Įkraunama...
Įkraunama...

Prognozė - vaikiukas gims neįgalus.

QUOTE(melodija @ 2006 03 04, 20:21)
Esi pati super mama tik noriu paklaust kaip ar pati noretum gyvent jo gyvenima ir ar dziaugtumeisi kad gyveni> Atleisk uz mano smalsuma.

Melodija, nesu supermama, o tik paprasta mama, mylinti savo vaiką ir pasiruošusi padaryti viską, kas mano galioje, kad jis gyventų pilnavertį gyvenimą, įgytų pasitikėjimą savimi, būtų maksimaliai savarankiškas, kiek tai leidžia šiuolaikinės technologijos ir t.t.
Klausi, ar norėčiau pati gyvent jo gyvenimą? Keistas klausimas g.gif Turbūt retoriškai klausi. Atsakau, aišku, kad nenorėčiau netekti rankų ir kojų. Noriu būti sveika, graži, jauna, energinga moteris mirksiukas.gif
Ar džiaugčiausi, kad gyvenu? Taip, nes gyvenimas yra vertybė.
O gal klausi, ar norėčiau susikeisti su vaikeliu vietomis? Tuomet atsakymas 100 proc. TAIP. Nedvejodama atiduočiau jam savo rankas ir kojas šią akimirką, bet čia esu bejėgė.

Esu tikra, kad dabar mano sūnelis yra laimingas - juk mažyliai nemoka veidmainiauti. Jį supa daug mylinčių žmonių, kurie žiūri į tai, ką jis GALIi, o ne tai, ko negali. Jis turi bendraamžių draugų, su kuriais šauniai leidžia laiką žaisdamas, su protezais gali nueiti ten, kur jam reikia, o su tuo, kas liko iš jo rankyčių, gali ir apsirengti, ir pavalgyti (nors tas sunkiau sekasi), ir knygą pavartyti ir dar daug daug ką... Jis yra po pasaulį keliavęs ir daug gražaus matęs, patyręs, nors jam tik 4. Aš pati būčiau norėjusi tokios vaikystės... smile.gif

Bet, kaip sakoma, maži vaikai, maži vargai. Dabar sūnelis daugiau juokiasi, nei liūdi, o kas bus vėliau, ypač paauglystėje, nežinau. Atsimenu, pati būdama paauglė nenorėjau gyventi, nes buvau labai spuoguota doh.gif
Melodija, tiesa, mano mažiui pasisekė, kad jis turi puikiai veikiančias smegenėles ir stiprų charakterį, nežinau, kaip kalbėčiau, jeigu jo negalia būtų psichinė... Taigi rašau grynai iš savo varpinės smile.gif
Atsakyti
Zuza, netycia perskaiciau tavo zinute ir buvau pasiruosusi rasyti ilga ir apmastymu pilna atsakyma... Bet apsigalvojau. Manau, jog tai butu buve simtus kartu girdeti zodziai. Todel pasakysiu tik viena - esi MAMA is didziosios raides! Tai sakau, ne noredama tave paguosti, o todel, kad esi tikrai to verta! Tavo zodziai tiesiog spinduliuoja, tu pati tiesiog spinduliuoji neapsakoma jega bei ismintimi, ir jei pasaulyje atsirastu daugiau tokiu zmoniu kaip tu, tikrai butu paprasciau gyventi.

Dekui, kad esi.
Atsakyti
ZUZA, gal ir negražu to klausti, bet jei būdama nėščia žinotai, kad tavo vaikelis sirgs ir atsitiks tokia nelaimė, ar tikrai rįžtaisi gimdyti? Aš tikrai nesirinkčiau tokio kelio. Gal ir savanaudiškai skamba, bet man būtų per daug gailu ir žiauru paleisti pasaulin vargti vargelį....
Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 03 05, 00:07)
Melodija, nesu supermama, o tik paprasta mama, mylinti savo vaiką ir pasiruošusi padaryti viską, kas mano galioje, kad jis gyventų pilnavertį gyvenimą, įgytų pasitikėjimą savimi, būtų maksimaliai savarankiškas, kiek tai leidžia šiuolaikinės technologijos ir t.t.
Klausi, ar norėčiau pati gyvent jo gyvenimą? Keistas klausimas  g.gif Turbūt retoriškai klausi. Atsakau, aišku, kad nenorėčiau netekti rankų ir kojų. Noriu būti sveika, graži, jauna, energinga moteris mirksiukas.gif
Ar džiaugčiausi, kad gyvenu? Taip, nes gyvenimas yra vertybė.
O gal klausi, ar norėčiau susikeisti su vaikeliu vietomis? Tuomet atsakymas 100 proc. TAIP. Nedvejodama atiduočiau jam savo rankas ir kojas šią akimirką, bet čia esu bejėgė.

Esu tikra, kad dabar mano sūnelis yra laimingas - juk mažyliai nemoka veidmainiauti. Jį supa daug mylinčių žmonių, kurie žiūri į tai, ką jis GALIi, o ne tai, ko negali. Jis turi bendraamžių draugų, su kuriais šauniai leidžia laiką žaisdamas, su protezais gali nueiti ten, kur jam reikia, o su tuo, kas liko iš jo rankyčių, gali ir apsirengti, ir pavalgyti (nors tas sunkiau sekasi), ir knygą pavartyti ir dar daug daug ką... Jis yra po pasaulį keliavęs ir daug gražaus matęs, patyręs, nors jam tik 4. Aš pati būčiau norėjusi tokios vaikystės...  smile.gif

Bet, kaip sakoma, maži vaikai, maži vargai. Dabar sūnelis daugiau juokiasi, nei liūdi, o kas bus vėliau, ypač paauglystėje, nežinau. Atsimenu, pati būdama paauglė nenorėjau gyventi, nes buvau labai spuoguota  doh.gif
Melodija, tiesa, mano mažiui pasisekė, kad jis turi puikiai veikiančias smegenėles ir stiprų charakterį, nežinau, kaip kalbėčiau, jeigu jo negalia būtų psichinė... Taigi rašau grynai iš savo varpinės  smile.gif

Zuza tikrai is savo varpines parasei nei kiek nemeluoji. Jei zinociau kad mano dukryte taptu sveika as savo gyvybe paaukociau, as klausiau ar tu noretum nuo gimimo but invalide? Zinau kad ne. Zinau kad sunku isvengt invalidui tik noreciau kad mamos kol jaunos ir energingos savo vaikams iskovotu tokius istatymus ir toki kelia nutiestu kad neigalusis galetu gyventi o nesikankinti ir negalvot del rydienos pragyvenimo. Dabar gaudami tokias pencijas negalim nueit nei i koncerta nei i kina nei i tetra ir t.t. o vaistu taip pat neiperkam nors labai reikia ju nes tuomet i pavalgyt nebus uz ka o tokiu apsirengimu kaip dabar kad isgalime apsirenkt tik pakrumiais galime vaiksciot.

Tai va mamaytes netik zodziais ginkis savo vaikucius bet ir darbukais o pakolkas nesimato kad kovotomet del ju ateities dazniau stebit svetimu tevu vaikus ir dedat ant svarstykliu ir reiskiat pretenzijas va sitas tai gramu stipresnis uz mano vaikeli tai jis turi gaut ir mazesnius pinigelius. Ir savo jausmus isakot jusu jausmai tikrai yra super, bet permaza to.
Atsakyti
QUOTE(melodija @ 2006 03 06, 14:43)
Tai va mamaytes netik zodziais ginkis savo vaikucius bet ir darbukais o pakolkas nesimato kad kovotomet del ju  ateities dazniau stebit svetimu tevu vaikus ir dedat ant svarstykliu ir reiskiat pretenzijas va sitas tai gramu stipresnis uz mano vaikeli tai jis turi gaut ir mazesnius pinigelius. Ir savo jausmus isakot jusu jausmai tikrai yra super, bet permaza to.

Melodija, geras paraginimas: daugiau darbų, mažiau kalbų thumbup.gif Tikiu, kad daugelis mamų dėl savo vaikų KOVOJA, DARO VISKĄ, KAS JŲ JĖGOMS, o ne tik verkšlena dalydamosi savo vidiniais išgyvenimais...
Įstatymų neįgaliesiems dabar yra visai neblogų, tik reik juos žinot ir minant įstaigų slenksčius patiems tėvams "pramušt" tai, kas priklauso tavo vaikui. O kartais reikia išdrįsti pagalbos ir iš kitų paprašyti... ir sugebėti ją priimti...
Labiausiai gaila tų, kurie palikti likimo valiai valdiškose įstaigose ir negali savimi pasirūpinti... verysad.gif
Stiprybės tau, Melodija, ir NIEKADA NIEAKDA NIEKADA nepasiduok 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(kristina29 @ 2006 03 05, 14:16)
ZUZA, gal ir negražu to klausti, bet jei būdama nėščia žinotai, kad tavo vaikelis sirgs ir atsitiks tokia nelaimė, ar tikrai rįžtaisi gimdyti? Aš tikrai nesirinkčiau tokio kelio. Gal ir savanaudiškai skamba, bet man būtų per daug gailu  ir žiauru paleisti pasaulin  vargti vargelį....

Klauskit, klauskit, mamytės... Dar ne tokių klausimų esu girdėjusi...
Kai gimdžiau, nežinojau, kad mano vaikelis taip sunkiai susirgs... Tikėjau, kad viskas bus gerai, išaugs sveikas, protingas, geras žmogus...
Ir juodžiausiuose košmaruose negalėjau susapnuoti, kad taip atsitiks... Ir jei kas man būtų pasakęs, kad turėsiu tai ištverti ir kad mano vaikas turės išgyventi tiek kančių, būčiau Dievo tik vieno prašiusi, kad neišprotėčiau, kai visa tai atsitiks, kad išlikčiau stipri ir galėčiau būti atrama savo vaikui, kad galėčiau padėti nugyventi jam skirtą gyvenimą, apsupti jį meile, įdiegti jame pagarbą sau ir kitiems, išmokyti savarankiškumo ir dar daug daug ko.

Tavo frazė, kad "būtų per žiauru pasaulin paleisti vargti vargelį..." man savanaudiškai skamba. Aš džiaugiuosi, kad mano vaikas gimė mūsų šeimoje. Neduok Dieve, tokių nesupratingų tėvų, kurie būtų palikę jį, arba pasmerkę myriop blink.gif
Gyvenime viskas turi savo priežastį... Esu tik žmogus ir nesuprantu daugelio dalykų, kurie atsitinka pasaulyje, ir tai reiškia, kad neturiu teisės kištis į visatos gyvybės ir mirties ratą....
Nesu labai religinga, bet kartais pasvarstau, kad gal mano vaikelis ar aš praeituose gyvenimuose labai "prisidirbom", gal karma bloga, o gal Dievas skyrė tokį likimą, kad kiti į mus pasižiūrėję laimingesni paliktų... Ką aš žinau....
Taigi neturiu teisės spręsti to, kas ne mano nosiai schmoll.gif Be to, netikiu, kad mirtimi kančios baigiasi... Kas lemta, tebūna... Anksčiau ar vėliau vis tiek turės įvykti.
Ir dar kartojau ir kartosiu: sunkumai nėra blogai, juk tik per juos galime nuskaidrinti savo sielas ir tapti geresniais, dvasingesniais, tobulesniais.... O tada, gal kada nors, gal kokiame kitame gyvenime, labiau "nuskils" mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(tutele @ 2006 03 05, 11:56)
Zuza, netycia perskaiciau tavo zinute ir buvau pasiruosusi rasyti ilga ir apmastymu pilna atsakyma... Bet apsigalvojau. Manau, jog tai butu buve simtus kartu girdeti zodziai.

Tutele, kodėl neparašei mirksiukas.gif Man tikrai rūpi ši tema ir kitų žmonių nuomonės: palaikančios, kritikuojančios, prieštaraujančios, provokuojančios - nesvarbu. Juk kitų žmonių mintys gali padėti įžvelgti tai, ko pati nematau, o gal perdėtai ar iškreiptai matau, nes tai "skaudžiausia" mano vieta ir galiu būti per daug kažkur "užsiciklinusi" smile.gif
O kartais šimtą kartų reikia tuos pačius žodžius išgirsti, kad vieną gražią dieną imtum pagaliau ir praregėtum bigsmile.gif
Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 03 07, 01:14)
Tutele, kodėl neparašei 

Kodel neparasiau? Tikiuosi, ne per pretenzingai pasakysiu, bet man atrodo, kad tau kitu nuomone nereikalinga. smile.gif Tas mane tavyje ir suzavejo. Gal kitiems atrodo, jog tu esi ieskojimu kelyje, bet man susidare ispudis, jog tavo poelgiai pasamoneje jau padiktuoti ir manau, jog jie yra geriausi. Todel ir sakau, kad tavo vaikelis gime po "laiminga zvaigzde" (tikiuosi, jog busiu teisingai suprasta, pavartodama si issireiskima), turedamas tokia mama, kaip tu. Mama, kuri jam suteike sansa gyventi!

Del jo neigalumo - taip, jis tures tam tikru "motorizacijos" problemu (persiprasau lietuviu kalbininkiu - nzn, kaip tai tiksliai vadinasi), gal jam reikes pagalbos tikslumo reikalaujantiems gestams, bet juk zmogaus vidus nuo jo isores nepriklauso! Ar verta susigniuzdyti del visuomeninio poziurio, jog kuniskus (ne protinius) neigalumus turintys zmones nugyvens maziau pilnaverti gyvenima? Nemanau. Tas pats igalus zmogus gali nugyventi "nieko verta" gyvenima, neturedamas tvirtos morales bei saves realizavimo tikslu. Taciau tavo sunus tai tures - tam esi tu, kad savo stiprybe ir tikejimu, sustiprintum jo nora gyventi ir jegu kovoti uz savo ateiti. Ir is jo isaugs geras zmogus. O gyvenima susikurs toki, kokio bus vertas. Kaip mes visi...
Atsakyti
Zuza, tu šauni, tu tikrai supermama 4u.gif Stiprybės tau, laikykitės, tavo sūnelis bus nuostabus žmogus jau vien dėl to, kad turi tave... Man patinka tavo mintys, iš jų sklinda šiluma. Ir toliau taip eik savo gyvenimo keliu, kuris, tikiu, nelengvas... Iš tiesų, sunku tau ką ir parašyt - tu pati viską supranti, todėl linkiu kuo daugiau stiprybės, dar kart.
Atsakyti
Labai sudėtinga tema jūs čia gvildenate. Iš šono žiūrint viskas yra daug paprasčiau. Kažin kaip elgtumėmės kiekviena iš mūsų: kai jauti gyvybę savyje,kai ji tave užvaldo,kai pamilsti tą mažą žmogutį. Nežinau ar sugebėčiau jam neleisti gimti. ir dar daktarai ne dievai, jie klysta.
Atsakyti
QUOTE(silvuks @ 2006 03 09, 21:24)
Labai sudėtinga tema jūs čia gvildenate. Iš šono žiūrint viskas yra daug paprasčiau. Kažin kaip elgtumėmės kiekviena iš mūsų: kai jauti gyvybę savyje,kai ji tave užvaldo,kai pamilsti tą mažą žmogutį. Nežinau ar sugebėčiau jam neleisti gimti. ir dar daktarai ne dievai, jie klysta.

labai skaudi tema, skaudi mamoms, skaudi kudikiams, skaudi neigaliesiems verysad.gif bet per gvildenima kyla geru minciu, ideju ir gal visa tai bus ir igyvendinta reliam gyvenime musu visu labui g.gif

Atsakyti
QUOTE(zuza @ 2006 03 04, 12:31)
Noriu ir aš papasakoti savo istoriją. Mano vaikas gimė sveikas, man nereikėjo spręsti tos dilemos, apie kurią čia tiek diskutuota. Bet būdamas dvejųmetukų,  sūnelis susirgo sepsiu, sunkiausia forma, su daugybine organų disfunkcija, koma  ir tik 2-3% šansų išgyventi.  Dėl ilgalaikių kraujotakos sutrikimų jam negrįžtamai nekrotizavo galūnės, ir mes tėvai, turėjome nuspręsti, ar bandyti išsaugoti mažiuko gyvybę, leidžiant daktarams atlikti rankyčių ir kojyčių amputacijas, ar neduoti sutikimo operacijoms ir taip pasmerkti jį myriop....
Oi kiek nuomonių tada išklausėme, ir didžioji dauguma sakė, kad geriau mūsų vaikučiui negyventi, nes vis tiek bus neįgalus, nelaimingas, nes tai gali išardyti mūsų šeimą, nes jis bus mums našta, nes mums teks aukoti savo gyvenimus ir t.t.
Dabar net gėda prisiminti, kad net man pačiai kažkurią akimirką buvo kilusi mintis, kad gal tikrai taip būtų geriau blush2.gif
Ačiū Dievui, nugalėjo motiniška MEILĖ ir troškimas išsaugoti GYVYBĘ - vienos didžiausių vertybių šiam pasaulyje, mano nuomone.
Dabar mano vaikas be rankų ir be kojų. Žiauriai skamba, ar ne? Žmonės jį pamatę būna šokiruoti, bet kai su juo susipažįsta, ilgiau pabendrauja, jo neįgalumo "nebepastebi".  Mano vaikutis turi spinduliuojančią asmenybę, džiaugiasi gyvenimu kaip ir bet kuris vaikas, žodis "neįgalus" man atrodo toks netikęs... Sūnelis yra tiesiog KITOKS, betgi visi esam skirtingi.
Jis man nėra nei našta, nei kryžius, o tik didelis palaiminimas, nes dėka jo į pasaulį ėmiau žvelgti kitaip, daugelyje dalykų atradau daugiau ir kitokios prasmės, ir kad ir kaip paradoksliai nuskambėtų, dabar esu laimingesnė...

Tiesa, Gyvenimas, Dievas, Likimas, kaip pavadinsi nesvarbu, skyrė mano vaikeliui nelengvą "pašaukimą", jis niekada nebus eilinis, toks kaip visi, norom nenorom jis savo gyvenimu, buvimu "veiks" tuos, su kuriais jam teks susidurti gyvenimo kelyje. Didelė našta mažam vaikeliui... Man, mamai, norėtusi, kad jo gyvenimo kelias būtų lengvesnis. Bet ne viskas, kas lengva, būtinai yra gerai.
Žinau, kad ateityje bus visko, į pasaulį žvelgiu realiai, bet tuo pačiu žinau, kad  Laimė yra vidinis darbas ir jos yra tiek, kiek pats sugebi įžvelgti.

Taigi, mamytės, viskas labai reliatyvu. Esame žmonės, taigi nesiimkim Dievo vaidmens, nespręskim, galima ar negalima ateiti kitam žmogui į pasaulį... Pasikartosiu, lengviausias kelias nevisada yra teisingiausias, geriausias.
Na kaip galima išbrokuoti negimusį vaikiuką? Ir kaip galima numatyti, kad jis bus laimingas ar nelaimingas? O mama, nusprendusi atsisakyti nesveiko kūdikio, ar tikrai bus laimingesnė? Nežinau?

Jei imtume brokuoti visus per storus, per liesus, ryžus, strazdanotus, flegmas, akiniuotus, atlėpausius, kreivakojus, šiaip žioplius ir vėplas ir visokius KITOKIUS NESTANDARTINIUS, kadangi iš jų bus juokiamasi, šaipomasi, jie nemokės atsikirsti ir bus labai nelaimingi, tai tada turbūt sukurtume TOBULĄ pasaulį ??? Bet aš tokiam "tobulam" nenorėčiau gyventi, nes reik pripažinti, pati esu netobula.

drinks_cheers.gif

O toms mamytėms, kurios uždavė klausimą: o ką darytum, jei žinotum...", tai norėčiau itk atsakyti: "Jūs ne visada galit kontroliuot likimą cool.gif ". Jei jau vaikelis buvo pradėtas iš meilės, kad ir koks jis gimtų, tai yra jūsų meilės vaisius. Jūs jį pradėjot būdami pilno proto, to norėdami. Todėl jei jums likimas siunčia "ĮDOMŲ" vaikelį, vadinasi taip turi būti ir tai jus turi išmokyti kažko naujo...

Papildyta:
Trumpiau išrireikšiu doh.gif
NEI VIENAS ŽMOGUS NETURI TEISĖS ATIMTI KITAM GYVYBĖS YPAČ, JEI TA GYVYBĖ YRA DVIJŲ ŽMONIŲ MEILĖS KŪRINYS cool.gif
Atsakyti