Įkraunama...
Įkraunama...

Skydliaukės Hipofunkcija ( tiroiditas)

Septinta tema

Skydliaukės hipofunkcija (hipotireozė) – tai klinikinis sindromas, atsirandantis dėl sumažėjusios skydliaukės hormonų gamybos. Mažėjant skydliaukės veiklai, lėtėja medžiagų apykaita. Skydliaukės funkcijai išnykus, atsiranda miksedema (didelio laipsnio hipotireozė).

Ligos priežastys

Hipotireozė būna įgimta ir įgyta. Įgimtos hipotireozės priežastys: įgimtas skydliaukės hormonų gamybos defektas, jodo kaupimo defektas, embriono raidos defektas.
Įgyta hipotireozės gali atsirasti sergant lėtiniu skydliaukės audinio uždegimu, po skydliaukės operacijos, po strumos gydymo radioaktyviu jodu ir pan.

Simptomai

Žemas arterinis kraujo spaudimas
Bendras silpnumas
Nuovargis
Šiurkšti, sausa oda
Vidurių užkietėjimas
Šalčio netoleravimas
Užkimęs balsas
Sausi, lūžinėjantys plaukai
Kūno masės didėjimas
Retas pulsas

Ligos eiga

Įgimta hipotireozė prasideda nuo gimimo. Naujagimiams būdinga: užsitęsusi naujagimių gelta, vangus čiulpimas, vidurių užkietėjimas, nejudrumas.
Vėliau, jei nebuvo gydyta, tokiems vaikams pasireiškia: atsilikęs fizinis augimas, kalbos sutrikimas, psichinis atsilikimas.
Sergančius įgyta hipotireoze sulėtėja medžiagų apykaita, ligonį sekina bendras silpnumas, nuovargis, mieguistumas, lėtumas, iniciatyvos stoka. Dažnai tokiems žmonėms klaidingai diagnozuojama depresija. Užkietėja viduriai, retėja pulsas, krenta arterinis kraujo spaudimas, didėja kūno masė. Oda tampa sausa ir šiurkšti, plaukai – silpni, lūžinėjantys, balsas užkimsta ir atgrumba.
Ligos eiga lėtinė. Gydymas pakaitine hormonų terapija reikalingas visą gyvenimą. Dėl neryškių simptomų, lengvo laipsnio hipotireozė dažnai nediagnozuojama.

Komplikacijos

Retai pasitaikanti miksedeminė koma. Ji dažniausiai ištinka pagyvenusius ir senyvus žmones, dažniau žiemą. Koma pasireiškia, jei sergant sunkia hipotireoze, ilgai nevartojami ar nereguliariai vartojami tireoidiniai (skydliaukės) hormonai. Komą gali išprovokuoti infekcija, fizinė trauma, operacija, peršalimas ir kita, nulemia ryškus tireoidinių hormonų trūkumas. Ligonio būklė blogėja, didėja mieguistumas, vėliau išnyksta sąmonė. Ryškėja labai retas pulsas, žemas kraujo spaudimas, žema kūno temperatūra, kvepavimo nepakankamumas. Mirštamumas didelis.

Tyrimai

Hipotireozei būdinga sumažėjęs skydliaukės hormonų (T3 ir T4) kiekis, padidėjęs tireotropino – TTH (hipofizės hormonas skatinantis skydliaukės veiklą) kiekis. Kraujyje taip pat randamas aukštas cholesterolio rodiklis. Autoimuninio tiroidito atveju randami dideli antikūnų prieš skydliaukę titrai. Prie papildomų tyrimų galime priskirti skydliaukės echoskopiją, skenogramą (tyrimą radioaktyviu jodu), punkcinę biopsiją.

Gydymas

Pagrindinis gydymo būdas – koncervatyvus – pakaitinė hormonų terapija skydliaukės hormonais. Dažniausiai naudojamas vaistas levotiroksinas. Pradinė dozė priklauso nuo hipotireozės sunkumo laipsnio, ligonio amžiaus, kitų ligų. Iš pradžių pradedama gydyti mažesnėmis dozėmis, kurios palaipsniui didinamos, kol gaunamas pakankamas efektas (normalūs hormonų rodikliai, gera savijauta).

Patarimai

Ligoniai turi nuolatos naudoti levotiroksiną. Nenutraukti gydymo savijautai pagerėjus.Reguliariai lankykitės pas gydytoją ir atlikite kontrolinius hormonų tyrimus.
Dieta turėtų būti visavertė angliavandenių, baltymų, vitaminų, mikroelementų atžvilgiu, ribojama druska, riebalai.

Profilaktika

Miksedemos profilaktika – tai kova su bakterinėmis ir virusinėmis ligomis, lėtinių infekcijų gydymas, savalaikė hipotireozės diagnostika. Labai svarbu laiku diagnozuoti ir gydyti įgimtą hipotireozę naujagimiams. Gydymą paskirti kiek įmanoma ankščiau (pirmomis gyvenimo savaitėmis), nes laiku nekoreguota hipotireozė sukelia negrįžtamus pakitimus centrinėje nervų sistemoje. Tai ateityje pasireiškia psichiniu ir fiziniu vystymosi atsilikimu. Tuo tikslu visiems naujagimiams 3-5-ą gyvenimo dieną imamas kraujas iš kulniuko skydliaukės hormonams nustatyti.

user posted image

Kad ligoje, kad ir kokia ji bebūtų, neliktume vieni mirksiukas.gif
SVEIKATOS IR KANTRYBĖS 4u.gif
Atsakyti
Aciu Daivulka uz naujus namucius 4u.gif wub.gif

Sergant hipotiroze, pirmiausia nukenčia centrinė nervų sistema ir medžiagų apykaita — baltymų, riebalų, angliavandenių, druskų, vandens, vitaminų. Medžiagų apykaita ir oksidacijos procesai sulėtėja. Sutrinka nervų sistemos mielinizacija. Lėtėja kaulėjimas, ypač enchondrinė osifikacija, blogai auga kaulai. Dėl glikoproteidų apykaitos sutrikimo, mucino kaupimosi ir hialurono rūgšties pertekliaus odoje, gleivinėje ir parenchiminiuose organuose įvyksta miksedeminė infiltracija. Oda įgauna gelsvą atspalvį dėl hiperkarotinemijos, nes kepenyse sutrinka karotino virtimas vitaminu A, pasidaro sausa dėl prakaito ir riebalų liaukų hipofunkcijos. Veidas be išraiškos, paburkęs, oda sausa, lyg nešvari, šaltoka, šerpetojanti, paburkusi. Pamažu pabrinksta ir kaklas, sprandas, pečiai, kojos. Spaudžiant pabrinkusią vietą, duobutės nelieka. Kai pabrinksta ir poodis, paspaudus lieka duobutės, ko nebūna pabrinkus tik odai. Plaukai būna reti, sausi, auga negreit, neblizga, lūžinėja, nagai — trapūs.
Wow , tikrai taip , man kai buvo 7 tsh tai buvau karta pageltusiu veidu truputi doh.gif
Papildyta:
Hipotirozė – tai būklė, kurią sukelia skydliaukės hormonų
trūkumas organizme. Populiacijoje jos paplitimas – 0,5 iki 18
procentų, dažniausiai tarp vyresnio amžiaus moterų.
Hipotirozės klinikinė išraiška gali būti ne tik fiziniai
simptomai – nuovargis, šalčio netoleravimas, sausa oda,
plaukų lūžinėjimas, mėnesinių ciklo sutrikimai, vidurių
užkietėjimai, bradikardija, edemos, bet ir psichikos sutrikimai
– psichozė, depresija, bipolinis sutrikimas, ūminė manija ar
kognityviniai sutrikimai. Dažnai hipotirozės sukelti psichikos
sutrikimai pasireiškia anksčiau nei fizinė ligos išraiška. Tokiu
atveju hipotirozės diagnozė gali būti nustatyta pavėluotai.
Atsakyti
Senosios temukės plepesiukų sąrašiukas:

lucero 163
Wonderful 45
Betukas 38
liūtuke 37
daivulka78 26
rusiuke 25
saura 24
Erika.Stn 22
linamog 20
Burbuliene 17
kristukss 17
Alexia 15
Džiu 14
ievvvvaa 13
popuri 10
^^liutuke 9
rinna 8
samand1s 8
Lexusia 8
Yolka 7
Razinkaa 7
isdykusS 6
apolonas 6

Čia tik tie, kurie parašė daugiau kaip 6 žinutes. Taigi, bendraujam, tariamės, guožiamės. Būkime draugiški group.gif
Dabar klausimukas. Gal žinote kuo pakelti žemą kraujo spaudimą? Anksčiau tam panaudodavau kavą, nors nelabai mums ir galima. Dabar prasidėjus kasos uždegimui, gerti kavos negaliu, pats organizmas nepriėma. Tai kuo dar galima?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo daivulka78: 23 spalio 2009 - 17:46
Man padeda zalioji arbata su imbieru :wub
Atsakyti
Parukyk ir konjako isgerk biggrin.gif arba susipyk su kuo nors biggrin.gif
Merginos, o kiek jus sveriate, ar labai priaugot svorio vartodamos tiroksina ?
As sveriu apie 54. Ugis apie 162. Man tuoj 35 metai, autoimunini diagnozavo kai buvau 31. Speju, kad tai gimdymo pasekme verysad.gif
Svajojau apie 2-a vaika po kokiu 2 metu, bet matyt jau reikia atsisakyt tu svajoniu.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Alexia: 23 spalio 2009 - 18:12
Sveikos, merginos smile.gif Operatyviai ir šauniai įkūrėt naujus namučius clap.gif Aš jau nerimavau, kur dabar reikės jūsų ieškot, o jūs čia pat, visos šalia group.gif
Papildyta:
QUOTE(Alexia @ 2009 10 23, 19:11)
Parukyk ir konjako isgerk  biggrin.gif  arba susipyk su kuo nors  biggrin.gif
Merginos, o kiek jus sveriate, ar labai priaugot svorio vartodamos tiroksina ?
As sveriu apie 54. Ugis apie 162. Man tuoj 35 metai, autoimunini diagnozavo kai buvau 31. Speju, kad tai gimdymo pasekme  verysad.gif
Svajojau apie 2-a vaika po kokiu 2 metu, bet matyt jau reikia atsisakyt tu svajoniu.

Kas dėl svorio, tai kuo didesnė dozę tiroxino gėriau, tuo labiau svoris krito. Aš 171 ūgio, sveriu 52-54kg, iki ligos apie 60-62 kg svyruodavo. tai galiu pasakyti, kad spintos turinį teko kapitaliai pakeist lotuliukas.gif
Atsakyti
Ojoj bijot as jau pradejau, reikia kaip nors kuo ilgiau pratempt nesusirgus g.gif
O cia yra tokiu serganciu autoimuniniu tiroiditu bet kurioms hipo dar nepasireiske? Kiek zinau Yolka ar Yolanta ? Atsiprasau jei ne taip parasiau varda. Kazin kokia ligos eiga muums ? g.gif
Atsakyti
4u.gif o man svoris susirgus eme kristi , man su hipo svoris krenta t.y kai hormonai man ne normoj man kg krenta nes man blooogai buna:oh o kai norma tai gerai ir apetitas buna ir su svoriu ok , dar ir priaugu smile.gif
Atsakyti
Aciu mergaites uz naujo puslapio atidaryma 4u.gif Man svoris buvo pakibes ,nors ir sportavau saleje ir su vyru skvosa zaidziau vistiek nejo numesti,bet dabar tikiuosi kad pajudes nes kaip jau zinote(o gal ne)jau antras menuo kai geriu tabletes. thumbup.gif
Atsakyti
man gyd liepe jodo pagert...cia viskas ok? blink.gif
Atsakyti
Ieva ar jau pasitikrinai,koks tavo tsh,kiek paliko gert tiroxino?smile.gif
Atsakyti
QUOTE(lucero @ 2009 10 24, 20:56)
Ieva ar jau pasitikrinai,koks tavo tsh,kiek paliko gert tiroxino?smile.gif

tep, rasiau praeitoj temoj 4u.gif tth nukrito iki 0,111 (buvo 8,4), o FT4 16,5.
geriu 75 mg. nuejau pas privatu gyd, nk doro nepasake, tik kysi prieme be ceremoniju. sako pagerk jodo, kaip jautiesi, nu jauciuosi as gerai- mieguista, kuno oda toookia sausa, kad pleiskanoja tepus netepus riebiausiais kremais, plaukai ziauriai sausi, letai auga, paprakaituoju daznokai, bet kodel sakau gerai- man tai taip iprasta kad sunku butu pavadinti bloga savijauta- pripratimas...
kaip tu?
ai tiesa sake gerti 50 mg...nezinau ar klausyt blush2.gif
Atsakyti