Įkraunama...
Įkraunama...

Absentas

QUOTE(Kozete @ 2006 04 25, 17:19)
O kur tas baras "Absento fėjos"?


Prie Aušros vartų drinks_cheers.gif
Atsakyti
Nera ten jokiu haliucinaciniu medziagu! Stiprus jis labai, tai padauginus nesistebiu kad fejos matos lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(garbane @ 2006 04 25, 18:29)
Nera ten jokiu haliucinaciniu medziagu! Stiprus jis labai, tai padauginus nesistebiu kad fejos matos  lotuliukas.gif


Cituoju:"Absentas- tai pelynų degtinė, dėl žalsvos smaragdo spalvos vadinama "Žaliąja fėja". Sako, kad pergėrus absento net haliucinacijų gali kilti".Kažkur dar apie tai skaičiau, gal ore.lt? 4u.gif
Atsakyti
QUOTE(Gyvenimas yra gražus @ 2006 04 25, 19:37)
Cituoju:"Absentas- tai pelynų degtinė, dėl žalsvos smaragdo spalvos vadinama "Žaliąja fėja". Sako, kad pergėrus absento net haliucinacijų gali kilti".Kažkur dar apie tai skaičiau, gal ore.lt? 4u.gif

bet kokio 70 proc. gerimo padauginus haliucinaciju galima sulaukti:) ir ne tik ju tikriausiai..smile.gif
Atsakyti
na bet negali sakyt, kad nieko nesidarys, jei stiklinėm gurkšnos visą dieną, tai tikrai fėjos pasimatyt gali...Ar čia tas pats gėrimas, kur prancūzijoj geria prieš pietus, skiedžiamas su vandeniu kartais. Ar maišau kažką unsure.gif
Atsakyti
QUOTE(ingutera @ 2006 04 25, 20:34)
Ar čia tas pats gėrimas, kur prancūzijoj geria prieš pietus, skiedžiamas su vandeniu kartais. Ar maišau kažką unsure.gif


Žinau kad taip Italijoj Sangria nuolat smaguriauja, ir man šitas gėrimas thumbup.gif
P.S. LEEja, tu f-1 gerbėja?
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo Gyvenimas yra gražus: 26 balandžio 2006 - 08:14
QUOTE(Gyvenimas yra gražus @ 2006 04 26, 10:12)
Žinau kad taip Italijoj Sangria nuolat smaguriauja, ir man šitas gėrimas thumbup.gif
P.S. LEEja, tu f-1 gerbėja?

gerbeja cool.gif
Atsakyti
QUOTE(Gyvenimas yra gražus @ 2006 04 25, 17:37)
Cituoju:"Absentas- tai pelynų degtinė, dėl žalsvos smaragdo spalvos vadinama "Žaliąja fėja". Sako, kad pergėrus absento net haliucinacijų gali kilti".Kažkur dar apie tai skaičiau, gal ore.lt? 4u.gif


Ragavau absentą žalią, mėlyną ir raudoną. Aš čia rimtai.... smile.gif Bet mėlynas kurį gėriau buvo stipriausias.
šiaip šitas gėrimas man visiškai niekuo neypatingas, bet kas dėl kažkokio kitokio poveikio, tai mano vyras išgėręs kelis kokteiliukus pasidaro velnioniškai aistringas, taip, kad dėl šito esu tikra, kad karts nuo karto visai nieko, kai vyras jo išgeria. blush2.gif
Bet čia jau aš į lankas. cool.gif
Atsakyti
Kadangi teko pirmąkart ragauti absento, tai įdomumo dėlei paskui susiradau apie jį štai tokios informacijos. Gal kam irgi bus įdomu rolleyes.gif

Absentas (pranc. absinthe – pelynas) - stiprus, daug eterinių aliejų (1-20%) turintis alkoholinis gėrimas. Gėrimo pavadinimas kilęs iš pelyno (lot. Artemisia absinthium, graik. Absinthion) pavadinimo. Karčiojo pelyno trauktinė yra žalios spalvos, turi anyžių prieskonį, jai būdingas kartus skonis. Gėrimas labai stiprus (60-80%), nes tik tokia alkoholio koncentracija gali surišti didžiulį eterinių medžiagų kiekį. Literatūroje prancūziskai kartais vadinamas La Fee Verte “Žalioji Fėja”.

Absentas gaminamas distiliuojant spiritinį pelynų antpilą. Po distiliacijos, skoniui pagerinti ir spalvai suteikti, įmaišoma anyžių, mėtų, melisos, koriandro ir kitų vaistinių augalų ekstrakto. Susimaišius šiam skaidriam žaliam gėrimui su vandeniu, išsiskiria eteriniai aliejai, dėl to gėrimo spalva pakinta į baltą (opalo) spalvą, o ištirpęs cukrus sušvelnina kartoką absento skonį.

Dėl didelio eterinių aliejų kiekio, ypač tujono, šis gėrimas turi svaiginantį poveikį. Aktyvioji medžiaga tujonas, gaunamas iš bitkrėslių, tujų ir didžiausią jo koncentraciją turinčio karčiojo pelyno, naudojamas farmacijoje ir priskiriama prie nervus paralyžuojančių medžiagų.

Istorija
Absentą 1792 sukūrė Šveicarijoje gyvenęs prancūzas daktaras Pierre Ordinaire kaip vaistą, skirtą virškinimo bei kitoms ligoms gydyti.

XIX a. viduryje absentas paplito tarp Alžyre buvusių Prancūzijos kareivių, kurie jį naudojo dezinfekcijai bei kaip vaistą užkrečiamų ligų profilaktikai. Prancūzai pastebėjo, kad vietiniai gyventojai musulmonai geria absentą, maišytą su vandeniu, nors alkoholį gerti jiems draudžia tikėjimas. Gyventojai galimybę gerti absentą aiškino tuo, kad sumaišytas su vandeniu jis tampa baltos spalvos ir Alachas negali jo atskirti nuo arbatos su pienu. Kareiviai perėmė šį absento gėrimo būdą ir atvežė į Prancūziją, kur jis tapo rafinuotu elito gėrimu, kurį vartojo tik aukštuomenė ir vidurinioji klasė kaip aperityvą prieš valgį. Buvo sukurti brangiai kainuojantys įrankiai: specialus grafinas ir taurės, skylėti sidabriniai šaukšteliai bei specialios šakutės. Pats gėrimo būdas pasikeitė ir tapo ritualu: į taurelę įpildavo šiek tiek absento, ant jos padėdavo šakutę su gabalėliu cukraus, ant pastarojo užlašindavo dar truputį absento ir jį padegdavo, pradėjus cukrui lydytis, užpildavo vandens.

XIX a. pabaigoje absentas išpopuliarėjo visoje Vakarų Europoje, ypač Prancūzijoje, Šveicarijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Čekijoje ir tapo vienu iš populiariausių stipriųjų gėrimų. Su įkvėpimu ir kūryba absentą siejo menininkai, pvz., Van Gogh, Rimbaud, Maignan, Picasso ir kiti.

Nepaisant gėrimo populiarumo buvo pastebėti ir neigiami absento efektai: dėl savo stiprumo gėrimas buvo alkoholizmo priežastis. Spalvai pagerinti, tuo metu buvo naudojami vario junginiai, kurie sukeldavo lėtinius organizmo apsinuodijimus. Didelės eterinio aliejaus tujono dozės gerokai sustiprindavo apsvaigimą, kaip manoma, ilgainiui sukeliantį haliucinacijas. Po Šveicarijoje įvykusios tragedijos, kai girtas, alkoholizmu sergantis Jean Lanfray išžudė savo šeimą (tarp gertų gėrimų buvo ir absentas), daugelio šalių vyriausybės nutarė gėrimą uždrausti. Visgi draudimai neįsigalėjo Ispanijoje, Portugalijoje, Lotynų Amerikos šalyse.

XX a. antroje pusėje, šalių, neuždraudusių absento, patirtis parodė, kad saikingai vartojant, neigiami absento poveikiai nepasireiškia. Dauguma anksčiau su absentu sietų negalavimų yra paprasčiausios alkoholizmo pasekmės. Absente esančiam eteriniam aliejui tujonui priskirtos haliucinacijos, kaip manoma, dažniausiai susijusios su naudotais vario priedais. Šiuo metu Europos Sąjungoje absento gamyba leidžiama, nors daugumoje šalių ribojamas tujono kiekis, kuris negali viršyti 10 promilių (1 litrui spirito gali būti ne daugiau kaip 10 ml “Absento”).

Populiarios rūšys
Hills Absinth
viena garsiausių absento rūšių, gaminama Čekijoje, turi nedaug eterinių aliejų, maišant su vandeniu, nepabąla.
King of Spirits
populiari, daug tujono turinti absento rūšis, gaminama Čekijoje.
Pernod Fils
žinomiausia ir seniausia absento rūšis, gaminama Prancūzijoje.

Vartojimo būdai
Geriausiai žinomi trys absento vartojimo būdai:

Prancūziškasis (klasikinis)
imama taurelė, įpilama maždaug ketvirtis absento, ant taurelės padedama šakutė (desertinė arba speciali absento), ant jos - gabalėlis cukraus. Ant cukraus užlašinama truputis absento ir cukrus padegamas. Cukrui apsilydžius, ant jo užpilama vandens, kuris nuteka į taurelę. Susidaro balkšvas silpnai švytintis (opalescuojantis) gėrimas, kuris ir geriamas.
Čekiškasis šis būdas populiarus ir Lietuvoje - į taurelę įpilama absento, imamas kavos (ne arbatinis) šaukštelis, juo pasemiama truputis cukraus, kuris suvilgomas absente. Cukrus padegamas, palaukiama, kol jis pilnai išsilydys, tada, dar degantis, išmaišomas absente. Užsidegęs absentas praskiedžiamas, jį užgesinant, vandeniu. Tokiu būdu irgi susidaro gėrimas, beveik nesiskiriantis nuo pagaminto prancūzišku būdu.
Rusiškasis
absentas atšaldomas maždaug iki žemesnės, nei 0 laipsnių temperatūros, geriamas grynas, užkandant citrina.
Kiti būdai
per šakutę (ar specialų šaukštelį), ant kurios uždėtas gabaliukas cukraus, palengva lašinamas labai šaltas vanduo. Kai cukrus ištirpsta ir suteka į taurę, gėrimas susidrumsčia, įgaudamas žalsvo pieno atspalvį. Kokteilį galima gaminti su apelsinų, ananasų sultimis, toniku ir ledukais.
cukrus prieš tai pamirkomas absente ir padegamas. Po to, kai į taurę įlašės reikiamas kiekis išsilydžiusio cukraus, pilamas ledinis vanduo. Šis būdas dar labiau sušvelnina gėrimo skonį, bet yra pavojingas, nes absentas gali užsidegti taurėje.
Atsakyti
na nikute geros info cia pateikei thumbup.gif
absentas thumbup.gif tik man va galiucinaciju irgi nebuvo-tik trumpam buvau apiplaukus biggrin.gif
o absento fejos baras vilniuje ausros gatve11-nerealus ir pats silingiausias turbut Lietuvoj thumbup.gif
Atsakyti
Smagus straipsnis, Nikute, tik va man užkliuvo absento gerimo būdų aprašymas. Klasikinis būdas yra tas kuriame nedeginamas cukrus, bet vien lašinamas ledinis vanduo. Esu bendravus su profesionaliais absento gerėjais/žinovais bigsmile.gif , tai man jie gink die uždraudė degint cukrų, tuomet neva prarandama daug eterio aliejaus, pakinta skonis, etc..

Dėl "Absento Fėjų". Jaunatviškas, stilingas, gal kiek brangokas. Ir aišku tikrojo absento, į kurio sudėtį įeitų tujonas esu beveik tikra, jie neparduoda.

Turiu butelį absento iš Olandijos, 60 laispnių, raičiaus kai draugė pavaišinta visa nušvitus pareiškė "Pertusinas" lotuliukas.gif
Atsakyti
QUOTE(Vytaute13 @ 2006 04 16, 22:12)
Lietuvoje absento neparduodama, tas kur Maximoj, "ne to" smile.gif Ir kazkokio ypatingo poveikio nuo jo nebus. smile.gif Tas poveikis buna, nes absentas turi haliucinogeniniu medziagu, del to jis daug kur ir yra uzdraustas wink.gif


Jau išsamiai buvo aprašytas absentas, bet aš dar norėčiau pridurti. Gaminant absentą, buvo naudojami stiprūs eteriniai aliejai (ir tujonas jų tarpe). Todėl padauginę šio gėrimo dažnai ne tik sulaukdavo haliucinacijų (todėl šis gėrimas buvo mėgiamas įvairių menininkų wink.gif ), bet neretai ir apakdavo. Po minėtojo įvykio, absentas buvo uždraustas ir jį gamino tik Čekijoje ir tik joje pardavinėdavo.

Mokslininkai tyrinėję absento poveikį, jo gamybos proceso metu susidarančius cheminius junginius ir kt., atrado, kokia konkreti medžiaga sukeldavo haliucinacijas ir atimdavo regėjimą. Gėrimas buvo apvalyta snuo pavojingų medžiagų. O kai gėrimas tapo nebepovojingas - jo draudimas buvo panaikintas.

Sklando gandai, kad atseit "tikrasis" absentas tai tebegaminamas Čekijoje, bet manau, kad tai tėra prasimanymas.

Maximoje tikrai galima nusipirkti normalaus absento (70), bet tik brangiųjų gėrimų skyrelyje. Ten tie, kur 30 laipsnių nelabai skanūs.
Atsakyti
Šį pranešimą redagavo princiupesa: 17 liepos 2006 - 15:42