Įkraunama...
Įkraunama...

Senelių priežiūra Vokietijoje

QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 12:46)
as turiu pazistama moteri,kuri budama 64 metu senelius priziuri Vokietijoje.Ji turi Lietuvoje europietiska draudima sveikatos.Jis galioja visoje europoje.

galioja, tai galioja, bet ar teko pasidomėti kam ir kuriam laikotarpiui ją išduoda??? Ko gero, kad ne.

Europos sveikatos draudimo kortelės išduodamos privalomuoju sveikatos draudimu LR apdraustiems asmenims nemokamai. Neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims kortelė neišduodama.

Kas yra apdraustas asmuo? Tas, už kurį mokamas draudimas. Taip, tai gali būti pensininkė ir ji gaus tą kortelę 6 metams, bet mes apie tokias čia nekalbam, nes tokių šioje temoje nėra (bent nepasisakė nei viena).
Kiti apdrausti, tai pvz. bedarbiai. Jei būsiu bedarbė, man reikės gaut barbo biržos leidimą važiuot į užsienį ieškot darbo, čia ne problema, bet tada tą kortelę išduoda paprastai nuo 2 iki 3 mėn. Plius, ją išduoda per 14 d., tai tiek laiko atsimeta, vadinasi, max. su ja išbūsi 2 mėn. 2 sav., paskui teks grįžt ir vėl kažką darbo biržai "burt", vėl darytis naują kortelę, vėl laukt kada ją padarys. Ot tai "biznis" skaitysis, kas nepilnus 3 mėn. grįžt ir 2 sav.laukt, kada tą kortelę pasidarysiu ir vėl galėsiu 2 mėn. ir 2 sav. išvažiuot doh.gif
Dar apdrausti asmenys yra tie, kurie turi savo verslą ir moka už save mokesčius. Jei tokia norėsiu būt, tai reikės išsipirkti patentą (dabar, berods, tai vadinasi kitaip) mažiausiai metams, kaina bent mūsų mieste valytojai (pigiausia) apie 900Lt ir už kiekvieną mėnesį susimokėt sveikatos draudimą 72Lt. Nemaža suma, ką???
Priedo, su šia kortele suteikiama pagalba tik dėl ūmaus susirgimo, o ką daryt su ne ūmiu?

Taigi, jei logiškai pamąstysi, suprasi, kad nelegalus darbas, tai tik rūpesntis ir bus tik be sveikatos draudimo. O jei kas atsitiks - sėdėk ir verk, nes nežinosi kaip išsimokėt. Taigi, netikiu ir tikrai nepasakok, kad darbingo amžiaus bedarbės moterys PAČIOS nori dirbt nelegaliai. Jei neranda legalaus, tai dirba nelegaliai, bet tikrai VISOS nori dirbt legaliai, jau vien dėl galimų sveikatos bėdų.
Papildyta:

Dar pakartosiu savo žinutę, nes labai jau įdomu (manau, ne man vienai), koks tas skritumas tarp legalaus ir nelegalaus darbo(kad žinot, ko tikėtis)
QUOTE(Leksa @ 2012 10 31, 21:49)
Tikrai būt įdomu sužinot koks tas skirtumas legaliai ir nelegaliai  g.gif
Pati sakei, kad daugiausiai esi uždirbus 900e nelegaliai dirbdama, tai legaliai tada kiek duotų? 500e? 

Atsakyti
QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 12:46)
Nezinau tokiu plektu negirdejau,bet viena vokiete pasakojo,kad 14 metu stazo reikia,nes kitaip penisja bus labai maza.

Kadangi vokiškai gerai nemoku, tai visos info ieškau lenkiškuose puslapiuose (lietuviai gi nieko nerašo!).
O štai šiame puslapyje http://www.bavaria24...okosci,1,1,1259 radau štai tokią informaciją
"W Niemczech emerytem można zostać po 5 latach pracy (oczywiście konieczny jest też odpowiedni wiek emerytalny)........... "
vertimas: Vokietijoje pensininku galima tapti jau po 5 darbo metų (aišku, yra būtinas atitinkamas pensijinis amžius).

Lai būna ta pensija ir labai maža, kad ir koks 100e, bet gautus eurus pridėjus prie lietuviškos pensijos(jei tokia bus) vis kaip nors bus galima išgyvent.

O štai čia daug aprašyta apie vokišką pensiją: http://www.euro-punk...2,2,162,114,162
taigi, rašo, kad yra skirtingi stažai, skirtingai pensijai gauti. Mažiausiais 5 m, vidutinis 15, o jau daug išdirbęs ir daugiausiai gaus tas, kuris pradirbo 35metus. O vat LT minimalus stažas pensijai gaut yra 15 metų, o ir ta pensija net 400 Lt nesieks.
Atsakyti
QUOTE(Leksa @ 2012 11 01, 18:09)
galioja, tai galioja, bet ar teko pasidomėti kam ir kuriam laikotarpiui ją išduoda??? Ko gero, kad ne.

Europos sveikatos draudimo kortelės išduodamos privalomuoju sveikatos draudimu LR apdraustiems asmenims nemokamai. Neapdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims kortelė neišduodama.

Kas yra apdraustas asmuo? Tas, už kurį mokamas draudimas. Taip, tai gali būti pensininkė ir ji gaus tą kortelę 6 metams, bet mes apie tokias čia nekalbam, nes tokių šioje temoje nėra (bent nepasisakė nei viena).
Kiti apdrausti, tai pvz. bedarbiai. Jei būsiu bedarbė, man reikės gaut barbo biržos leidimą važiuot į užsienį ieškot darbo, čia ne problema, bet tada tą kortelę išduoda paprastai nuo 2 iki 3 mėn. Plius, ją išduoda per 14 d., tai tiek laiko atsimeta, vadinasi, max. su ja išbūsi 2 mėn. 2 sav., paskui teks grįžt ir vėl kažką darbo biržai "burt", vėl darytis naują kortelę, vėl laukt kada ją padarys. Ot tai "biznis" skaitysis, kas nepilnus 3 mėn. grįžt ir 2 sav.laukt, kada tą kortelę pasidarysiu ir vėl galėsiu 2 mėn. ir 2 sav. išvažiuot  doh.gif
Dar apdrausti asmenys yra tie, kurie turi savo verslą ir moka už save mokesčius. Jei tokia norėsiu būt, tai reikės išsipirkti patentą (dabar, berods, tai vadinasi kitaip) mažiausiai metams, kaina bent mūsų mieste valytojai (pigiausia) apie 900Lt ir už kiekvieną mėnesį susimokėt sveikatos draudimą 72Lt. Nemaža suma, ką???
Priedo, su šia kortele suteikiama pagalba tik dėl ūmaus susirgimo, o ką daryt su ne ūmiu?

Taigi, jei logiškai pamąstysi, suprasi, kad nelegalus darbas, tai tik rūpesntis ir bus tik be sveikatos draudimo. O jei kas atsitiks - sėdėk ir verk, nes nežinosi kaip išsimokėt. Taigi, netikiu ir tikrai nepasakok, kad darbingo amžiaus bedarbės moterys PAČIOS nori dirbt nelegaliai. Jei neranda legalaus, tai dirba nelegaliai, bet tikrai VISOS nori dirbt legaliai, jau vien dėl galimų sveikatos bėdų.
Papildyta:

Dar pakartosiu savo žinutę, nes labai jau įdomu (manau, ne man vienai), koks tas skritumas tarp legalaus ir nelegalaus darbo(kad žinot, ko tikėtis)

900 euru gaudavau ,bet as dirbau pries 4 metus.Tada tik tiek tegaudavau.Dabar kiek zinau,jei legaliai pas senukus per Svietlana 1000 euru,o jei nelegaliai ,tai daugiau.priklauso kur jus busit apiforminta,yra seimu,kurie patys apiformina Vokietijoje.As gi nedarbdave esu,kiek zinau tiek parasau.Pvz.as gyvenu legaliai Vokietijoje man toks darbas nebeaktualus,nes as negaliu nakvoti pas senukus.Jus geriau kreipkites tiesiogiai i agenturas ir suzinosit atlyginimus viska pasako siaip.Jei norite,kad eitu stazas Lietuvoje reikes popierius susitvarkyti mokesciu inspekcijoje.As rytoj dar issiaiskinsiu.
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2012 11 01, 18:40)
Kadangi vokiškai gerai nemoku, tai visos info ieškau lenkiškuose puslapiuose (lietuviai gi nieko nerašo!).
O štai šiame puslapyje http://www.bavaria24...okosci,1,1,1259    radau štai tokią informaciją
"W Niemczech emerytem można zostać po 5 latach pracy (oczywiście konieczny jest też odpowiedni wiek emerytalny)........... "
vertimas: Vokietijoje pensininku galima tapti jau po 5 darbo metų (aišku, yra būtinas atitinkamas pensijinis amžius).

Lai būna ta pensija ir labai maža, kad ir koks 100e, bet gautus eurus pridėjus prie lietuviškos pensijos(jei tokia bus) vis kaip nors bus galima išgyvent.

O štai čia daug aprašyta apie vokišką pensiją: http://www.euro-punk...2,2,162,114,162
taigi, rašo, kad yra skirtingi stažai, skirtingai pensijai gauti. Mažiausiais 5 m, vidutinis 15, o jau daug išdirbęs ir daugiausiai gaus tas, kuris pradirbo 35metus. O vat LT minimalus stažas pensijai gaut yra 15 metų, o ir ta pensija net 400 Lt nesieks.

Kaip yra Vokietijos Bawarijoje nezinau,as gyvenu Sachsen Vokietijoje.
Papildyta:
[quote=SimonaV,2012 11 01, 18:47]
900 euru gaudavau ,bet as dirbau pries 4 metus.Tada tik tiek tegaudavau.Dabar kiek zinau,jei legaliai pas senukus per Svietlana 1000 euru,o jei nelegaliai ,tai daugiau.priklauso kur jus busit apiforminta,yra seimu,kurie patys apiformina Vokietijoje.As gi nedarbdave esu,kiek zinau tiek parasau.Pvz.as gyvenu legaliai Vokietijoje man toks darbas nebeaktualus,nes as negaliu nakvoti pas senukus.Jus geriau kreipkites tiesiogiai i agenturas ir suzinosit atlyginimus viska pasako siaip.Jei norite,kad eitu stazas Lietuvoje reikes popierius susitvarkyti mokesciu inspekcijoje.As rytoj dar issiaiskinsiu.
Papildyta:

Kaip yra Vokietijos Bawarijoje nezinau,as gyvenu Sachsen Vokietijoje.Svietlana pagrinde darbus suranda Vokietijos Bawarijoje.Kokie sveikatos draudimai yra Lietuvoje,kurie galioja visoje europoje tikrai nezinau,nes as turiu AOK Plus draudima ir is Lietuvos esu issideklaravusi per ambasada.Ieskokit pazinciu su vokieciais ir pades jums atvykti,isitvirtinti,nes tikrai nera lengva.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SimonaV: 01 lapkričio 2012 - 17:53
QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 17:47)
kaip yra Vokietijos Bawarijoje nezinau,as gyvenu Sachsen Vokietijoje.

manyčiau, kad pensijinis stažas visur vienodas, nesvarbu, kurioj Vokietijos daly mirksiukas.gif
Žinau, kad religingųjų mokestis bažnyčiai skiriasi 1 procentu, priklausomai nuo Vok.gyvenamosios dalies, bet juk tai nedaug. O tai turėtų reikšti, kad ir kiti mokesčiai neturėtų žiauriai skirtis.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leksa: 01 lapkričio 2012 - 17:54
QUOTE(Leksa @ 2012 11 01, 18:51)
manyčiau, kad pensijinis stažas visur vienodas, nesvarbu, kurioj Vokietijos daly  mirksiukas.gif
Žinau, kad religingųjų mokestis bažnyčiai skiriasi 1  procentu, priklausomai nuo Vok.gyvenamosios dalies, bet juk tai nedaug. O tai turėtų reikšti, kad ir kiti mokesčiai neturėtų žiauriai skirtis.

uztat pasalpos yra skirtingos,iki pensijos man dar toli ,negalvoju perdaug,o dabar kol vaika auginuosi man eina stazas ir toliau.Net nesidomejau Sachsen Vokietijoje kazkaip.Bet,kai pasalpas tvarkiausi,tai mums pranese,kad nevisur mokamos tai tos,tai anos.Pvz.Landeserziehungsgeld tik 3-jose Vokietijos dalyse moka.Is Kataliku baznycios gavau rasta taip pat moketi baznyciai mokesti,bet neprivalomai.Yra dar uz (GEZ) tv ir Radija mokestis.Bet cia egzistuoja tiems,kurie yra registruoti Vokietijoje.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SimonaV: 01 lapkričio 2012 - 18:02
QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 17:49)
Ieskokit pazinciu su vokieciais ir pades jums atvykti,isitvirtinti,nes tikrai nera lengva.

kaip ieškoti LT gyvenant? Ir kokių? Nebent tik vyrukų pažinčių portauose bigsmile.gif Bet ačiū, tokių nenoriu schmoll.gif
Žinau, kad nelengva, užtat ir galvoju rast per ką iš lietuvių nuvažiuot į Vokietiją padirbėt. Bet tik legaliai, nes dėl sveikatos galimų kokių bėdų bijau. O pradirbus kelis mėnesius ir kalbos geriau pramokus (o kur dėsiuosi, kai su bobute vokiškai reikės kalbėt), tada jau bus galima ir savarankiškai kažką galvot.

QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 17:55)
Is Kataliku baznycios gavau rasta taip pat moketi baznyciai mokesti,bet neprivalomai.

tikrai neprivaloma, bet PL forume skaičiau, kad kai lenkai atsisako mokėt tokį mokestį, tai juos kaip ir iš katalikų bažnyčios ibraukia. Na, ne tokie žodžiai, bet esmė ta, kad paskui į PL grįžę, jie piktinasi, kad pvz. krikšto tėvais negali būt, nes jie kaip ir ne katalikai blink.gif Pagal tai sprendžiu, kad gal Vokietijos bažnyčia į Lenkiją (o tuo pačiu pie lietuvius į Lietuvą) siunčia pranešimus apie "bažnyčios išsižadėjusiuosius" g.gif
Kai aš netikinti, tai man tas pats, bet va kitiems gal paskui gaila pasirodo, kad katalikybės išsižadėjo.
Papildyta:
va radau, kas išdirbęs 5 metus DE, gaus Regelaltersrente.
Atsakyti
moteris važiuodama legaliai dirbti į Vokietiją turi mokeščių inspekcijoje išsiimti individualios veiklos pažymą kodu 88100
Atsakyti
ieškojau, bet neradau kas čia per pažyma. Jos reikia norint važiuot per tą Ingridą?
Atsakyti
Kadangi prakalbot apie stazus ,isiterpsiu ir as.Zinau kelias moteris is savo miesto,kurios isejo pakankamai anksti i pencija,ir isvaziavo i uzsieni.Ten pradirbo tiek metu ,kol moteris isleidzia i pencija,taip sakant kazkur apie 5 metus papildomai,pasidare sau europine pencija, Tegu ta pencija 200 eur, bet pridejus prie lietuviskos jau gali suktis. ax.gif
Kas eina i isankstine pencija irgi gali taip prasisukt,bet cia, SM, pencininkes nesedi.Sedi jaunos ir dar darbingos moterys ,kurioms ta pencija dar toli sviecia...
--------------------
O ta pazyma, tai patentas ko gero doh.gif Uzsiimt induvidualia veikla. As niekaip nesuprantu Simonos glusumo.Ar jai kas pinigus moka,kad ji cia sedi ir varo tokius briedus? O gal durna is prigimties g.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo vajetau: 02 lapkričio 2012 - 09:07
QUOTE(Leksa @ 2012 11 01, 22:13)
ieškojau, bet neradau kas čia per pažyma. Jos reikia norint važiuot per tą Ingridą?

per Ingrida ir per Vilniaus biura.Ingrida nesiskelbe niekur internete,todel as ir esu cia,kad padeti galeciau.Nes Ingrida atsisake internetu ieskoti.Kas pazista ja,tas kreipiasi asmeniskai arba per mane yra prasanciu.Su Ingrida kiekviena diena esu rysyje,isskyrus sekmadieni.
Jei kalbos nemokate Ingrida man sake tikrai neidarbins.Butini bent kalbos pagrindai.
Papildyta:
QUOTE(Leksa @ 2012 11 01, 19:11)
kaip ieškoti LT gyvenant? Ir kokių? Nebent tik vyrukų pažinčių portauose  bigsmile.gif Bet ačiū, tokių nenoriu  schmoll.gif
Žinau, kad nelengva, užtat ir galvoju rast per ką iš lietuvių nuvažiuot į Vokietiją padirbėt. Bet tik legaliai, nes dėl sveikatos galimų kokių bėdų bijau. O pradirbus kelis mėnesius ir kalbos geriau pramokus (o kur dėsiuosi, kai su bobute vokiškai reikės kalbėt), tada jau bus galima ir savarankiškai kažką galvot.
tikrai neprivaloma, bet PL forume skaičiau, kad kai lenkai atsisako mokėt tokį mokestį, tai juos kaip ir iš katalikų bažnyčios ibraukia. Na, ne tokie žodžiai, bet esmė ta, kad paskui į PL grįžę, jie piktinasi, kad pvz. krikšto tėvais negali būt, nes jie kaip ir ne katalikai  blink.gif Pagal tai sprendžiu, kad gal Vokietijos bažnyčia į Lenkiją (o tuo pačiu pie lietuvius į Lietuvą) siunčia pranešimus apie "bažnyčios išsižadėjusiuosius"  g.gif
Kai aš netikinti, tai man tas pats, bet va kitiems gal paskui gaila pasirodo, kad katalikybės išsižadėjo.
Papildyta:
va radau, kas išdirbęs 5 metus DE, gaus Regelaltersrente.

as,tai sliuba gavau ir vaika pakrikstijau ir po kurio laiko rastas atejo savanoriskai moketi baznyciai,kadangi man mamos atostogos dar kolkas atsisakiau moketi.Na niekas manes neisbrauke is Kataliku Religijos,cia nebent pats turi atsisakyti.Bet kurios dirba legaliai,tai automatiskai net nuskaiciuoja nuo algos.Viena lietuvaite man pasakojo.Kai dirbau nelegaliai turedavau sveikatos draudimus.O ,jei labai prastai su sveikata,tai geriau nevaziuoti dirbti,nes dirbti tenka tikrai.Buna,kad vokieciai turi namus nemazus.Reikia ir tvarkyti,ir maista gaminti,kaip kur net vaikai neatvaziuoja tenka apipirkti nueiti i parduotuve.O ,jei senute/senukas nevaiksto,tai tenka ir prausti ir maudyti,ir pampersus keisti.As jau nebepasiilgstu tokio darbo istikruju
As suprantu,kad radote 5 metu staza isdirbusiai pensija labai maza net neabejoju.O Vokietijoje kaip viskas"pigu" doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo SimonaV: 02 lapkričio 2012 - 09:50
QUOTE(SimonaV @ 2012 11 01, 19:51)
moteris važiuodama legaliai dirbti į Vokietiją turi mokeščių inspekcijoje išsiimti individualios veiklos pažymą kodu 88100

Jau išsiaiškinau. Vadinasi, Ingrida nieko nedarbina. Ji ne darbdavė, ji pasiima pinigus ir negarantuoja NIEKO. Ir darbas būna tik NELEGALUS, o kad gražiau skambėtų, sako, kad dirbsit LT. Bet koks gi tas darbas? Individuali veikla???
Štai ką radau apie tai:
"Tereikia sumokėti mokestį už verslo liudijimą (bendru atveju apie 1500 lt. metams) ir privalomą sveikatos draudimo įmokas (72 lt. per mėnesį). Individualios veiklos atveju nuo pelno mokamas Gyventojų pajamų mokestis (priklausomai nuo veiklos tipo 5 arba 15 proc.), Socialinio draudimo mokestis (28,5 proc. nuo pusės pelno) bei privalomojo sveikatos draudimo mokestis (9 proc. nuo pusės pelno)".
Vadinasi, sumoku 1500Lt, bent 3x72Lt už sveikatos draudimą, kažkokį (ir netgi nemenką) mokestį Ingridai ir dar kiti likę mokesčiai. O svarbiausia, NIEKAS NEGARANTUOJA, kad ten išdirbsiu bent kelis mėn., net ir tiek sumokėjus. Niekas nieko visiškai negarantuooja. Nes aš ten be sutarties kokios nors, be nors minimalių garantijų. Nieko sau "biznis" doh.gif . O jei kažkokio stebuklo dėka taip dirbsiu iki pensijos, tai pensijos gausiu 380 Lt blink.gif Pasaka ar ne???? Norėtum taip?
Simona, pati protingai pamąstyk ką siūlai.
Tikiuosi, neatsiras tokių kvailių, kurios sutiks tokiom sąlygom būti "įdarbintoms".

QUOTE(SimonaV @ 2012 11 02, 09:32)
,jei labai prastai su sveikata,tai geriau nevaziuoti dirbti,

net jei su sveikata tikrai viskas gerai, kuri garantuota, kad jos nepartrenks mašina, nesusilaužys kojos, neužklups apendicito priepuolis, neužsikrės niežais ar dar kuo nors.
Atsakyti
vadinasi, Ingrida nedarbina legaliai netgi Lietuvoje, nors taip ir buvo rašyta. Moterys turi įsidarbinti pačios ir pačios už save mokėti mokesčius. Tai už ką ta Ingrida kiekvieną mėnesį po kelis šimtus iš vokiečių ims? Maniau, kad sau kaip atlygį ir mokesčiams sumokėti g.gif O čia pasirodo, kad kelių tūkstančių kažin ar užteks, kad nuvažiuot į surastą darbo vietą, nulis garantijų dėl ko nors, net, kad kažkiek laiko dirbt pavyks, mokesčius pačiai mokėtis, melstis, kad nesusirgtum ir nesulauktum pensijinio amžiaus, nes gausi 380 litų blink.gif
Atsakyti