Įkraunama...
Įkraunama...

Leisti į darželį, o gal neleisti?

Rugsėjo mėn mano vyresnėliui bus 3m. ir beveik 2 mėn. Mes dar turim broliuką, kuriam rugsėjo mėn bus 1m.8 mėn wub.gif wub.gif Taigi tarp broliukų beveik 1m. ir 6 mėn skirtumas. Ir man iškilo rimta dilema leisti savo vyresnį mažiuką į daržiuką ar neleisti?
Vakar šventėm mano gimtadienį, atėjo keli mano draugai ir nė vienas nelankęs daržiuko, o visi bebaigiantys prestižines specialybes, žodžiu perspektyvūs ir žavūs žmogučiai, mudu su vyru irgi nelankę darželio, ir mokykloje neturėjom jokių sunkumų, gal tai tik sutapimas.
Šį rugsėjį mano vyresnis vaikutis tikriausiai papuls į daržiuką, mažasis - kitais metais, taigi šiaip ar taip dar vienus metus namuose būsiu su mažuoju. Kitaip nei visi normalūs žmonės, aš dirbu vakarais nuo 18 val, taigi nuo ryto iki 17 val esu laisva. Mano mama dirba maždaug iki 15 val, tai esant reikalui gali išleisti mane į darbuką, jei MB negrįžęs dar. Rytais man anksčiau ar vėliau teks pradėti eiti į treniruotes (dirbu trenere ir reikia tobulintis), mano mažiukai dabar keliasi 9:00 - 9:30, o iš treniruotės aš grįžčiau apie 10:30. Taigi realiai, man reikia kad ryte kažkas pažiūrėtų mažiukus nuo 8val iki 10:30 ir vakare nuo 17 val, kol MB grįš iš darbo apie 18 val. Na ir dar 3 kartus per metus po 2 savaites, kai man būna sesija. Viskas. Na nebent noriu kur pasižmonėt be vaikų, nors aš tai puikiai padarau savaitgaliais.
Kodėl aš vaikučius užrašiau į darželį? Pagrindinė priežastis, kad man nelabai sekasi juos lavinti namie ir dėl bendravimo su bendraamžiais.
Labiausiai nerimauju štai dėl ko:
* ar mano mažiuku ten tinkamai pasirūpins;
* ar nesirgs ir neužkrės broliuko;
* ar darželį lankantys mažyliai tikrai lavinami geriau nei namie ( man nesiseka lavinti, nedainuojam mes dainelių, nesekam pasakų, bet kai tik turiu laiko padūkstam, o tai būna dažnai, einam į lauką, plepam kiek tai įmanoma ir t.t.)
* mano mažiukai ryte miega iki 9 val, man atrodo žiauru tokį mažą vaikutį 7 ryto temti iš lovos ir vesti į daržiuką, kai tai nėra būtina, juk dirbu aš vakare. Kaip reaguotų darželio auklėtojos, jei aš jį atvesčiau tik porai valandų? Gal geriau, tuos pinigus, kuriuos skirčiau darželiui skirti ugdymui, lankyti kokią mokyklėlę ar pan?
* be to mano vaikutis nemiega pietų miegelio, nors šiaip ar taip darželį lankytų tik iki pietų.
Mamos patarkit, nes dabar labai prieštaringi jausmai man kyla.
Atsakyti
Nu žinokit, aš būčiau saviškio neleidus į daržą, bet tik tam tikros aplinkybės nulėmė, kad jis buvo priverstas eit ir tie pirmi metai (pradėjo lankyt 3,3 metų) buvo jam sunkūs visomis prasmėmis, nes jis naminukas, ir po šiai dienai nematau labai jau didelių pliusų to daržo. Manyčiau, kad vaikai, nelankę daržo, tikrai bus sveikesni ir ne prastesni už lankiusius. Aš irgi gyvenime sutikau žmonių, nelankiusių daržo, ir kaip tyčia jie buvo labai motyvuoti ir sėkmingi gyvenime. Kaip ir mūsų pediatrė sako (ji savo sūnaus neleido į daržą), kad tokių žmonių imuninė sistema nėra išderinta ligų ir visokių darželinių stresų, kurie tikrai nėra būtini patirti žmogučiui, kad taptų pilnaverčiu visuomenės nariu. Kaip pagalvoju, ką maniškiui teko iškentėt ligų atžvilgiu tame darže, tai net nupurto. O dėl lavinimo, tai irgi sąlyginis dalykas: vaikas pasiims tik tiek, kiek sugebės, tu gali kišti jį į visokius būrelius ir veiklas, bet tai nesąlygoja jokių puikių rezultatų ateityje.
Manyčiau, kad Jūsų aprašytos sąlygos vaikams namie yra puikios, juk tam vaikui ir svarbiausia artimųjų priežiūra, rami linksma atmosfera. Aš neleisčiau į daržą, tuo labiau broliai kartu žaidžia, jiems neliūdna. Aišku, būna taip, kad vaikas, nuėjęs į daržą iš karto užsikabliuoja, jam patinka ten, greit adaptuojasi. Tai tokiam tada be problemų būti. O tas dviejų valandų pabandymas į daržą vyresnėliui nepakenks, Jūs pati pamatysit, ar jam yra stresas didelis ar ne.
O ligų tarp kitko neišvengsite, tokia vaikų dalia, tik namie būnant, ligelių mažiau, be abejo.

Biški chaotiškai parašiau, bet esmė ta, kad pabandyt vest galit, bet stebėkit vaiką, vistik nieko geriau, nei savų namų aplinka, dar nebuvo sukurta 4u.gif .
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo mamymamy: 19 balandžio 2010 - 15:07
Vesti ar ne, tai jau jusu apsiprendimo reikalas, tik jau kai nuspresit, tai nesiblaskykit. 4u.gif
1. Vaiku bus tinkamai pasirupinta, jei issirinksite sau patinkanti darzeli (pagal galimybes), ji apziuresite, galbut pabendrausite su aukletojomis, paskaitysite ugdymo programa..
2. Sirgs. Uzkres. Dazniausiai kamuojanti liga - persalimas, sloga.
3. Darzelis tai namu "papildas". As jau buvau pamirsusi, kad is suplesytu spalvoto popieriaus skiauteliu galima suklijuoti pvz., obuoli. O ten daug visokiu "vaikisku" pramogeliu yra. smile.gif
4. Pasidomekite darzelio vidaus taisyklemis. Ten nurodyta, kokiu laiku reikia vaikus atvesti ir kada pasiimti. Paprastai labai lanksciai derinamas vaiku lankymo grafikas. Tik moketi, deja, reikia uz visa diena, nors ir praleidi ten tik puse dienos..
5. Pietu miego mano dicke namuose nemiega. Darziuke miega. Yra vaiku, kurie ramiai ta laika isguli. Bet yra darzeliu (tikiuosi LT), kur gali pasirinkti, ar vaikas miegos pietu miegeli, ar tyliai zais.
Tai va susidarykit saraseli klausimu ir pirmyn i darziuko paieskas. Kai isgirsite visus jus tenkinancius/netenkinancius atsakymus, isvadas pati pasidarysite.
Sekmes 4u.gif
Atsakyti
Dėl sirgimo tai ir sirgs, ir užkrės.
Dėl rūpinimosi: darželyje vaikai tampa savarankiškais blush2.gif Nors auklėtojos buvo ir geros, nei sušylusį nurengdavo, nei sušalusį aprengdavo.

Dėl lavinimo: manau namuose galima tam laiko skirti, pabandykit, pradės patikti. Nupirkau mažyliui vandeninius dažus, tai ir smagu, ir abu lavinames smile.gif , knygelės, dėlionės, žurnaliukai ir išsilavins labiau nei darželyje:)
Kiek pamenu darželyje auklėtojoms nemiegantys vaikai nepatikdavo... Šiaip darželyje yra tvarka, o nuo jos nukrypti yra ganėtiniai sunku.
Atsakyti
Yra toks posakis, "jei abejoji eit ar neit, geriau neik, jei abejoji daryt ar nedaryt, geriau nedaryk". smile.gif
As jei tik turesiu galimybe neleist vaiko i darzeli, tai ir neleisiu. As siuo klausimu labai subjektyvi, nes nemalonia asmenine patirti turiu. Darzelio laiku nenoriu net prisimint. Aisku visokiu darzeliu yra, ir laikai jau pasikeite. Siulau gerai pagalvot. Kazkokiam mamu zurnale perskaiciu, kad darzeliai yra vienisu vaiku klubai, aisku stipriai pasakyta, bet galbut tiesos tame yra.
Atsakyti
Aš galvoju, kad jei yra galimybė neleisti vaiko į darželį, geriau jau jo neleisti, o išrinkti kokią nors lavinamąją mokyklėlę. Ten bendravimo užteks...Darželyje- fabrike daugiau pliusų nei minusų...
Nesu pati lankius darželio, todėl pastebėjau, kad paprastai už darželį būna tie, kurie jį patys lankė...
Atsakyti
O aš leidau vaiką į darželį ir labai tuom patenkinta.Pirmiausia vaikas bendrauja su kitais vaikais tai jau yra daug.Aišku kažkiek sirgom,bet tuo pačiu pasidarėm atsparesni,o klasėje buvo nelankiusių darželio,tai pirmus metus ir prasirgo ,manau geriau anksčiau su tom ligom susidurti.
O ir kas liečia lavinimą ,aš tiek laiko neturėjau,ten ir piešia,lipdo ,penkių jau skaitė,dainelės,eilėraščiai,šokiai pokiai, mamos aišku užsiima,bet ne tiek. yra ir gero ir blogo,bet gal daugiau gero.
Man papuolė labai geros auklėtojos.
Atsakyti
Nelankiau darzelio-mama sake, kad kai atvede i mokykla aukletojos sake, kad gal mes "atsilike", turbut nelabai rezimo paaiseme ax.gif problemu buvo nes nelabai supratau kodel turiu i mokykla eiti tai antroje klaseje is pamoku begau blush2.gif Aisku buvome mamos ismokinti ir skaiciuoti ir rasyti...pakankamai socialus, tik gal bendravimas ne toks kaip darzeliniu vaiku, mes ramesni buvome rolleyes.gif ir ne tokie kovojantys.
Vaika leidziu i darzeli, ligos-tai kazkoks siaubas, lavinimas liuks, o ir vaikas ten kaip silkinis ir su noru eina.
Atsakyti
Is vienos puses darzeliu dziaugiuosi, nes tikrai kai maziui sukako 2 metukai, maciau, kad ilgiau su juo diena - nakti buti man nelabai ir iseina, nes ir jis nori kazko daugiau, as taip pat tiek nei laiko nei fantazijos pilnai kurybiskai ir kokybiskai vaika uzimti nebegaliu. Ten muzika, piesimas, sporto pamokeles, vaikai, zodziu smagioji dalis.

Nors maitintas krutim buvo iki 2 metu, ir nesirges, sulig darzeliu prasidejo ligos, antibiotikai. Zodziu, per metus vaikas ir ligoninej su plauciu uzdegimu pabuvo, ir antibiotiku 3 kartus gavom po doze. Galiausiai gydytoja liepe jo i darzeli nevesti. Nes nusilpo vaiko imunitetas (tuo tarpu iki 2m. ne karto persalimo liga nesirgo).

Taigi, jei tik galit, palaikykit namie, nes ligos isvargins tiek vaika, tiek mamyte, uzkres broli, nusilpnins imuniteta. Salygas matau tam turite puikias, kad palaikytumete ji ilgiau namie. Auga ne vienturtelis, bendravimo jau ir taip aisku, kad ismoks. (na, aisku ismoktu ir jei butu vienturtis)

Is kitos puses, kai kas sako, jei darzelyje nepersirgs, sirgs mokykloje, stai del sito nezinau g.gif . Bet gal vaikelis jau buna stipresnis, imunitetas tvirtesnis, kad su tuo susidoroti.

Vaiko imunitetas vien nuo streso, kuri patiria pradejes eiti i darzeli jausti, nusilpsta.
Labai gerai atsimenu, i darzeli - rugsejo 1 d., pirmieji antibiotikai - rugsejo 19 d. doh.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ciuke: 23 balandžio 2010 - 15:24
QUOTE(meškinija96 @ 2010 04 23, 12:42)
O aš leidau vaiką į darželį ir labai tuom patenkinta.Pirmiausia vaikas bendrauja su kitais vaikais tai jau yra daug.Aišku kažkiek sirgom,bet tuo pačiu pasidarėm atsparesni,o klasėje buvo nelankiusių darželio,tai pirmus metus ir prasirgo ,manau geriau anksčiau su tom ligom susidurti.
O ir kas liečia lavinimą ,aš tiek laiko neturėjau,ten ir piešia,lipdo ,penkių jau skaitė,dainelės,eilėraščiai,šokiai pokiai, mamos aišku užsiima,bet ne tiek. yra ir gero ir blogo,bet gal daugiau gero.
Man papuolė labai geros auklėtojos.

drinks_cheers.gif visiškai sutinku 4u.gif

QUOTE(ciuke @ 2010 04 23, 16:17)
Nors maitintas krutim buvo iki 2 metu, ir nesirges, sulig darzeliu prasidejo ligos, antibiotikai. Zodziu, per metus vaikas ir ligoninej su plauciu uzdegimu pabuvo, ir antibiotiku 3 kartus gavom po doze. Galiausiai gydytoja liepe jo i darzeli nevesti. Nes nusilpo vaiko imunitetas (tuo tarpu iki 2m. ne karto persalimo liga nesirgo).

kai tokios salygos namuose laikyti (as apie temos autore) galima isgyti ir be antibiotiku smile.gif

As uz darzeli... taip, ligu pasitaiko, ir gan neretai, bet pavyzdziui visas tas vaikiskas ligas (vejauraupiai ir t.t.) geriau jau pasigauti kuo ankstesniam amziuje, lengviau pernesa. Abu sirgo gan nemazai (antibiotiku isvengiau su abiem), reik tik neuztempt, nevest su snargliais ir kosuliais, o is kart palikt namuose ir pagydyti smile.gif ir nenukris tas imunitetas, o tik dar labiau pries mokykla sustipres.

O siaip savo pirmagymi leidau i darza nuo 2,1 m, nedirbau, bet kazkaip pajautem su vyru, kad jau gali eiti tai ir isleidom... su mazuoju buvo blogiau reikejo gryzti i darba gan anksti, jam tebuvo tik 1,1 m, tai metus samdem aukle, o kai suejo 2,3 m paleidom i darza.....Abu priprato be jokiu problemu.
Tai dabar abu vaikinukai labai savarankiski (ne tik mano, bet ir mokytoju bei aplinkiniu zodziais) ir vyresnelis klaseje yra maziausiai del ligos praleidziantis pamoku vaikas (per 3 metus sirgo tik 1 karta), nes klaseje gan daug vaku nelankusiu darzelio...

manau, kad pries mokykla, bent pora metu niekam nepakenktu palankyti darzelio smile.gif ir del ligu, ir del bendravimo, ir del lavinimosi
Atsakyti
QUOTE(MamaGita @ 2010 04 23, 17:57)

manau, kad pries mokykla, bent pora metu niekam nepakenktu palankyti darzelio  smile.gif ir del ligu, ir del bendravimo, ir del lavinimosi


Vilniuje darželį lankyti porą metų niekaip. Vaikas užrašomas į darželį vos tik gimsta. Paskui grupės būna pilnos ir dar didelės eilės, jei kokia viečiukė atsirastų. O lavintis galima ir mokyklėlėse, kurių yra nemažai.
Atsakyti
QUOTE(MamaGita @ 2010 04 23, 18:57)
drinks_cheers.gif visiškai sutinku  4u.gif
kai tokios salygos namuose laikyti (as apie temos autore) galima isgyti ir be antibiotiku smile.gif

Nu zinot, jei mano vaikui butu plauciu uzdegimas, nerizikuociau savarankiskai spresti ir antibiotiku neduoti.
Atsakyti