Įkraunama...
Įkraunama...

Šeimos instituto krizė

QUOTE(wovere @ 2005 11 24, 11:17)
Nemanau, kad vieninga nuomonė gali būti  unsure.gif Skaitydama labiau prijaučiu Ievai S, nes kaip tik mano aplinkoj vyksta tokie dalykai - mamelė egoistė (kuriai nerūpi niekas apart ją pačią), kuri nuolat palikinėja vaiką su kuom tik gali, kelioms dienoms, kitiems demonstruoja savo meilę vaikui, o kai lieka šalia pačių artimiausių, parodo tikrąjį veidą. Na ji yra žmogus, kuriam vaikas tikrai nerūpi, reikia jai nuolat visur lakstyti, išeiti, baliai vakarėliai, darbas (kuris beje apmokamas prasčiau, nei tenka mokėti auklei), ir visa tai tęsiasi nuo pat vaiko gimimo, gal kokių 3 mėn. Aš tam visiškai nepritariu. Na sakykit ką norit, bet mama turi aukotis kažkiek. Negi tikitės pagimdyti vaiką ir gyventi toliau kaip gyvenot, nes nenorit depresuot, būt nelaimingos. Bet ar tam vaikui bus geriau, jei net nesupranta, ką žodis mama reiškia, o tetas ir aukles myli labiau nei mamą, kuri tik iš jų sužino, kada vaikas vaikščioti pradėjo, arba kalbėti.

thumbup.gif
O šiaip dar turiu prieš akis gyvą pavyzdį, savo artimą giminaitę, su kuria visada buvome ir tebesame ir artimos draugės, draugaujame šeimomis. Šiaip ji yra švelni ir rami moteriškė, bet jos santykis su vaikais man kuo toliau, tuo labiau nepatinka. Ji dirba pakankamai atsakingą darbą valdiškoje tarnyboje, be to, įstojo mokytis, kad gautų magistro diplomą, dar pridėkime du vaikus, pradinukę dukrą ir trimetį berniuką, jau lyg ir visko pakaktų, pinigų tai tikrai, nes vyras turi labai gerai apmokamą darbą. Tai ji nusprendžia, kad jai dar reikia tobulėti ir pasiima antrą darbą. Rezultate jai lengvai pavažiuoja stogas nuo persitempimo, vaikai, aplinkinių akimis, serga Aštriu Dėmesio Stokos Sindromu. Niekada nemačiau, kad ji juos pasiimtų ant rankų, pamyluotų, nors tikrai nebara ir nekolioja. Bet visada atvirai reikšdavo gailestį man, kad mano vaikai rankinukai ir juos dažnai nešioju, nors man tas nemaišo gyventi. Jos gyvenimo įsitikinimas - vaikai neturi lipti ant galvos, nes kai juos užauginsi, tau jie nepadėkos, o tu liksi atlieka be savo gyvenimo, suprask, dar ir vyras kur nors pabėgs. Ir man atrodo, kad visų problemų šaknis yra ta, kad jos pačios mama neaugino nė vieną minutę, pagimdžiusi iškart paliko seneliams, aišku, niekur nedingo, buvo šalia, bet atsakomybė gulė ant senelių pečių. Užtat dabar ardosi dėl anūkų, padeda, bet šita grandinė man atrodo užprogramuota ir tęsis toliau. sad.gif
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 12:57)
1. O aš nesuprantu, kaip motina, augindama vaiką, gali būti nelaiminga, depresuoti. Išmislas, kad aukojimasis yra savo gyvenimo naikinimas. Dar viena šiuolaikinės moters egoizmo apraiška.
Gamtos taip yra sutvarkyta, kad motina turi būti su vaiku. Juk maitina savo pienu, be to, žmogaus naujagimiai gimsta bejėgiai ir reikalingi globos.

1. gali suprasti gali nesuprasti, bet taip yra... juolab teko matyti (ir patirti ) aiškinimus "aš dėl tavęs viską paaukojau"... ir buvo nelaiminga...
gali nesuprasti, kaip motina muša savo vaiką, bet juk ir užmuša... ir patvorėj pakasa..
2. Vaikas maitinamas iki metų ar panašiai? vadinasi iki tiek motina jam kiekvieną minutę ir reikalinga...
o nemeilė, kaip jau sakiau - ne kiek laiko skiri vaikui - o kaip, kokias emocijas sukeli, kaip moki su juo bendrauti...
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 10:57)
O aš nesuprantu, kaip motina, augindama vaiką, gali būti nelaiminga, depresuoti. Išmislas, kad aukojimasis yra savo gyvenimo naikinimas. Dar viena šiuolaikinės moters egoizmo apraiška.

Tame ir problema, kad nesupranti. schmoll.gif Gerai, kad yra ant svieto asmenų, kurie žino kaip turėtų jaustis kiti žmonės. tiesiog stebėtinas suvokimas ir tolerancija. g.gif
Atsakyti
QUOTE(Azalija @ 2005 11 24, 12:37)
gali suprasti gali nesuprasti, bet taip yra... juolab teko matyti (ir patirti ) aiškinimus "aš dėl tavęs viską paaukojau"... ir buvo nelaiminga...

O gal mūsų visuomenė įstumia moterį į tokią situaciją, kad ji turi jaustis nepilnavertė, augindama vaiką, nes iš jos reikalaujama daugiau? Juk tiesiog gera mama, kuri nedaro karjeros, nelipa per galvas, o tik tvarko namus, auklėja vaikus, gamina valgyti, yra NIEKAS. Aplinkiniai ją verčia jaustis nepilnaverte. Todėl ji ir depresuoja, ir vaikas dėl to kenčia. Nors mano giliu įsitikinimu tokia moteris visa galva aukščiau stovi už emancipuotą karjeristę.
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 11:47)
O gal mūsų visuomenė įstumia moterį į tokią situaciją, kad ji turi jaustis nepilnavertė, augindama vaiką, nes iš jos reikalaujama daugiau? Juk tiesiog gera mama, kuri nedaro karjeros, nelipa per galvas, o tik tvarko namus, auklėja vaikus, gamina valgyti, yra NIEKAS. Aplinkiniai ją verčia jaustis nepilnaverte. Todėl ji ir depresuoja, ir vaikas dėl to kenčia. Nors mano giliu įsitikinimu tokia moteris visa galva aukščiau stovi už emancipuotą karjeristę.

Duok dieve, kad Tavo gilus įsitikinimas paveiktų tą mistinę visuomenę. smile.gif Nors....kadangi nesi emancipuota karjeristė, bijau, kad niekas apie tai nesužinos... biggrin.gif g.gif
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 12:47)

o kodel ja laikyti kazkuo ar pilnaverte, jei tai speja bet kuri ir dirbanti moteris?
Noreciau tureti galimybe dirbti puse dienos, kad daugiau laiko skirciau vaikams. Bet visai atsisakyti darbo..... as esu visu pirma zmogus - man reikia tureti savo pomegius, man reikia bendravimo, man reikia savos erdves ... elementariai man reikia savirealizacijos, kuri kaip 19 amziuje nesibaige prie puodu ir atsiprasau uz issireiskima prie vaiko uzpakalio.

As matau cia kita problema - moterys jau ismoko naudotis savo laimejimais. Dabar reikia laiko, kol vyrai supras, kad pasikeite ju pareigos ir statusas.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Silvute: 24 lapkričio 2005 - 12:38
QUOTE(Silvute @ 2005 11 24, 12:29)
As matau cia kita problema - moterys jau ismoko naudotis savo laimejimais. Dabar reikia laiko, kol vyrai supras, kad pasikeite ju pareigos ir statusas.

silvute, aukso žodžiai thumbup.gif drinks_cheers.gif Tik vyrai patys nesupras, kaip pasikeitė jų pareigos ir statusas. rolleyes.gif Reikia, kad kas nors jiems paaiškintų - tam ir reikalingos emancipuotos karjeristės.... mirksiukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 23, 16:48)
Esmė tame, kad vaikai auga be mamos, nes mamai rūpi JOS reikalai, JOS darbas ir kita saviraiška.

Atsiprašau, kad ne į temą rašau, bet negaliu neatsiliepti.
Kodėl, jei mama dirba, sakai, kad vaikai auga be mamos? Nesuprantu. Vaikai eina į darželį, į mokyklą, mama – į darbą. Vaikai mokosi bendrauti ir dirbti visuomenei, o suaugę daro tai, ko yra išmokę. Argi vaikui blogai, jei jis mato, kad mama rūpinasi ne vien juo, ne vien namais, bet ir tuo, kad bendruomenė, vadinasi, ir pasaulis būtų gražesni, geresni, teisingesni, švaresni, protingesni, turtingesni, sveikesni ir pan.?
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2005 11 24, 17:16)
Kodėl, jei mama dirba, sakai, kad vaikai auga be mamos? Nesuprantu. Vaikai eina į darželį, į mokyklą, mama – į darbą. Vaikai mokosi bendrauti ir dirbti visuomenei, o suaugę daro tai, ko yra išmokę. Argi vaikui blogai, jei jis mato, kad mama rūpinasi ne vien juo, ne vien namais, bet ir tuo, kad bendruomenė, vadinasi, ir pasaulis būtų gražesni, geresni, teisingesni, švaresni, protingesni, turtingesni, sveikesni ir pan.?

Ne, tai nėra blogai.
Blogai yra tada, kai mamai jos interesai tampa svarbesni už vaikų. Blogai, kada mama žino ir girdi tik "aš noriu" ir "man reikia", o ne "vaikui reikia" ar vaikas nori". Deja, ambicingos damos to nesuvokia. Joms atrodo normalu, kad vaikas negauna normalių pietų, kad mama nežino, kaip vaikui sekasi mokykloje, kokios vaikiškos bėdos jį kamuoja. Daugelis moterų net nesuvokia, kad skriaudžia savo vaikus.
Atsakyti
QUOTE(Savūnė @ 2005 11 24, 18:16)

thumbup.gif į dešimtuką... patiko mano buvusio draugo požiūris "mano šeima - aš ir sūnus vadinasi dviese ir dalijamės viskuo" .. buvo biski keistas tas tampymas per renginius (ne vien grietinėlės, bet ir Carito) bet suprantu jį - jei vaikas mato ne iš žodžių, o iš darbų, kas tėvams svarbu, vadinasi tikriau perima tėvo vertybes... nes mato kad tėvas (ar mama) tuo gyvena..
Ieva S. man tikrai dzin, kad mano kaimynė mane užjaučia, nes aš gyvenu SAVO gyvenimą, jaučiuosi laiminga, kai gyvenu KAIP noriu (ir galiu).. galėčiau jaustis užguita vargše neįvertinta nepilnaverte senmerge... bet jaučiuosi žmogumi.. o kai išlipau iš depresijos wink.gif tai ir išvis geru žmogum...
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 18:22)
Ne, tai nėra blogai.
Blogai yra tada, kai mamai jos interesai tampa svarbesni už vaikų. Blogai, kada mama žino ir girdi tik "aš noriu" ir "man reikia", o ne "vaikui reikia" ar vaikas nori". Deja, ambicingos damos to nesuvokia. Joms atrodo normalu, kad vaikas negauna normalių pietų, kad mama nežino, kaip vaikui sekasi mokykloje, kokios vaikiškos bėdos jį kamuoja. Daugelis moterų net nesuvokia, kad skriaudžia savo vaikus.

Interesai lygiaverčiai. o tai kad mama sėdi namuose - negarantuoja normalaus bendravimo ir supratimo..
Atsakyti
QUOTE(Ieva S @ 2005 11 24, 17:22)
Deja, ambicingos damos to nesuvokia. Joms atrodo normalu, kad vaikas negauna normalių pietų, kad mama nežino, kaip vaikui sekasi mokykloje, kokios vaikiškos bėdos jį kamuoja. Daugelis moterų net nesuvokia, kad skriaudžia savo vaikus.

Pats nuostabiausias žmogus mano gyvenime sugebėjo sukurti šeimą iį trijų asmenų: (aš apie patį branduolį) savęs, manęs ir mano brolio. Beje, ji dirbdavo iki nakties, kad mes tik galėtume pavalgyti, ar būtume aprengti, tačiau visuomet rasdavo laiko pasikalbėti su mumis, kai mums to reikėdavo (nebekalbu apie šias dienas, kai galiu paskambinti kiekvieną minutę, ar kelis kartus per dieną, ar važiuoti pas ją ir būti, kiek noriu). Čia ne visos tokios, nėra tokių apibendrinimų. Ir manau, kad gerai, kad ji dirbo, stengėsi, turėjo nors truputėlį savo gyvenimo, savo draugų, ir ne viską mums atidavė, ir išaugom mes normalūs protingi (manyčiau) žmonės, kurie garbina savo motiną kaip asmenybę ir kaip be galo gerą ir mielą žmogų.

Čia bėda ne tai, kad moterys dirba, siekia, nori, ieško.. Juk kiekviena pati pasirenka kelią - ir jai tas kelias teisingas. Ir vertinsi ne tu, ne aš ir ne kažkas iš svetimų, o jos pačios vaikai ir vyras. Todėl manau, kad svarbu tik sugebėti suderinti, turėti gerą žmogų (pabrėžiu - žmogų) šalia, ir tikrai šeimą sukurti įmanoma. Tokią, kuri nebyrės, kuri auklės vaikus ir kuriems bus gerai kartu.
Atsakyti