Žinot, ir man, kaip Cleo, atrodo kartais, kad aš nerealistiškai vertinu savo vaiko padėtį, prisikuriu iliuzijų, kad mano vaikas gali gyventi laimingai, nepaisant savo negalios.
Kažkas neapsiverčia mano smegeninėje, niekaip negaliu žiūrėti į jį kai neįgaliuką

Taip, turime specifinių problemų, pavyzdžiui, pirma einame pas protezuotoją protezų, o ne į avalynės parduotuvę batų, bet ir kas? Kitas vaikas gal eina pas okulistą akinių? Dar kitas eina į mankštą dėl iškrypusio stuburo.. Kitas gal pas psichologą apsilanko dėl hiperaktyvumo? Kitas rrr neištaria, tai pas logopedą eina... Visi turi kažkokių problemų, ir jas vienaip ar kitaip sprendžia. Nelabai man yra aiškus tas neįgalumas? Kažkaip man visą laiką atrodo, kad čia yra mentaliteto dalykas, sąmoningai ar nesąmoningai pasirinkta pozicija į problemą. Nebūna, kad nebūtų jokių problemų, tik reikia rasti jų sprendimus ir viskas bus o.k.
Neturi mano vaikas kojų, neturi pirštų, tai galėčiau gi dejuoti, gailėti vargšiuko, daryti už jį viską ir t.t Įvaryčiau jam kompleksų, blogų įpročių, jis visą laiką lauktų pagalbos iš kitų, tikėtųsi, kad už jį bus viskas padaryta, nes jis yra vargšas nuskriaustas ir pan. Bet STOP, skatinu jį būti savarankišku ir pačiu savimi rūpintis. Ir ne tik savimi. Ir šunį pamaitinti. Ir žuvytes pašerti. Ir močiutei senai vietą užleisti, ar šalia savęs vietos padaryti. Ir nusiminusį draugą pralinksminti. Jis visa tai GALI ir su malonumu daro. O kad negali gražios snaigės iš popieriaus iškirpti, ar greitai bėgti, ar keverzoja kaip su vištos koja, piešti nemėgsta, nes sunku be pirštų - tai kas? Tiesa, vaikas kartais supyksta, jei kas nepavyksta, tai paguodžiu jį, paraginu pasistengti KITAIP padaryti, randame alternatyvą, ir vėl viskas gerai

Nesureikšminu viso to.
Mamytės, juk kiek daug GALI mūsų vaikai. Žiūrėkime ir ugdykime jų GALIAS, o ne negalias. Ar aš čia vėl kažko nesuvokiu? Net atsikirsti GALI visokiems neišmanėliams. Ir nuliūsti jų širdelė gali dėl kitų replikų, atstūmimo. Ir paverkti gali. O ar yra tokių, kurie nėra buvę nuliūdę, pasijutę atstumti, neįvertinti ir pan. Aš "įgali" irgi susidūriau ir susiduriu su tomis emocijomis. Tik neturiu jokios negalios, kuriai galėčiau suversti kaltę

Yra toks posakis: "Kai nori, ieškai būdo, kai nenori - priežasties". Viskas yra žmogiška ir universalu. Argi ne?
Aišku, jeigu negalia psichinė, turbūt yra kiek kitaip. Turbūt toms mamoms sunkiau ir reikia įdėti daugiau pastangų atrandant savo vaikelių sugebėjimus ir juos ugdant. Bet vis tiek tie vaikučiai GALi jausti emocijas, prisilietimus, mamos nuotaikas....
Taigi raginu visas (ir save

) susitelkti į savo GALIAS, o su negaliomis tiesiog "susidraugauti" ir spręsti susijusias problemas, kiek tai įmanoma

Tik neleiskime negalioms užgožti GYVENIMO DŽIAUGSMO!