.

QUOTE(Karbynė @ 2006 02 19, 18:38)
Bet tamsta su savo požiūriu "jei nepatogu, vadinas neteisinga"  irgis radikalas  lotuliukas.gif ....

Obuolys nuo obels netoli rieda. Bet ar ne tiesa pasakiau? Negi logiska susikurti taisykles, kurios tau griauna gyvenima?

Atsakyti
QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 23, 10:10)
2. Del krikstijimo laikotarpio tai cia tokia baznytine teise, buvau as "jaunu teveliu kursuose" ir ten buvo vienuole, kuri ismane sita teise, ir aiskino mums subtilybes.
3. As suprantu kad baznycia to neliepia, tai todel savo mociute su krikstomama vadinu ekstremistemis, nes jos grieztai liepia, ir tik is 1968 metu maldagnyges.
Obuolys nuo obels netoli rieda. Bet ar ne tiesa pasakiau? Negi logiska susikurti taisykles, kurios tau griauna gyvenima?

bigsmile.gif Mano sunaus vardas Gabriel, gyvendama svetur sunku rasti lygiai taip pat skambanty varda lietuviu ir kita kalba. As norejau tokio vardo, bet neradau.
Atsakyti
QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 23, 09:10)

Bažnytinės teisės ragavau ir pati. Tokios subtilybės nežinau. O logiška, kad turėtų žinot ir naujagimius auginantys tėvai. wink.gif

QUOTE(Tetis2005 @ 2006 02 23, 09:10)
Negi logiska susikurti taisykles, kurios tau griauna gyvenima?

Ui nelogiška lotuliukas.gif Tik tiesą sakant nebelabai suvokiu, kas tas taisykles tamstos nuomone sukūrė ir kodėl jos gyvenimą griauna? unsure.gif Taisyklės turi padėt žmonėm su/gyvent. Kas būt, jei nebūt kelių eismo taisyklių, nors va prasižengėliui bauda tai gyvenimą oi kaip griauna lotuliukas.gif Tiesa, pakartosiu...apie ką konkrečiai kalbi šioje situacijoje nebelabai suprantu. Jei pats išsigalvoji taisykles ir jomis skundies, tai net nežinau nuo kurio galo bandyt padėt lotuliukas.gif
Atsakyti
Mano sunaus vardas Dominas idomu ka jis reiskia?
Atsakyti
Lotyniškai "Dominus" reiškia "Viešpats". Bet tema ne visai apie vardų reikšmes, o apie tai, kokie vardai yra šventi.
Indekse pavyko rasti trumpą Dominos gyvenimo aprašymą smile.gif
Apie Dominą Aebbe 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Karbynė @ 2006 03 01, 20:32)
Lotyniškai "Dominus" reiškia "Viešpats". Bet tema ne visai apie vardų reikšmes, o apie tai, kokie vardai yra šventi.
Indekse pavyko rasti trumpą Dominos gyvenimo aprašymą smile.gif
Apie Dominą Aebbe   4u.gif

nelabai as ten suprantu kas parasyta g.gif
Atsakyti
atsiprasau bet as ne taip tikriausia paklausiau doh.gif
norejau paklausti ar jis sventas
Atsakyti
Na šv.Domino nežinau...Domina Aebbe kiek suprantu yra kanonizacijos (paskelbimo šventąja) procese. O kadangi terminas "Dominus" (Viešpats) taikomas Kristui, kuris pagal Bažnyčios mokymą tikrai yra šventas biggrin.gif, tai siejant su šiais dalykais (visų pirma pačiu Kristum) Dominas kaip krikšto vardas man rods gal ir tinkamas... kitas klausimas jei su tuom visiškai nesieji (o pvz. su kokia statybų firma biggrin.gif)...
Jei ką atsakymą gali sužinot iš "praktikų" (t.y. tų, kurie krikštija)...Va čia
Atsakyti