QUOTE(Fruzina @ 2009 04 10, 12:54)
Matai ir taip ir ne.
Bet sakykim visą savaitę vaikas pyko, santykiai buvo įtempti, atsileipė mokslui, psichologiškai jis kentėjo, aš lenkiu prie to, kad kodėl sakykim laikoma blogai tik fizinis skausmas, o dvasinis kaip? Gal net ne šitam konkrečiam mano pavyzdyje, tačiau yra šimtai bausmių kai tėvai kažkaip baudžia be mušimo, tik apie tai kalbama atvirai ir tai laikoma gerai, na gal koks vienas kitas sakinys, kad gal nereikia taip, bet puolimo tikrai nebūna.
Sakykim, aš tikrai galėčiau užkirsti diržu vaikui už kažką labai blogo,bet niekaip negalėčiau išdrysti neleisti į ekskursiją, į draugų susitikimą, sakykim palikti jį namuose , o visa šeima išvažiuot pramogauti,švęsti ko nors, neduoti pinigų valgiui, nepirkti jam patinkančių drabužių, pagal galimybę t.t. , o žinau,kad tikrai taip baudžia daug kas. Bent sakykim su kuo kalbėdavau jau suaugusiu savo kartos , jei mušimas būdavo na labai retas, keli kartai per visą vaikystę-paauglystę , tai jie prisimindavo jį su šypsena, o va tie kurių nemušė bet bausdavo panašiai,,kaip ansksčiau išvardinau , tai jie tą labai gerai prisimindavo, ir su didele nuoskauda širdyse, dar sakykim tėvai nekalbėdavo, kad ir savaitę.
Nei fizinio, nei dvasinio skausmo buti neturetu. Isvis bausmes turetu buti pasekmes vaiko elgesio. Pvz.: Nenori valyti dantu?? Nebus saldainiu, nes jie gadina dantis. Cia del dantu pavyzdys is knygos "laimingi vaikai". Siaip jei kyla panasus klausimai, siulyciau paskaityti, nes ten apraso panasius dalykus. Man asmeniskai labai patiko.
Tu galetum uzkirsti dirzu, o as tikrai ne! O neleisti i draugu susitikima - pff, laisvai!

O tavo minetos kitos bausmes: palikti vaika namuose viena, neduoti pinigu valgiui arba ignoruoti vaika yra lygiai taip pat ziauru kaip ir musti! Tu zinai daug kas taip baudzia, o as nepazistu nei vieno.. Kokie skirtingi musu keliai..
Nezinau apie kokia karta tu kalbi.. Man 27m. Mano pazistami bendraamziai tikrai neprisimena tevu smurto su sypsena.. Nesakau, kad nebuvo, bet kaip ir adaptacijaa sake, niekas nekartos tevu klaidu.. Siaip sako, jei pats buvai musamas, tai greiciausiai irgi musi vaikus, nes esi priprates prie tokiu neteisingu normu. Taciau jei dirbsi su savim, domesies, suprasi, kad tai buvo klaidinga, tai nuo tokio palikimo issivaduosi
Noreciau papasakoti pavyzdi is savo patirties. Rukyti pradejau nuo 14 metu. Kodel? Mano mama rukydavo namie virtuvej, i diena vos ne 2 pokelius. Zinot kaip man atrodydavo normalu rukymas?? Net visai sauniai! Mama gi ruko, o ji man etalonas! Gaudavau ir gaudavau lupt.. Ir kas??!! Kaip rukiau, taip rukiau! Zinot kada meciau? Kada issikrausciau gyventi savarankiskai, nes niekas aplinkui neberuke.. Paskui pavyko ja ikalbeti mesti rukyti del savo mazesnio broliuko