QUOTE(maziuk @ 2010 02 02, 21:03)
as tai noriu paklaust keliu forumieciu, kurios tikrai gali man atsakyti i klausima - ar tai tiesa, ka as maciau toje laidoje - kad VVMT yra arba melagiai, arba apsimeta tokiais?
Kita vertus, kas ir kokiu pagrindu musu salyje nustatineja visokiu chemikalu leidziama kieki maisto produktuose?
O del vistu... nu teko buti mazuose ir dideliuose paukstynuose, tai kad per vamzdeli prievarta grustu maista- nemaciau.
Kita vertus, kas ir kokiu pagrindu musu salyje nustatineja visokiu chemikalu leidziama kieki maisto produktuose?
O del vistu... nu teko buti mazuose ir dideliuose paukstynuose, tai kad per vamzdeli prievarta grustu maista- nemaciau.
Dėl pirmo klausimo, tai aš nežinau ką atsakyti.
Dėl antro klausimo, tai yra teisės aktai, taip vad. higienos normos. Higienos normos tvirtinamos SA ministro, vadovaujantis LR maisto įstatymu, Europos Parlamento ir Tarybos reglamentais ir direktyvomis, t.y. daug nesiplečiant - Europos Sąjungos teisės aktų nuostatos 'automatiškai' perkeliamos į higienos normas, LT nieko neišradinėja:
HN 53:2003 "Leidžiami vartoti maisto priedai", patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2003 m. gruodžio 31 d. įsakymu Nr. V-793 (Žin., 2004, Nr. 45-1491).
Keitimai (Žin., 2004, Nr. 65-2298, Nr. 134-4880, Nr. 176-6526; 2005, Nr. 71-2574, Nr. 74-2696; 2007, Nr. 96-3899; 2008, Nr. 27-999).
HN 53-1:2001 "Leidžiami vartoti maisto priedai. Leidžiamos vartoti kvapiosios medžiagos ir kvapiųjų medžiagų gamybos žaliavos", patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2001 m. gruodžio 29 d. įsakymu Nr. 682 (Žin., 2002, Nr. 24-891.)
Keitimai (Žin., 2004, Nr. 21-648, Nr. 81-2907, Nr. 113-4236; 2009, Nr. 87-3717).
HN 53-2:2002 "Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai", patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2002 m. gruodžio 24 d. įsakymu Nr. 686 (Žin., 2003, Nr. 91(1)-4135, Nr. 91(2)-4135).
Keitimai (Žin., 2004, Nr. 8-208, Nr. 113-4234; 2005, Nr. 11-349; 2007, Nr. 39-1452, Nr. 139-5714; 2009, Nr. 17-677, Nr. 40-1532, Nr. 75-3077, Nr. 132-5771, Nr. 159-7216).
HN 54:2008 "Maisto produktai. Didžiausios leidžiamos teršalų ir pesticidų likučių koncentracijos", patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. rugsėjo 154 d. įsakymu Nr. V-884 (Žin., 2008, Nr. 109-4175).
Aš taip pat nemačiau, kad broileriai būtų auginami šeriant per zondą. Bet taip, mačiau narveliuose.
Dėl dešrelių raudonumo, tai irgi inf-ja pasirodė persūdyta šiek tiek... Taip vad. liaudyje 'salietrą' žino ir mūsų mamos, ir mūsų močiutės. Ir ją naudojo net kimšdamos namines dešras..deja..Dabar tai iškelia kaip naujieną.
Papildyta:
Pamiršau pasakyti, kad HN 53-2:2002 Leidžiami vartoti maisto priedai. Specifiniai saldiklių, dažiklių ir kitų maisto priedų grynumo kriterijai dabar kaip tik yra svarstomi keitimo projektai..keičiama bus preambulė, 2-3 priedas, Vyriausybės nutarimas
