Įkraunama...
Įkraunama...

Šventi vardai

Laba diena,

planuojame krikštyti savo mergaitę, ir pradėjau galvoti apie tai, kokį krikšto vardą jai suteikti. Pradėjusi vartyti maldaknygę pastebėjau labai įdomų dalyką - mūsų giminėje visiems duoti tokie krikšto vardai, kokio šventojo tą dieną, kai gimė vaikas, vardadienis. Mano dukrytė gimė tą pačią dieną, kaip ir aš. Turiu keletą klausimų:
1. Kaip manote, ar nebūtų keista, jei jos krikštavardis būtų kaip ir mano?
2. Kur įmanoma sužinoti, kieno globėjas yra konkretus šventasis?
3. Ar Ieva yra šventas vardas? (čia jau labai didelis nuomonių iššiskyrimas - mano anyta mano, kad Ieva yra nuodėmingoji, o mano tėvai sako, kad šventas vardas).

Ačiū 4u.gif
Atsakyti
Dėl Ievos tai taip...Pati pirmoji biggrin.gif Ieva nelaikoma šventąją, tačiau...Naujosios Ievos "titulas" yra taikomas Marijai, taigi šia prasme jis yra tinkamas. Reiškia savaip neklysta abi pusės biggrin.gif, bet Marija vadinama Naująja Ieva ir su tuo nepasiginčysi smile.gif Dėl tokio pat kaip tavo krikštavardžio nematau nieko keisto. Dėl to kas yra kieno globėjas sužinoti galima pvz. vadinamuosiuose šventųjų indeksuose (nuoroda į vieną jų yra jau pirmojoje temos žinutėje - tiesa, - anglų kalba), dar būna leidžiamos tokios knygos "šventųjų gyvenimai" ir pan. (na ten visi taip pat "netelpa", bet gana informatyvu).
Atsakyti
Ačiū už info.
Tiesa, įlindau į tą nurodytą puslapį, ir radau Eve, su visu aprašymu, kaip ji buvo išvaryta iš Rojaus ir t.t. Ar ten tik šventieji tame puslapyje, ar ir kiti Biblijoje minimi asmenys?
Atsakyti
Ne tik šventieji, bet ir tikrai ne visi bibliniai...na pirmoji Ieva juk irgi neturi tik neigiamo atspalvio, kiek pamenu kaip ten ir paminėta "gyvųjų motina" ir t.t. Galų gale pirmoji motina.
Tiesa, krikšto vardas, nors ir labai rekomenduojama šventojo, gali būti ir biblinio asmens vardas. Tik aišku tas asmuo turi būti pozityvus, sektinas ir t.t. - t.y. jį renkantis reikia būt apdairiam.
Atsakyti
dėkui už paaiškinimą 4u.gif, Ieva mano panos pasaulietinis vardas smile.gif, todėl buvo įdomu, ar palikti tik jį, ar dar ieškoti švento. Padėjot apsispręst, kad reikėtų krikštui atskiro vardo. Ačiū.
Atsakyti
QUOTE(Skraiduole @ 2006 03 09, 16:19)
dėkui už paaiškinimą  4u.gif, Ieva mano panos pasaulietinis vardas smile.gif,

Maniškės irgi biggrin.gif, bet krikštui davėm ir krikščionišką prasmę (nors šiaip vadinom medelio varduku ) Tiesiog tas vardas po krikšto neprarado nė vienos prasmės, o globėją gavo labai spec. - t.y. Mariją, kurioji kaip minėjau ir yra Naujoji Ieva biggrin.gif
Atsakyti
neblogas sutapimas wub.gif mes irgi galvojam duoti Mariją - man labai gražiai skamba Ieva Marija 4u.gif
Atsakyti
Ne taip supratai (o gal ir taip unsure.gif )- mūsiškė Ieva (ir pasaulietinis ir krikšto) , tik krikščioniška prasme Ievos vardas (naujosios Ievos) taikomas Marijai. Taigi visai pasaulietiškai Ieva mums reiškia medelį, krikščioniškai - Mariją (o ne tąją išvarytą iš rojaus biggrin.gif).
Atsakyti
dabar aišku smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Gyvatuke @ 2004 06 06, 06:25)
Man irgi buvo iskiles toks pats klausimas, mamytes pazere ideju, paziurek, gal ir tu ka idomaus rasi  wink.gif  sventi vardai

painaudosiu nuoroda, nes turiu daug klausimu 4u.gif
Papildyta:
jo, as irgi mastau apie Marija 4u.gif
o kazin kaip Auguste, ar sventas vardas? mirksiukas.gif
Atsakyti
Tik nuoroda čia į tą pačią temą biggrin.gif
Na šv.Augustinas tikrai yra, taip kad Augustė tinka smile.gif
Atsakyti
Mano merginos šventas vardas bus-Marija smile.gif
Atsakyti