QUOTE(Reika @ 2012 01 16, 12:49)
tai prateskit...
draugus vadinate vardai?jei ne -kodel?
giminaicius tolimus vadinate vardais?jei ne -kodel?
zmones su kuriais nesenai susipazinote vadinate vardais?jei ne- kodel?
Aš galiu paaiškinti kodėl AŠ taip juos vadinu - bet jau iš anksto žinau, kad mano nuomonė gali nesutapti su kitų dalyvių nuomone...
Pvz. draugus vadinu vardais todėl, kad emociškai juos laikau lygiais sau, jie neturi mano atžvilgiu ir aš neturiu jų atžvilgiu įsipareigojimų būti viršesniais, todėl jie man yra Jonas, Petras, Onutė...
Giminaičius - tetas dėdes taip ir vadinu - Teta, Dėde -- nes jie tradiciškai, o dažniausiai ir amžiumi papuola į vyresnės, tėvų kartos lygmenį; tradiciškai (pagal visuomenės arba šeimos taisykles) - tokie žmonės emociškai yra viršesniame lygyje, į juos kreipiamasi pagarbiuoju kreipiniu - arba pagal šeimos statusą arba neutraliai "Jūs". Pusbrolius puseseres vadinu vadinu vardais taip kaip ir savo brolius ir seseris.
Panašiai ir su pažįstamais ar bendradarbiais -- nepažįstami, amžiumi vyresni žmonės papuola į pagarbiojo krepinio sritį - jie vadinami neutraliu pagarbiuoju kreipiniu: "Jūs", "Ponia, Ponas". Darbe - į aukštesnius viršininkus neutraliai kreipiamasi pagal pareigų pavadinimą. Išsiaškinus tarpusiavio santykių emocinį ryšį su šiais žmonėmis, tarpusavio susitarimu galima kreiptis vardu, ar pavarde ar dar kaip nors.
Atskiruose visuomenės sluoksniuose yra nusistovėję etiketo taisyklės, kad pvz. į Prezidentę reikia kreipti "Jos ekscelencija", bet ne "boba"...
Problemos su kreipiniais (šiuos atveju šeimoje) kyla tada, kai vyras ir žmona ateina iš skirtingų tradicijų šeimų, kai jų tėvų šeimose nusistovusi sirtinga bendavimo kultūra. Ir tokiu atveju kyla "audros stiklinėje", ir abi pusės jaučiasi teisios, ir abi pusės jaučiasi įsižeidusios. Protingiausia būtų ramiai atsisėdus išsiaškinti šiuos smulkius nuiansus, tada ir problemų nebebus. Deja - ne viskas gyvenime vysksta protingai...