Tiesą sakant, tai juokinga skaityti daugumos abiturientų pasisakymus, nors ir pati esu abiturientė. "Turėjau tiek, o gavau kitaip". Nu ir kas? Seniai įsitikinau, kad pažymiai toli gražu neparodo tikro žinių lygio. Sakyčiau yra skirtumas ar turėti devynis kaimo mokyklėlėje, ar šiaip kur mokytoja pažymius rašo vien už tai, kad mokinys bent kiek padoriai elgiasi ir mokytojų nesiuntinėja į visas keturias puses ir tos mokyklos tarpe yra gabesnis už likusią klasės dalį, ar mokytis mokykloje, sakykim pagal reitingus papuolančioje į 10-uką ir ten turėti tuos 9...
Bent jau mano aplinkoje dauguma kaip mokėsi, tą ir gavo. Kas gerai rašė, tai buvo įvertinti 80-100 proc., o kurie tingėjo ir mokykloje vos penketus traukdavo, tai ir gavo žymiai mažiau. Pati tiesą sakant, gavau netgi daugiau nei tikėjausi - 90%. Galbūt todėl nesitikėjau tiek gauti, nes buvau pas labai stiprią, puikią mokytoją ir buvau pratusi iš rašinių gauti 8, o retkarčiais ir 9 "nukrisdavo".

Mokytoja sakė, kad rašau gerai, BET aš mokiausi tokioje aplinkoje tarp labai stiprių, praėjusių didžiulius konkursus, motyvuotų mokinių. Tai toje aplinkoje aš buvau vertinama taip, tikrai neperetnadavau būti lygi su olimpiadininkais ir rašančiais tokius rašinius, kad toli gražu nekiekvienas lituanistas taip parašytų. Todėl per egzaminą ir gavau daugiau nei tikėjausi, nes buvo vertinama visos Lietuvos, o ne mūsų mokyklos lygiu.

Geriau turėti mažiau stiprioje mokykloje, nei būti pervertintam silpnoje. Paskui ir kyla tokie klausimai, kodėl turėjau aukštus balus, o per egzaminą susimoviau...
Kartais susidaro toks vaizdas, kad dauguma abiturientų nėra skaitę net vertinimo normų, tarsi vertintojai "iš lempos" tuos balus rašo, bile patiko/nepatiko.

Kai pasiklausiau po egzamino kitų mokinių, kur klausinėjo "Kas ta Vaičiūnaitė?", tai atsiprašau, apie ką dar čia kalbėti?