Įkraunama...
Įkraunama...

Grįžimas į darbą po motinystės atostogų

QUOTE(Puk @ 2010 11 03, 20:16)
Aišku, dėkui 4u.gif
O man siūlo kitą darbą su mažesniu darbo užmokesčiu doh.gif  tai jeigu nesutinku dirbti vien dielto, kad darbo užmokestis mažesnis, tai traktuojama, kaip darbo atsisakymas g.gif

LR DK
195 straipsnis. Mokėjimas už prastovos laiką

1. Prastovos ne dėl darbuotojo kaltės laikas apmokamas ne mažesniu nei Vyriausybės nustatytu minimaliuoju valandiniu atlygiu už kiekvieną prastovos valandą.

2. Kai dėl prastovos įstatymų nustatyta tvarka perkelto į kitą darbą darbuotojo darbo užmokestis sumažėja dėl nepriklausančių nuo jo priežasčių, jam mokamas iki perkėlimo buvęs vidutinis darbo užmokestis.

3. Jeigu darbuotojui prastovos atveju nepasiūloma įmonėje esančio kito darbo pagal jo profesiją, specialybę, kvalifikaciją, kurį jis galėtų dirbti nepakenkdamas savo sveikatai, jam už kiekvieną prastovos valandą mokamas jo dviejų trečdalių vidutinio valandinio darbo užmokesčio dydžio, buvusio iki prastovos, atlygis, bet ne mažesnis nei Vyriausybės patvirtintas minimalusis valandinis atlygis už kiekvieną prastovos valandą.

4. Jeigu darbuotojas raštiškai atsisako pasiūlyto darbo pagal savo profesiją, specialybę, kvalifikaciją, kurį jis galėtų dirbti nepakenkdamas savo sveikatai, jam mokama ne mažiau kaip trisdešimt procentų Vyriausybės nustatyto minimaliojo valandinio atlygio už kiekvieną prastovos valandą.

5. Už buvimą prastovos metu darbo vietoje darbdavio reikalavimu mokamas šio straipsnio 3 dalyje nustatyto dydžio darbo užmokestis.

6. Kolektyvinėje ar darbo sutartyje gali būti numatyti visiško neatvykimo į darbą prastovos metu atvejai.

7. Prastovos dėl darbuotojo kaltės laikas neapmokamas.

Neturi teises moketi mazesni DU be jusu sutikimo , negu buves pries prastova. Rastu rasote, kad sutinkate, su salyga, kad pagal LR DK str. 195 p. 2 . bus issaugotas buves DU. Klausimas tiesiog nesvarstomas biggrin.gif . ( arba galite parasyti, kad nesutinkate, del to kad zada moketi mazesni DU, bet tai biski durniskai skamba, nes tokio varianto DK nenumato g.gif )
4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Leonsija: 03 lapkričio 2010 - 19:40
QUOTE(Leonsija @ 2010 11 03, 20:40)
LR DK

Dėkui, labai, labai 4u.gif 4u.gif 4u.gif
Pasikausčiau, dabar varau į mūšį thumbup.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Puk: 03 lapkričio 2010 - 20:20
QUOTE(@KIMIRK@ @ 2010 11 03, 11:58)
pries gimdyma as isnaudojau atostogas.buvau 2 metus VPA.ar gryzus po dvieju metu galiu imti atostogas,ar jos bus apmokamos? ir dar iki kiek dabar darbdavys saugo darbo vieta? ar galiu po atostogu,jei tokios priklauso ,toliau prasitesti VPA ir buti su vaiku iki 3 metu?

ar kas gali atsakyti?
Atsakyti
QUOTE(@KIMIRK@ @ 2010 11 05, 11:25)
ar kas gali atsakyti?

Atostogos nepriklauso. Nes vaiko priežiūros atostogos kasmetinių atosotgų neuždirba.

Darbo kodeksas. 170 straipsnis. Darbo stažas kasmetinėms atostogoms gauti

1. Į darbo metus, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, įskaitoma:
1) faktiškai dirbtas laikas;
2) laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir visas darbo užmokestis arba jo dalis;
3) laikas, per kurį pagal įstatymus darbuotojui išsaugoma darbo vieta (pareigos) ir mokama stipendija arba kitos išmokos, išskyrus laiką, kai darbuotojas yra išėjęs vaiko priežiūros atostogų, kol vaikui sueis treji metai;
4) laikas, kurį darbuotojas gavo ligos, motinystės arba tėvystės pašalpą;
5) mokamos kasmetinės atostogos;
6) nemokamos atostogos iki keturiolikos kalendorinių dienų;
7) nemokamos atostogos iki trisdešimties kalendorinių dienų neįgaliesiems;
8) nemokamos atostogos iki trisdešimties kalendorinių dienų asmenims, slaugantiems neįgalųjį;
9) priverstinės pravaikštos laikas darbuotojui, grąžintam į ankstesnį darbą;
10) teisėto streiko laikas;
11) kiti įstatymų nustatyti laikotarpiai.
2. Darbo metai, už kuriuos suteikiamos kasmetinės atostogos, prasideda nuo darbuotojo priėmimo į darbą dienos.
Darbo vieta saugoma iki 3 m.

Atsakyti
Sveikos turiu ir as klausima. Pas mane db tokia paini situacija esu vaiko prieziuros atostogose iki 2011m sausio imone kurioje dirbau iki dekreto likvidavosi o man niekas neatsiuncia atleidimo lapo. doh.gif Nuvaziavus i darba nieko nerasciau nes ten viskas uzsidare. Tai kur man po vpa reiks kreiptis? Ar jau db ieskoti iseities kazkur? nes skaitysis kad as vis dar dirbu jau neegzistuojancioje imoneje ir nei i DB negalesiu stoti nei kitur isidarbinti.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo ceburaska28: 05 lapkričio 2010 - 14:47
Sveikos,
Gal galėtų man kas nors atsakyti į tokius neraminančius klausimus.
Dabar esu vaiko priežiūros atostogose iki jam sueis 2 metai. Dirbu AB, man būnant VPA įmonėje vyko reorganizacija. Filialas buvo prijungtas prie kito filialo. Aš buvau iškviesta pokalbiui ir man buvo pasiūlytos kitos pareigos, aš sutikau dirbti žemesnese pareigose nes norėjau likti savo mieste, nors darbo sutartyje nebuvo minėta kokiame miete aš dirbsiu. Tiesiog pasiūlytos kitos pareigos, sudaryta sutartis su kito filialo direktorium, atlyginimas ir pan. (aišku dabar čia daug perskaičiau ir supratau kad padariau klaidą. Na bet padaryta tai padaryta.).
Moteris, kuri dirbo vietoj manęs jau atleista pagal etatų mažinimą. Visas funkcijas atlieka kiti žmonės, žodžiu nebėra ką dirbti. Žinau kad pagal įstatymą kol vaikui sueis 3 metai aš negaliu būti atleista. Vat ir neramina mane tokie klausimai kas manęs laukia kai grįšiu.
1) aš grįžtu i darbą ir man pasiūlo darbą kitame mieste, jei aš atsisakau kas tada? Ar negali tada manęs atleisti ir traktuoti kad tai dėl mano kaltės, nes nesutinku vykti į kita miestą?
2) bijau kad grįšiu ir man bus įteiktas atleidimo lapelis. Ar yra koks nors įstatymas ar pan kad mane atleidžia su sąlyga jei sakykime sumoka algą už visus metus į priekį (kol vaikui 3 metai sueis)
3) jei pasiūlys man darbą mano mieste žemesnese pareigose, ir netinkamą mano išsilavinimui, o aš aišku atsisakysiu, ar gali tada traktuoti taip jog buvo siūlytas darbas, aš atsisakiau ir mane atleisti?
Labai būčiau dėkinga jei kas atsakytų ir patartų man.
Atsakyti
QUOTE(ceburaska28 @ 2010 11 05, 15:47)
Sveikos turiu ir as klausima. Pas mane db tokia paini situacija esu vaiko prieziuros atostogose iki 2011m sausio imone kurioje dirbau iki dekreto likvidavosi o man niekas neatsiuncia atleidimo lapo. doh.gif  Nuvaziavus i darba nieko nerasciau nes ten viskas uzsidare. Tai kur man po vpa reiks kreiptis? Ar jau db ieskoti iseities kazkur? nes skaitysis kad as vis dar dirbu jau neegzistuojancioje imoneje ir nei i DB negalesiu stoti nei kitur isidarbinti.

Manau, kad reikia vistiek ieškoti direktoriaus nes tik dabar ruošiamas įstatymas šio klausimo palengvinimui 4u.gif
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo liepa1: 06 lapkričio 2010 - 20:24
QUOTE(Audryla @ 2010 11 06, 17:24)
Sveikos,
Gal galėtų man kas nors atsakyti  į tokius neraminančius klausimus.
Dabar esu vaiko priežiūros atostogose iki jam sueis 2 metai. Dirbu AB, man būnant VPA įmonėje vyko reorganizacija. Filialas buvo prijungtas prie kito filialo. Aš buvau iškviesta pokalbiui ir man buvo pasiūlytos kitos pareigos, aš sutikau dirbti žemesnese pareigose nes norėjau likti savo mieste, nors darbo sutartyje nebuvo minėta kokiame miete aš dirbsiu. Tiesiog pasiūlytos kitos pareigos, sudaryta sutartis su kito filialo direktorium,  atlyginimas ir pan. (aišku dabar čia daug perskaičiau ir supratau kad padariau klaidą. Na bet padaryta tai padaryta.).
Moteris, kuri dirbo vietoj manęs jau atleista pagal etatų mažinimą. Visas funkcijas atlieka kiti žmonės, žodžiu nebėra ką dirbti. Žinau kad pagal įstatymą kol vaikui sueis 3 metai aš negaliu būti atleista. Vat ir neramina mane tokie klausimai kas manęs laukia kai grįšiu.
1) aš grįžtu i darbą ir man pasiūlo darbą kitame mieste, jei aš atsisakau kas tada?  Ar negali tada manęs atleisti ir traktuoti kad tai dėl mano kaltės, nes nesutinku vykti į kita miestą?
2) bijau kad grįšiu ir man bus įteiktas atleidimo lapelis. Ar yra koks nors įstatymas ar pan kad mane atleidžia su sąlyga jei sakykime sumoka algą už visus metus į priekį (kol vaikui 3 metai sueis)
3) jei pasiūlys man darbą mano mieste  žemesnese pareigose, ir netinkamą mano išsilavinimui, o aš aišku atsisakysiu, ar gali tada traktuoti taip jog buvo siūlytas darbas, aš atsisakiau ir mane atleisti?
Labai būčiau dėkinga jei kas atsakytų ir patartų man.

1)Jus gi pasiraset sutarti del zemesniu pareigu ir likot dirbti savo mieste,tai kodel jus turetu siusti i kita miesta!?
2) iki 3 metu jusu vieta turi buti palikta,atleisti jusu negali.Iseitine ismoka sumokama uz "staza"
Turint nepertraukiamąjį darbo stažą:

1. ne didesnį kaip 12 mėnesių (iki vienų metų), mokama vieno mėnesio darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka;
2. nuo 12 iki 36 mėnesių (nuo 1 iki 3 metų) – dviejų mėnesių;
3. nuo 36 iki 60 mėnesių (nuo 3 iki 5 metų) – trijų mėnesių;
4. nuo 60 iki 120 mėnesių (nuo 5 iki 10 metų) – keturių mėnesių;
5. nuo 120 iki 240 mėnesių (nuo 10 iki 20 metų) – penkių mėnesių;
6. didesnį kaip 240 mėnesių (didesnį kaip 20 metų) – šešių mėnesių darbuotojo vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.
3)Istrauka is DK:
132 straipsnis. Garantijos nėščioms moterims ir darbuotojams, auginantiems vaikus
Su darbuotojais, auginančiais vaiką (vaikus) iki trejų metų, darbo sutartis negali būti nutraukta, jei nėra darbuotojo kaltės (Kodekso 129 straipsnis).
129 straipsnis. Darbo sutarties nutraukimas darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės
Atleisti darbuotoją iš darbo, kai nėra darbuotojo kaltės, leidžiama, jei negalima darbuotojo perkelti jo sutikimu į kitą darbą.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo JOLANCIUK: 06 lapkričio 2010 - 22:15
QUOTE(JOLANCIUK @ 2010 11 06, 22:41)
2) iki 3 metu jusu vieta turi buti palikta,atleisti jusu negali.Iseitine ismoka sumokama uz "staza"

Sumokama už stažą, kai darbuotojas atleidžiamas darbdavio iniciatyva.(kai jau vaikui yra trys metai)
Jei darbuotojas atleidžiamas šalių susitarimu, tai sumoka pagal susitarimą, Taigi manau, kad galima prašyti tokios sumos, kuri susidarytų iki vaikui sueis trys metai, ar ne taip g.gif
Atsakyti
QUOTE(Puk @ 2010 11 07, 15:52)
Sumokama už stažą, kai darbuotojas atleidžiamas darbdavio iniciatyva.(kai jau vaikui yra trys metai)
Jei darbuotojas atleidžiamas šalių susitarimu, tai sumoka pagal susitarimą, Taigi manau, kad galima prašyti tokios sumos, kuri susidarytų iki vaikui sueis trys metai, ar ne taip g.gif

Teoriskai taip smile.gif .
Uz 12 men. + 4 men. ( perspejimo laikotarpis ) + atostoginiai uz 1 m ir 4 men. biggrin.gif + stazas ( ir sitie metai ir 4 men. irgi gali ieiti, nes gal kazkam tai gali buti lemtingas laikotarpis ir nuo ju padides ismoka , pvz. man biggrin.gif ).
Ir zinoma visada galima prasyti daugiau ( na kaip moraline kompensacija biggrin.gif ir YPATINGAI tuo atveju, jeigu i pvz i jusu vieta yra priimtas zmogus su kurio yra sudaryta neterminuota darbo sutartis, nes tokiu atveju ta vieta atlaisvint yra LABAI sudetinga doh.gif , DI labai nemegsta tokiu dalyku nono.gif )+ teigiama rekomendacija biggrin.gif ( cia gali buti kaip saliu susitarimu salyga ax.gif ).
Atsakyti
Galima įspėti darbuotoją 4 mėnesius iki vaikui sueis 3 metai, o suėjus 3 metams, tą pačią dieną atleisti išmokant išeitines.
Ne viskas taip paprastai skaičiuojama (12 +4), gali būti ir 12-4 + stažas) smile.gif
Atsakyti
QUOTE(Puk @ 2010 11 07, 14:52)

Galima uzsiprasyti kiek nori,bet ar darbdavis sutiks tiek moketi g.gif
Atsakyti