LedAsta,2010 06 03, 17:10
kita dauguma jų neturi.
Ne mums pręsti prekiauti šuniukais parduotuvėse ar ne.
O kam daugiau? Man kas kartą tose akvariumuose pamačius prancūzą širdis sudreba. Ir būtent todėl, kad ne pirmi metai domiuosi šia veisle ir žinau, kaip toks dalykas kenkia psichika... (kuri gal ir tėvų nebuvo ideali).
LKD gavo baudą, nes nusprendė apriboti veisėjų pasirinkimo teisę.
O šitoj vietoj aš LKD palaikau. Nors galima ir taip padaryti - nieko nedrausti, bet sužinojus, kad veislynas ten pardavinėja šuniukus - trenkti nx iš savo gretų. Lygiai taip pat nepateisinu ir pardavinėjamų šuniukų ir prie parodų iš bagažinių, ir turguose...
Tokie apribojimai, mano manymu, yra neteisinga.
Mano manynmu labai teisingi, jei veisėjas yra tiek tūpas ir nesupranta, kas jo šuniukams geriau, sveikiau. Tūpiems turi būti aiškios taisyklės. Nors tokie neturėtų ir veisimu užsiimti...
Tai žmogaus sąžinės reikalas.
O jei jos nėra?
Kitiems pasisekė su veislynu, bet negalima tvirtinti, kad veislynuose vien puikūs šuniukai. Ne veltui atsiranda kilmės dokumentai su žyma "veislės brokas".
Tam ir yra veisėjo atsakomybė. Su tokia žyma šuniukas nebus parduodamas kaip parodinis, skirtas veisimui.
Žinoma, gali išlįsti ir bėdų apie kurias veisėjas gali ir nežinoti, o tam tikroje kombinacijoje jos išlenda. Tam yra sutartys, tam yra veisėjas, atsakomybė ir t.t.
Sakykim iš realios situacijos. Nusipirkau šunį iš Rusijos, su dokais, bet be jokių sutarčių. Apie antrus metus atsirado bėdos su stuburu - aišku, kad šuo nebe veisimui. Buvo susiekta su veisėju ir nors nebuvo jokių susitarimų (nei raštiškų, nei žodinių) ši problema buvo išspręsta - galėjau nuspirkti kitą šunį, bet dauuuuug pigiau. Kažkin, ką tokioje situacijoje pasiūlytų Kika?????????????????
O mano mama nusipirko šunį iš veislyno "neplanuotos vados" su širdies įda. Kadangi tai "išlindo" vėliau, perkant nepastebėjo. Kai apie tai pasakė veisėjai, ta pareiškė, kad nieko apie tą šunį nėra girdėjusi. O kadangi pardavė be dokumentų, tai nebuvo kaip įrodyti. Štai ir sąžinė.
Aš už pasirinkimo laisvę...
Nusipirko iš eilinių daugintojų... ir dar eilinė pasaka dėl dokumentų....
Nemaišykite jų su veisėjais.
-------
Gaila, kad diskusijos nebepratęsiu - atėjo audra pas mus, tenka išjungti kompą.